Alles wat je moet weten over Chrissi Island in een notendop

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 26 november 2020 en bijgewerkt op 30 mei 2023.
Alles wat je moet weten over Chrissi Island op Kreta

Chrissi eiland is beroemd om zijn rijke natuurlijke omgeving - gedomineerd door de aroma's van de weelderige cederbomen, het kristalheldere water en de glorieuze witte zandstranden. Chrissi betekent in feite de Golden eiland, de naam is afgeleid van het gouden zand dat de stranden van het eiland bedekt. Anderen verwijzen naar dit land als Gaidouronisi - het eiland van de ezels. Het is hier dat de lokale bevolking van Ierapetra zou brengen hun oude ezels, om hun laatste dagen door te brengen in een ongerepte omgeving. Als u wilt genieten van een dagtocht naar dit natuurparadijs, dan is hier alles wat u moet weten over Chrissi eiland.

Waar is Chrissi eiland?

Gelegen op 15 kilometer (8 zeemijlen) ten zuiden van Ierapetra, Lasithi - het eiland Chrissi is 7 km lang, 2 km breed en de kusten zijn omgeven door de Libische Zee. Het spectaculaire landschap en het unieke ecosysteem van het eiland worden beschermd door het Natura 2000 Netwerk Programma, het verzamelen van stenen en schelpen op het eiland is strikt verboden.

Boottocht naar Chrissi

Hoe kom ik op Chrissi-eiland

De beste tijd om Chrissi eiland te bezoeken is ergens tussen half mei en oktober. Kleine boten vertrekken dagelijks vanuit de havens van Ierapetra and Makrigialos. Tickets kunnen vooraf worden gekocht of direct op de boot. De reis duurt ongeveer een uur. Er zijn touroperators die privécruises naar Chrissi-eiland regelen.

De geschiedenis van Chrissi eiland

Voor het grootste deel van zijn geschiedenis bleef het eiland Chrissi onbewoond, maar recente archeologische opgravingen hebben al in het Minoïsche tijdperk menselijke activiteiten aan de noordkant van het eiland geregistreerd. Sommige van de archeologische vondsten onthulden sporen van gebouwen en artefacten die vertellen dat de mensen betrokken waren bij de visserij, de zoutwinning en de verwerking van schelpen om een kleurstof te maken die Royal Purple wordt genoemd. Het type kleurstof dat in de klassieke oudheid werd gemaakt, werd gewonnen uit een slijm dat werd geproduceerd door een doornige kleurstof-moerasslak die ook wel de paarse kleurstof murex wordt genoemd. Deze slaksoort leeft meestal in de Middellandse Zee. Op het noordwestelijke deel van het eiland staat een kerk die gewijd is aan Sint Nicolaas (Agios Nikolaos) en die waarschijnlijk dateert uit de 13e eeuw. In de wijdere omgeving van de kerk bevinden zich overblijfselen van korte, stenen muren, waterputten en gebeeldhouwde graven (de grootste datum van het Romeinse Rijk) - allemaal sporen van menselijke activiteit.

Het strand van Chrissi Island

. Later maakten de piraten van Chrissi eiland hun basis en dit is te zien aan de ruïnes van piraten- en koopvaardijschepen die op de bodem van de zeebodem liggen. Meer concrete informatie over dit bijzondere eiland begon op te duiken toen de eerste reizigers voet aan wal zetten. In de 19e eeuw schreef Stasiasmus over het eiland dat bij Ierapetra hoorde en dat het een haven en drinkwaterbronnen had. De Franse geoloog Felix-Victor Raulin begon zijn werk op Kreta in 1845 - zijn bevindingen werden gepubliceerd in tien artikelen die uitsluitend gericht waren op de fysieke kenmerken van Kreta. Italiaanse franciscaanse priester en reiziger, Cristoforo Buondelmonti, die een pionier was in het bevorderen van zijn kennis van Griekenland en zijn antiquiteiten - naar Chrissi verwezen als een "plat en bijna ongecultiveerd eiland, mooi, met kluizenaars en lentisken en ceders...".

Wat te zien en te doen op Chrissi-eiland

Admire the Cedar Forest

Het bos op het strand van Chrissi

. Chrissi eiland is de thuisbasis van het grootste natuurlijk gevormde Libanon cederbos in Europa. Bijna 70 procent van het eiland is bedekt met een cederbos. De Libanon ceder heeft een belangrijke plaats in de oude geschiedenis - het hout werd gebruikt voor de scheepsbouw door de Egyptenaren, het Ottomaanse Rijk paste het toe op de spoorwegbouw, terwijl in de Bijbel, Solomon cederhout verwierf voor de bouw van de Tempel in Jeruzalem. Het bos wordt beschermd door een hek, daarom kunnen bezoekers de schoonheid ervan alleen bewonderen door de aangewezen, geplaveide paden te volgen.

Ontdek de stranden van Chrissi-eiland

Het eiland Chrissi is bezaaid met talrijke baaien met uitnodigende, ondiepe turquoise wateren - ideaal om te zwemmen, te duiken en watersporten te beoefenen. Alle boten komen naar de zuidkant van het eiland, een kleine pier die bekend staat als de Vougiou Mati (Oog). Hier vinden bezoekers een lokale taverne om te genieten van een traditionele lunch.

Om bij het dichtstbijzijnde strand te komen moet je een weg volgen die langs het cederbos loopt. Het beroemdste strand van het eiland Belegrina of Chrissi Ammos (Gouden Zand) ligt op 5 minuten lopen van de haven. Gemaakt van duizenden kleine schelpjes die het spectaculaire roze en witte zand maken waar het Chrissi-eiland beroemd om is.

Het strand is georganiseerd met paraplu's en een snackbar waar verfrissingen worden verkocht. Het volgende strand dat u na Chrissi Ammos tegenkomt is de Chatzivolakas, dat is een rotsachtig strand met kalm water. Dit strand is ideaal voor natuurliefhebbers, waar u kunt genieten van de ongerepte omgeving terwijl u onder de 200 jaar oude cederbomen zit.

Naast het strand vindt u de kapel van Sint Nicolaas, het oude zoutmeer en de vuurtoren. Kataprosopo Beach ligt ten oosten van Chrissi Ammos. Zoals de naam al aangeeft gezicht tot gezicht ligt het recht tegenover Mikronisi - het kleine eilandje ten oosten van Chrissi is een toevluchtsoord voor duizenden vogels.

Het zuidelijkste strand van het eiland is het Kendra Beach, het is voornamelijk rotsachtig en er is geen vegetatie voor schaduw. Dit strand ligt dicht bij de kerk van Agios Nikolaos en de vuurtoren.

Lees ook: Alles wat u moet weten over Listis Beach

Chrissi Island Beach

Voor wie op zoek is naar een meer afgelegen ontsnapping, is de Vages Beach aan de zuidkant van het eiland de ideale keuze. Het grootste deel van de bodem is rotsachtig met stroken zand aan de oostelijke rand.

Bezoek de kerk van Agios Nikolaos en de vuurtoren

Een van de belangrijkste religieuze plaatsen op het eiland dateert uit de 13e eeuw. De kerk van Agios Nikolaos (Sint Nicolaas) werd gebouwd op de plaats van een oud gebouw. De tempel fungeerde als een religieus centrum voor de kluizenaars die op het eiland woonden. Er is ook een waterput in de buurt van de kerk en oude graven, waarvan sommige dateren uit het Romeinse Rijk.

chrissi-island-beach-1

Op korte afstand van de kerk komt u de kleine vuurtoren tegen die wordt aangedreven door een fotovoltaïsch paneel.

Verken de zoutpan van Chrissi

Vondsten hebben aangetoond dat er ooit een zoutwinningsactiviteit was op het eiland - de oude zoutpan die naast het enige huis op Chrissi staat, is er om ons aan het verleden te herinneren. In de winter verandert de zoutpan in een kleine vijver en is het een populaire plek voor veel trekvogels. Heeft u de natuurlijke schoonheid van Chrissi Island ontdekt? Zo niet, dan hebben we deze gids samengesteld voor alles wat u moet weten over Chrissi Island - zodat u kunt beginnen met het plannen van uw volgende vakantie naar Kreta.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis