Theseus, Zeus, Minos, Cronus: De beroemdste mythen van Kreta

van Rental Center Crete - Car hire • Dit artikel werd gepubliceerd op 22 juni 2022 en bijgewerkt op 5 augustus 2023
Mythen van Kreta

Kreta staat in het hart van de Griekse mythologie. Enkele van de beroemdste verhaallijnen uit de Griekse mythologie hebben rechtstreeks betrekking op Kreta, waaronder het hoofd van de Olympische goden - Zeus.

De geboorte van een god - Zeus en Kronos

Kreta wordt toegeschreven als de geboorteplaats van Zeus. Maar het was geen gemakkelijke en glorierijke jeugd die hij had; in feite was hij beladen met groot gevaar.

Zijn vader en moeder behoorden tot de twaalf Titanen - de kinderen van Uranus (de hemelen) en Gaia (de aarde). Zijn moeder was Rhea, en zijn vader was Cronus. Zeer helaas hoorde Cronus een profetie: hij zou uiteindelijk omvergeworpen worden door zijn eigen zoon. Zijn oplossing was eenvoudig - hij verslond zijn kinderen zodra ze geboren waren. Rhea wist haar jongste kind te redden, en misleidde Cronus door hem een steen te voeren, gewikkeld in een deken. Wat te doen met het echte kind? Zij verborg hem op het eiland Kreta.

Minos - De mythische koning van Kreta

De Kretenzische kinderjaren van Zeus

En waar op Kreta? In een grot. Maar over welke grot wordt nog gediscussieerd - twee eisen de eer op. De ene is de Ideon Andron Grot, hoog op de hellingen van de Mt. Psiloritis (Mt. Ida) - de hoogste berg van Kreta, op 2.456 m, in het midden van het eiland. De andere grot die beweert de geboorteplaats van Zeus te zijn, is de Diktaion Andron - de Psychro Grot, die een heilige grot was uit de Minoïsche tijd. De Diktaion Andron ligt op het Lasithi Plateau, in Kretas meest oostelijke provincie.

Ideon Grot

Zeus werd verpleegd door zijn pleegmoeder Amalthea. Deze mooie naam betekent "tedere godin". Maar wie Amalthea precies was, hangt af van de interpretatie. Soms wordt zij afgebeeld als een herderin, die de zuigeling Zeus voedt met geitenmelk uit haar kudde. Maar andere keren wordt zij afgebeeld als een geit zelf.

Grot van Zeus

De Kretenzers zelf beschermden de jonge god ook. De Korybantes - of soms Kouretes genoemd - waren een bende krijgers en volgelingen van Rhea die hielpen de baby Zeus te beschermen door dicht bij de mond van de grot te blijven, zodat zij luid op hun schilden konden bonzen voor het geval Cronus zou naderen. Dit luide gekletter was bedoeld om het geluid van de kreten van de machtige zuigeling te maskeren.

Zeus en Kreta

Zeus had een grote genegenheid voor Kreta. En een grote genegenheid voor vrouwen; van zijn vele, vele rendez-vous vond een van de beroemdste op Kreta plaats.

Gortyna - Ruïnes van het Odeon

Zeus werd gegrepen door de schoonheid van Europa, de Phoenicische prinses die oorspronkelijk uit het Argolid kwam. Hij ontvoerde haar. Beroemd is echter dat hij de vorm van een stier aannam om haar te ontvoeren, en haar wegvoerde naar - natuurlijk - Kreta. Wij zien Europa vaak afgebeeld op de rug van een stier terwijl zij ontvoerd wordt. Hij bracht haar naar Gortyn - bij Matala - en verleidde haar onder een plataan - de fabelboom (of een boom die zo vereerd wordt) staat nog steeds naast de archeologische site van Gortyn.

Van de geschenken die Zeus aan Europa schonk, werd gezegd dat het Talos was, de reusachtige bronzen beschermer van het eiland.

Koning Minos

Koning Minos, die zijn naam geeft aan de Minoërs, de prachtige cultuur van Kreta uit het Bronzen Tijdperk, was het resultaat van de verbintenis van Zeus met Europa. En dit is niet de enige keer dat een stier - een symbool dat vaak in de Minoïsche cultuur voorkomt - een belangrijke rol speelt.

Minotaurus Oud Mozaïek

Minos wordt in verband gebracht met enkele van de bekendste Griekse mythen - het labyrinth en de Minotaurus. Minos wedijverde met zijn broers om de troon, en hij zocht goddelijke tussenkomst, en bad tot Poseidon om hem een teken te zenden - een schitterende witte stier - dat de troon van hem was. De stier verscheen, Minos nam de troon in, maar hij hield zich niet aan de rest van de afspraak - om de stier te offeren ter ere van Poseidon. Poseidon was woedend, en hij bedacht een creatieve en afschuwelijke straf.

Minotaurusdoolhof in het paleis van Knossos

Hij behekste de vrouw van koning Minos - koningin Pasiphae - om verliefd te worden op de stier. En geen kuise soort liefde, ook niet. En hier komt een andere beroemde figuur uit de mythologie - Daedalus - in het verhaal. Daedalus is de beroemde ingenieur die vooral bekend is van de mythe over Icarus en de vleugels die met was vastgehouden worden. Pasiphae liet hem voor haar een koe bouwen, waar ze in kon kruipen en zo de schitterende witte stier misleiden, en hem verleiden met haar te paren.

Lees ook: Alles wat u moet weten over het paleis van Knossos, Kreta

De Minotaurus

Uit deze vereniging van Koningin Pasiphae en de stier ontstond één van de beroemdste beesten uit de Mythologie - de Minotaurus. De naam van deze half-mens/half-stier hybride komt van Minos en het Griekse woord voor stier - Tavros (Taurus - net als het astrologische teken). Koning Minos moest hem beschermen, en anderen beschermen tegen zijn vraatzuchtige honger. Opnieuw werd de ingenieur Deadalus in dienst gedrongen - hij ontwierp het beroemde labyrint om de Minotaurus te verbergen.

Minotaurus

Theseus

Een zoon van Minos en Pasiphae - Androgeos - was een bekwaam mededinger, die elke prijs won bij de Panathenaïsche spelen. Dit zette de jaloerse Atheense koning ertoe aan hem te laten vermoorden. Als vergelding eiste de Kretenzische koning, Minos, dat zeven jongeren en zeven maagden van Athene naar Kreta gestuurd zouden worden (hoe vaak - jaarlijks, om de zeven jaar, of om de negen jaar - is niet zeker). Hun lot was afschuwelijk - zij werden het doolhof ingestuurd om òf door de Minotaurus te worden opgegeten, òf te vergaan, verloren in het doolhof.

Fresco van de Minotaurus

Tenslotte besluit de zoon van Koning Aegis, Theseus, bij de derde keer dat een groep jonge Atheners naar Kreta gestuurd moet worden, een einde te maken aan dit wrede gebruik. Hij voegt zich incognito bij de uitverkoren jongeren, gaat het doolhof binnen en doodt de Minotaurus.

Halve troon van het Minoïsch Paleis

Natuurlijk zou hij hulp nodig hebben, al was het maar om uit het labyrint te ontsnappen nadat hij de Minotaurus gedood had. Die kwam van niemand minder dan Ariadne - de dochter van koning Minos, die helemaal smoorverliefd was op Theseus. Volgens de meeste verhalen gaf zij hem een bolletje draad, zodat hij de weg terug kon vinden, en zo de jonge Atheners met hem uit het gevaar kon leiden. Theseus vluchtte daarna met Ariadne van het eiland.

Maar een zogenaamd lang en gelukkig einde was er niet. Eerst stopten zij, op weg naar Athene, tijdens hun reis op het Cycladische eiland Naxos. Daar had Theseus een droom: Dionysos kwam tot hem in zijn slaap en overtuigde hem om het eiland onmiddellijk te verlaten, waarbij hij Ariadne achterliet. Dit kwam haar echter goed uit, want zij trouwde uiteindelijk met Dionysos: de god van de wijnoogst, van de vruchtbaarheid, van de boomgaarden, en van het theater, naast vele andere dingen. Dionysos had Theseus overgehaald om weg te gaan, zodat hij Ariadne voor zichzelf kon opeisen.

Lees ook: Het verhaal van Erotokritos

Standbeeld van Theseus vecht met Minotaurus

Dan bracht de terugkeer van Theseus, die triomfantelijk had moeten zijn, in plaats daarvan een tragedie. Koning Aegeus zocht de horizon af naar zijn terugkeer. En zij hadden van tevoren een signaal afgesproken - als Theseus triomfeerde, zou hij de zwarte zeilen van zijn schip in witte veranderen. Maar hij vergat het. Koning Aegeus zag de zwarte zeilen aan de horizon, en, gelovend dat Theseus door de Minotaurus gedood was, wierp hij zich van verdriet in de zee. Wij noemen de zee nog steeds naar hem: de Egeïsche Zee.

De Zeus van Otricoli is een Oud Romeins borstbeeld

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis