Kritsa is een pittoresk en authentiek dorpje in Oost-Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 22 februari 2023 en bijgewerkt op 16 maart 2023.
Kritsa Kreta

Kritsa, amfitheatrisch gelegen op een rotsklif, is één van de mooiste dorpen van Kreta. De inwoners van Kritsa houden de historische Kretenzer gebruiken en tradities in ere. Kritsa wordt beschouwd als één van de belangrijkste centra van de Kretenzische volks- en weefkunst. Als je van plan bent om Kritsa te bezoeken, zijn hier enkele essentiële dingen die je beslist moet weten

De beroemde Byzantijnse kerk van Panagia Kera

Eén van de hoogtepunten die je in Kritsa kunt verwachten, is de Panagia Kera kerk. Duizenden toeristen bezoeken de kerk elk jaar om de religieuze en historische betekenis ervan in zich op te nemen. De kerk staat in Logari, dat slechts één kilometer ten oosten van het dorp Kritsa ligt en is één van de populairste Byzantijnse monumenten op Kreta (13de-14de eeuw). Maria Hemelvaart, Sint Antonius en Sint Anna worden allemaal in deze driebeukige Byzantijnse kerk vereerd.

De kerk beschikt over antieke muurschilderingen en relikwieën. Elke zijbeuk heeft schilderijen uit verschillende periodes met verschillende religieuze thema's. De oudste schilderingen, die verschillende stijlen vertonen, zijn te vinden in de middelste zijbeuk, die helemaal gewijd is aan Maria Hemelvaart. De twee overige zijbeuken zijn later toegevoegd.

Panagia Kera in het dorpje Kritsa

De schilderijen op de zuidbeuk zijn nog het best bewaard gebleven. In tegenstelling tot de meer gestileerde schilderijen uit die tijd, beelden deze schilderijen met gevoeligheid en empathie het verhaal uit van Anna, de moeder van de Maagd Maria. De noordelijke zijbeuk is gewijd aan de heilige Antonius en beeldt de wederkomst van Christus uit.

Waar kun je Kritsa vinden?

Kritsa ligt 11 kilometer landinwaarts van de grote stad Agios Nikolaos, in oost-Kreta. Het ligt bovenop een plateau aan de voet van de bergen van Lassithi, die worden gekenmerkt door een rijke vegetatie en wilde bloemen.

Hoe kom je in Kritsa?

Met de auto

Eén van de beste manieren om in Kritsa te komen, is door een auto te huren. Door een auto te huren, kun je in je eigen tempo reizen zonder vast te zitten aan een busrooster. Als je met de auto gaat, kun je ook veel leuke bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken, waardoor je reis veel meer wordt dan alleen een bezoek aan Kritsa. Bovendien zijn huurauto's vaak ook goedkoper dan reizen per bus of taxi, omdat je niet voortdurend voor het openbaar vervoer hoeft te betalen.

Als je van plan bent om Kritsa te bezoeken, kun je een auto huren in Agios Nikolaos. Zodra je je huurauto hebt, volg je gewoon Epar – Od - Agiou Nikolaou - Prinas.

Met de taxi

Als het huren van een auto niet mogelijk is of als je niet van plan bent om rond te trekken, kan het nemen van een taxi een goede keuze zijn. Taxidiensten zijn beschikbaar in het hele centrum van Agios Nikolaos en je kunt een rit plannen wanneer het je uitkomt. De gemiddelde kosten van een taxirit naar het dorp Kritsa bedragen 9-10 euro en de rit duurt ongeveer 11 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte.

Met de bus

Een andere beschikbare optie als je van plan bent om Kritsa of de omgeving te bezoeken, is uiteraard de bus. Er zijn bussen die vanuit Agios Nikolaos rechtstreeks naar het dorp Kritsa rijden. Het vinden van een ritje mag daarom geen probleem zijn. Houd er echter rekening mee dat er vertragingen kunnen optreden door tussenstops, dus als je haast hebt, kun je misschien beter kiezen voor de hierboven genoemde alternatieven. Om met de bus naar Kritsa te gaan, ga je naar het centrale busstation van Agios Nikolaos. Bij de kassa kun je een buskaartje kopen voordat je op de bus stapt. Een kaartje naar Kritsa kost ongeveer 2-3 euro, terwijl de reistijd ongeveer 15-20 minuten is, afhankelijk van de verkeersdrukte en de stopplaatsen.

Dingen die je in Kritsa kunt doen

Hoewel Kritsa een klein dorpje is, zijn er toch talloze dingen te doen. Of je nu reist met je gezin, met vrienden of met je partner, in Kritsa kom je zeker niets te kort:

Geniet van het uitzicht op de bergen

De uitzichten, die dit bergdorpje te bieden heeft, zijn onvoorstelbaar mooi. Met zijn oude dorp dat in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven, heeft Kritsa door de jaren heen zijn charme weten te behouden. Dwaal rond en je zult zelf kunnen zien waarom veel bezoekers verliefd worden op deze Kretenzische schoonheid. Rotsformaties, stenen huizen, mooie steegjes, traditionele kerken en prachtige vergezichten zijn slechts enkele van de dingen die je te wachten staan.

Uitzicht op de bergen in Kritsa

Winkel voor traditioneel ambachtelijk werk

Je zult verbaasd zijn over het feit dat er in het dorp Kritsa een aantal kleine winkeltjes zijn. Een winkel die je kunt bekijken is Nostiman, met Kretenzische lekkernijen en traditionele producten. Als je op zoek bent naar souvenirs, zijn er ook genoeg winkels die traditioneel handwerk en weefkunst verkopen, zoals bijvoorbeeld Jenny's Shop. Je kunt er heerlijk ronddwalen in de kleine steegjes van het dorp, waar je charmante winkeltjes vindt die mooie souvenirs verkopen.

Traditionele Griekse handwerkwinkels in Kritsa

Bezoek het Rodanthi Museum

Voor liefhebbers van wilde dieren is het Rodanthi Museum een klein juweeltje en een niet te missen bezoek in Kritsa. Giorgos, het hart van het museum, heeft een opmerkelijke collectie gedroogde plantensoorten en planten- en dierenfossielen verzameld, die worden tentoongesteld. Je kunt er zelfs meer te weten komen over de traditionele manier van leven in Kritsa en artefacten uit bepaalde tijdperken bekijken.

Wandel door de Kritsa kloof

Als je een avontuurlijke instelling hebt, daal dan af naar de Kritsa-kloof en ga op onderzoek uit. Deze kloof ligt een paar kilometer van het dorp vandaan en is zeker een bezoek waard. Het smalste deel van de kloof is slechts 90 centimeter breed. Bovendien hebben beide zijden torenhoge kliffen, waardoor je fantastische foto's kunt maken. De kloof van Kritsa loopt in een cirkel, zodat je weer terugkeert naar waar je begon.

Lees ook: De beste bergkloven op Kreta, die een bezoek waard zijn

Steegje in Kritsa

Andere dingen om te doen in de buurt van Kritsa

Hoewel Kritsa zelf al een pareltje is dat het ontdekken waard is, zijn er ook nog andere bezienswaardigheden in de omgeving die het bezoeken waard zijn. Als je op zoek bent naar een plek om een dag door te brengen, bekijk dan eens deze plaatsen:

Bezoek het meer Voulismeni

In Agios Nikolaos, niet al te ver van Kritsa, ligt het schilderachtige meer Voulismeni. Dit zoetwatermeer is de belangrijkste attractie van het stadje en het is beslist een bezoek waard. Maak een wandeling rond het meer, geniet van een heerlijke maaltijd aan het water of ontspan je gewoon en geniet van het uitzicht.

Het meer Voulismeni

Bezoek het Archeologisch Museum van Agios Nikolaos

Als je een liefhebber bent van geschiedenis, zul je het Archeologisch Museum van Agios Nikolaos zeker willen bezoeken. Het heeft een uitgebreide collectie tentoonstellingen die het leven en de cultuur van de Minoïsche beschaving uitbeelden, die ooit in dit gebied tot bloei kwam. Je vindt er ook exposities van andere oude beschavingen, die Kreta bevolkten.

Ontdek kloosters en kerken in de buurt

In Agios Nikolaos kun je zeven kloosters en achtentwintig historische kerken bezoeken. De meeste zijn toegankelijk voor het publiek en herbergen opmerkelijke iconen en fresco's.

Lees ook: Zes unieke kerken op Kreta, die je beslist moet bezoeken

Kerk in Kritsa

Waar kun je overnachten in het dorpje Kritsa

Of je nu op zoek bent naar iets dat betaalbaar is of iets luxueuzer, Kritsa heeft verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Hier zijn enkele van de beste plaatsen om te vertoeven in het dorp Kritsa:

Villa Dio Petres

Een plek die zowel accommodatie als filosofie biedt, Villa Dio Petres (vertaald als "Twee Rotsen" in het Grieks) biedt je een unieke kans om het beste van twee werelden te genieten. Genesteld in het pittoreske dorpje Kritsa, omgeven door weelderige vegetatie en een prachtig uitzicht op de bergen, combineert de Villa traditionele Kretenzische gastvrijheid met een moderne, innovatieve benadering van leren. Villa Dio Petres biedt een scala aan cursussen in filosofie, geschiedenis, kunst (Evdaimomia - Academie op Kreta) en cultuur, allemaal gegeven door ervaren professionals in een intieme en gastvrije omgeving. Bovendien zijn de aangeboden appartementen en studio's de perfecte plek om je te ontspannen na een lange dag leren. Als je op zoek bent naar een onvergetelijke ervaring op één van de mooiste plekken in Kritsa, zoek dan niet verder dan Villa Dio Petres!

Adres: 72100 Kroustas, Lasithi, Griekenland
Website: https://www.villadiopetres.com/en/
Telefoonnummer: +30 2841051877

Uitzicht van Villa Dio Petres

Argyro Rooms

In het historische dorp Kritsa is Argyro Rooms een bescheiden familiehotel dat populair is bij bezoekers. Het combineert harmonie, rust en kwaliteit in een zorgvuldig ontworpen huiselijke sfeer met vriendelijke en beleefde gastvrijheid. In de omgeving is er een klein restaurant dat uitstekende Kretenzische gerechten serveert, bereid volgens zelfgemaakte recepten.

Adres: Kritsa 720 51, Griekenland
Website: https://www.argyrorooms.com/
Telefoon: +30 2841 051174

Tsiboulas Cretan Cottage

Tsiboulas Cretan Cottage is een accommodatie in Kritsa, die gratis wifi en uitzicht op de bergen biedt. Ierápetra ligt op 30 kilometer afstand van de accommodatie met airconditioning, dus een bezoek aan de stad zal geen probleem zijn. Dit appartement is voorzien van een slaapkamer, een woonkamer met een flatscreen-tv en een volledig ingerichte keuken met een eethoek. Bovendien is hun badkamer voorzien van een bidet en een wasmachine.

Adres: Kritsa 720 51, Griekenland
Website: https://www.airbnb.com/rooms/32153333

Alonaki House

Alonaki House in Kritsá heeft een tuin en een patio, evenals gratis wifi en uitzicht op het landschap. Deze vakantiewoning heeft twee slaapkamers, een keuken uitgerust met een magnetron en een koelkast, een flatscreen-tv, een woonruimte en twee slaapkamers met een bad of een douche.

Adres: Kritsa 720 51, Griekenland
Website: https://alonaki-house-kritsa-gr.booked.net/

Winkeltje in het centrum van het dorpje Kritsa

Waar kun je in Kritsa lekker eten?

Als je een beetje trek hebt na het verkennen van het dorp Kritsa, zal een maaltijd in één van deze genoemde eetgelegenheden je trek stillen.

Kastellos

Dit familierestaurant, een kleine oase in het hart van Kritsa, serveert zelfgemaakte gerechten met een creatieve flair en gebruikt alleen de beste lokale ingrediënten. Je vindt hier al je favoriete Kretenzische gerechten, die met liefde en zorg worden bereid. Bovendien zijn hun koffie en desserts een absolute aanrader.

Adres: Main Square, Kritsa, Kreta 72051 Griekenland
Telefoonnummer: +30 2841 051254

Taverna aan het centrale plein van Kritsa

Taverna Aristidis

Het ontbijt in Taverna Aristidis is een ware traktatie. Begin je dag met een heerlijk authentiek Grieks gerecht gemaakt met verse ingrediënten. Ze hebben een grote verscheidenheid aan gerechten om uit te kiezen, zoals dolmadakia, salades, souvlaki en nog veel meer.

Adres: Central Place, Kritsa, Kreta 721 00 Griekenland
Website: https://www.facebook.com/RestaurantAristidisEstiatorioAristeides/
Telefoonnummer: +30 2841 051967

Paradeisos Taverna

Van calamari tot moussaka, van saganaki tot pastitsio, Paradeisos Taverna heeft al je favoriete Griekse gerechten. Ze hebben ook een geweldige drankenkaart en een heerlijke zithoek buiten. Het is een klassieke favoriet van zowel inwoners als toeristen, dus je moet het zeker eens proberen.

Adres: Kritsa, Kreta 721 00 Griekenland
Website: http://tavernaparadisos.blogspot.com/
Telefoonnummer: +30 2841 051635

De beste tijd om Kritsa te bezoeken

Je kunt Kritsa elk moment van het jaar bezoeken, maar de beste tijd om te gaan is in de lente (maart, april en mei) of in de herfst (oktober en november) als het weer zacht is. Het dorp komt tot leven met muziek en festiviteiten tijdens de zomermaanden (juni tot september), dus als je op zoek bent naar een meer levendige ervaring, is dat bij uitstek de tijd om te gaan.

Het stadje Kritsa op Kreta

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis