Alles wat je moet weten over Paleochora - Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 27 juni 2019 en bijgewerkt op 7 juni 2023
Paleochora - Kreta

De schilderachtige badplaats Paleochora ligt aan de zuidwestkust van Kreta. Het ligt op een charmant schiereiland en is gebouwd op de ruïnes van wat eens de oude Dorische stad Kalamydi was. Met 11km kustlijn grenzend aan de Libische Zee heeft Paleochora zijn bezoekers qua diversiteit van de kustlijn, goed georganiseerde stranden en kleine beschutte plaatsen om aan te leggen veel te bieden. Dit kleine stadje op Kreta heeft duizenden bezoekers weten te veroveren, die steeds weer terugkeren naar deze speciale plek. Degenen, die een vakantie naar Paleochora Kreta plannen, kunnen hier alles wat ze moet weten lezen.

Waar ligt Paleochora?

Gelegen op ongeveer 70 kilometer van de stad Chania en op 90 minuten rijden van de internationale luchthaven van Chania (CHQ) neemt de reis naar Paleochora je mee langs adembenemende zeegezichten en ruige berghoogten.

De unieke locatie die verscholen ligt tussen de twee golven, de oostelijke en de westelijke beschermt het goed tegen de harde seizoenswinden. Paleochora geniet het hele jaar door van een zacht klimaat, waardoor het zowel in de zomer als in de winter een ideale bestemming is om te bezoeken. (Bekijk onze handleiding over de beste tijd van het jaar om Kreta te bezoeken).

De geschiedenis van Paleochora

Na duizenden jaren van geologische veranderingen, rees de vlakte van Paleochora uit boven zeeniveau en werd het een vruchtbaar stuk land. De top van de heuvel, die eens een eiland was, werd het brandpunt van de geschiedenis van Paleochora, waar in 1282 het fort van Palaiochora (bekend tot de late 19e eeuw als Celino Kastelli) werd gebouwd. Dit gebeurde tijdens de Venetiaanse overheersing door de hertog van Kreta, Marino Gradonico. De naam Paleochora is afgeleid van twee woorden Palio wat oud betekent en Chora wat stad in het Grieks betekent - omdat de stad werd gebouwd op de overblijfselen van een oude stad.

Na verschillende nederlagen werd enkele eeuwen later in 1539 het fort door de beroemde piraat Barbarossa, over wie je vaak op Kreta verhalen zult horen, verwoest. Tegen het einde van de 17e eeuw werd het fort tot het einde van de 19e eeuw verlaten. Daarna begonnen de handelsrelaties met Chania. Tijdens de vooroorlogse tijden bloeide de stad enorm op vanwege de zeetransportlijnen, die het rechtstreeks verbond met de haven van Piraeus.

Klein huis in Paleochora

Na de periode van de Griekse burgeroorlog (1946 - 1949) bloeide Paleochora op als een agrarische bestemming, aangezien de kassen voor tomaten en komkommers werd gevestigd in Koundoura, dat slechts 5km buiten Paleochora ligt.

Vanaf de jaren zeventig werd de stad populair onder hippies en bleef in de loop van de jaren als toeristische bestemming groeien.

De stranden van Paleochora

De kustlijn, die loopt van het dorp Anydri naar het dorp Kountoura, is bezaaid met talloze zand- en kiezelstranden die ideaal zijn voor elk type zwemmers. Talrijke stranden vallen onder de categorie Blauwe Vlag. De meeste stranden in Paleochora zijn nudistenvriendelijk.

Hieronder is de lijst met de beste stranden van Paleochora:

Gialiskari of Dialiskari: gelegen op een korte afstand van het dorp Anydri, zijn deze stranden uitgeroepen tot enkele van de meest verbluffende stranden van West-Kreta. Een cluster van verschillende kleinere aangrenzende stranden - de Gialiskari bevinden zich aan de uitgang van de Anydri-kloof (ten oosten van Paleochora).

Strand in Paleochora

De stranden hebben kleine kiezels en diepe wateren, de zee is meestal rustig, weinig drukte en er zijn faciliteiten zoals parasols, douches.

Om hier te kunnen komen, volg je met de auto de onverharde weg of anders kun je ook naar het strand lopen, wat 4 kilometer is.

zeezicht

  • Karavopetra Coves: is een complex van baaien dat op 1,5km ten westen van Paleochora begint en helemaal tot aan Cape Grammenos reikt (2,5km ten westen). Hier vind je prachtige kristalheldere wateren en prachtige kiezelstranden. Een geweldige plek om te snorkelen tussen de spectaculaire rotsachtige bedding. Aanbevolen stranden om te bezoeken: Kalamia, Psilos Volakas, Trohalou, Karavopetra (bekend van de grote steenrots die lijkt op een schip in het midden van het strand) en Plakaki. Het is aan te raden om deze stranden met de auto te verkennen.
  • Pahia Ammos: gelegen aan de westkant van Paleochora is dit het centrale strand van de stad met faciliteiten en watersportuitrusting. Een 500 meter lang zandstrand en ondiep water maken het een ideaal strand voor gezinnen met kinderen. Het strand wordt beïnvloed door westelijke of zuidelijke winden, in welk geval de golven vrij hoog kunnen zijn en niet ideaal voor kinderen. Het westelijke deel van de stranden heeft de voorkeur van de nudisten.
  • Grammeno beaches:5km ten oosten van Paleochora ligt het schiereiland van Grammenos aan het einde van de rivier Pelekaniotis. Het schiereiland bestaat uit drie afzonderlijke stranden (Alonaki, Votsalo of Gialos) met fijne en grove kiezels, helderblauwe wateren en een Blauwe Vlag. De twee stranden zijn georganiseerd en leveren ligbedden en parasols. Er is ook een camping in de buurt met verschillende tavernes aan de kust.
  • Keratides beach: Gelegen op 1km ten westen van Paleochora is dit strand ideaal voor natuurliefhebbers. Met grotere kiezels en stenen is het strand minder druk. Beschikt over een camping en is een populair gebied voor campers. Dit strand is ook gemakkelijk te voet bereikbaar.

Wat is er te zien en te doen in Paleochora?

tavernes en restaurants in Paleochora

Paleochora is een moderne stad met talloze winkels, cafés en lokale taverna’s, evenals koffiebars die tot in de vroege uurtjes open blijven. Het is een paradijs voor alle soorten vakantiezoekers: van avontuurliefhebbers tot nachtbrakers, maar ook gezinnen die op zoek zijn naar een ontspannen vakantie op Kreta.

Verken de Castel Selino

Bezoek het beroemde Kretenzische fort dat is gebouwd door de Venetianen om zichzelf te beschermen tegen de vele rebellen die ooit het gebied domineerden. Het fort, dat bijna vierkant van vorm was, was uitgerust met twee torens waarvan de ruïnes zichtbaar zijn tot op de dag van vandaag. De naam Selino, dat zich uit het Grieks vertaalt als selderij, werd vermoedelijk gegeven vanwege de overvloedige groei van deze plant in het gebied. De provincie kreeg later dezelfde naam en wordt nog steeds gebruikt.

Wandelen in Paleochora

Paleochora is gezegend met zowel kust- als bergachtige activiteiten. Als je tijd wilt doorbrengen weg van het strand, kun je ook het gebied te voet verkennen door een van de vele verborgen paden te volgen die leiden naar charmante dorpjes, langs de rijke olijfboomgaarden die het spectaculaire ruige landschap benadrukken. Wandelliefhebbers kunnen genieten van de meest gelopen route in het gebied - het E4-pad dat vanuit Sougia door Lissos loopt en helemaal tot aan Paleochora loopt. Het is 16km lang, duurt ongeveer 5-6 uur om te voltooien en kan op beide manieren gelopen worden. Voor de meest populaire route kun je op een veerboot stappen die je in de ochtend naar Sougia brengt en teruggaat naar Paleochora.

Bezoek de watervallen van Paleochora

Het landschap rondom de watervallen verandert door de seizoenen heen. Als je de watervallen van Paleochora in de zomer bezoekt, kun je ook onder de waterval genieten van een verfrissende duik. In de winter maakt de hevige regenval de hele scène dramatischer. Er zijn vier rivieren die dicht bij Paleochora in zee uitmonden - de Pelakaniotikos (Koundoura), Kakodikianos, Azoghirianos en Dhichalomata. Als je het landschap in de winter bezoekt, zie je watervallen in elk van de vier gebieden - sommige drogen na mei op.

Nacht in Paleochora

Ontdek de schoonheid van de Pelekaniotis-kloof

Eén van de verborgen juweeltjes van de regio Selino in het zuiden van Chania, de Pelekaniotis-kloof waar de rivier Pelekaniotis grotendeels doorheen stroomt. De Pelekaniotis-kloof is de thuisbasis van tientallen vogels en is gezegend met spectaculaire steile kloofrotsen en weelderige groene vegetatie. Onderweg kom je een indrukwekkende kapel van Agios Mamas tegen met goed bewaard gebleven fresco’s. Het bestaan van de kerk is zelfs voor de lokale bevolking onbekend.

Paardrijden in Paleochora

Ontdek de wonderen van Paleochora vanaf de rug van een paard. Selecteer een van de drie uitgestippelde routes die schilderachtige rondleidingen door de dorpen, charmante steegjes, kloven, bergen en het historische Castello bieden met verbluffend uitzicht op de Libische Zee en het schiereiland Paleochora.

Hoe kun je naar Paleochora

De makkelijkste manier om naar Paleochora te komen is door een auto te huren op het vliegveld van Chania. Je kunt profiteren van onze online aanbiedingen en je auto vooraf reserveren voor aankomst. Waarom is het het beste om met een lokaal autoverhuurbedrijf te werken? We geven je hier alle antwoorden. De rit naar Paleochora duurt ongeveer 90 minuten.

Kerk Paleochora Downtown

De goedkoopste optie zou zijn om een bus te nemen. Je kunt hier de dienstregeling en de frequentie van de bussen naar Paleochora bekijken. Als je echter van plan bent om Kreta te verkennen, is het huren van een auto ten zeerste aan te bevelen.

Heb jij Paleochora op Kreta al bezocht? Wat vond jij het leukst aan deze beroemde kustplaats in Chania?

Waar te overnachten in Paleochora?

Als je op zoek bent naar een plek om te verblijven in Paleochora, zul je blij zijn te weten dat er een breed scala aan accommodatiemogelijkheden beschikbaar is. Je vindt er alles van budgetvriendelijke hostels tot luxueuze villa's, dus er is voor elk wat wils.

Libyan Princess

Libyan Princess is de plek om te verblijven als u op zoek bent naar een romantisch hotel in Palaiochora. Het Libyan Princess heeft een breed scala aan accommodatievoorzieningen, waaronder een flatscreen-tv, airconditioningsystemen, een koelkast, evenals gratis WiFi-toegang. Een zwembad, een restaurant en een bar zijn ook te vinden in de omgeving.

Adres: Palaiochora, Kreta 730 01 Griekenland
Website: https://libyanprincess.gr/
Contact: +30 2823 042030

Haris Studios

Als u geld wilt besparen maar toch liever in een hotel verblijft, is Haris Studios de perfecte optie voor u. Het biedt gezellige maar esthetisch ontworpen kamers die zijn uitgerust met alle noodzakelijke voorzieningen voor een comfortabel verblijf, zoals airconditioning en een koelkast. Bovendien vindt u ter plaatse een zwembad.

Adres: Palaiochora, Kreta 730 01 Griekenland
Website: https://paleochora-holidays.com/?p=152
Contact: +30 2823 042438

Oriental Bay

Het Oriental Bay is een drie verdiepingen tellende structuur gelegen op ongeveer 20 meter van het mooie strand van Halikia en 200 meter van Paleochora. Er zijn twee- en driepersoonskamers beschikbaar in het hotel, dus het is ideaal voor diegenen die met grote groepen reizen. Het is een familiebedrijf en de klantendienst is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar.

Adres: Palaiochora, Kreta 730 01 Griekenland
Website: https://www.orientalbay.gr/en/
Contact: +30 2823 041076

Waar te eten in Paleochora?

Bijna elke keuken die je maar kunt bedenken is beschikbaar in Paleochora. Van traditioneel Grieks eten tot internationale gerechten, je kunt het allemaal vinden. Hier zijn een paar van onze favoriete plekken om te eten in het gebied.

MasaSoura

Perfect voor een etentje met vrienden, MasaSoura biedt een breed scala aan heerlijke gerechten en drankjes die je smaakpapillen op hol zullen doen slaan. U kunt hier onder meer vis op smaak gebracht met citroen, pasta en zelfs lamskoteletjes verwachten.

Adres: Palaiochora, Kreta 730 01 Griekenland
Website: https://www.facebook.com/MasaSouraPaleochora
Contact: +30 2823 041151

Portofino

Uitkijkend over de prachtige zee is Portofino de ideale plek voor een romantisch diner. Allerlei soorten gerechten worden hier aangeboden, van hoofdgerechten, lichte snacks, desserts en zelfs pizza's. Portofino is erg populair bij de lokale bevolking, dus u kunt een levendige en leuke sfeer verwachten.

Adres: Eparchiaki Odos Tavronitis-Paleochoras 31 East Beach Promenade, Palaiochora, Kreta
Website: https://www.facebook.com/PizzaPortoFino.gr/
Contact: +30 2823 041114

Pizzeria Odyssey

Pizza is een gerecht dat geliefd is bij mensen over de hele wereld, en Pizzeria Odyssey is een van de beste plaatsen om er een paar te bemachtigen. Er is niet alleen een ruime keuze aan pizza's, maar er zijn ook salades en desserts voor zoetekauwen.

Adres: East Beach Promenade, Palaiochora, Kreta 73001 Griekenland
Website: https://www.facebook.com/pizzeriaodyssey
Contact: +30 2823 041137

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis