Rijden op Kreta: slimme tips voor als je Kreta met de auto wilt verkennen

van Rental Center Crete - Car hire • Dit artikel werd gepubliceerd op 3 juni 2018 en bijgewerkt op 2 december 2022
Rijden op Kreta

Rijden op Kreta is... nou ja, anders. Door de wegomstandigheden, het weer en de lokale mensen achter het stuur kan een tocht rond Kreta soms een uitdaging zijn. Er is echter niets mis met zo nu en dan wat uitdaging en dit is zeker de moeite waard.

Met kronkelende bergwegen en uitkijkpunten die je een uitzicht geven over zee, is de reis een prachtig en daarom trekt dat jaarlijks veel toeristen.

Zolang je klaar bent voor de weg waarover je gaat rijden en de verrassingen die in het verschiet liggen, zal je tocht rondom Kreta ontspannend, aangenaam en een ervaring zijn die je altijd zult blijven koesteren. Hier is een overzicht van alles wat je moet weten om op de veiligst mogelijke manier te kunnen rijden op Kreta.

Regels op de Kretenzische weg

Waar je ook heen gaat, er zal tenminste altijd een klein ding zijn dat anders is als het gaat om de regels op de weg. Zorg ervoor dat je je bewust bent van deze regels en dan zal jouw reis rond Kreta vlotjes verlopen. Vergeet niet dat op Kreta de autoʹs aan de rechterkant van de weg rijden en voorrang hebben als ze ook van die kant komen. Bovendien betekent dit dat autoʹs die een rotonde binnengaan voorrang hebben, terwijl bestuurders die al in de rotonde zitten, moeten inschikken.

Snelheidslimieten

SnelheidslimietenOK, je hoeft je niet te haasten terwijl je op vakantie bent. Dit is niet de Autobahn of de Autostrada. De snelheidsgrenzen op Kreta zijn vrij makkelijk en bestuurders moeten problemen omtrent de veiligheids of juridische problemen vermijden. Binnen de bebouwde kom is de snelheidslimiet 50km per uur (30mph) en op de snelweg 90km per uur (56mph).

Inhalen

Buitenlandse bestuurders op Kreta hebben de neiging om de inhaalmethoden van de Grieken een beetje verwarrend te vinden. Snelwegen zijn vaak vrij smal en om iemand te kunnen passeren, moeten autoʹs op de tegenovergestelde rijbaan rijden. Bestuurders zullen naar de verharde berm gaan zodat anderen er omheen kunnen rijden. Griekse chauffeurs verwachten dat jij dit ook doet, dus zorg ervoor dat je je hiervan bewust bent wanneer mensen proberen in te gaan halen. Wees wel voorzichtig, want soms worden er ook autoʹs in de berm geparkeerd. Let ook op dat de ononderbroken witte lijnen typisch worden genegeerd en mensen je zullen proberen te passeren, zelfs als ze recht over deze lijnen heen rijden.

Lees ook: Een 14-daagse rondreis door Kreta: de ultieme roadtrip

Inhalen

Verkeersborden

De bewegwijzering op Kreta is magertjes en vaak bedekt met vegetatie of ondergespoten met graffiti. Blijf kalm, gebruik je gezonde verstand en houd tijdens het reizen de maximum snelheid in gedachten. Verkeersborden

Lees ook: Verkeersboetes in Griekenland: waar en hoe te betalen?

Zonder brandstof komen te zitten

Zonder brandstof komen te zittenTanken is heel makkelijk en handig op Kreta en de meeste pompen bieden daadwerkelijk een volledige service, zodat je niet eens uit je auto hoeft te komen. Creditcards worden niet bij alle benzinestations geaccepteerd, dus zorg ervoor dat je wat geld bij je hebt. Wacht niet tot het laatste moment om je tank te vullen, want de meeste benzinestations sluiten rond 21.00 uur, maar de benzinestations in de buurt van de luchthavens van Kreta zijn 24 uur per dag open. Het laatste wat je wilt, is stil komen te staan langs de kant van de weg zodat je niet meer terug kunt naar je hotel.

Hoe zit het met de heiligdommen?

Vrijwel overal in Griekenland zie je kleine heiligdommen die langs de snelwegen zijn geplaatst. Ze variëren van kleine glazen kasten tot altaren van bakstenen en worden meestal versierd met kaarsen, decoraties en kleine geschenken. Ze worden langs de weg geplaatst door familieleden van mensen die zijn gestorven bij verkeersongevallen. Het kan een reis in Griekenland nog uitdagender lijken te maken, maar hun aanwezigheid is een goede herinnering aan waarom je voorzichtig moet zijn om tijdens het rijden op Kreta veilig te blijven. Hoe zit het met de heiligdommen

Tips om veilig te blijven tijdens het rijden op Kreta

Gefocust en alert blijven en je gezonde verstand gebruiken, is het eerste wat je kunt doen om veilig te blijven als je op de wegen van Kreta rijdt. Hier zijn slechts een paar tips om jezelf veilig te houden tijdens het rijden in Griekenland.

  • Let op voor bromfietsers die je meestal van rechts willen inhalen.
  • Achterliggende autoʹs zullen vaak met hun lichten knipperen om aan te geven dat ze graag willen inhalen. Let hierop en laat ze je passeren.
  • Let goed op voetgangers die op de straat lopen. Voetpaden zijn soms moeilijk te bereiken en ze hebben geen andere opties dan op de wegen te lopen.
  • Wees voorzichtig met dieren! Varkens, schapen en geiten hebben de neiging om langs de snelwegen te grazen en soms op weg te komen. Kijk ook uit voor kleine kinderen, want zij kennen niet altijd het gevaar.
  • Vallende rotsblokken en grind op de wegen komen vrij vaak voor, dus wees alert en probeer de kapotte stukken in het asfalt te vermijden.
  • De witte lijnen op de wegen zijn niet altijd betrouwbaar. Rijbanen zullen vaak plotseling eindigen en lokale bestuurders gaan doorgaans naar eigen goed dunken over de lijnen.
  • De wegen zijn vaak slecht onderhouden en het asfalt is meestal gepolijst en versleten waardoor de wegen steeds gladder worden. Wees voorzichtig wanneer je bochten neemt.
  • Wees altijd alert en neem nooit aan dat andere chauffeurs het juiste zullen gaan doen. Veel mensen gebruiken hun alarmlichten niet wanneer ze plotseling stoppen zonder waarschuwing. Ben gewoon constant op je hoede.

Als je je in een noodsituatie bevindt en hulp nodig hebt, zijn er een paar belangrijke telefoonnummers die je bij de hand zou moeten hebben. Met nummer 112 krijg je de nooddiensten aan de lijn die je in meerdere talen kunnen helpen bij het krijgen van een ambulance, politie of hulp van de kustwacht. Voor pech onderweg en sleepdiensten kun je 1168 bellen, 100 voor de politie, 166 voor een ambulance of 199 voor de brandweer. Als je 112 belt, is er een 24-uurs hulpdienst die buitenlanders op de weg kan helpen.

De staat van de wegen

Vooral na de winter zijn de wegomstandigheden op Kreta niet al te best. De wegen liggen vaak onder het grind, hebben gaten of zijn hun profiel verloren waardoor ze glad kunnen zijn. De verkeersborden zijn klein en vaak beschadigd en daarom moeten bestuurders extra voorzichtig zijn en goed kijken om te kunnen zien wat er op de borden staat. De staat van de wegen

Etiquete de conduit propre en Crète

Als je je vertrouwd maakt met de lokale manier van rijden, kan dat het verschil maken om je reis aangenaam en veilig te laten verlopen. Doe wat de Romeinen of in dit geval de Grieken zouden doen (pas je aan aan de gebruiken van het land). Ondanks dat ze bekend staan om hun slechte rijgedrag, zijn de inwoners van Kreta eigenlijk heel beleefd terwijl ze op de weg zijn. Wat jij in je eigen land misschien als onbeleefd zou kunnen ervaren, kan gewoon in dit land de norm zijn. Voetgangers die bijvoorbeeld wachten om over te steken krijgen van de Griekse chauffeurs echt geen voorrang.

Bij verkeerslichten knippert soms al het oranje licht terwijl voetgangers al het groene licht hebben om over te steken. Auto’s die bij een verkeerslicht afslaan of een bocht maken, moeten mensen die de straat oversteken wel eerst laten passeren. Autoʹs zullen altijd opzij gaan om anderen te laten passeren of om auto’s meer ruimte te bieden als ze op smalle wegen rijden. Verwacht geen dankjewel of een vriendelijk gebaar op de weg want dit is gewoon niet iets dat de Grieken doen. In feite wordt een open palm, wat vaak in andere landen wordt gebruikt om dankjewel te zeggen, als vrij onbeleefd beschouwd.

Het algemene Griekse karakter heeft veel te maken met hun gedrag op de weg en is iets waar je je bewust van moet zijn. Grieken hebben vaak de mentaliteit dat hen geen slechte dingen zullen overkomen wat voor een opvallend opmerkelijk en roekeloos rijgedrag zou kunnen zorgen. Veel mensen gebruiken geen veiligheidsgordels en laten door hun geloof de dingen over aan hogere machten. Grieken zien de toeter van de auto niet als een teken van agressie of irritatie en zullen het vaak gebruiken als waarschuwing dat ze je naderen en graag willen passeren. Neem het niet persoonlijk op als mensen steeds naar je toeteren.

Tips voor het parkeren

Parkeren is eigenlijk, net als in de meeste landen, alleen een probleem in de grotere steden. Parkeren in het centrum van de stad zal lastig zijn maar je kunt dit oplossen door te parkeren in de buitenwijken en dan naar het centrum te lopen. Als het te ver weg is, zijn er in de grotere steden ook volop parkeergarages te vinden maar die zullen al wel snel volraken. Tips voor het parkeren

Kom niet in aanraking met de verkeerspolitie

Niemand wil met de verkeerspolitie te maken krijgen en al helemaal niet als je op vakantie bent. Probeer daarom je best te doen om je aan de regels en de voorschriften te houden en om niet in aanraking met de verkeerspolitie te komen. Je zult de politie vaak mensen zien stoppen die te hard rijden. Er staan langs de kant van de wegen snelheidsmeters, dus zorg ervoor dat je tijdens het rijden je snelheid in de gaten houdt. Een kleine snelheidsovertreding kost je slechts een kleine boete, maar grotere overtredingen kunnen leiden tot een hoorzitting. Drinken onder invloed is echt verboden dus doe dit niet. Lokale bewoners hebben al snel de neiging, wanneer het niet zo druk is, om door het rode licht te lopen of te rijden of geen veiligheidshelmen te dragen wanner ze op de motor zitten, maar doe dit niet na. Dit is onwettig en hoewel de lokale bevolking zich hier niet zo druk om lijkt te maken, moet je ervoor zorgen dat je de regels volgt en niet te maken krijgt met de politie.

Een auto huren

Als je een toerist bent die Kreta komt bezoeken zul je waarschijnlijk niet over een voertuig beschikken. Gelukkig is het gemakkelijk om op Kreta een auto te huren. Het kiezen voor een lokaal verhuurbedrijf kan je uiteindelijk minder kosten dan het huren van een auto bij één van de grotere Europese of Amerikaanse ketens. Rental Center Crete is een voorbeeld van een lokaal bedrijf dat betaalbaar en betrouwbaar is om tijdens je reis te gebruiken en dat je de mogelijkheid geeft om snel aan je trip te kunnen beginnen. Boekingen kunnen bij de meeste bedrijven online worden gemaakt en creditcards worden algemeen geaccepteerd. Het is ook mogelijk om te regelen dat er een voertuig voor je klaarstaat op de luchthaven op het moment dat je aankomt of om je op te laten halen. Als je niet helemaal zeker weet of je nu voor een lokaal bedrijf of een grotere keten moet kiezen kun je het artikel Local Hire Car Companies VS Brokers eens bekijken. Autohuur op Heraklion Luchthaven

Tips voor toeristen zonder auto

Fietsers, motorrijders en voetgangers moeten ook alert zijn als ze gebruikmaken van de wegen op Kreta. Motorrijders moeten zich vooral bewust zijn van eventuele kuilen in en grind op de weg. Op de wegen in Kreta kom je niet zo heel vaak fietsers tegen dus als je van plan bent om te gaan fietsen rond Kreta, houd er dan wel rekening mee dat de meeste chauffeurs niet erg bekend zijn met het delen van de weg met een fietser waardoor je misschien extra veiligheidsmaatregelen moet nemen. Let ook op voetgangers die vaak nogal onoplettend langs de weg lopen en wat dodelijke botsingen kan veroorzaken. Voetgangers moeten ook voorzichtig zijn. Je hebt in veel situaties geen recht om de weg eigenlijk te gebruiken, dus wees voorzichtig bij het oversteken van de straat. Kreta kent eigenlijk nauwelijks trottoirs en je zult vaak gedwongen worden om op de straat te lopen, dus zorg ervoor dat je alert bent op autoʹs die achter je rijden.

GPS in de huurauto

Tenzij je een ervaren techniekgenie bent en je je eigen GPS met een kaart van Griekenland kunt installeren, is het raadzaam om een apparaat te boeken bij je huurauto. Bekijk hiervoor het artikel A Smart Guide on How to Use GPS Sat Nav while Driving in Crete. GPS in de huurauto

De juiste documenten die toeristen bij zich zouden moeten hebben

De juiste documenten die toeristen bij zich zouden moeten hebbenHet in orde maken van de juiste documenten is van vitaal belang bij het voorbereiden van je reis naar Kreta. Als je een burger van de Europese Unie bent, is alleen je gewone rijbewijs voldoende om in Griekenland te mogen rijden. Als je echter van buiten de EU komt, heb je een internationaal rijbewijs nodig. Dit kun je relatief gemakkelijk aanvragen door een online formulier in te vullen en een vergoeding in je thuisland te betalen.

Na het in acht nemen van deze regels en het opvolgen van de voorschriften en tips hoeft het rijden op Kreta niet echt meer een uitdaging voor je zijn. Zelfs als de dingen wat anders lijken dan je gewend bent moet je reis, als je op de hoogte bent van de lokale regels en het rijgedrag, probleemloos en prettig kunnen verlopen. Maak plannen om een auto te huren en tijdens je volgende vakantie aan Griekenland Kreta een bezoekje te brengen.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis