Paleis van Knossos: Geschiedenis, Artefacten en Autoverhuur

van Harry Anapliotis en Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 18 oktober 2023 en bijgewerkt op 27 februari 2024.
Paleis van Knossos

Het grootste en meest bevolkte van de Griekse eilanden, Kreta, is waar het Paleis van Knossos zich bevindt. Het staat bovenop de heuvel Kephala, wat een uitstekend uitkijkpunt biedt om het omliggende landschap in zich op te nemen. De mediterrane omgeving, typerend voor de locatie van het Paleis van Knossos, stelde de Minoïsche beschaving in staat om zich bezig te houden met maritieme handel en gewassen te verbouwen. Het uitgebreide herbouwwerk dat begon bij Knossos tijdens de Midden-Minoïsche periode rond 1900 v.Chr., leidde tot de constructie van het paleiscomplex.

Sterke Minoïsche heersers hebben in de loop der tijd de ontwikkeling van het paleis geleid, waarbij elke periode zijn stempel drukte op het ontwerp en de stijl van het gebouw. Een netwerk van gangen verbond de verschillende kamers, zalen en binnenplaatsen die het Paleis van Knossos vormden. Het diende als het centrum van de welvarende en geavanceerde Minoïsche beschaving. Echter, het paleis werd vernietigd door een natuurramp of een invasie en verovering door een buitenlandse macht in 1450 v.Chr.

Sir Arthur Evans voerde uitgebreide opgravingen uit die de ruïnes blootlegden en begin 20e eeuw opnieuw interesse in het gebied wekten voor historisch en archeologisch onderzoek. Tegenwoordig trekt het Paleis van Knossos bezoekers van over de hele wereld als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Griekenland.

Het mediterrane klimaat dat typerend is voor het gebied bepaalt de geografische locatie van het Paleis van Knossos. Het heeft warme, droge zomers en milde, regenachtige winters. Het terrein van het eiland Kreta is zeer gevarieerd, met rotsachtige bergen, weelderige valleien en adembenemende kustlijnen.

De locatie van het Paleis van Knossos op het eiland Kreta was om meerdere redenen belangrijk. Het gaf de Minoïsche beschaving toegang tot essentiële handelsroutes in de Middellandse Zee, waardoor het kon deelnemen aan maritieme handel en banden kon smeden met andere prehistorische samenlevingen. De Minoïers konden producten zoals tarwe, gerst, olijven en druiven verbouwen vanwege de vruchtbare velden rond het Paleis van Knossos.

Het aangename klimaat en de overvloedige natuurlijke hulpbronnen van het eiland, samen met de strategische ligging van het Paleis van Knossos, hebben bijgedragen aan de bloei en culturele vooruitgang van de Minoïsche beschaving. De geschiedenis en betekenis van het Paleis van Knossos binnen de grotere oude wereld werden aanzienlijk beïnvloed door de geografische omgeving.

De opgravingen van het Paleis van Knossos hebben een grote verscheidenheid aan voorwerpen opgeleverd die ons onschatbare inzichten bieden in de Minoïsche cultuur. Ze omvatten keramiek, fresco's, standbeelden, sieraden, gereedschap en religieuze relikwieën, om er een paar te noemen. De intrigerende fresco "Bull-Leaping", die acrobaten toont die over de rug van een stier springen, en de bekende "Snake Goddess" beeldjes, die een vrouwelijke figuur tonen die slangen vasthoudt, zijn twee van de meest bekende ontdekkingen.

Deze objecten bieden ons inzicht in Minoïsche kunst, religie, sociale normen en het dagelijks leven van degenen die in het paleis leefden, naast dat het prachtige kunstwerken zijn. Ze dragen aanzienlijk bij aan het begrip van de Minoïsche samenleving en haar culturele normen.

Voor mensen die van plan zijn om het prachtige landschap en de historische bezienswaardigheden van het eiland te bezoeken, zijn er veel opties beschikbaar. Er zijn tal van autoverhuurbedrijven actief op de belangrijkste luchthavens, steden en toeristische plekken van Kreta, zowel binnenlands als buitenlands. Er zijn verschillende opties, waaronder gerenommeerde bedrijven zoals Rental Center Crete en Justrentals.

Het is belangrijk om vooraf een autohuur te reserveren, vooral tijdens drukke reisperiodes, om beschikbaarheid te garanderen en een betaalbare prijs te krijgen. Reizigers moeten over een geldig nationaal rijbewijs of een internationale rijvergunning beschikken. Het is noodzakelijk om op de hoogte te zijn van de lokale verkeersregels en verordeningen voor een veilige en plezierige rijervaring.

Paleis van Knossos

Wat is het Paleis van Knossos?

Het Griekse eiland Kreta herbergt de historische archeologische vindplaats die bekend staat als het Paleis van Knossos. Het wordt erkend als het grootste archeologische monument uit het Bronzen Tijdperk op Kreta en een van de meest significante en goed bewaarde Minoïsche paleizen. Het Paleis van Knossos is een enorme vertegenwoordiging van de Minoïsche beschaving vanwege de bouw, het gebruik van hoogwaardige materialen, de architectonische vormgeving, geavanceerde bouwmethoden en indrukwekkende omvang.

Het politieke en ceremoniële centrum van de Minoïsche samenleving was het Paleis van Knossos. Het lijkt een verwarrende indeling van kantoren, woningen en opslagruimtes te zijn, gelegen in de buurt van een centrale plaza. Restauraties van de binnen- en buitenmuurschilderingen van het paleis, evenals de artistieke patronen van het aardewerk en de inscripties op de zegels, geven een benaderend grafisch perspectief van verschillende aspecten van het Kretense leven in het Bronzen Tijdperk.

De meeste zichtbare kenmerken zijn afkomstig uit de laatste bekende bewoningsperiode, die Evans de Late Minoïsche periode noemde. Het paleis is op een intrigerende manier opgezet, hoewel latere aanpassingen het oorspronkelijke ontwerp hebben verduisterd. Het paleis verbindt de kamers door middel van gangen van verschillende breedtes en richtingen, in tegenstelling tot andere gelijktijdige paleizen die de 1.300 kamers via een aantal hoofdpassages met elkaar verbonden. Het paleis beslaat 6 hectare, 24.000 m2, en omvat een auditorium. Het heeft een opvallende ingang op elk van zijn vier kardinale zijden en aanzienlijke opslagruimtes, bekend als magazijnen.

Grote kleipotten, bekend als "pithoi", worden aangetroffen in de opslagruimtes en bevatten olie, granen, gedroogde vis, bonen en olijven. Het paleis, waar graanmolens, oliepersen en wijnpersen werden gebruikt, was de plaats waar veel van de goederen werden verwerkt. Onder de pithoi werden stenen opslaggaten gebruikt om kostbaardere items, zoals goud, te bewaren. Het paleis maakte gebruik van geavanceerde architectonische methoden; een deel ervan was bijvoorbeeld vijf verdiepingen hoog.

Paleis van Knossos

Waar bevindt zich het Paleis van Knossos?

Het grootste en meest bevolkte van de Griekse eilanden is Kreta, waar Knossos zich bevindt. Het complex werd uiteindelijk gebouwd rondom een verhoogde centrale binnenplaats bovenop Kephala. De oude gebouwen werden gelijk gemaakt en afgebroken om ruimte te maken voor de binnenplaats. De binnenplaats heeft een langwerpige vorm met een lange as die meestal naar het "noorden" verwijst en naar het noord-noordoosten wijst. De lange as van de binnenplaats wordt doorgaans weergegeven op ontwerpen als horizontaal, verticaal of misschien oost-west, waarbij het noorden aan de rechterkant is.

De zee bij de haven van Heraklion ligt ongeveer 5 kilometer ten noorden van het paleiscomplex. Vlychia Stream is een oost-west zijrivier van de noord-zuid Kairatos en bevindt zich direct naar het zuiden. Het eiland Kreta ligt in de zuidelijke Egeïsche Zee, ongeveer 160 kilometer ten zuiden van het Griekse vasteland, met coördinaten van 35°17'53"N en 25°9'47"E.

Knossos Paleis Zuilen

Hoe ziet het Paleis van Knossos eruit?

De ruime opzet van het Paleis van Knossos trekt direct de aandacht. Het paleis bestaat uit een doolhofachtig netwerk van kamers, binnenplaatsen en gangen die zich uitstrekken over een groot gebied. De architectuur valt op door een ongebruikelijke combinatie van majesteit en minimalisme. Prachtige fresco's en levendige muurschilderingen die scènes uit het Minoïsche leven, religieuze ceremonies en legendarische dieren vertegenwoordigen, omringen het paleis. Deze levendige kunstwerken geven een kijkje in de artistieke vaardigheden van de Minoïers, hoewel ze gedeeltelijk vervaagd zijn met het verstrijken van de tijd.

Bezoekers komen tijdens hun rondleiding door het paleis verschillende ruimtes tegen, elk met een eigen functie. De verhoogde platformen en de gereconstrueerde reproductie van de bekende "Troon van Koning Minos," die vermoedelijk de zetel van de Minoïsche heerschappij was, en de Troonzaal vallen op. Een gevoel van openheid wordt gecreëerd door de Centrale Binnenplaats, een grote open ruimte die verschillende delen van het paleis met elkaar verbindt. De betekenis van sociale bijeenkomsten en rituelen in de Minoïsche beschaving komt tot uiting in de indrukwekkende schaal van de structuur.

Knossos Paleis Minoïsche Ruïnes

Gasten ontdekken meer privéruimtes, waaronder woonvertrekken, kasten, musea en werkplaatsen, naarmate ze dieper het paleis binnen gaan. De Minoërs besteedden veel aandacht aan comfort en esthetiek, wat duidelijk te zien is in hun woongedeeltes, met beschilderde muren, ingewikkelde leidingsystemen en binnenplaatsen met veel natuurlijk licht. Deze kenmerken tonen het hoge niveau van beschaving van de Minoërs, evenals hun bewondering voor schoonheid en praktisch nut.

Bezoekers kunnen de overblijfselen van een grote stad zien die eerder naast de majestueuze gebouwen rondom het paleis heeft bestaan. Meer informatie over het dagelijks leven van de Minoërs en de stedelijke omgeving waarin ze leefden, is gemakkelijk te verzamelen uit de ruïnes van huizen, straten en openbare structuren.

Wat is de geschiedenis van het Paleis van Knossos?

Het Neolithicum, rond 7000 v.Chr., markeert het begin van de geschiedenis van het Paleis van Knossos als locatie van de eerste nederzetting. Tijdens het Bronzen Tijdperk bereikte het Paleis van Knossos zijn hoogtepunt als politiek, economisch en cultureel centrum van de Minoïsche beschaving.

De vroegste paleisgebouwen werden rond 2000 v.Chr. gebouwd in Knossos. Deze vroege paleizen waren klein en eenvoudig qua architectuur. Naarmate de Minoïsche cultuur zich uitbreidde, ontstond de behoefte aan een meer verfijnd en weelderig paleis. Het huidige paleiscomplex werd gebouwd in Knossos als gevolg van een grootschalig renovatieproject dat daar begon tijdens de Midden-Minoïsche periode, rond 1900 v.Chr.

Krachtige Minoïsche koningen hielden toezicht op de uitbreiding en renovatie van het paleis in de loop der tijd, waarbij elke periode zijn stempel drukte op het ontwerp en de architectonische stijl. Het paleis werd gebouwd met behulp van geavanceerde technische methoden, waaronder meerdere verdiepingen tellende structuren, complexe afvoersystemen en doordacht georganiseerde binnenplaatsen en gangen.

Paleis van Knossos

Een labyrintachtige indeling met verschillende kamers, zalen en binnenplaatsen verbonden door een doolhof van gangen was aanwezig in het hele paleiscomplex, dat een groot oppervlak van ongeveer 20.000 vierkante meter besloeg. Een paar van deze gebieden werden gebruikt als administratieve kantoren, opslagruimtes, werkplaatsen, woonvertrekken en plaatsen van verering.

In de 17e en 16e eeuw v.Chr. bereikte de Minoïsche beschaving haar hoogtepunt, met het Paleis van Knossos als centrum. De Minoërs waren bekend om hun complexe cultuur, zeetransacties en artistieke prestaties. Het paleis van Knossos kwam te staan voor de welvaart en verfijning van het Minoïsche volk.

De Minoïsche paleizen op Kreta, inclusief het Paleis van Knossos, maakten een plotselinge neergang en ineenstorting mee rond 1450 v.Chr. Historici en archeologen blijven het oneens over de precieze oorzaak van deze neergang. Sommige ideeën voorspellen invasie en verovering door buitenlandse machten, terwijl anderen beweren dat natuurrampen zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen een rol speelden. Het Paleis van Knossos werd nooit volledig hersteld na de catastrofe. De locatie werd al snel verlaten en na verloop van tijd werd het geleidelijk bedekt met vuil en puin en vergeten.

De eerste persoon die opgravingen uitvoerde op de oude site van Knossos was Minos Kalokairinos. Minos was de eerste die de positie van het paleis van de Minoïsche koningen, bekend als het Knossos-labyrint, ontdekte. Arthur Evans zette later de verkenningen voort. De eerste opgravingen op de Kephala-heuvel begonnen in 1877, gevolgd door grootschaliger opgravingen in 1878 die het eerste concrete bewijs leverden dat Knossos of Cnossos, het epicentrum van de Minoïsche beschaving, daar bestond en nieuwsgierigheid over de hele wereld opwekte.

De Turkse autoriteiten die het eiland bestuurden, gaven Minos drie weken later opdracht om de opgravingen te stoppen, maar niet voordat Minos opslagkamers en een klein deel van de troonzaal in de westvleugel van het paleis had gevonden. Veel archeologen, waaronder W.J. Stillman, waren geïnteresseerd toen ze over de opgravingen hoorden. Sir Arthur John Evans en Heinrich Schlieman konden het hele paleis opgraven nadat het eiland zijn vrijheid van Turkije had verworven.

De bekende Britse archeoloog Sir Arthur Evans voerde grote opgravingen uit in Knossos in het begin van de 20e eeuw, waarbij hij de ruïnes van het Minoïsche paleis blootlegde en de interesse in de locatie voor historisch en archeologisch onderzoek nieuw leven inblies. De pracht en complexiteit van het paleis werden duidelijk door het werk van Evans, evenals het uitgebreide esthetische en culturele erfgoed van de Minoïsche cultuur.

Paleis van Knossos

Een van de meest significante archeologische sites in Griekenland vandaag de dag is het Paleis van Knossos. Het trekt toeristen van over de hele wereld die komen om zijn prachtige oudheid te aanschouwen en de intrigerende geschiedenis van de Minoïsche cultuur te ontdekken. We blijven meer leren over de Bronstijd-Egeïsche wereld en de bijdragen ervan aan de menselijke geschiedenis. Het Paleis van Knossos werd in 1980 aan de lijst van UNESCO Werelderfgoedlocaties toegevoegd.

De aanduiding van het Paleis van Knossos als Werelderfgoed onderstreept zowel zijn uitzonderlijke waarde op wereldschaal als zijn belang voor de geschiedenis, cultuur en architecturale erfgoed van de mensheid. De inscriptie erkent de betekenis van het Paleis van Knossos als een belangrijke archeologische site die belangrijke inzichten biedt in de Minoïsche beschaving en haar invloed op de ontwikkeling van de Europese cultuur.

Hoe werd het Paleis van Knossos gebouwd?

Het Paleis van Knossos werd rond 1900 v.Chr. gebouwd. Volgens de Griekse mythologie heeft de beroemde architect Daedalus het Minoïsche paleis gebouwd met zoveel complexiteit dat niemand die binnenkwam de uitgang kon vinden. Daedalus is geprezen als de grootste Griekse uitvinder. Hij was een ware ambachtsman en kunstenaar. 'Daedalus' komt van het oude Griekse werkwoord "daedalo", wat "werken met kunst" betekent. Daedalus heeft het Minoïsche Kretense labyrint uitgevonden, de draad van Ariadne, de houten koe van Pasiphae, de harpoen van Ariadne, de boog van de schepen van die tijd en het vermogen om op wasvleugels te vliegen.

Bronstijdarchitecten bereikten een geweldige prestatie van creativiteit toen ze het Paleis van Knossos bouwden. De Minoërs, een zeer ontwikkelde cultuur die op het eiland Kreta leefde, bouwden het paleis. Verschillende cruciale elementen werden gebruikt in het bouwproces. Grote stenen blokken werden eerst gebruikt om een sterke fundering te bouwen die het gewicht van de structuren erboven kon dragen. De Minoërs legden een solide basis voor hun paleissysteem vanwege hun technische vaardigheden.

De methode van ashlar metselwerk werd gebruikt om de muren van het Paleis van Knossos te bouwen. De stenen blokken moesten precies worden gesneden en passend gemaakt voordat ze werden gestapeld en gerangschikt om de muren te vormen. De Minoërs gebruikten kalksteen, een veelvoorkomende lokale bron. De stenen blokken werden nauwkeurig gesneden en aan elkaar gepast om een stevige en duurzame muur te vormen zonder gebruik van mortel.

Een ander essentieel element is hout. De hogere niveaus van het paleis werden ondersteund door houten balken en zuilen, die zorgden voor structurele stabiliteit. De Minoërs verkregen het benodigde hout uit de overvloedige bossen op Kreta.

Buitenplaats paleis Knossos

Het Paleis van Knossos had een complexe en kronkelige architectonische indeling. Het paleis had veel verdiepingen, verbindende kamers, binnenplaatsen en gangen. De indeling was ontworpen om verschillende functies te ondersteunen, waaronder kantoren voor administratie, opslag, werkplaatsen, verblijfsruimtes en ceremoniële gebieden.

De ontwikkeling van geavanceerde infrastructuur was een ander aspect van het bouwproces. Er werd een uitgebreid afvoersysteem aangelegd om effectief waterbeheer te garanderen in het hele koninklijke complex. Water werd verzameld en gedistribueerd via putten, cisternen en kleipijpen, wat het ingenieursvermogen van de Minoërs aantoonde.

De decoratie van het paleis vormde de laatste bouwfase. De muren en plafonds werden versierd met levendige fresco's, behendige muurschilderingen en decoratieve accenten. Deze decoratieve elementen toonden de verfijnde artistieke vaardigheden van de Minoërs en gaven inzicht in het levendige religieuze en culturele leven van de bewoners van het paleis.

De bouw van het Paleis van Knossos was het bewijs van de beheersing van architectuur en efficiëntie door de Minoërs. Het spectaculaire paleiscomplex dat ze creëerden als gevolg van hun inventieve methoden, zorgvuldig vakmanschap en oog voor detail diende als eerbetoon aan de prestaties van hun beschaving.

Welke artefacten worden bewaard in het Paleis van Knossos?

Hieronder staan de artefacten die worden bewaard in het Paleis van Knossos.

 • Fresco's: Het paleis van Knossos was beschilderd met rode oker en versierd met volledig gekleurde fresco-panelen en scènes van mensen, dieren, planten, legendarische wezens en zeewezen.
 • Aardewerk: Evans ontwikkelde een chronologie van het aardewerk van Knossos om het te vergelijken met vergelijkbaar aardewerk uit andere delen van het oostelijke Middellandse Zeegebied.
 • Beeldhouwwerken: Kleine miniaturen en grotere standbeelden van legendarische wezens, godheden en menselijke figuren worden tot leven gebracht door sculpturen. De complexe kunstwerken van de Minoërs tonen hun beheersing van het beeldhouwen en hun vermogen om levensechte afbeeldingen te maken. Ze geven informatie over Minoïsche culturele gedragingen, religieuze overtuigingen en artistieke expressies.
 • Sieraden: De Minoërs waren meesters in metaalbewerking en waardeerden persoonlijke decoratie, en sieraden is een andere opmerkelijke categorie artefacten die dit aantonen. Fijn gemaakte gouden en zilveren objecten versierd met schelpen, juwelen en emaille zijn te bewonderen. De gevoeligheid voor mode van de Minoërs, evenals hun handelscontacten en toegang tot waardevolle materialen, worden weerspiegeld in hun kettingen, armbanden, oorbellen en ringen.
 • Gereedschap en Wapens: De verzameling gereedschap en wapens van het Paleis van Knossos geeft inzicht in de Minoïsche samenleving en onthult hun verdedigingskwaliteiten en militaire structuur.
 • Zegels: De iconografie, handelsnetwerken en religieuze symboliek van de Minoërs worden onthuld door de zegels uit het Paleis van Knossos.
 • Lineair A-tabletten: De Lineair A-tabletten van het Paleis van Knossos geven details weer over de Minoïsche schrijfwijze, handel en sociale structuur, hoewel de betekenis van het schrift niet duidelijk is.

1. Fresco's

Fresco is een schildertechniek voor het maken van muurschilderingen door waterverf rechtstreeks op natte pleister aan te brengen, zodat de kleur een permanent onderdeel van de pleister wordt. Het Paleis van Knossos was een levendige plek, net als klassieke Griekse gebouwen en moderne Griekse structuren. De muren en vloeren in de vroege Minoïsche periode waren beschilderd met een licht karmozijnrood gemaakt van rode oker. Naast de achtergrondkleur hebben de muren volledige karmozijnrode fresco-panelen. In de daaropvolgende Midden-Minoïsche periode werden wit en zwart toegevoegd, gevolgd door blauw, groen en geel naarmate de kunst zich ontwikkelde.

Deze fresco's laten bezoekers versteld staan van de levendige kleuren en minutieuze details van de oude Minoïsche kunstwerken, en bieden een opmerkelijk inzicht in de artistieke prestaties uit het verleden. De kleuren werden gemaakt met behulp van natuurlijke hulpbronnen zoals gemalen hematiet. Binnenpanelen werden geschilderd op nieuw, puur pleisterwerk dat zachter was dan het pleisterwerk met toevoegingen dat normaal gesproken op muren werd gebruikt, terwijl buitenpanelen werden geschilderd op net aangebrachte stucwerk met het motief in reliëf.

De decoratieve thema's waren meestal omlijste scènes, waaronder mensen, mythische wezens, dieren, planten en zeewezens, de vroegste replica's van kleipatronen. De meeste fresco's zijn gereconstrueerd met behulp van verschillende hoeveelheden vlokken die op de grond zijn gevallen. Evans maakte gebruik van verschillende technici, waaronder restaurateurs, chemici en kunstenaars, om aan het project te werken. Reconstructie werd mogelijk gemaakt door de symmetrie en het gebruik van sjablonen die verder gingen dan wat alleen door de vlokken werd gerechtvaardigd.

Knossos Paleis Fresco's

De thematiek is elders verkregen uit een sjabloon als er beperkt bewijs is van het gebruik van een bepaald sjabloon op één locatie. Sommige conventies die werden gebruikt in de Egyptische grafkunst om te helpen bij voorspellingen, vertonen gelijkenissen met moderne muurschilderingen. Sommige archeologen hebben betoogd dat Evans en de restaurateurs een modern artefact hebben geproduceerd op basis van moderne architectuur en kunst, in plaats van het paleis en de beschaving te ontdekken zoals ze waren.

Het gebruik van de buon fresco-techniek bij het behoud van fresco's is een essentieel onderdeel dat bijdraagt aan hun behoud. De Minoïsche kunstenaars schilderden nat pleisterwerk met pigmenten, waardoor de kleuren in het pleisteroppervlak konden doordringen en een permanent onderdeel ervan werden terwijl het pleister uithardde. Door de "true fresco" methode te gebruiken, waren de pigmenten gegarandeerd om aan het pleister te hechten, wat resulteerde in een stevig en duurzaam kunstwerk. De pigmenten konden niet loslaten of afbrokkelen omdat ze in het oppervlak werden opgenomen.

2. Aardewerk

Het aardewerk van Knossos is overvloedig aanwezig, weelderig versierd en speciaal vervaardigd voor die tijd. Evans ontwikkelde een uitgebreidere chronologie door het te vergelijken met vergelijkbaar aardewerk uit andere delen van het oostelijke Middellandse Zeegebied, wat een uitdaging was om succesvol aan te pakken. Het project en de uitdagingen waarmee de archeologen en arbeiders te maken hadden, belemmerden het bijhouden van nauwkeurige registraties van de locaties van sommige artefacten, wat een nadeel was.

De geschiedenis van Kreta zit vol met bewijs van talloze pottenbakkersstijlen en productiemethoden. Vroeg-Minoïsch keramiek werd gekenmerkt door ontwerpen met spiralen, driehoeken, gebogen lijnen, kruisen, visbeenderen, snaveltuiten en terracotta sculpturen. Hoewel er veel vergelijkbare esthetische motieven zijn in het Vroeg-Minoïsch aardewerk over het hele eiland, zijn er aanzienlijke variaties in hoe deze technieken worden gereproduceerd, wat wijst op veranderingen in machtsstructuren en smaken.

Naturalistische patronen, waaronder vissen, inktvissen, vogels en lelies, waren populair tijdens de Midden-Minoïsche periode. Bloemen en dieren waren nog steeds herkenbaar in de Late Minoïsche periode, hoewel er een grotere variëteit was. Afbeeldingen van menselijke figuren zijn uiterst zeldzaam, en afbeeldingen van landzoogdieren waren niet wijdverspreid tot latere tijden, in tegenstelling tot latere Oud-Griekse vaasschilderingen. Ze werden ontdekt rond 1900.

Aardewerk in het paleis van Knossos

Ze gaven deskundigen en bezoekers onschatbare inzichten in de Minoïsche cultuur en legden een concrete link naar het verleden door de studie en tentoonstelling van het aardewerk.

Het aardewerk in het Paleis van Knossos werd grotendeels bewaard dankzij begrafenispraktijken. De ruïnes van het paleis waren gedurende vele eeuwen beschermd door lagen puin, vuil en ingestorte gebouwen. Het aardewerk werd beschermd tegen direct zonlicht, vochtigheid en fysieke schade door begraving. De constante temperatuur en vochtigheidsniveaus die gunstig waren voor het behoud van het aardewerk, waren het resultaat van de ondergrondse omgeving.

3. Beeldhouwwerken

De prachtige beelden in het Paleis van Knossos staan bekend om hun inzicht in de artistieke vaardigheid van de Minoërs. De site bevat beeldhouwwerken van verschillende groottes, van kleine figuurtjes tot monumentale standbeelden. Godheden, legendarische wezens en menselijke figuren worden allemaal afgebeeld in deze kunstwerken. De prachtige details en realistische weergaven in de beelden tonen hun hoogstaande vakmanschap. Ze maken vaak gebruik van naturalistische verhoudingen met nadruk op vloeiende lijnen. Deze beelden bieden belangrijke inzichten in de sociale gebruiken, religieuze praktijken en artistieke tradities van de Minoïsche beschaving.

Grote stenen beelden uit de Minoïsche periode zijn vrij zeldzaam in vergelijking met de beschavingen op het vasteland van vandaag en latere oude Griekse kunst. Er zijn kleinere beeldhouwwerken en enig "bewijs voor het bestaan van grote houten en zelfs metalen standbeelden op Kreta", die acrolithisch waren en levendig beschilderd, wat deels wordt verklaard door het gebrek aan geschikt steenmateriaal.

Kleine beeldjes van verschillende vormen werden uiterst vakkundig vervaardigd. Steenvazen, die vaak rijkelijk versierd waren in reliëf of door snijwerk, waren een soort die werd vervaardigd in Egypte en het Griekse vasteland vóór het bronzen tijdperk. Ze begonnen vanaf het Vroeg-Minoïsch II-periode op Kreta te verschijnen, meestal in begrafenis- of paleiscontexten. Velen werden specifiek gemaakt als grafgiften. Rhyta zijn de meest gedetailleerde paleisvazen die waarschijnlijk werden gebruikt voor libaties.

Artefacten van de Minoïsche Beschaving

Sommige van hen zijn gevormd tot beeldhouwwerken, zoals dierenkoppen of schelpen, terwijl andere geometrische patronen of figuratieve afbeeldingen hebben gegraveerd aan de zijkanten. De meeste zijn te groot en zwaar om comfortabel te worden gebruikt tijdens een feest, en veel hebben gaten aan de onderkant voor het schenken van libaties. Het meest gebruikelijk zijn halfedelstenen of zachte stenen zoals speksteen of serpentijn. Een aantal van deze beeldjes zijn bijzonder interessant voor archeologen omdat ze relatief gedetailleerde scènes uit het Minoïsche leven afbeelden, die te zien zijn op kleine zegels.

Een van de redenen waarom beeldhouwwerken belangrijk zijn, is dat ze ervoor zorgen dat grote kunstwerken door de eeuwen heen blijven voortbestaan, en inzicht bieden in de creatieve prestaties en cultureel erfgoed van de Minoïsche cultuur.

De beeldhouwwerken die zijn ontdekt in het Paleis van Knossos zijn grotendeels bewaard gebleven dankzij archeologische conserveringsinspanningen. Archeologen hebben de kunstwerken nauwgezet opgegraven met behulp van gespecialiseerde apparatuur en methoden om schade te beperken. De huidige conserveringstechnieken werden gebruikt om de fragmenten zorgvuldig te registreren, te catalogiseren en te reconstrueren om sculpturale fragmenten te stabiliseren en te repareren. De conserveringsdeskundigen maken gebruik van technieken zoals reiniging, versterking van zwakke gebieden en het aanbrengen van beschermende coatings om toekomstige achteruitgang te voorkomen.

4. Sieraden

Het vakmanschap van de Minoërs op het gebied van sieraden was bekend, en het Paleis van Knossos leverde een schat aan prachtige versieringen op. Op de site zijn verschillende gouden en zilveren sieraden met diamanten, schelpen en levendige emaille aangetroffen. Het delicate technische vakmanschap en het geweldige esthetische gevoel van de Minoërs zijn volop te zien in hun kettingen, armbanden, oorbellen en ringen. Deze kostbare ornamenten onthullen de liefde van de Minoërs voor persoonlijke versiering en hun handelsrelaties met andere culturen.

Ze begonnen rond 1900 te verschijnen. Het grootste deel van de Minoïsche sieraden is in graven gevonden, en tot recentere tijden waren de meeste diademen en haardecoraties voor vrouwen. Er zijn echter veel dunne stukken die op kleding werden genaaid, evenals gebruikelijke vormen van ringen, armbanden, armringen en kettingen. Goud werd vaak zeer dun gehamerd en was het belangrijkste materiaal in eerdere tijden, maar het begon later schaarser te worden.

De Minoërs gebruikten geïmporteerd koper en goud voor het produceren van complexe ambachtelijke sieraden. Sieraden zoals labrys-spelden, armbanden en haarornamenten worden afgebeeld. De Malia-ketting, een gouden ketting met bijen op een honingraat, dient als bewijs dat de Minoërs experts waren in granulatie. De 19e-eeuwse dieven van een koninklijke begraafplaats die ze de "Gouden Tombe" noemden, zagen het over het hoofd.

De relevantie van sieraden is dat het bezoekers de kans geeft om ze te zien en te bewonderen, wat informatie biedt over het ontwerp, de vakmanschap en de culturele waarde van sieraden in de Minoïsche samenleving.

Het behoud van sieraden heeft baat gehad bij archeologische conserveringsinitiatieven. Sieradenobjecten worden zorgvuldig opgegraven en behandeld tijdens opgravingen om beschadiging te voorkomen. Fragmenten of gebroken stukken worden zorgvuldig gedocumenteerd, gecatalogiseerd en herbouwd met behulp van geavanceerde conserveringsmethoden en materialen. Behoudstechnieken zoals reiniging, versterking van kwetsbare gebieden en het aanbrengen van beschermende coatings worden gebruikt om de levensduur van de sieraden te behouden.

5. Gereedschap en Wapens

De uitgebreide collectie gereedschap en wapens die in het Paleis van Knossos is gevonden, biedt informatie over de praktische aspecten van de Minoïsche samenleving. Een verscheidenheid aan items, waaronder landbouwgereedschap, weefgewichten, keukengerei en pottenbakkersapparatuur, is tijdens opgravingen ontdekt. Deze artefacten bieden inzicht in het huiselijke leven, de textielindustrie en de landbouwmethoden van de Minoërs.

Een verscheidenheid aan wapens, waaronder zwaarden, speren en dolken, is door het paleis bekendgemaakt. Deze wapens tonen het defensieve vermogen en de militaire structuur van de Minoërs, wat inzicht biedt in hun interacties met omliggende beschavingen.

De Kretenzische archeologen hebben fijn gedecoreerde bronzen wapens ontdekt, met name uit de Late Minoïsche periode. Bij de gereedschappen en wapens die in het Paleis van Knossos zijn ontdekt, zijn talrijke duurzame materialen gebruikt, zoals steen, metaal en bot. Steengereedschappen zoals bijlen, messen en slijpstenen werden vaak gemaakt van duurzaam hard gesteente zoals vuursteen of obsidiaan.

Ruïnes van paleis Knossos Kreta

De gereedschappen en wapens waren van het grootste belang omdat ze in het Paleis van Knossos zowel utilitaire, commerciële als symbolische doeleinden dienden. Ze hebben aanzienlijk bijgedragen aan de ontwikkeling van de Minoïsche samenleving, de economie en het leger, en ze werpen licht op de technologische vooruitgang, sociale structuren en culturele waarden van de beschaving.

De duurzaamheid van de gebruikte materialen, de beschermende begravingssituaties en de ijverige inspanningen van archeologen en conservatoren hebben allemaal bijgedragen aan het behoud van gereedschappen en wapens in het Paleis van Knossos. Deze krachten werkten samen om ervoor te zorgen dat deze overblijfselen behouden bleven, die nu inzicht geven in de gereedschappen, technologieën en wapens die door de Minoïsche beschaving werden gebruikt.

6. Zegels

De Minoërs waren wijdverbreid bekend om het gebruik van zegels, en ze deden dit voor administratieve, commerciële en zelfs religieuze doeleinden. Talrijke zegels van faience, steen en andere materialen zijn ontdekt in het Paleis van Knossos. Deze zegels vertonen vaak fijne gravures van dieren, mensen en abstracte patronen. Documenten, containers en andere goederen werden ermee gemarkeerd en geauthenticeerd. De zegels werpen licht op de handelsnetwerken, religieuze symboliek en iconografie van de Minoïsche beschaving.

Minoïsche zegels zijn klein, "zakformaat" en hebben de vorm van persoonlijke amuletten. Een groot percentage van hen heeft nagelformaten die vergelijkbaar zijn met die van menselijke vingernagels, met name die van de pink. Ze kunnen worden vergeleken met de 1-inch, 3 cm, scarabaeïde zegels uit het oude Egypte die af en toe werden geïmiteerd in Kreta. De grootste exemplaren van Minoïsche zegels meten enkele centimeters. Minoïsche zegels zijn de meest voorkomende overgebleven vorm van Minoïsche kunst naast aardewerk, met meerdere duizenden vanaf het Vroeg-Minoïsch II-periode, naast meer dan duizend afdrukken, waarvan weinige overeenkomen met bestaande zegels.

De Minoïsche beschaving maakte indrukzegels in de vorm van gesneden juwelen en vergelijkbare objecten in metaal, ivoor en andere materialen. Ze spelen een belangrijke rol in Minoïsche kunst. Ze werden gebruikt voor identificatie van documenten en objecten.

Duurzame materialen zoals steen, klei of metaal werden vaak gebruikt om de zegels te maken die in het Paleis van Knossos zijn ontdekt. Deze materialen zijn bestand tegen de tand des tijds en zijn bestand tegen achteruitgang. Zegels die uit stoffen zoals speksteen of hematiet zijn gesneden, zijn bijzonder sterk. Zegels van gebakken klei zijn meer bestand tegen achteruitgang vanwege hun stevige oppervlak. Metalen zegels zijn corrosiebestendig, of ze nu van brons of een ander metaal zijn gemaakt.

Amfoor in het paleis van Knossos

Zegels in het Paleis van Knossos werden grotendeels bewaard dankzij begraafroutines. De resten van het paleis werden geleidelijk bedekt door lagen vuil, puin en ingestorte gebouwen. De zegels waren beschermd tegen elementen die tot achteruitgang leiden, zoals direct zonlicht, vochtigheid en temperatuurveranderingen, doordat ze begraven waren. De zegels werden gedurende lange tijd bewaard vanwege de gecontroleerde vochtigheidsniveaus en stabiele klimaatomstandigheden die de begraafplaats bood.

7. Lineaire A-tabletten

De Lineaire A-tabletten van het Paleis van Knossos, geschreven in een onleesbaar schrift, behoren tot de meest fascinerende vondsten daar. Deze kleitabletten bevatten symbolen die op hiërogliefen lijken en vermoedelijk werden gebruikt voor communicatie en administratie. De tabletten geven details prijs over de Minoïsche schrijfwijze, handel en sociale structuur. De Lineaire A-tabletten bevatten de sleutel tot het oplossen van aanvullende raadsels over de Minoïsche samenleving en haar taal, hoewel de betekenis van het schrift nog steeds onduidelijk is.

Het onderzoek naar verschillende tekens en korte inscripties ontdekt op Kreta en het vasteland van Griekenland leidde de Engelse archeoloog Sir Arthur Evans tot het schrijven van een artikel getiteld "Cretan pictographs and the prae-Phoenician script" in het einde van de 19e eeuw. Een archief van kleitabletten werd in 1901 ontdekt op de opgravingslocatie van Knossos, dat typisch is voor veel archieven van kleitabletten die zijn ontdekt in het Nabije Oosten. De schriften die op de tabletten stonden die Evans vond, verschilden allemaal van de eerder ontdekte geschriften.

De Lineaire tabletten ontdekt in het Paleis van Knossos zijn belangrijk voor het begrijpen van de bestuurlijke, economische en culturele facetten van de Minoïsche cultuur. Ze zijn essentieel voor het reconstrueren en begrijpen van het complexe weefsel van de Minoïsche samenleving en haar bijdragen aan de oude geschiedenis en cultuur.

Het behoud van Lineaire A-tabletten is grotendeels afhankelijk van archeologisch werk. De tabletten worden zorgvuldig blootgelegd en behandeld tijdens opgravingen om schade te voorkomen. Fragmenten of gebroken stukken tablet worden nauwgezet vastgelegd, gecategoriseerd en, voor zover mogelijk, weer in elkaar gezet. De levensduur van de tabletten en het voorkomen van verdere achteruitgang worden bereikt door conserveringstechnieken zoals reiniging, stabilisatie en consolidatie.

Wat waren de belangrijkste effecten van het Paleis van Knossos op de Minoïsche kunst?

Hieronder staan de belangrijkste effecten van het Paleis van Knossos op de Minoïsche kunst.

 • Innovatie in aardewerk: Het maken van Minoïsch aardewerk werd beïnvloed door het Paleis van Knossos, met zijn ingewikkelde patronen, levendige kleuren en vakkundig vakmanschap.
 • Vooruitgang in beeldhouwkunst: De architectonische kenmerken van het Paleis van Knossos dienden als modellen en inspiratie voor Minoïsche beeldhouwkunst, waarbij hun meesterschap in proportie, vorm en naturalistische uitdrukking werd getoond.
 • Ontwikkeling van fresco's: De fresco's van het Paleis van Knossos stelden de norm voor Minoïsche kunst, waardoor andere kunstenaars werden aangemoedigd om hun eigen muurschilderingen te produceren.
 • Religieuze invloed: De religieuze betekenis in de Minoïsche samenleving werd weerspiegeld in de religieuze invloed van het Paleis van Knossos op creatieve voorstellingen.
 • Technologische vooruitgang: De kwaliteit en diversiteit van de artistieke werken die tijdens de Minoïsche periode werden geproduceerd, werden beïnvloed door de technologische prestaties die het Paleis van Knossos met zich meebracht.

1. Innovatie in aardewerk

De Minoërs waren bedreven pottenbakkers, en het aardewerk dat in het Paleis van Knossos werd geproduceerd, stond bekend om zijn ingewikkelde ontwerpen en levendige kleuren. De werkplaatsen van het paleis waren verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe aardewerkvormen en ontwerpen, en het gebruik van geavanceerde technieken, zoals het gebruik van een pottenbakkerswiel, waardoor de creatie van meer complexe ontwerpen mogelijk was.

Minoïsche keramiek onderging aanzienlijke uitvinding en verbetering als gevolg van een groot deel van het paleis van Knossos. De aardewerken potten die in de werkplaatsen van het paleis werden gemaakt, hadden verschillende vormen, ontwerpen en patronen. De aardewerken van het paleis van Knossos toonden de artistieke vindingrijkheid en technische bekwaamheid van de Minoërs met hun ingewikkelde ontwerpen, levendige kleuren en fijn vakmanschap. De invloed van het paleis resulteerde in de introductie van nieuwe vormen van vaten en artistieke ontwerpen, evenals verbeteringen in aardewerkproductiemethoden, zoals draaischijftechnieken.

2. Vooruitgang in de beeldhouwkunst

De Minoïsche beeldhouwkunst ontwikkelde zich in zekere mate in het paleis van Knossos. De zuilen, kapitelen en reliëfversieringen van het paleis dienden als modellen voor beeldhouwwerken en bronnen van inspiratie. Een meesterschap in vorm, proportie en realistische representatie is te zien in de beeldhouwwerken van het paleis van Knossos. Ze beeldden vaak mensen, dieren en mythologische wezens uit met oog voor detail en een gevoel van beweging. De grootschalige beeldhouwwerken en meer gedetailleerde kleinere kunstwerken werden beïnvloed door het paleis.

3. Ontwikkeling van fresco's

Het paleis was versierd met kleurrijke fresco's die scènes uit het Minoïsche leven uitbeeldden, zoals stierenspringen, dansen en religieuze ceremonies. De fresco's die in het paleis van Knossos werden gevonden, waren opmerkelijk vanwege het gebruik van kleur en detail, en hielpen de Minoërs te profileren als bekwame kunstenaars.

De prachtige fresco's van het paleis van Knossos waren beroemd en hadden een grote invloed op de Minoïsche kunst. Kleurrijke en gedetailleerde fresco's die een verscheidenheid aan onderwerpen vertegenwoordigden, zoals scènes uit het dagelijks leven, religieuze rituelen, natuurverschijnselen en mythologie, bedekten de muren en plafonds van het paleis. De fresco's van het paleis van Knossos toonden verbeteringen in compositie, kleurenschema en schildertechnieken. Ze stelden een standaard voor Minoïsche fresco's en moedigden schilders in de hele Minoïsche cultuur aan om hun eigen muurschilderingen te produceren.

Fresco's in de hal van het paleis van Knossos

4. Religieuze invloed

De Minoïsche religieuze kunst werd sterk beïnvloed door het paleis van Knossos. De centrale positie van het paleis in religieuze en ceremoniële activiteiten beïnvloedde hoe goden, heilige ceremonies en symbolen werden afgebeeld in de Minoïsche kunst. Religieuze thema's waren vaak zichtbaar in de fresco's en artefacten uit het paleis, waaronder stierenspringscènes, godinafbeeldingen en heilige symbolen gerelateerd aan vruchtbaarheid en natuur. De religieuze invloed van het paleis van Knossos is terug te zien in de creatieve scheppingen van de Minoërs, wat het belang van religie in de Minoïsche beschaving weerspiegelt.

5. Technologische vooruitgang

Vooruitgang in technologie die van invloed was op de Minoïsche kunst werd mogelijk gemaakt door het paleis van Knossos. Innovatieve methoden voor het maken van keramiek, werken met metaal en het creëren van beeldende kunst werden ontwikkeld in de werkplaatsen van het paleis en door de ambachtslieden ervan. De kwaliteit en verscheidenheid van hun creatieve producties verbeterden als gevolg van hun experimenten met nieuwe materialen, gereedschappen en baktechnieken. Deze wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen beïnvloedden creatieve praktijken niet alleen in het paleis, maar ook in andere Minoïsche steden, waardoor de Minoïsche kunst als geheel vooruitging.

Welke methoden werden gebruikt om het paleis van Knossos op te graven?

De methoden die werden gebruikt bij de opgraving van het paleis van Knossos vereisten grondige planning en verschillende procedures en technieken. De opgravingen in Knossos werden gestart en geleid door de Britse archeoloog Sir Arthur Evans, met behulp van enkele opgravingsmethoden in het begin van de 20e eeuw.

Ten eerste gebruikte Sir Arthur Evans een stratigrafische methode en verwijderde hij zorgvuldig laag voor laag de bodem en het puin. Zo kon Arthur Evans de verschillende architecturale lagen en structuren van de locatie zorgvuldig blootleggen. Evans kon zo de chronologische ontwikkeling van het paleis en zijn vele bouwfasen bepalen door de lagen op te nemen en te onderzoeken.

Ten tweede was Evans vastbesloten om de architecturale elementen van het paleis te behouden en te reconstrueren. De archeoloog registreerde nauwgezet de posities van beschadigde of ingestorte muren en zuilen en herbouwde ze voorzichtig vanuit de oorspronkelijke materialen wanneer ze die tegenkwamen. Het paleis was bedoeld om terug te worden gebracht naar zijn vroegere schoonheid en diende als visuele voorstelling van de Minoïsche architectuur.

Ten derde verdeelde Evans de site in afzonderlijke delen of zones en concentreerde hij zich op de opgraving van elk deel apart. Deze procedure maakte het mogelijk om elk gebied en de bijbehorende gebouwen, kamers en objecten gedetailleerder te onderzoeken. Evans dacht dat deze methode hielp om de indeling van de kamers van het paleis en hun functies te verduidelijken.

Ten vierde werden er tijdens de opgraving van Knossos talloze fresco's, stukken aardewerk, sculpturen en andere artefacten blootgelegd. Evans nam veel tijd om deze delicate objecten te beschermen. Ze registreerden zorgvuldig de locatie, staat en context van alle fresco's die ze tegenkwamen voordat ze ze van de muren verwijderden voor restauratie en tentoonstelling. De objecten werden gecatalogiseerd, onderzocht en tentoongesteld om inzicht te bieden in de Minoïsche kunst, cultuur en het dagelijks leven.

Ten vijfde voerde Evans naast de opgraving ook aanzienlijk herstel- en restauratiewerk uit in Knossos. Hoewel het doel van deze reconstructies was om toeristen een gevoel van de grootsheid van het paleis te geven, zijn historici kritisch geweest over hun nauwkeurigheid en authenticiteit.

Ten slotte werden de structuren, architecturale elementen en artefacten gedurende het hele opgravingsproces grondig gedocumenteerd met nauwkeurige schetsen, metingen en foto's. De documentatie was cruciaal voor verder onderzoek, interpretatie en publicatie van de resultaten. Evans publiceerde vele volumes waarin uitgebreide documentatie van hun opgravingen was opgenomen en de bevindingen, hypothesen en interpretaties van de Knossos- en Minoïsche sites werden beschreven.

Hoeveel kost een toegangskaartje voor het paleis van Knossos?

Vanaf 2023 moeten volwassenen €15 betalen voor algemene toegang, terwijl de prijs voor gereduceerde toegang €8 bedraagt.

Gratis toegang wordt verleend aan kinderen jonger dan vijf jaar. EU-burgers onder de 25 en studenten hebben gratis toegang. Gecombineerde toegang tot Knossos en het Archeologisch Museum van Heraklion kost €20. Het is geldig gedurende drie dagen na de gekozen boekingsdatum.

Welke openingstijden hanteert het Paleis van Knossos?

Het complex van het Paleis van Knossos is elke dag geopend tijdens de zomer, van 8.00 uur tot 19.00 uur. Het paleis sluit om 17.00 uur in de winter vanaf 2023. Knossos verbiedt toeristen op enkele feestdagen, zoals 25 maart, Pasen, 1 mei, Kerstmis en Nieuwjaarsdag.

Het wordt aanbevolen om de officiële website te raadplegen of rechtstreeks contact op te nemen met het bezoekerscentrum van het Paleis van Knossos voor de meest actuele en nauwkeurige informatie over de openingstijden tijdens het geplande bezoek.

Hoe kom je bij het Paleis van Knossos?

Hieronder staan manieren om bij het Paleis van Knossos te komen.

  • Eerst kunnen bezoekers met de auto naar het Paleis van Knossos rijden. Het is een handige keuze als men toegang heeft tot een auto. Het paleis ligt ongeveer 5 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Heraklion. Knossos is te bereiken door de borden te volgen, en de reis duurt ongeveer 15 minuten. Bezoekers kunnen dicht bij de site parkeren op een aangewezen parkeerplaats.
  • Ten tweede kunnen bezoekers buslijn 2 gebruiken om vanuit het stadscentrum of het belangrijkste busstation, genaamd "KTEL", naar Knossos te gaan. Het Paleis van Knossos is bereikbaar via het goed verbonden openbaar bussysteem van Heraklion. De reis duurt ongeveer 20 minuten en bussen rijden regelmatig. Het busrooster moet van tevoren worden gecontroleerd, omdat het afhankelijk is van het seizoen.
  • Ten derde zijn taxi's veel beschikbaar in Heraklion en bezoekers kunnen er gemakkelijk een huren om hen naar het Paleis van Knossos te brengen. Taxi's bieden het gemak van een directe rit, en het duurt meestal 15 minuten om vanuit het stadscentrum naar Knossos te reizen. Het is raadzaam om de ritprijs met de taxichauffeur te bevestigen voordat de reis begint.
  • Tenslotte is het nemen van een rondleiding inclusief vervoer naar Knossos een andere keuze. Het Paleis van Knossos is het middelpunt van veel rondleidingen die worden aangeboden door touroperators op Kreta. Deze tours worden vaak geleverd met vervoer, toegangskaarten en de expertise van een ervaren gids die inzichten en achtergrondinformatie deelt over de locatie.

  Is het nodig om een auto te huren om het Paleis van Knossos te bezoeken?

  Nee, het huren van een auto is niet nodig om het Paleis van Knossos te verkennen. Er zijn andere transportmogelijkheden beschikbaar die je naar de locatie kunnen brengen, zoals openbare bussen, taxi's en deelname aan een rondleiding. Het huren van een auto is praktisch en flexibel, vooral als bezoekers andere delen van Kreta op eigen tempo willen verkennen. Het komt echter neer op hun persoonlijke voorkeuren en reisschema. Ze kunnen het Paleis van Knossos bezoeken zonder een auto te huren in Kreta als ze de voorkeur geven aan rondleidingen of zich comfortabel voelen bij het gebruik van het openbaar vervoer.

  Waar moet je rekening mee houden voordat je een auto huurt in Kreta?

  Hieronder staan zaken om rekening mee te houden voordat je een auto huurt in Kreta.

  • Verzekering: Verzekeringsdekking moet worden overwogen voordat je een auto huurt. Verhuurbedrijven bieden meestal minimale verzekering, maar er zijn opties voor uitgebreidere bescherming, waaronder diefstalbescherming en een eigen risico voor schade bij een aanrijding. Het is raadzaam om de verzekeringsmogelijkheden te beoordelen en te bepalen of aanvullende bescherming nodig is voor specifieke behoeften.
  • Leeftijd van de bestuurder: Autoverhuurbedrijven hanteren vaak minimale leeftijdseisen voor bestuurders. De wettelijke minimumleeftijd om een auto te huren in Kreta varieert van 21 jaar, afhankelijk van het verhuurbedrijf. Er zijn extra kosten voor bestuurders die onder of boven een bepaalde leeftijd zijn.
  • Geslacht van de bestuurder: Autoverhuurbedrijven houden meestal geen rekening met het geslacht van de bestuurder. De belangrijkste overwegingen zijn de leeftijd van de bestuurder, het vermogen om te rijden en het bezit van een geldig rijbewijs.
  • Type auto: Gasten moeten nadenken over welk type auto het beste bij hun behoeften past. Verhuurbedrijven bieden een scala aan voertuigen te huur aan, waaronder compacte auto's, sedans, SUV's, busjes en meer. Houd rekening met het aantal passagiers, de bagagecapaciteit en comfortbehoeften bij het kiezen van de juiste auto.
  • Documenten die nodig zijn voor het huren van een auto: Bezoekers hebben meestal een geldig rijbewijs, een internationaal rijbewijs of een EU-rijbewijs, een paspoort of identiteitskaart en een geldige creditcard of bankpas nodig om een auto te huren in Kreta. Het is aan te raden om van tevoren te achterhalen aan welke eisen het specifieke verhuurbedrijf voldoet, aangezien bepaalde verhuurbedrijven aanvullende documentatievereisten hebben bij het kiezen van de juiste auto om te huren in Kreta.

  Hoeveel kost een autoverhuur in Kreta?

  Een autoverhuur in Kreta kost doorgaans tussen de €30 en €40 per dag. Een gemiddelde week autoverhuur kost €250. Voor een weekend bedragen de kosten voor autoverhuur ongeveer €78. Deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van het type auto dat men van plan is te huren. Autoverhuurbedrijven bieden een breed scala aan voertuigen aan, afhankelijk van de behoeften van hun klanten. De kosten van auto huren Kreta zijn gebaseerd op verschillende elementen, zoals de duur van de huur, het type voertuig, het verhuurbedrijf, het seizoen, en eventuele extra diensten of extra's die bezoekers besluiten toe te voegen. Het is belangrijk om te onthouden dat prijzen kunnen variëren, dus het is raadzaam om bij verschillende verhuurbedrijven of online marktplaatsen de meest recente prijzen te controleren.

  Het is belangrijk om in gedachten te houden dat er mogelijk extra kosten zijn, zoals brandstofkosten en optionele apparatuur zoals GPS of kinderstoelen. Verschillende verzekeringsmogelijkheden, zoals basisdekking of aanvullende uitgebreide verzekering met een lagere eigen risico, worden vaak aangeboden door verhuurbedrijven. Het is raadzaam om prijzen te vergelijken, meerdere verhuurders te verkennen en de voorwaarden van het huurcontract te lezen. Het controleren van online reisbureaus en lokale autoverhuurwebsites is handig om voordelige tarieven te vinden en van tevoren reserveringen te maken.

  Ontdek Kreta met een Huurauto vanaf €49 per dag

  Zijn camera's toegestaan ​​in het Paleis van Knossos?

  Ja, camera's zijn toegestaan ​​in het Paleis van Knossos. Bezoekers mogen camera's meenemen en foto's maken op het terrein om de schoonheid en historische betekenis van de locatie vast te leggen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het gebruik van statieven of andere professionele fotografische apparatuur mogelijk extra vergunningen of kosten met zich meebrengt.

  Zijn kinderen toegestaan ​​in het Paleis van Knossos?

  Ja, kinderen zijn toegestaan ​​in het Paleis van Knossos. Bezoekers van alle leeftijden, inclusief kinderen en gezinnen, zijn welkom op de site. Kinderen kunnen over de oude geschiedenis en archeologie leren terwijl ze plezier hebben in het Paleis van Knossos, dat een interessante en informatieve locatie is. Jonge kinderen moeten onder toezicht staan van een volwassene om hun veiligheid te waarborgen en om eventuele onbedoelde schade aan de site of de artefacten te voorkomen. Er zijn leuke plekken in Kreta om met je kinderen naartoe te gaan, dus het is belangrijk om kinderen in de gaten te houden en ze door de site te leiden, omdat sommige delen van het paleis een ongelijke ondergrond of trappen hebben.

  Knossos Paleis met Kinderen

  Harry Anapliotis
  Eigenaar, reisschrijver en webontwikkelaar bij Rental Center Crete
  Harry Anapliotis is de eigenaar, schrijver en webontwikkelaar van Rental Center Crete - Autoverhuur.
  Rental Center Crete - Car Hire
  Autoverhuur bedrijf
  Rental Center Crete - Autoverhuur is een autoverhuurbedrijf dat diensten aanbiedt op het eiland Kreta, sinds 1975.
  Rental Center Crete - Car Hire
  Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
  +30 2810 240120
  +30 2810 240120
  betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
  EOT sign
  Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
  Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis