6 dingen over Kreta die je nog niet wist (en die je wel moet weten!)

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 31 mei 2019 en bijgewerkt op 12 april 2023
6 dingen over Kreta die je nog niet wist

Dit fantastische eiland - het grootste van Griekenland - is enorm afwisselend. Wat voor soort ervaring je ook zoekt, op Kreta vind je het. We hebben een lijst met de 6 dingen, die je over Kreta moet weten, samengesteld en die kun je hieronder bekijken.

6 dingen die je echt over Kreta moet weten

1. Kreta is voor alle leeftijden en voor elk budget geweldig

Kreta is erg veilig. Dat is natuurlijk voor iedereen belangrijk, maar vooral voor individuele reizigers. Individuele reizigers kunnen van zo veel privacy genieten als ze maar willen, want dit is geen eiland waar mensen je lastig zullen vallen. Maar het is ook een zeer sociaal eiland, dus is het gemakkelijk om nieuwe kennissen te maken.

Agia Marina

Kreta is ook een zeer gezinsvriendelijk eiland. Er zijn veel zachte zandstranden met ondiep water, zoals bijvoorbeeld Elafonissi (kinderen zijn dol op het roze zand!). Er zijn voor alle soorten wandelaars uitstekende wandeltochten te maken, maar ook de watersport en de waterparken zorgen voor een kindvriendelijke traktatie. Je vindt er ook educatieve activiteiten waar de kinderen dol op zullen zijn, zoals bijvoorbeeld het CretAquarium/Thalassocosmos en zelfs Knossos, wat hun verbeeldingskracht en nieuwsgierigheid zal stimuleren. Er zijn betaalbare en charmante accommodaties, die geschikt zijn voor gezinnen en in de tavernaʹs in familiestijl zul je veel heerlijke, gezonde gerechten kunnen vinden.

Als je met een groep vrienden op vakantie bent, zul je ook echt van Kreta genieten. Het is een uitstekende bestemming voor actieve vakanties, met uitdagende routes en afgelegen stranden waar backpackers dol op zullen zijn. Het is ook geweldig voor feesten en allerlei bijeenkomsten. Op Kreta vind je ook een geweldig nachtleven, waardoor dit een fantastische bestemming voor vrijgezellenfeestjes is.

Chania

Kreta is romantisch. Van de Venetiaanse schoonheid van de steden, de stranden van wereldklasse, de ruige wandelingen tot de beste resorts, Kreta heeft een grote verscheidenheid aan ervaringen, zodat jij hier jouw droom honeymoon kunt hebben.

Wat voor soort vakantie je ook zoekt – een verwennerij in een vijfsterrenresort, een privézeiltocht, backpacken door de beroemde kloven of leren duiken, Kreta heeft de perfecte huwelijksreis voor jou.

Lees ook: Kreta met Kinderen: Een Leuke Gids voor reizende gezinnen

2. Een vakantie op Kreta is zeer betaalbaar

Kreta heeft verschillende accommodaties, die passen bij jouw budget en jouw smaak.

Samonas

Groepen vrienden, grote gezinnen en zelfs kleinere groepjes of stelletjes kunnen genieten van de privacy en de flexibiliteit die een privévilla biedt. Een traditionele villa met een lokaal karakter geeft jouw vakantie een gedenkwaardig tintje.

Als je aan de andere kant iemand anders wilt laten zorgen voor het ontbijt en de strandlakens en al het andere, dan moet je misschien voor een resort kiezen. Er zijn op Kreta een aantal prachtige gezinsvriendelijke resorts.

Villa Ippocampi

Misschien ben je wel op zoek naar rust en stilte, even weg van kinderen. In dat geval ben je wellicht geïnteresseerd in de ontspannen verfijning die boetiek accomodaties voor alleen volwassenen bieden.

Kreta heeft ook veel buitengewone luxe hotels. Je vindt er voor elke smaak stijlvolle accommodaties in deze gebouwen, waarvan vele zich in historische gebouwen bevinden, wat natuurlijk voor een unieke en speciale ervaring zorgt.

Daios Cove

Kreta bruist het hele jaar door. Als je buiten het hoogseizoen komt, vind je mogelijk verschillende accommodaties tegen aantrekkelijkere tarieven.

3. Raki is het antwoord op alles, echt waar!

Raki is een heerlijk drankje. Helder en puur. Het is een alcoholische drank, die van wijnmost (de velletjes en de zaadjes die overblijven na het maken van wijn) wordt gemaakt. Je kunt zelfs de druif nog proeven en het is geweldig.

Raki

Dit is geen drankje voor na het eten. Het is eigenlijk een drankje voor elke gelegenheid. Kretenzers drinken raki ook bij het eten, want het reinigt het gehemelte.

Raki is echt het antwoord op alles: je drinkt het als je wat te vieren hebt en je drinkt het als je verdrietig bent om te vergeten. Raki vormt de kern van elk goed gesprek, elk festival en elke dans. Raki is echt de spirit van Kreta.

lokale wijnen

Als je niet van gedistilleerde dranken houdt, kun je genieten van de uitstekende lokale wijnen. Gerenommeerde wijnhuizen op Kreta cultiveren niet alleen internationale druivensoorten voor buitengewone wijnen, maar ook inheemse Kretenzische druiven die je het land en de cultuur laten proeven.

Notos beer

Zoals elders in Griekenland, is er ook interesse voor ambachtelijke bieren. Lokale brouwerijen maken Kretenzer bieren met karakter om je dorst te lessen en je smaakpapillen te prikkelen.

4. Kreta is een echte 365-dagen bestemming

Kreta heeft een verbazingwekkend mooie natuur en een grote variëteit aan landschappen. Als het zuidelijkste eiland van Griekenland, is Kreta gezegend met milde winters, een vroege lente en een lange en zwoele herfst. Dit is echt een bestemming voor 365 dagen per jaar. Bovendien kun je in het laagseizoen zonder alle drukte een intiemere beleving van het eiland beleven.

Richtis Gorge

Geniet in de koelere maanden van de natuurlijke schoonheid van Kreta. Het eiland is weelderig groen en de beken stromen in de winter, waardoor dit een geweldige tijd is om te komen voor een wandeltocht en om naast vele andere geweldige routes de beroemde Samariakloof te ervaren.

Samaria

Wist je dat Kreta ook een uitstekende bestemming voor speleologie is? Speleologen zullen het geweldig vinden om de grotten van Kreta te verkennen. En zo zullen amateurarcheologen en liefhebbers van geschiedenis dat ook geweldig vinden omdat de grotten van Kreta al duizenden jaren worden gebruikt voor onderdak en voor aanbidding. Dit zijn de plaatsen van de Goden en de helden: een grot beschutte ooit de baby Zeus en anderen speelden een rol in de meer recente geschiedenis, zoals bjvoorbeeld tijdens de revolutie tegen de Ottomanen.

Speleologen

Vogels zijn ook gek op Kreta. Het is een perfecte plek voor hen om tijdens hun migraties te rusten. Als de vogels ervan houden, dan zullen de ornithologen dat zeker ook doen. Er zijn veel uitstekende vogelobservatieplekken op Kreta.

Balos Beach

Natuurlijk zijn de vele fantastische stranden op Kreta de grootste trekpleister. Er zijn stranden voor elke smaak - ruig en afgelegen, luxe en volledig onderhouden. Kalm en zanderig of winderig en ideaal voor watersport. Er zijn ook veel exotische stranden op het eiland. Kom in het laagseizoen voor jouw eigen smaak van het paradijs.

5. Op Kreta raak je nooit uitgekeken

Lake Voulismeni

Dit is een groot eiland - 260km lang en 56km breed op het breedste punt. Maar het is niet alleen de grootte die tijd kost. Het is de enorme variëteit aan ervaringen, die het landschap biedt. Er zijn ruige bergen, kloven, weelderige vlaktes en lange kustroutes. De belangrijkste steden en meest populaire gebieden hebben de bezoeker veel te bieden.

Kouremenos

Maar de echte ontdekkingsreiziger wordt beloond met afgelegen stranden, verbazingwekkende ongerepte landschappen en adembenemende uitzichten. Er is op Kreta altijd wel iets nieuws te ontdekken, hoe vaak je er ook komt. Dit eiland is perfect om per auto te verkennen en de tochten zijn net zo prachtig als de bestemmingen zelf.

6. Kreta heeft niet slechts één mooi dorp, maar honderden.

Tavernes & Restaurants à Paleochora

Je zult het ware Kreta in zijn dorpen kunnen vinden. Elk heeft zijn eigen karakter: er zijn pittoreske vissersdorpjes, ruige bergdorpjes en de schaduwrijke dorpjes op de weelderige vlaktes van Kreta.

Elk dorp heeft ook zijn eigen geschiedenis en erfgoed. Wist je bijvoorbeeld dat de grote schilder van de Spaanse renaissance eigenlijk Kretenzisch was? Je kunt een bezoek brengen aan het dorp waar El Greco geboren is en waar je ook het El Greco-museum kunt vinden.

Fodele

Andere dorpen zijn beroemd om hun muziek. Je zou Anogia kunnen bezoeken, een dorp met een trotse geschiedenis en een uitstekende muzikaliteit, de geboorteplaats van legendarische lyra-spelers.

Om de ware ervaring van de muziek van Kreta en de sterke cultuur van het Kretenzische dorpsleven te ervaren, kun je ook een traditioneel Kretenzisch dorpsfeest bezoeken - een panigiri. Dit is een fantastische manier om een authentieke indruk van de levendige cultuur van Kreta te krijgen.

Panigiri en Crète

Praktische informatie over Kreta

Hoe kom je op Kreta?

Per vliegtuig

Kreta heeft twee internationale luchthavens: één in Heraklion en één in Chania. Ze zijn het hele jaar door open en in de zomer zijn er vanaf vele internationale bestemmingen rechtstreekse vluchten. Er zijn verschillende dagelijkse vluchten, die de hoofdstad van Griekenland, Athene, met Kreta verbinden en de vliegtijd is ongeveer 45 minuten.

Er is ook nog een veel kleiner vliegveld in Sitia, in het oosten van Kreta.

Ryanair

Per boot

Er is een uitstekende veerdienst die Kreta met Piraeus en andere bestemmingen verbindt. Verschillende websites zoals ferriesingreece.com en Goferry kunnen je helpen bij het regelen van jouw reis. Bekijk ook onze gids over veerboten op Kreta.

Heraklion

Hoe kun je Kreta verkennen?

Kreta is geweldig om met de auto te verkennen, want de tochten zijn net zo mooi en interessant als de bestemmingen zelf!

Als je met de auto reist, bekijk dan onze nuttige artikelen over waar je kunt parkeren in Heraklion en in Chania.

Rental Center Crete

Er is ook een betrouwbare openbare busdienst - KTEL genaamd - om je van stad naar stad te brengen. Je kunt hier de volledige dienstregeling vinden.

De beste tijd van het jaar om Kreta te bezoeken

Kreta is een fantastische bestemming voor het hele jaar door. Het gematigde klimaat zorgt voor prachtige zomers en milde winters. De lente komt vroeg en duurt lang en de krachtigsten onder de lokale bevolking genieten minstens zes maanden van zwemmen.

Chrissi Island - Crete

Er zijn ook het hele jaar door tal van activiteiten, zoals wandelen, speleologie en natuurlijk gewoon zonder de drukte een echte indruk van de lokale cultuur krijgen.

Wat moet je meenemen voor een vakantie op Kreta?

Dit eiland is gemaakt voor activiteiten, dus heb je echt comfortabel schoeisel nodig. Zelfs in de steden kun je soms pittoreske kasseien in plaats van glad beton verwachten.

In de zomer kan de wind de avonden laten afkoelen, dus moet je kledingstukken met lange mouwen en een licht jasje of een trui meenemen. Als je naar de bergen gaat - en we hopen dat je dat zult doen omdat ze fantastisch zijn! - kun je zelfs op een zomeravond een frisse temperatuur verwachten.

Als je van plan bent om kerken en kloosters te gaan bezoeken, let er dan op dat velen fatsoenlijke kledij verwachten: de armen en de knieën moeten bedekt zijn. Een brede sjaal kan eventueel als omslagdoek of als een geïmproviseerde rok dienen.

De zon op het eiland is glorieus en helder. Een hoed, een zonnebril van hoge kwaliteit en zonnebrandmiddelen zijn een absolute must.

Het maakt niet uit welk seizoen het is, neem je badpak mee want je weet maar nooit wanneer je in november of februari een zwoele dag hebt!

Misschien is het verstandig om ook iets casuals, maar toch elegant voor een avondje uit mee te nemen.

Geld

De valuta op Kreta is de euro. Er zijn overal geldautomaten, maar die van een lokale bank zullen je waarschijnlijk de gunstigste tarieven geven. Betaalautomaten worden ook veel gebruikt in Griekenland. Je kunt hierover meer informatie bij de Veelgestelde vragen vinden.

Internet:

Er is in de hotels, de cafés en ook op enkele openbare plekken een goede internetverbinding. In sommige afgelegen bergachtige gebieden kun je voor korte perioden zonder signaal zitten. De lokale mobiele bedrijven, die in Griekenland beschikbaar zijn, zijn Vodafone, Cosmote en Wind.

Overige informatie:

Voor meer gedetailleerde praktische informatie over de plaatsen die je van plan bent te gaan bezoeken, hebben de gemeenten nuttige sites. Voor Chania, kijk je hier, voor Rethymnon hier, voor Heraklion hier en voor Agios Nikolaos hier.

Spinalonga - Agios Nikolaos

Deze zes redenen om Kreta als bestemming voor jouw volgende vakantie te kiezen, zijn slechts een begin. Het eiland is rijk aan cultuur en natuur, geschiedenis en gastronomie en om nog maar te zwijgen over die geweldige stranden. Lees meer over deze geweldige bestemming en begin met het plannen van jouw eigen ideale vakantie.

We kijken ernaar uit om je te mogen verwelkomen op Kreta!

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis