Alles wat je moet weten over Agios Nikolaos, Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 21 oktober 2020 en bijgewerkt op 16 maart 2023.
Agios Nikolaos Kreta

Kreta is verdeeld in 4 prefecturen: Beginnend in het westen met Chania en dan Rethymnon. De volgende is Heraklion, de hoofdstad van de provincie Kreta. Agios Nikolaos is de meest oostelijke provincie van Kreta - het is de wilde, minder verkende en minder toeristische kant van Kreta, vol met ongerepte en prachtige schoonheid!

Alles wat je moet weten over Agios Nikolaos, Kreta

Agios Nikolaos uitzicht op het meer van bovenaf

Van de vier regionale hoofdsteden van Kreta is Agios Nikolaos de kleinste en meest intieme. Agios Nikolaos heeft veel kustlijn, meer dan de gebruikelijke havenstad. De haven is erg diep, en de stad heeft ook een "meer" - Voulismeni meer was ooit een zoetwatermeer, maar is in de late 19e eeuw verbonden met de zee via een klein kanaal, en is dus in feite een bijna volledig omsloten baai. Het heeft ook een Kitroplateia-strand, in een andere diepe baai in het zuiden van de stad. Er is zelfs een klein eilandje - Agioi Pantes - voor de kust. Dit alles zorgt voor veel charmante ruimte aan de waterkant. Er is geen tekort aan interessante cafés, bars en restaurants met een prachtig uitzicht in Agios Nikolaos. U vindt hier goede winkels, een breed scala aan accommodaties en heerlijk eten, zowel traditioneel als modern. Het is een prachtige kosmopolitische stad met een authentiek karakter. Agios Nikolaos is de beschermheilige van de zeelieden - de perfecte naam voor een stad met zoveel verspilling en zeevaart.

Agios Nikolaos 2019

Waar is Agios Nikolaos gevestigd?

Agios Nikolaos ligt, net als de andere grote steden van Kreta, aan de noordkust. Het is de meest oostelijke grote stad op Kreta, gelegen in de prachtige Mirabello-baai. De locatie biedt de nabijheid van enkele van Kreta's meest interessante en wilde locaties. Het is een perfecte plek om deze ongerepte hoek van Kreta te verkennen, met alle gemak en afleidingen van een goed ontwikkelde kleine havenstad.

Wandel rond het Agios Nikolaos-meer

Hoe kom je bij Agios Nikolaos

Agios Nikolaos ligt op een uurtje rijden van Heraklion International Airport. Het huren van een auto geeft u maximale flexibiliteit om deze prachtige kant van Kreta te verkennen, en om de bezienswaardigheden en stranden met gemak te bezoeken. U kunt uw auto ophalen bij onze autoverhuurkantoor gelegen in de luchthaven van Heraklion of in autoverhuurkantoor in Heraklion. Als u in het hoogseizoen reist, is het een goed idee om vooraf online te reserveren.

Happy Train in Agios Nikolaos

Als u een bus wilt nemen, moet u naar het KTEL-station, dat in de buurt van de haven ligt. Er zijn frequente afvaarten gedurende de dag. Als u aankomt in Heraklion met het vliegtuig, kunt u een bus nemen vanaf het vliegveld rechtstreeks naar het KTEL-station. De bussen vertrekken elke 10 tot 15 minuten. Voor meer informatie, zie hier. Vanaf het KTEL-station zijn er veel bussen die de hele dag naar Agios Nikolaos vertrekken. De rit duurt 90 minuten. Er is ook een kleine luchthaven op Sitia, die iets minder dan anderhalf uur van Agios Nikolaos verwijderd is met de auto. Er rijden dagelijks zes bussen vanaf het KTEL-station in Sitia.

De geschiedenis van Agios Nikolaos

Er is veel nabijgelegen bewijs van beschaving die dateert uit de Minoïsche periode, de Bronstijd beschaving die bloeide van de 2000 voor Christus tot 1400 voor Christus. De Doriërs, een van de vier grote etnische groepen van het klassieke Griekenland, vestigden zich in Agios Nikolaos, die uit de Lato kwamen omdat ze in het latere deel van de Bronstijd een haven wilden hebben. De Venetianen vestigden zich hier ook onder de naam Mirabellobaai. Er was een fort, maar helaas hebben de Ottomanen het tijdens hun bezetting vernield. De stad gedijt als een haven, wat haar een prachtig karakter geeft. Agios Nikolaos is sinds 1904 de hoofdstad van de regio. Het staat aan de noordwestelijke kust van de aantrekkelijke Golf van Mirabello, de grootste baai van Kreta. Deze drukke, kosmopolitische stad heeft ongeveer 8.000 inwoners. Ondanks het feit dat het modern is, zijn er maar weinig dingen die Agios Nikolaos kunnen onderscheiden van een hedendaagse stad. De stad trekt jaarlijks duizenden toeristen vanwege de pittoreske haven, de rijkdom aan bezienswaardigheden die de regio biedt en de hoge kwaliteit van de accommodaties en diensten die het zijn bezoekers kan bieden.

Cruiseschip in de haven van Agios Nikolaos

In de periode dat de Venetianen over het eiland heersten, bouwden ze het Mirabello ("prachtig uitzicht") Fort op de hoogste heuvel van het gebied, dicht bij de zee, op een terrein dat nu door de gemeentegebouwen wordt bezet. Het doel was om de haven, die ten noorden van Agios Nikolaos lag en vanaf dat moment bekend stond als "Porto di San Nicolo", te beschermen tegen de inwijding van een nabijgelegen kapel. Onder Turkse bezetting was de stad onbewoond en de haven, Mandraki, werd gebruikt voor de commerciële export van landbouwproducten. Tegen het einde van de Turkse overheersing begon een klein dorp rond de haven op te groeien. Dit nam de naam van Agios Nikolaos (Sint Nicolaas) aan van de oude eenbeukige koepelkerk die bij de haven staat. Kenmerkend voor Agios Nikolaos is de aantrekkelijke Voulismeni, die door een kanaal met de zee verbonden is. Aan de noordwestelijke kant is er een dierentuin. Volgens de mythologie waren de godinnen Athena en Artemis Vritomartis gewend om hier te baden. Aan het noordelijke uiteinde van de haven, op een kleine landtong, staat de Byzantijnse kapel van Sint Nicolaas, die zijn naam aan de stad heeft gegeven. Twee eilandjes dragen bij aan de schilderachtige sfeer van Agios Nikolaos. Het grootste is dat van Agion Panton ("Allerheiligen"), waarop Kretenzische wilde geiten worden gefokt, en de kleinere genaamd Mikro.

Wat te zien en te doen in Agios Nikolaos, Kreta

Er is geen gebrek aan dingen om goed te doen in Agios Nikolaos. Het landschap en de charme van de jachthaven en de "binnenhaven" - de oevers van het Voulismeni-meer - is reden genoeg om in Agios Nikolaos te zijn. Het gebied is vol met cafés en bars en heerlijke taverna's.

Nachtelijke wandelingen en lichten in Agios Nikolaos

Voor het bezichtigen van de bezienswaardigheden kan men beginnen met het kleine en overzichtelijke Archeologisch Museum, met veel vondsten van de nabijgelegen Minoïsche opgravingen. In het Folklore Museum kunt u voorbeelden zien van prachtige Kretenzische traditionele kleding en de fijne ambachten van het eiland.

Genieten van een strandvakantie: Prachtige stranden bij Agios Nikolaos

Kitroplateia is Agios Nikolaos' eigen strand, in een baai net ten zuiden van de Marina baai, en een geweldige bestemming op zich. Dit zachte zandstrand aan de baai van Mirabello biedt goede zwemmogelijkheden, ligstoelen en heerlijke nabijgelegen taverna's.

Kitroplateia-strand

Er zijn verschillende andere stranden in de buurt van Agios Nikolaos. Slechts een kilometer ten noorden van de stad is Ammoudi strand, zacht en zanderig en omlijst met tamarisken in een beschermde baai.

Amoudi-strand

Almiros beach, twee en een halve kilometer naar het zuiden, is het populairste strand van de stad en het is gemakkelijk te zien waarom. Het is niet alleen een strand, maar ook een aangrenzend moerasland om te verkennen. De rivier Almiros ontmoet hier de zee, en het moerasland herbergt zeldzame vogels, eucalyptusbomen en palmen. Het strand zelf is goed georganiseerd, zanderig, en heeft ondiep en meestal rustig water.

Voulisma, oftewel Golden Beach, is een van de beroemdste stranden van Kreta. Als u bereid bent om een beetje verder te rijden - ongeveer 12 km ten oosten van de stad, is het de moeite waard. Bij het dorp Kalo Chorio (het betekent "goed dorp") in een weelderige olijfgaard, het zand van dit mooie strand zijn een helder wit, waardoor de kleur van de zee een levendige juweel-tint heeft.

Plaka strand bij elounda

Plaka Pebble strand is een leuke optie voor degenen die een hekel hebben aan zand om zich aan hun zonnebrandcrème te houden. De kiezelstenen maken een heerlijk geluid als de golven ze van en naartoe slepen, en het water is als kristal.

Lees ook: De beste hotels in Agios Nikolaos Kreta

Activiteiten rond Agios Nikolaos, Kreta

Spinalonga bij Agios Nikolaos

U zult Spinalonga, die een fantastisch strand combineert met een veerboottocht om er te komen. Kleine veerboten brengen u naar het eiland vanaf Plaka en Elounda zodat u dit mooie kleine eiland met zijn Venetiaanse vesting, gebouwd om de zoutpannen van Elounda te bewaken, kunt verkennen. Er is een prachtig strand op het zuidwesten van het eiland.

Spinalonga bij Agios Nikolaos

Kreta heeft twee golfbanen, en beide liggen in de buurt van Agios Nikolaos. Er is de 9-holes golfbaan in het Porto Elounda Resort op 10 kilometer van Agios Nikolaos, open voor niet-gasten op reservering. Er is ook een 18-holes golfbaan bij de Golfclub van Kreta, op ongeveer een half uur rijden van Agios Nikolaos.

Spinalonga Island

Voor het duiken kunt u een bezoek brengen aan het Happy Divers duikcentrum van Kreta, op slechts 250 meter van het meer van Voulismeni.

Lees ook: Alles wat u moet weten over Milatos, Kreta

Musea in Agios Nikolaos

  • Het Archeologisch Museum bevat acht zalen met vondsten uit opgravingen in Oost-Kreta. Link [74 Konstantinou Palaiologou Str., 72100, Agios Nikolaos]
  • Het Folklore Museum (op de begane grond van het havenmeestergebouw) heeft voorbeelden van volkskunst en -kunst, textiel, houtsnijwerk, kostuums en Byzantijnse iconen. Link [2, Kondylaki Street, 72100, Agios Nikolaos]
  • De gemeentelijke bibliotheek van Koundourios bevat meer dan 10.000 boeken.

Culturele excursies in de buurt van Agios Nikolaos, Kreta

Voor een heel ander soort ervaring van het eiland kunt u kennismaken met de landbouw van Kreta op de Kretenzische Olijfolieboerderij. Je leert niet alleen over olijfolie, maar ziet ook de bijenteelt, een wijnpers en een rakistokerij. Kinderen zullen het geweldig vinden om de dieren van de boerderij te zien.

Havenweg Agios Nikolaos

Het Faneromeni-klooster ligt op iets meer dan een half uur rijden naar het oosten van Agios Nikolaos. Het is gebouwd op Mt. Stavros op grote hoogte en is een dramatisch decor. Het Klooster is gewijd aan het Ontslapen van de Maagd, wat het een uitstekende bestemming maakt voor de 15e augustus, een belangrijke religieuze feestdag op Kreta en in heel Griekenland. Op slechts 10 km van Agios Nikolaos ligt het dorp van Limnes, en betoverend traditioneel dorp omgeven door olijfgaarden. Rijd vanaf hier verder naar het bergdorpje Zenia, op een hoogte van 623 meter, biedt een koelere berglucht en een weelderige omgeving. Het is minder dan 30 minuten van Agios Nikolaos in totaal, en een fantastische verandering van omgeving vanaf de stranden.

Weg naar het strand

Rijden is een geweldige manier om de enorme diversiteit van het landschap dat Kreta te bieden heeft te ervaren. U bent nooit ver van een charmant dorp, een verborgen baai of die perfecte traditionele taverna. Geniet van onze gids voor alles wat u moet weten over Agios Nikolaos en tot ziens op Kreta.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis