Kretenzische Raki - Tsikoudia: Feiten, Oorsprong, Distillatie en Rakokazano

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 5 juli 2023.
Kretenzische Raki - Tsikoudia

Kreta, gelegen in het zuiden van het Griekse vasteland, is het grootste eiland van het land. Kreta is niet alleen beroemd om zijn diversiteit en rijke duizendjarige geschiedenis als bakermat van de westerse beschaving, want veel van zijn welvarende tradities liggen in de verscheidenheid aan beschikbare levensmiddelen. Eén zo'n product is Raki, een door druiven gedistilleerde drank die dient als thuiskomst voor gasten om hen op hun gemak te stellen en zich vrolijk te laten lachen. Het is een waar spektakel van Kretenzische gemoedelijkheid.

Wat is Raki?

Kretenzische Raki is een lokaal gedistilleerde, kristalheldere drank, uitsluitend gemaakt van druiven, zonder toevoegingen of conserveringsmiddelen. Het is een sterke digestieve drank met een alcoholpercentage van 40% tot 65%. Voor Kretenzers wordt het beschouwd als een teken van vriendschap, adel en een geweldig sociaal gespreksonderwerp.

Wat zijn de feiten over de drank Raki?

Kretenzische Raki, ook bekend als Tsikoudia, is de druivenbrandewijn. Raki is in alle delen van Kreta verkrijgbaar en wordt bij elke gelegenheid geserveerd. Het is de kunst van levensstijl en sociale communicatie tussen de Kretenzers, want zonder deze drank wordt er niet gedronken. Het verlicht de stemming en brengt het beste in mensen naar boven.

Velen zouden denken dat deze drank bedoeld is om dronken te worden. Dat is echter niet het geval. Raki wordt gebracht tijdens het delen van de maaltijd, in traditionele cafés, of het begroeten van de gasten om het ijs te breken dat anders misschien is neergeslagen. Het helpt de sfeer vrolijk en goedgemutst te houden.

Raki wordt door de Europese Unie beschermd als geregistreerd handelsmerk en wordt alleen als origineel beschouwd als het op de oorspronkelijke plaats wordt geproduceerd. Toch is het niet de enige gedistilleerde drank op de beschermde lijst, zoals brandewijn uit Jerez, grappa uit Barolo, Berliner Kümmel, Genièvre Flandres Artois, Schotse whisky, Ierse whisky en cognac.

Rakopotira - Shotglazen gebruikt om raki te drinken

Traditioneel wordt Raki geserveerd in een helder, recht, smal glas dat "rakopotiro" wordt genoemd en dat eigenlijk een klein borrelglaasje is. Aangezien Raki ongeveer 45% alcohol bevat, wordt het effect van deze sterke drank getemperd door het voedsel waarmee hij wordt geserveerd. Daarom moet Raki worden gedronken met een of ander melkproduct of met vlees en zeevruchten die op verschillende manieren zijn bereid en gerijpt met kaas en worst. Een knapperig gerecht dat de Grieken graag met raki eten is Antikristo, een traditionele techniek om vlees te bereiden op Kreta. Een jong lam, of in zeldzame gevallen een geit, wordt in vier stukken gesneden (goulidia genoemd), gezouten en vervolgens op grote houten spiesen geplaatst die rond het vuur worden gerangschikt.

Raki wordt overal ter wereld onder verschillende namen genoemd. Op Kreta wordt het bijvoorbeeld Tsikoudia genoemd, Tsipouro en Suma in Rhodos en Chios, Zivania in Cyprus, en Grappa in Noord Griekenland en Italië. Raki wordt zeer vaak gedronken, vooral in landen rond de Middellandse Zee. Het is niet alleen op Kreta verkrijgbaar, maar ook op het vasteland. Op Kreta is het op grote schaal verkrijgbaar, aangezien men het zonder moeite in de schappen van zelfs de kleinste supermarkt kan vinden. Dit type raki komt het meest voor en wordt ter plaatse gedistilleerd door de Kretenzers, die het graag aan toeristen en gasten aanbieden.

Wat is de oorsprong van Raki?

Oorspronkelijk was de naam "raki" Turks, en in Turkije wordt raki geproduceerd die naar anijs smaakt in vergelijking met de Kretenzische. Het bekendste merk Turkse raki is "Yeni raki". De Griekse ouzo, die lijkt op de Kretenzische raki, bevat geen anijs, en is qua smaak vergelijkbaar met Italiaanse grappa, en wordt net als grappa niet met water aangelengd.

Landen in het Midden-Oosten hebben vele namen voor raki, zoals Araka, Araki en Ariki. Wanneer het met water wordt verdund, heeft raki een melkwitte kleur. Daarom draagt het de bijnaam "leeuwenmelk". Sommige mensen beweren zelfs dat raki Irakees wordt genoemd omdat het eerst in Irak werd gemaakt en vervolgens naar de aangrenzende regio's werd gedistribueerd. Anderen zeggen dat het zijn naam te danken heeft aan de razaki-druiven die voor de productie worden gebruikt. Hoewel al deze hypotheses aanvaardbaar zijn, kan het voor sommigen als een schok komen dat de naam is afgeleid van het Arabische woord عرق [ʕaraq], wat gedistilleerd betekent. De basis van deze theorie is dat "Arak" in het Arabisch "zweet" betekent, en Araki betekent "datgene wat je doet zweten". Deze theorie is misschien wel de meest ware, want als je te veel raki drinkt, kun je gaan zweten, en als het gedistilleerd is, valt het druppelsgewijs.

Kretenzische Raki fles en glazen

Hoe wordt Raki gemaakt?

De productie van raki begint bij de oogst, die 50-70 dagen na de vruchtzetting plaatsvindt. De druiven worden dan geplet in de wijnpersen, wat een moderne methode is om de resten van de druiven over te houden. De druiven worden vervolgens meer dan een maand in vaten gelegd om te "thymus", wat "rijpen" betekent.

Hoe wordt Raki gedistilleerd?

Tijdens deze rustfase worden de druiven gefermenteerd. Fermentatie is een proces waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Als de gisting eenmaal is ontstaan en als de wijn gerijpt en geschikt is, is de volgende fase de distillatie, die meestal in oktober en november plaatsvindt.

Op Kreta is november de maand van de "Rakokazano", omdat ze in deze tijd van het jaar hun opwachting maken. "Rakokazano" is wanneer een groep mensen samenkomt en Raki distilleert, op dezelfde onmiskenbare manier als al jaren het geval is. Als je deze maand op Kreta bent, zoek dan een bergdorpje in het achterland, en je zult zeker Rakokazano aantreffen.

Raki of tsikoudia vergezelt altijd de sociale gebeurtenissen van de Kretenzers. In gezelschap of alleen, Kretenzers delen pijn en vreugde met de transparante, geurige geest. Daarom kon de productie van tsikoudia geen belangrijke plaats innemen in het plattelandsleven van de Kretenzers.

Rakokazano - Het Traditionele Distillatieproces

De "kazanema", zoals Rakokazano ook wel wordt genoemd, vindt plaats in speciaal ingerichte ruimtes waar de ketel natuurlijk prominent aanwezig is. De ketel varieert in grootte afhankelijk van de destillatiedynamiek. Maar het proces is altijd hetzelfde. De ketel bestaat uit 3 basisonderdelen. De basis of pot, het deksel, en een buis waarin de stoom wordt overgebracht. De distillatiefracties worden verdeeld in de "kop," het "hart," en de "staart." De "kop" wordt gekenmerkt door een hoog alcoholgehalte, terwijl de "staart" meer alcohol bevat met een zwaar aroma en een zware smaak. "Kop" en "staart" worden vervolgens verwijderd en opnieuw verzameld in de distilleerkolf voor de volgende distillatie. Het hart wordt verdund, gerijpt en vervolgens gefilterd om te worden gebotteld. Alleen het middelste deel van het distillaat, het "hart" genoemd, is bestemd voor consumptie.

Tsikoudia is een drank die slechts één keer gedistilleerd wordt, in tegenstelling tot ouzo en tsipouro. De druiven of tsikoudia, dat zijn dan geperste druiven met schillen en zaden bestemd voor tsikoudia, worden na het persen ongeveer 40 dagen in vaten bewaard waar ze "koken" en gisting plaatsvindt. De vaten worden vervoerd en door de distilleerder in de ketel geplaatst, die op een voetstuk staat. Als het tijd is om te koken, worden ze in de ketel met water gezet. Daaronder steekt men een houtvuur aan, waarop de druiven beginnen te koken. Het vuur mag niet te sterk en niet te los zijn. De intensiteit van het vuur is belangrijk, zodat de druiven niet knetteren of verbranden, en de tsikoudia rookt en een slechte geur krijgt. Het distilleren gaat verder voor onze ogen.

Zo wordt, nadat de vaten in de ketel zijn gelegd, de zogenaamde "amphika" over dit deksel gelegd, waar ze vervolgens deeg omheen doen om te voorkomen dat de stoom tijdens het koken ontsnapt, terwijl er een buis bovenop wordt geplaatst die door een tank (koeler) met koud water loopt.

Zodra het koken begint, wordt de stoom opgevangen boven in de ketel, die alcohol en water bevat. De stoom gaat door de buis, en als hij bevriest, wordt hij vloeibaar, en komt het distillaat van tsikoudia eruit, en de "protoraki", die niet wordt gedronken, maar door de hoge graden kan worden gebruikt om te wrijven. De vloeistof begint uit de buis te stromen.

Onmiddellijk daarna past de supervisor van Kazani, de graden van de tsikoudia aan, die gewoonlijk varieert van 18 tot 20 graden. De opzichter distilleert ook en voegt water toe. Wanneer de graad van de drank op het gewenste niveau is, wordt de ketel voltooid. De kwaliteit van de tsikoudia is superieur omdat de druiven minder lang zijn gekookt en minder bewerkingen hebben ondergaan.

Traditionele distillatie van raki op Kreta

De verse tsikoudia (protoraki) is in dit stadium bijzonder sterk, en in traditionele ketels, waar geen afkoelingsfase is, komt de raki er bijna heet uit. Het wordt aangeraden niet te hard te proberen en als je wilt verder te gaan met de tsikoudia van vorig jaar.

De kwaliteit van raki wordt gemeten in graden Celsius. Een raki van goede kwaliteit is meestal 20 graden. Het distillatieproces is voltooid zodra alle druiven het gewenste niveau in de ketel hebben bereikt.

De uiteindelijke hoeveelheid gedistilleerde vloeistof bevat de minste hoeveelheid alcohol, terwijl de eigenlijke raki in het midden van het hele proces wordt gemaakt. Dit duurt ongeveer drie uur. Gedurende deze tijd moeten de eigenaars van de ketel het alcoholgehalte proeven, de warmte hoger of lager zetten, en uiteindelijk het distilleren stoppen wanneer de raki de gewenste smaak heeft bereikt.

Op Kreta wordt het alcoholgehalte bepaald met een Baumé hydrometer, een geijkte glazen buis die in de vloeistof drijft. Het alcoholgehalte kan worden bepaald met behulp van een weegschaal. Raki is goed bij 17 graden Baumé (40% alc.) of soms bij 18 graden Baumé (43% alc.).

Wat is Rakokazano?

Hoewel het thuis distilleren van alcoholische dranken niet legaal is, wordt het traditionele distilleren in "potten" nog steeds gedaan, maar alleen met een vergunning van de staat. Het gebruik van Rakokazano werd geïnstitutionaliseerd door Eleftherios Venizelos, de eerste Griekse premier, in 1920, toen speciale vergunningen voor Rakokazana werden gegeven aan Kretenzische boeren. Tot op heden is er in elk dorp minstens één inwoner met een vergunning om Raki te produceren. De eigenaar van de vergunning is ook eigenaar van de plaats waar de ketel staat. Traditioneel worden de licenties doorgegeven van vader op zoon. Natuurlijk kan iemand, als hij dat wil, de Rakokazano-vergunning "verkopen" aan een dorpeling, net als taxivergunningen in de steden. Licentiehouders mogen 48 uur lang raki koken voor eigen gebruik, met een wettelijke limiet van 400 liter. Voor dit persoonlijk gebruik moet echter ook een vergoeding worden betaald. Dit regime leidt tot een wijdverspreide illegale stokerij met zeer zware straffen en de sluiting en inbeslagname van de vergunning. Een ding is zeker: tegenwoordig is de uitgifte van een Kazani vergunning beperkt, dus zoek naar een vergunning uit de tijd van je overgrootvaders.

Traditionele distillatie van raki op Kreta

De financiële activiteit van het hebben van een ketel is niet zo belangrijk, afgezien van wat extra inkomsten. Bovenal is deze praktijk een traditie, en iets dat de sociale interactie verbetert, dus om in deze business te zitten is een grote eer, niets anders. Bij de productie van tsikoudia kan de pot één, twee of meer dagen open staan, afhankelijk van het aantal druiven dat de "klant" meebrengt voor de distillatie. Dit maakt een feest gedurende de hele dag mogelijk, waarbij de gasten op elk moment van de dag hun aanwezigheid kenbaar maken. Zo bouwt de menigte zich op tot de roes begint. Er zijn mantinada, dansen, en amateur-muzikanten, die de beste standaard zetten voor het verloop van de avond. De groeten van de rode gezichten zijn soms origineel en weerspiegelen het temperament en het brouwen van de Kretenzers van het achterland.

Rakokazano is een sociaal fenomeen en een groot festival op Kreta. De distillatie van tsikoudia is op zijn top, en de rakokazano hebben de eer een speciaal trefpunt te zijn van plezier en vrolijkheid voor iedereen.

De "mystagogie" van de tsikoudia-productie en de manier waarop deze uit de "gezegende" pijp komt, zowel door het harde werk van de boeren als door de liederen, de mantinada en de gelukswensen, geven de aanzet tot unieke Kretenzische avonden.

Kretenzer die op de lyra speelt 2

Meestal zijn de bijeenkomsten in de rakokazano met goed gezelschap en onder de klanken van de Kretenzische lyra met mantinades en liederen die het dagelijks leven, de vreugden, het verdriet en de liefde loven, krijgen zeker de zegen van de positieve energie van de deelnemers voor de productie ervan.

De tafel bij de rakokazano kan eenvoudig of extravagant zijn. In ieder geval zullen de lokale traditionele producten zeker hun intrede doen, als voorgerecht of als hoofdgerecht. De houtskool en het vuur van de ketel bieden uiteraard uitkomst als kook- of verwarmingsvuur, met uitzondering van de tsikoudia. Aardappelen oftes, dat zijn hele aardappelen met de schil geroosterd in de hete as, apaki en worstjes op de houtskool, veel lokale geiten die tegen het vuur gekookt worden, begeleiden de "protoraki", dat is de verse partij raki. En natuurlijk de seizoensgebonden Kretenzische producten: verse walnoten, kastanjes, granaatappels, appels en kweeperen, die de tafel kleur geven.

Heeft Raki voordelen voor de gezondheid?

Raki is in het algemeen een zeer heilzame drank. Hoewel het een alcoholische drank is die dienovereenkomstig moet worden geconsumeerd, schijnt Kretenzische raki gezondheidsvoordelen te hebben wanneer het met mate van 1 tot 2 glazen per dag wordt geconsumeerd.

Omdat het alcohol bevat, veroorzaakt het vaatverwijding en verlaagt het de bloeddruk en heeft het ook antimicrobiële eigenschappen, daarom wordt het gebruikt in veel lokale remedies tegen hoest, verkoudheid, koorts en hoofdpijn. Het is ook in verband gebracht met een vermindering van het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten en niet-fatale hartinfarcten.

De gunstige eigenschappen van raki worden optimaal benut als de persoon al een algemeen gezonde levensstijl heeft, waaronder een evenwichtig mediterraan dieet, dagelijkse lichaamsbeweging en zo min mogelijk roken.

Met welk eten wordt Raki het beste geserveerd?

De populariteit van raki neemt met de dag toe. Het is vaak beroemd omdat het 100% natuurlijk is zonder conserveringsmiddelen en additieven, een authentiek distillaat vol smaken en aroma's. Eén ding dat je moet weten is dat Raki nooit puur gedronken mag worden. Het moet vergezeld gaan van lekkere hapjes en andere lekkernijen. Je kunt ervan genieten met Kretenzische gerechten zoals beschuit, tomaten, komkommers, olijven en kaas, seizoensgroenten zoals bonen en artisjokken in de lente, vers fruit in de zomer of zelfgemaakt gebak.

Raki met lokale meze

Met welk eten wordt Raki het beste geserveerd?

Behalve raki zijn er nog andere dranken waarvan men kan genieten op Kreta, die in de hele wereld beroemd is om zijn dieet. Tijdens je vakantie op Kreta kun je een geweldige tijd beleven met het drinken van de plaatselijke wijn, die een intrigerende geschiedenis heeft die 4000 jaar teruggaat. Tot op heden is Kretenzische wijn een belangrijk onderdeel van de cultuur. Vidiano wijn is een van de beroemdste en produceert een uitstekende verscheidenheid aan witte wijnen.

Rakomelo

Raki kan ook worden gedronken gemengd met honing en warme kruiden zoals kardemom, kaneel en lokale kruiden. Dit mengsel heet Rakomelo en heeft meestal de voorkeur van degenen die geen smaak voor pure raki hebben ontwikkeld. Veel distilleerderijen verkopen dit type raki, maar men kan het ook thuis maken door een eenvoudige. Voeg 1 of 2 theelepels honing toe aan elke vier shots raki met een theelepel kaneel en kruidnagel voor de smaak in een steelpan. Het moet zachtjes verwarmd worden tot de honing gesmolten is, en dan kan het uit de pan of in de koelkast voor het opdienen. Het is bekend dat Rakomelo veel antioxidanten bevat en goed is voor de spijsvertering. Het kan ook worden gemaakt met kruidnagel op een kille avond en kan worden geserveerd met ijs op een warme zomerdag. Je vindt het in elk traditioneel Kretenzisch restaurant!

Raki en Rakomelo

Raki vs Ouzo

Je raakt gemakkelijk in de war tussen deze twee mediterrane dranken. Als je raki met ouzo vergelijkt, zijn er een paar belangrijke verschillen. Ten eerste heeft Raki Turkse wortels, terwijl Ouzo een drank is die oorspronkelijk uit Griekenland komt. Ja, de distillatiemethode die in beide wordt gebruikt produceert een duidelijke anijssmaak door druivenpulp te gebruiken. Het alcoholvolume verschilt echter. Het belangrijkste verschil is dat Raki veel, veel sterker is dan Ouzo. Je kunt het verschil zeker proeven, zelfs als je het niet kunt zien.

Raki vs Kretenzische Bieren

Daarnaast zijn er ook bieren uit Kreta. Het is niet zo bekend als de andere, hoewel biologische ambachtelijke bieren de laatste jaren steeds meer in de belangstelling komen te staan. Enkele van de merken zijn Cretan Brewery, Solo Beer, Charma Beer en het gloednieuwe Notos Lager van brouwerij Notos.

Notos Bier

Ook in Griekenland zijn er overal koffieshops. Je kunt een traditionele Griekse koffie kopen die in een speciale pot wordt gezet en in kleine kopjes wordt geserveerd, ongefilterd met schuim bovenop en koffiedrab op de bodem, of je kunt het op de gewone manier drinken. Thee is ook iets dat de aandacht trekt. Kreta heeft unieke Griekse bergthee, die ook wel herdersthee wordt genoemd. Hij is mild maar heeft een zachte kruidige ondertoon dankzij de malotira bergthee die op de berghellingen van Kreta wordt gevonden.

Kretenzische Wijnen

Kretenzische wijn heeft een lange weg afgelegd sinds Sir Arthur Evans op een ideogram voor het woord wijn stuitte in een stuk Lineair B, de vroegst bekende vorm van Grieks schrift. Het eiland telt meer dan 80 producenten, met enkele uitstekende prestaties in Chania en Sitia. Maar de grotere regio Heraklion is waar deze renaissance toeslaat. Ongeveer 50 boeren noemen deze reeds lang bestaande terroirs hun thuis en zijn goed voor 90% van de totale productie. Op Kreta zijn de twee inheemse druivenrassen die het vaakst voor wijn worden gebruikt Kotsifali en Liatiko. Andere druiven zoals Mandilaria en Muscat of Spinas, maar ook buitenlandse druiven zoals Mourvedre en Syrah worden gebruikt. De meest aangeplante rode druif op Kreta is de vroeg rijpende, lichtgekleurde Liatika. De Liatiko rosé wijnen van Kourkoulou, Louloudis en Lyrarakis zijn stuk voor stuk uitstekende dranken. De bekende lokale keuken en de nieuwe generatie Kretenzische wijnen zorgen voor een heerlijke combinatie, en ze zullen dit deel van jouw reis ongetwijfeld tot een culinaire traktatie maken.

Houten Houder van Griekse Wijnflessen

Wat is de Raki markt nu?

De toekomst van de tsikoudia lijkt veelbelovend dankzij de inspiratie, het inzicht en de dynamiek van de Kretenzische distilleerderijen en wijnhuizen. Jarenlang werd Kretenzische tsikoudia in kleine hoeveelheden geproduceerd in elk dorp en elk huishouden op Kreta. Zelfgemaakte tsikoudia werd voornamelijk in plastic waterflessen gedistribueerd. Een kostbare schat die gul van hand tot hand werd gegeven als symbool van vriendschap, waardering, vreugde en welzijn.

Tijdens het laatste decennium werd tsikoudia extreem populair in heel Griekenland, zodat tsikoudia van twijfelachtige kwaliteit en oorsprong begon te worden verhandeld. De grote vraag naar grote hoeveelheden raki in bulk tegen lage prijzen veroorzaakte problemen met de ongecontroleerde distributie. Een alcoholische drank kan niet op de markt worden gebracht zonder dat de wetgeving inzake productie en botteling wordt nageleefd en zonder de officiële naam van de producent of bottelaar op het etiket.

Raki met Olijfolie en Traditionele Snacks

Tsikoudia is nu vastgesteld als een BOB-product dat het traditionele Kreta in de hele wereld vertegenwoordigt. Het is van groot belang dat tsikoudia de nodige aandacht krijgt vanaf de eerste fase van distillatie, botteling en distributie tot de uiteindelijke consumptie.

Waar kan ik Raki Kopen op Kreta?

Je kunt Kretenzische Raki kopen in alle souvenirwinkels op het eiland en naast de beroemdste bezienswaardigheden zoals het Knossos Paleis en musea. De beste plaats om lokale Raki te kopen in elke lokale markten in Heraklion en markten op Chania. Bovendien kun je in de belastingvrije winkels op de luchthaven van Heraklion of Chania een pakje met een fles raki van 200 ml en 4 borrelglaasjes kopen.

Populaire lokale Raki merken

Er zijn drie beste raki merken om online te bestellen of uit te drinken bij een bezoek aan Kreta. De eerste is KretaRaki Traditionele Kretenzische Raki . Hij wordt gemaakt van geselecteerde zoete sultanina-druiven die worden verzameld in bergwijngaarden op Kreta. De druiven worden 30 dagen gefermenteerd, waarna een dubbele extractie volgt om alleen het zuivere hart van de tsikoudia te verzamelen. Kretaraki Tsikoudia is een zuiver distillaat van uitstekende kwaliteit met een peperige en fruitige smaak die kenmerkend is voor de authentieke Kretenzische tsikoudia.

DS Distilleerders bedrijf richt zich op het creëren van producten van hoge kwaliteit, waarbij alle noodzakelijke stappen in de productieketen worden gevolgd, met consistentie, waarbij de kwaliteit van de grondstoffen wordt gewaarborgd en de landbouwers, de natuur en de consumenten worden gerespecteerd. Hun doel is om het best mogelijke resultaat te bereiken en de Kretenzische Raki en alle andere Griekse distillatieproducten.

Verse gegrilde steaks in Kazan

De tweede is Tsikoudia Paradise van Domaine Paterianakis . Het is het eerste wijnhuis op Kreta dat biologische wijnen produceert. Na jaren van onderzoek en vele inspanningen hebben de zusters Paterianakis, de tweede generatie die het wijnhuis runt, twee speciale tsikoudia-eau-de-vie van één ras geproduceerd op basis van 100% Kretenzische druivenrassen van biologische teelt, tsikoudia van Vidiano en tsikoudia van Kotsifali. De naam van deze tsikoudia, "Paradijs", is geïnspireerd op het land van hun wijngaarden dat de familie Paterianakis als hun eigen paradijs beschouwt.

Het wijnhuis van Paterianakis is 's zomers geopend voor bezoekers. Als je ooit naar Kreta komt, mag je de kans niet missen om het te bezoeken, de biologische wijnen en de unieke tsikoudia distillaten te proeven, door de wijngaarden te wandelen en te genieten van dit magische landschap.

De laatste is Tsikoudia Raki van Vassilakis Estate. Het bestaat uit prachtige olijfgaarden en staat bekend om de productie van uitstekende olijfolie. Tussen de olijfgaarden zijn er enkele gebieden waar de familie Vassilaki hun eigen wijngaarden cultiveert om hun eigen huisgemaakte wijn en beroemde traditionele tsikoudia te maken die ze in kleine hoeveelheden bottelen. Tsikoudia Vassilakis is verkrijgbaar in flessen van 700 ml en 200 ml.

In de regio Sitia, in Oost-Kreta, is de grond ideaal voor de teelt van wijngaarden. De druivenrassen die er groeien worden gebruikt om wijnen en tsikoudia met unieke kwalitatieve kenmerken te produceren. Uit de biologische wijngaarden van Ktima Toplou wordt een fijn tsikoudia-distillaat geproduceerd dat zich onderscheidt door zijn bijzondere aroma's en superieure kwaliteit. De diamant van de Ktima Toplou is zijn gerijpte raki - tsikoudia die geproduceerd wordt van vers gelijmde merken en gerijpt wordt in eiken vaten.

Let

Hoewel er veel merken zijn waarvan men raki zou kunnen kopen, is de rijke geschiedenis van deze bovengenoemde merken wat ze het meest bekend en lekker maakt. Raki is een manier van leven op Kreta. Het fleurt niet alleen elke sociale gelegenheid op, maar helpt ook om mensen dichter bij elkaar te brengen als ijsbreker. Men kan zelfs raki kopen al seen souvenir, hoewel de beperkingen voor vliegtuigtassen het moeilijker maken om het mee naar huis te nemen en de smaak ervan buiten Kreta te proeven. Toch wordt het beschouwd als een teken van geluk en de tijd die komt wanneer raki naar voren wordt gebracht in een menigte.

Rijden op Kreta en alcoholbeperkingen

Zoals op de meeste Griekse eilanden, rijden op Kreta zijn iets anders dan in andere gebieden. Zorg ervoor dat je deze regels volgt, en je reis door Kreta zou een fluitje van een cent moeten zijn. Vergeet niet dat op Kreta het verkeer aan de rechterkant van de weg rijdt en voorrang moet verlenen aan auto's die uit die richting naderen. Bovendien houdt dit in dat voertuigen die een rotonde oprijden voorrang krijgen, terwijl voertuigen die al bezig zijn voorrang moeten verlenen.

Wat de alcoholbeperkingen betreft, is 50 mg alcohol per 100 ml bloed de wettelijke limiet in Griekenland. Dit komt neer op 0,05% van het totaal. Dat is minder dan in de VS of het VK, en

  • Bier in 490 ml (een groot glas)
  • 20 ml van wijn
  • Ouzo 60 ml
  • 55 ml van vodka of whiskey

Als je wordt aangehouden voor rijden onder invloed, hangt de boete af van het alcoholgehalte van je adem (of bloed). Dit kan leiden tot boetes tot 700 euro, een schorsing van het rijbewijs van drie tot zes maanden, de rest van de kentekenplaten van je voertuig voor maximaal zes maanden, en als je binnen twee jaar een tweede keer wordt betrapt, een gevangenisstraf van maximaal zes maanden. Voor auto huren Kreta zijn de regels iets anders, omdat de eigenaar van de auto niet de bestuurder is.

Lees ook: Verkeersboetes in Griekenland: waar en hoe te betalen?

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis