De Zegening van de Waters Ceremonie - Driekoningen

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 28 december 2020 en bijgewerkt op 28 oktober 2022.
Alles over Driekoningen

Het vakantieseizoen op Kreta is een prachtige combinatie van traditionele feesten en niet-commerciële authenticiteit. Er is een groot gevoel van eenvoud en zuiverheid; in heel Griekenland gaan de dagen rond Kerstmis en Nieuwjaar niet zozeer over het winkelen voor cadeaus, maar echt veel meer over het contact met familie, vrienden, gemeenschap en geloof.

In tegenstelling tot de feestdagen in andere landen, komt er ook geen einde aan deze dagen na Nieuwjaar. In heel Griekenland is het Driekoningenland dat het vakantieseizoen afsluit. Driekoningen zijn een zeer belangrijke religieuze feestdag. En het wordt op een vreugdevolle en spectaculaire manier gevierd. Het is iets wat het waard is om van dichtbij mee te maken, en vooral op Kreta. Dit is de twaalfde dag van Kerstmis - zoals in het lied.

Zegening van de Waters Ceremonie - Driekoningen

 Traditionele religieuze ceremonie van Driekoningen

Een Vakantie met Drie Namen

Deze prachtige vakantie gaat eigenlijk met drie namen: “Theophania,” wat betekent “God die schijnt”, “Ta Fota,” wat eenvoudigweg “The Lights” betekent en natuurlijk “Epiphany.” De feestdag is een viering van de doop van Jezus in de Jordaan. Meer specifiek herdenkt het de openbaring van God. De bijbel vermeldt dat, toen Jezus uit het water opstond, de hemelen opengingen en de Heilige Geest als een duif tot Jezus kwam en op Hem rustte. De stem van God kwam toen uit de hemel, zeggende: “ Dit is mijn Zoon, de geliefde, met wie ik goed tevreden ben.” De “Theofania” verwijst ook naar de openbaring van de Heilige Drie-eenheid - de stem van de Vader die uit de hemel komt, de Zoon, en de Heilige Geest als een duif.

Zegening van de wateren - Driekoningen

Het wordt ook wel "Ta Fota" - de "lichten" genoemd, omdat dit de dag is dat het licht van Christus de wereld verlichtte.

Licht en Water

Dit is een feest van het licht. Maar het is ook een herdenking van de doop van Jezus door St. John. Terwijl Jezus de wateren van de Jordaan zegende, zegenden orthodoxe priesters alle wateren. Het is eigenlijk een 2-daagse gebeurtenis.

Wanneer is Driekoningen?

Driekoningen worden gevierd op 6 januari. Maar de viering begint op de vooravond van Driekoningen, de 5e. Net als op kerstavond en op nieuwjaarsdag komen kinderen huis aan huis om een speciaal kerstlied te zingen. Deze kondigt het goede nieuws van de doop van Christus aan. In de kerk is er een “mikros agiasmos” van het water - een kleinere zegen, in afwachting van de grotere zegening de volgende dag. Ter voorbereiding op de Driekoningen gaan de priesters van huis tot huis met dit heilige water, en zegenen het huis en iedereen die zich daarin bevindt, en offeren het kruis van hen om te kussen. De godvruchtigen vasten ook als voorbereiding op Driekoningen.

De dag van Driekoningen

Januari brengt de koudste dagen van Kreta. Maar dit is geen afschrikking voor de gelovigen. Er hangt vreugde en verwachting in de lucht als mensen naar de kerk gaan.

jongeman haalt houten kruis op tijdens de Driekoningenceremonie

Bij hen hebben ze flessen en potten van thuis. Dit is om het heilige water te verzamelen dat later in grote vaten zal worden verdeeld, en om het terug te brengen naar hun huizen. Als voorbereiding op het ontvangen van het heilige water drinken velen helemaal niets, zodat het eerste water dat hun lippen raakt, gezegend is. Nu komen we bij het meest dramatische deel van de viering van Driekoningen - de eigenlijke zegening van het water. Driekoningen worden in alle orthodoxe kerken gevierd, waar ze zich ook bevinden. Maar gemeenten in de buurt van een waterlichaam - een rivier, een meer of de zee - gaan erheen in een vreugdevolle processie, onder leiding van de priester, diakenen, misdienaars - allemaal in prachtige en weelderige gewaden - en kerkfunctionarissen met spandoeken.

Zwemmers springen om een kruis te vangen in bevroren water

Als iedereen zich aan de rand van het water heeft verzameld, zal de priester het water zegenen. Natuurlijk zal dit op Kreta in veel gevallen de zee zijn. In dit geval zijn er speciale voorbereidingen, en een buitengewoon spektakel. De congregatie zal zich niet verzamelen aan een ondiepe oever, maar aan een dok of promenade, waar het water diep is. Soms ligt er een boot te wachten. Nu gaan de dappere duikers - meestal jonge mannen, maar in sommige gemeenten zijn er nu ook jonge vrouwen - ofwel aan boord van de boot met de priester, ofwel staan ze naast hem aan de rand van de haven.

Lees ook: De Griekse onafhankelijkheidsdag: parades, gebruiken, geschiedenis, datum en tradities

De zegening van het water

Vaak is de lucht helder en waait er wind - het is een dramatische dag en het weer werkt meestal mee. De verwachting groeit als er een stilte over de menigte valt. Dan gooit de priester het kruis zo ver mogelijk het water in. De zwemmers duiken in, en er volgt een race door het ijskoude water om het kruis terug te halen. Op het moment dat het kruis wordt opgehaald, laat de priester een duif in de lucht los. Dit stelt de Heilige Geest voor, zoals die aanwezig was bij de doop van Christus.

Het Ontvangen van de Zegen in de kerk op Driekoningen

Degene die het kruis terughaalt, krijgt een speciale zegen, die het hele jaar door geluk zal brengen.

Griekse priester Epiphany waterzegening

Nadat de dappere zwemmers zijn teruggekeerd en de handdoek in de kille lucht hebben afgedaan, keert de gemeente terug naar de kerk. Bij het altaar staat een grote kuip met heilig water, met een grote tak basilicum. De kerk vult zich met zijn zoete geur als de priester de basilicumtak in het heilige water dompelt. De gemeente staat op en de priester zegent ieder van hen op zijn beurt en maakt het teken van het kruis op hun voorhoofd en schouders met een zachte slag van het natte basilicum, als de bocht om het kruis te kussen. Nu vult iedereen vaten met heilig water. Thuis zal elk lid van het huishouden het drinken, inclusief natuurlijk de dieren. Daarna wordt het in de hoeken van het huis besproeid en zelfs aan de planten gegeven.

Driekoningen Vieren op Kreta

Op dit eiland van zeelui is Driekoningen een bijzonder belangrijke vakantie. De zeeën en boten zijn ook gezegend. Volgens de traditie is er een vaarverbod in de dagen voor Driekoningen, omdat men denkt dat de zegening van de wateren de turbulente zeeën van de winter zal kalmeren, zodat ze de haven weer kunnen verlaten om op kalmer water te varen.

Kerk op Driekoningenavond

(En er is nog een reden om Driekoningen te vieren: de dag markeert het einde van het onheil van de “Kalikantzari”. Deze kleine kobolden van de Griekse folklore zouden met Kerstmis aankomen en in Driekoningen verdwijnen, wanneer het licht van God en de gezegende wateren hen weer ondergronds drijven. Sommigen schrijven zelfs de ruwe zeeën toe aan hun onheil, maar over het algemeen wordt gedacht dat ze een huiselijke overlast zijn.) Op Kreta is Driekoningen een drievoudig feest. De priester gooit het kruis niet één keer in het water, maar drie keer - voor de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Drie zwemmers krijgen dan de kans om een speciale zegen te ontvangen voor het ophalen van het kruis. Het is bijzonder mooi om Driekoningen te vieren in een van de mooie steden van Kreta, bijvoorbeeld om het kruis in de wateren van de Venetiaanse haven van Chania geworpen te zien worden.

Geniet van een Wintervakantie op Kreta

Bergen van Kreta

Het vakantieseizoen is een prachtige tijd om Kreta te bezoeken. Het eiland is gezegend met een mild klimaat en u zult misschien wel vele dagen van warm winterweer en veel zon kunnen genieten - perfect om rond te rijden en het eiland te verkennen.

De kerk van Constantijn Gouves

Een ander groot voordeel van een wintervakantie op Kreta is dat je het eiland voor jezelf hebt. Er zijn maar weinig toeristen, en dit is een ideaal moment om echt in contact te komen met de authentieke cultuur en de prachtige mensen van Kreta. Het ervaren van prachtige rituelen uit de eerste hand, zoals Driekoningen, zal betekenis geven aan uw reizen en u een gevoel van verbondenheid met dit prachtige eiland geven.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis