Kretenzische wijnen, Wijnhuizen op Kreta & Wijnroutes

van Rental Center Crete - Car hire • Dit artikel werd gepubliceerd op 28 juni 2023 en bijgewerkt op 5 juli 2023
Kretenzische wijnen en wijnhuizen

Ben je van plan de wereld van Kreta te verkennen? Neem deze uitgebreide gids door om een duidelijk beeld te krijgen van de schoonheid van Kreta. Het staat bekend om zijn prachtige stranden, prachtige historische plaatsen, vriendelijke mensen en verrukkelijk eten, maar dat overschaduwt vaak zijn erfgoed als een van de oudste wijnbouwgebieden ter wereld. Al 4000 jaar geleden produceerden de Minoanen, de eerste Europese beschaving, wijn uit Vitis vinifera wijnstokken. Sindsdien is er veel veranderd; daarom weten maar weinig mensen dat Kreta zelfs wijn produceert.

Kreta heeft een lange wijntraditie met meer dan 60 wijnmakerijen, talrijke topproducenten en een handvol unieke inheemse druivensoorten. Het is het op één na grootste wijnproducerende gebied van Griekenland. Toch krijgt het maar een paar pagina's in de Oxford Companion to Wine en wordt het door wijnkenners slechts terloops vermeld. Santorini, ook een bekend wijneiland dat 148 kilometer noordelijker ligt, kan een schaduw over Kreta werpen. Bovendien heeft het, net als Griekse wijn in het algemeen, een onterechte reputatie door herinneringen aan verschrikkelijke vakantiewijn en de verdeeldheid zaaiende retsina. Maar laat één ding duidelijk zijn: Kreta produceert uitstekende wijn.

In dit artikel vind je de uitgebreide Kretenzische wijngids, inclusief de geschiedenis, variëteiten, regio, routes, enzovoort.

Geschiedenis van de Kretenzische Wijnen

Kreta heeft een wijncultuur die 4000 jaar oud is! De oudste wijngaard in de geschiedenis van Europa werd ontdekt tijdens archeologische opgravingen in het Kato Zakros regio, die bovenstaande bevestigen. De oudste wijnpers, die dateert van 3500 jaar geleden, werd gevonden in het aangrenzende Archanes.

Wijn heeft altijd deel uitgemaakt van de lange en illustere geschiedenis van het eiland als een product dat onlosmakelijk verbonden is met het dagelijks leven. Het deelnemen aan wijnbouwevenementen en wijnfeesten maakt deel uit van een eeuwenoude traditie die tot op de dag van vandaag is blijven bestaan; de gewoonte en de liefde voor het wijnmaken worden nu echter mogelijk gemaakt door de kennis en de technologie die in de loop der tijd zijn opgebouwd. Dit is de huidige methode om Kretenzische wijn te maken, en tijdens een bezoek aan het eiland kun je de eersteklas lokale merken proeven. De wijnbouw geschiedt met grote zorg op goed geselecteerde plaatsen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de voedingsstoffen van de aarde in combinatie met het plaatselijke klimaat.

De Kretenzische aarde biedt frisse perspectieven waarvan wijnliefhebbers volop zullen genieten! Gunstige bodemkenmerken en klimatologische omstandigheden helpen bij de groei van uitzonderlijke druivensoorten die uitstekende wijnen opleveren. Probeer ze als bijgerecht bij de regionale keuken, die bekend staat om haar overvloed aan voedzame ingrediënten. De bekende lokale keuken en de nieuwe generatie Kretenzische wijnen vormen een heerlijke combinatie, en zullen dit deel van je reis ongetwijfeld tot een culinaire traktatie maken.

Druivenrassen van Kreta

Kreta is als een wijn ark gevuld met verbazingwekkende buitenlandse en inheemse soorten die zich met succes hebben aangepast aan de lokale omgeving. Tot de beste witte wijndruiven die lokaal worden verbouwd behoren de Vilana, Vidiano, Dafni, Thrapsathiri, Malvasia di Candia (Malvazia van Chandakas), Muscat van Spina en Plyto soorten. Kotsifali, Mantilari, Liatiko, Tsardana en de legendarische Romeiko behoren tot de rode variëteiten. De etiketten van de BGA Kreta verwijzen naar Kretenzische rassen en mengsels van inheemse en buitenlandse (voornamelijk Franse) cultivars. Op het eiland Kreta zijn talrijke inheemse druivensoorten te vinden, waarvan sommige ongetwijfeld afstammen van die welke meer dan vierduizend jaar geleden door de Minoïers werden geteeld.

Er zijn twee hoofdvariëteiten van de Kretenzische druiven:

 • Witte druiven
 • Rode druiven

Witte druiven

Enkele van de witte druiven wijnen zijn hieronder opgesomd:

Plyto

Volgens Wine Grapes heeft Plyto een "kruidig, licht grasachtig karakter met een delicate krijtachtige, peerkorrelige textuur en heldere citrussmaken". Het ruikt druivig en naar Muscat.

Dafni

Een aromatisch wit druivenras dat Lyrarakis ook voor uitsterven heeft behoed. Het uitgesproken kruidige karakter wordt weerspiegeld in de naam "laurier". Hij werd opgemerkt als uitgesproken kruidig, met smaken van organo, rozemarijn en tijm en een pittige ondertoon van citroenkwark. Heerlijk en uniek

Melissaki. In 2010 vond Lyrarakis deze druif, die op het punt stond uit te sterven, in de uitlopers van de Psiloritis en plantte hem in een wijngaard.

Vidiano

Zoals veel Kretenzische wijnen profiteert Vidiano van het zachte weer door de ontwikkeling van weelderige abrikozen- en tropische smaken.

Vilana

Vilana is de belangrijkste witte wijn van het eiland. Hoewel meestal smaakvol en aromatisch, generiek en levenloos.

Rode Druiven

Enkele van de rode druiven wijnen zijn hieronder opgesomd:

Kotsifali

Gezien de omgeving is het niet verwonderlijk dat Kretenzer wijn vaak een hoog alcoholpercentage heeft, witten met een ABV van 14,5% komen vaak voor, en ook Kotsifali is geen uitzondering. Voor de rest, volgens Wine Grapes, "zacht, bleek en mogelijk geurig".

Liatiko

Liatiko is een rode druif, de meest verbouwde op Kreta, wordt gebruikt om rosé en rode wijnen te maken. Lichte kleur met aroma's van aardbei, rood fruit en culinaire kruiden.

Mandilari

Mandilari wordt de Xinomavro van de Egeïsche Zee genoemd vanwege zijn donkere kleur en tannine.

Houten Houder van Griekse Wijnflessen

Rosé wijnen

Op Kreta zijn de twee inheemse druivenrassen die het vaakst voor de productie van wijn worden gebruikt Kotsifali en Liatiko. Maar ook andere druiven zoals Mandilaria en Muscat of Spinas en buitenlandse druiven zoals Mourvédre en Syrah worden gebruikt. De meest aangeplante rode druif op Kreta is de vroeg rijpende, lichtgekleurde Liatiko. De Liatiko rosés van Kourkoulou, Louloudis en Lyrarakis die we geproefd hebben zijn allemaal uitstekende dranken. Hoewel de Kotsifali een dunne schil heeft, een hoog alcoholgehalte en een laag zuurgehalte, kan hij wijnen met een frisse smaak opleveren als hij vroeg wordt geplukt voor rosé en direct wordt geperst. Hij wordt vaak gecombineerd met andere soorten. Aan de Haralabakis rosé wordt de Mandilaria druif toegevoegd, die de kleur en het zuurgehalte verhoogt.

Hier is een lijst van rose wijnen:

Fereniki Douloufakis

Deze rosé, met een lichte koperen zalmkleur, zou goed passen bij een reeks groente- en visgerechten omdat hij vrij droog en evenwichtig is. In de mond zijn ondertonen van bloedsinaasappel en rode bessen aanwezig, met een goed gewicht en een korrelige textuur. Een 80/20 mengsel van Liatiko en Muscat of Spinas, bereid in saignée-stijl. Wijnmaker Fereniki Douloufaki is verantwoordelijk. De alcohol is 13,5%. Hij kost 11 euro per fles.

Primos Rosé Diamantakis

Hij is enigszins koperachtig oranje. Het aroma van deze Syrah-Mandilaria combinatie heeft tonen van bloedsinaasappel en sappige aardbeien. Rode bessen en oranje citrusaroma's zijn te vinden in deze heerlijke rosé, die ook een knapperige zuurgraad heeft. 2 g/L RS. Ongeveer drie uur werd doorgebracht op de schillen voordat de blend van 70% Syrah en 30% Mandilaria werd vergist in roestvrij staal.

Haralabakis 2021

Het is een medium koperzalmkleurige, 50/50 Kotsifali-Mandilari blend, gemaakt saignée-stijl van free-run sap, heeft een rijke, aardse en rode bessen geur. Hij heeft een droge aanzet, enige grip in de mond, een soepel mondgevoel en een heldere, briljante afdronk. Deze aantrekkelijke, gastronomische rosé profiteert van de zuurgraad en kleur van Kotsifali en Mandalorian. Wijnmaker Manolis Dramintinos. Hij bevat 12,5% alcohol.

Wijngaarden op Kreta

Kretenzische wijn heeft een lange weg afgelegd sinds Sir Arthur Evans rond de 20e eeuwwisseling in Knossos een ideogram voor het woord "wijn" aantrof in een stuk Lineair B, het oudst bekende Griekse schrift. Na decennia lang grote hoeveelheden sterk geoxideerde "raket-brandstof" wijn te hebben geproduceerd, is de Kretenzische wijnindustrie onlangs overgestapt op een productie van hoge kwaliteit.

De kwaliteitsverbetering van de afgelopen jaren is spectaculair en heeft verschillende oorzaken. Zo is er een nieuwe generatie producenten die met creatieve ideeën zijn teruggekeerd na een studie in het buitenland. De Kretenzische wijn bloeit, wat begrijpelijk is gezien het intrigerende mozaïek van lokale druivenrassen, de ongekende groei van het toerisme en de gezamenlijke inspanningen van het netwerk Wines of Crete.

Wijngaarden in de buurt van Heraklion Kreta

Volgens "Wines of Crete", het eiland heeft meer dan 80 producenten, met enkele uitstekende inspanningen in Chania en Sitia, met Yiannis Economou die de standaard naar stratosferische hoogten bracht. Maar de grotere Heraklion regio is waar deze renaissance toeslaat. Ongeveer 50 boeren noemen deze reeds lang bestaande terroirs hun thuis en nemen 90% van de totale productie voor hun rekening.

Meest Populaire Wijnhuizen

Kreta zou op de route van elke bezoeker moeten staan, omdat het een belangrijk en zich ontwikkelend wijngebied in Griekenland is. Hier zijn 6 innovatieve wijnhuizen op Kreta die je moet bezoeken als deel van je wijnreis.

Profiteer van deze ongelooflijke wijnhuizen als je van plan bent wijnhuizen op Kreta te bezoeken. Ontdek de lokale Kretenzer wijnen op basis van druiven, en voeg enkele nieuwe favorieten toe aan je wijncollectie.

 • Lyrarakis Wijnen
 • Wijnhuis van Alexakis
 • Boutaris Wijnen
 • Domaine Paterianakis
 • Silva Daskalaki
 • Toplou Klooster

Wijn Bottelmachine in Wijnmakerij in Chania

Lyrarakis Wijnen

Lyrarakis, een familiebedrijf op Kreta, werd opgericht in 1966, maar het was in 1992 dat ze voor het eerst hun eigen wijn bottelden onder het Lyrarakis-label. Het hoofdkantoor is gevestigd in Alagni, Heraklion, in de appellation Peza. De wijngaard is 14 hectare groot, met kiezel- en kalkbodems. De hoogte, die gemiddeld 550 meter bedraagt, tempert de milde omgeving. Manolis Lyrarakis pleit voor inheemse varianten, waarvan sommige voor uitsterven zijn behoed. Er worden ook internationale cultivars geteeld.

Rondleidingen en proeverijen op een familiebedrijf dat bekend staat om zijn bijdrage aan het herstel en behoud van lokale rassen.

Website: www.lyrarakis.gr
Adres: Alagni, Arkalochori, Kreta 703 00, Griekenland
Telefoon: +30 281 028 4614

De bekendste wijnen van Lyrarakis wijnhuis zijn:

 • Wijngaard Lyrarakis Vilana Pyrovolikes [2016]. Vilana alleen. Fris, levendig en zuiver. Een beetje peperig en nootachtig, met een prachtige rijkdom aan peer en meloen. Hij heeft een goede zuurgraad en focus. Het krijgt een beoordeling van 89/100.
 • Lyrarakis Plyto Psarades Vineyard [2016]. Het is 100% Plyto. Uniek, aromatisch en eigenaardig met een wasachtige smaak en een vleugje bitterheid. Toch mooi fruit. Het krijgt een beoordeling van 87/100.
 • Lyrarakis Vidiano Ippodromos Vineyard [2016]. Helemaal Vidiano. Gedetailleerd, nootachtig, wasachtig en met citrusvruchten en witte perzik. Er is ook een klein vleugje munt. Levendig materiaal. Het krijgt een beoordeling van 89/100.
 • Lyrarakis Melissaki Gero-Deti Vineyard [2016]. Licht honingachtig met een levendige citrussmaak. Sterk van smaak en een beetje wasachtig. Heerlijk en ongewoon met wat kruidenkarakters. Hij krijgt een waardering van 90/100.
 • Wijngaard Lyrarakis Thrapsathiri Armi [2015]. Hij is kruidig en licht nootachtig met levendige citrus, perenfruit en wat cederhout. Een beetje te veel eikenhout. Het krijgt een beoordeling van 88/100.

Wijnhuis van Alexakis

Een familiebedrijf is Alexakis Winery. In de jaren 1970 werd het opgericht door Sofia en Stelios Alexakis, een chemisch ingenieur en oenoloog. Het grootste particuliere wijnhuis op Kreta is Alexakis Winery. Het wijnhuis heeft in de loop der jaren langdurige relaties onderhouden met alle wijnbouwers van het eiland en is zich volledig bewust van alle unieke kenmerken van de Kretenzische wijngaard.

Mandilari Druiven Alexakis Wijnhuis

De bekendste wijnen van het Alexakis Winery zijn:

 • Alexakis Hatiri. Het is een droge witte wijn, heerlijk aromatisch, zoals de naam al doet vermoeden. Rozen, perziken en een vage zweem van groene noten zijn allemaal aanwezig in sterke geuren, die bijdragen aan de complexiteit. De heldere zuurgraad ondersteunt het aanzienlijke gewicht in de mond. In de mond blijft de rijke geur hangen, wat resulteert in een pittige afdronk met een ontwikkelende fenolische grip.
 • Alexakis Muscat van Spinas. Het is een droge witte. Rozen, jasmijn, limoen en kamille zorgen samen voor een complexe bloemen- en kruidencompositie met een rijke aromatische kracht. Met een medium body en frisse afdronk is hij levendig en watertandend. De heerlijke smaken zijn onweerstaanbaar, met roos, limoen en oranjebloesem die de premium Muscat essentie accentueren.
 • Alexakis Syrah Rosé. Het is een droge rosé wijn. De Alexakis Syrah Rosé heeft een opvallende roze kleur en een geur die barst van de levendige aardbeien, kersen, tomaten en witte peper. De smaak is zacht en strelend en de neus is explosief dankzij het saignée productieproces. Hij heeft een gemiddelde smaak en veel gulle zuren en eindigt met een aanhoudende peperige smaak.
 • Alexakis Vidiano. Het is een droge witte wijn. Deze wijn belichaamt het verleidelijke karakter van Vidiano. In de neus zijn elegante bloemige en fruitige geuren te bespeuren met een koele grasachtige toets. De evenwichtige alcohol versterkt de algemene rijkdom van de perzik en abrikoos smaken in de mond. Medium-bodied, satijnachtig en fruitig, met een aanhoudende afdronk.

Website: https://alexakiswines.com/en
Adres: 104-106 Irinis & Filias, Peridi Metohi Heraklion Kreta 715 00, Griekenland
Telefoon: +30 281 025 2019

Scalarea Estate (Boutari Wijnhuis Kreta)

Een van de meest prestigieuze en gevestigde producenten van goede wijn in Griekenland is Boutari. Sinds de oprichting in Naoussa in 1879 heeft het bedrijf de basis gelegd voor de productie van goede wijn en heeft het een belangrijke bijdrage geleverd aan de heropleving en ontwikkeling van lokale druivenrassen in alle regio's waar het bedrijf actief is. Aan het eind van de jaren tachtig begonnen de wijnmakers van Boutari de mogelijkheid te onderzoeken om wijn te maken op Santorini. Onze wijnmakerij nabij het historische dorp Megalochori zag haar eerste oogst in 1989. De afgelopen 30 jaar heeft de wijnbouwgemeenschap van Santorini geprofiteerd van de expertise en het creatieve denken van onze agronomen en wijnmakers.

Boutaris Wijnhuis op Kreta

Zij hebben nieuwe kwaliteitsnormen voor de oogst en de wijnproductie vastgesteld, voorheen onbekende wijnbereidingsmethoden op het eiland toegepast en veel van de beste wijnmakers van Santorini opgeleid.

Website: https://www.boutari.gr/
Adres: Skalani, Archanes, 701 00
Telefoon: +30 281 073 1617

 • Santorini Boutari. Hij heeft een prachtige heldergele kleur, een heerlijke neus met bloemengeuren van citroenboom en jasmijn, en een goed gestructureerd gehemelte met aroma's van exotisch fruit en citrusvruchten. Het is een pittige, verfijnde wijn met een ziltheid die te proeven is, een body die rijk is aan mineralen en een hoge zuurgraad die resulteert in een heerlijke afdronk. Verse of gestoomde oesters, garnalen met citroendressing, spaghetti met schelpdieren of oesters, Griekse salade, salades met sauce vinaigrette, en kazen met milde zuren, zoals feta of geitenkaas, combineren er heerlijk bij. Geniet er koud van, tussen 10 en 12 °C.
 • Kallisti Reserve Boutari. Een wijn met complexe rijpingskenmerken (hout, hazelnoot en rook) die zich succesvol vermengt met de fruitige geuren van het druivenras heeft een helder gele kleur (appel, perzik en citroenboom). Kallisti Reserve is een wijn met een robuuste body, vet, rond en met evenwichtige zuren. Hij heeft een warme, lange afdronk met een uitgesproken "metaalachtige" Assyrtiko twist. Krab salade, verse oesters met gember, gegrilde vis met knoflook en limoen, spaghetti met garnalen of zeevruchten, kreeft, wit gekruid vlees en gerookte kazen zijn allemaal uitstekende combinaties met Kallisti Reserve. Geniet er koud van, tussen 10 en 12 °C.

Glas wijn bij zonsondergang

Domaine Paterianakis

Het Domaine Paterianakis ligt bij Melesses, in het wijngebied Peza op Kreta. Giorgos Paterianakis richtte het in 1988 op om Kretenzische wijn van hoge kwaliteit te produceren. Emmanuela en Niki Paterianakis, leden van de derde generatie van de familie Paterianakis, zetten de erfenis van de biologische wijnbouw voort en produceren echte Kretenzische wijnen met een eigen identiteit.

 • Het product van Domaine Paterianakis is een vintage wijn gemaakt van lokale druivensoorten. Domaine Paterianakis heeft een wereldse persoonlijkheid, en de druiven van deze wijn zijn afkomstig van oude planten. Een van de meest opvallende rode druivensoorten van Kreta is de rode soort Kotsifali, terwijl de rode soort Mandilari opvalt door zijn diepe kleur en krachtige tannines. Daarom wordt hun combinatie als uiterst effectief beschouwd. Ze werken goed samen omdat Mandilari wijnen produceert met primaire aroma's, een intense rode kleur en tannines, terwijl Kotsifali wijnen produceert met een hoog alcoholgehalte, zuurgraad en exquise geuren. Er is 80% Kotsifali en 20% Mandilari nodig om de evenwichtige rode wijn te produceren die in Peza al vele generaties onder de benaming BOB wordt gemaakt. De eerste wijnen die in het wijnhuis worden gemaakt zijn Melissinos en Domaine Paterianakis. Georgios Paterianakis, de oprichter van het wijnhuis, schilderde het etiket met de hand.
 • Moschato Spinas. Het is een stijlvolle en knapperige Moschato Spinas die bij elke gelegenheid lekker is. Op Domaine Paterianakis wordt een zeldzame inheemse druivensoort geteeld die Moschato Spinas heet. Deze druivensoort komt oorspronkelijk uit de westelijke regio van Kreta. Hij stond in de oudheid bekend als bijendruif omdat bijen tijdens de oogst rond de manden zwermden, misschien vanwege zijn zoete en krachtige aroma's. Het verschil tussen de neus en de mond is wat deze wijn intrigerend maakt. In de geur ruikt hij eigenlijk zoet en bloemig, en in de mond smaakt hij knisperend en levendig.

Website: https://paterianakis.gr/
Adres: Melesses 703 00, Griekenland
Telefoon: +30 281 022 6674

Silva Daskalaki

Het wijnhuis Daskalakis heeft door de jaren heen waarde, tijdloosheid, prestige, knowhow en hoge onderscheidingen verzameld voor zijn grote variëteiten en kwaliteit, net zoals een goede, oude wijn dat doet. Een familietraditie die begon in 1920 en nog steeds sterk is, biedt onderscheidende wijnen met internationaal erkende labels en geeft de geschiedenis van het Minoïsche Kreta nauwkeurig weer.

Het resultaat is verbluffend wanneer traditie, passie, kennis en ervaring worden samengebracht. Want elke wijn volgt een andere route voordat hij in je glas komt en deelt in al je belangrijke momenten, groot of klein.

Silva Wijnen - Druivencollectie

Hieronder worden enkele van hun beste wijnen besproken:

 • Enstikto White. Vinificatie volgens de "Pre-fermentative Extraction" methode en rijping in Franse eiken vaten gedurende 12 maanden. Tropisch fruit, citrus en zoete vanille smaken kunnen allemaal worden waargenomen op het rijke en vette gehemelte. Hij past goed bij wit vlees, gekoelde zalmgerechten, kreeftenpasta en gele kazen.
 • Sera Red. Een uitstekende mix van twee verschillende soorten. Gerijpt in eiken vaten gedurende 8 maanden. Wijn met een krachtige smaak. Past goed bij verschillende soorten kaas, rood vlees en gegrilde filets. Serveer tussen 16 en 18 °C.
 • Sera White. Met een rijke, volle smaak en een harmonische zuurgraad-alcoholverbinding, heeft de gouden kleur groenige accenten en een genuanceerde geur met fruit- en citrusmengsels. Wit vlees, gele kazen, enz. passen er goed bij. Serveren tussen 10 en 12 graden Celsius.

Website: https://www.silvawines.gr/en
Adres: Siva 700 11, Griekenland
Telefoon: +30 281 079 2021

Toplou Klooster

De verarmde, winderige en droge gronden rond het klooster zijn perfect voor het verbouwen van wijnstokken. Het produceert dus al lang wijn voor de behoeften van de kerk voor sociale en religieuze doeleinden. In de jaren 1990 heeft abt Filotheos Spanoudakis de historische wijngaarden van het klooster hersteld en op waarde geschat.

Toplou Klooster

Enkele van de meest populaire wijnen van het Toplou klooster zijn:

 • Vilana. De BOB Peza of Sitia wijnen hebben de witte ster van het eiland, Vilana, met zijn verleidelijke fijne parfum, lichte smaak en opwekkende citroengeurende zuren.
 • Vidiano. Een uitgesproken abrikozenaroma, een dikke rijkdom en een verslavende romige smaak. Deze kenmerken maken Vidiano tot de rijzende ster van het Kretenzische wijngebied en ondersteunen zijn benaming als de Viogner van Griekenland!
 • Dafni. Hij dankt zijn naam aan de talrijke geuren die doen denken aan de bekende Dafni-plant (laurier). Een werkelijk buitengewone cultivar waarvan de zeldzaamheid wordt geëvenaard door het unieke smaakprofiel.

Website: https://www.ktimatoplou.gr/
Adres: Monastery Τοπλού, Griekenland
Telefoon: +30 2843 061226

Beste Kretenzische Wijnen

In deze rubriek vind je de beste Kretenzische wijnen, druiven, populariteit, prijs en beoordelingen op 100.

#1. Lyrarakis Aggelis Liatiko

Wijnhuis: Lyrarakis
Druivenras: Liatiko
Wereldranglijst: #38.968
Prijs: € 20
Beoordeling door experts: 90 / 100

#2. Lyrarakis "Ipodromos Wijngaard" Vidiano

Wijnhuis: Lyrarakis
Druivenras: Vidiano
Wereldranglijst: #58.012
Prijs: € 14
Beoordeling door experts: 89 / 100

#3. Lyrarakis Armi Vineyard Thrapsathiri

Wijnhuis: Lyrarakis
Druivenras: Zeldzame Witte Mix
Wereldranglijst: #71.536
Prijs: € 17
Beoordeling door experts: 89 / 100

Meest Populaire Kretenzische Wijnen

In dit gedeelte vind je de meest populaire wijnen, samen met beoordelingen van populariteit.

#1. Oikonomou Assyrtiko

Wijnhuis: Domaine Economou
Druivenras: Assyrtiko
Wereldranglijst: #16,886
Prijs: € 59
Beoordeling door experts: 89 / 100

#2. Douloufakis 'Dafnios' Vidiano

Wijnhuis: Douloufakis Wines
Druivenras: Vidiano
Wereldranglijst: #18.460
Prijs: € 16
Beoordeling door experts: 88 / 100

#3. Douloufakis 'Dafnios' Liatiko

Wijnhuis: Douloufakis Wines
Druivenras: Liatiko
Wereldranglijst: #22.138
Prijs: € 16
Beoordeling door experts: 88 / 100

Populaire Kretenzische Wijnen

Wijnen met de Beste Prijs-Kwaliteitverhouding

in deze rubriek vind je de Wijnen met de Beste Prijs-Kwaliteitverhouding en de prijsklasse van het product.

#1. Lyrarakis Aggelis Liatiko [2019]

Wijnhuis: Lyrarakis Winery
Druivenras: Liatiko
Wereldranglijst: #38.968
Prijs: € 18
Beoordeling door experts: 90 / 100

#2. Lyrarakis Plakoura Wijngaard Mandilari Gerijpt op Eikenhout [2018]

Wijnhuis: Lyrarakis Winery
Druivenras: Mandilaria
Wereldranglijst: #45.758
Prijs: € 20
Beoordeling door experts: 91 / 100

#3. Lyrarakis Plakoura Wijngaard Mandilari Gerijpt op Eikenhout [2017]

Wijnhuis: Lyrarakis Winery
Druivenras: Mandilaria
Wereldranglijst: #45.758
Prijs: € 16
Beoordeling door experts: 90 / 100

Goedkoopste Kretenzische wijnen

In deze rubriek vind je de Goedkoopste Kretenzer Wijnen samen met de prijsklasse van het product.

#1. Douloufakis Enotria Rosé

Wijnhuis: Douloufakis Winery
Druivenras: Zeldzame Rosé Mix
Wereldranglijst: #165.908
Prijs: € 5

#2. Kourtaki Wijn van Kreta Rood

Wijnhuis: Vin De Crete
Druivenras: Kotsifali - Mandilaria
Wereldranglijst: #50.706
Prijs: € 6

#3. Douloufakis Enotria Rood

Wijnhuis: Douloufakis Winery
Druivenras: Zeldzame Rode Mix
Wereldranglijst: #97.149
Prijs: € 7

Wijnhuis Boutaris - Moschofilero

Kreta Wijnstreken

De wijnen van Kreta zijn uniek, met name wat betreft de lokale druiven. Rode wijnen met prachtige aroma's worden geproduceerd door Mandilaria en Liatiko te combineren. Hoewel de Liatiko bes een zwarte schil heeft, is het een uitdaging om de kleur te extraheren en te behouden. Liatiko wijnen hebben aangename geuren van rozijnen en gedroogd fruit als ze onder zon gedroogde omstandigheden rijpen.

Het wijngebied van Kreta omvat de subregio's Archanes, Peza, Dafnes en Sitia. De druivensoort Kotsifali, die uniek is voor Archanes en het naburige Peza, is in dit verband opmerkelijk.

Hieronder vind je de lijsten van de regio:

 • Archanes
 • Dafnes
 • Peza
 • Sitia

Archanes

Archanes, een hooggelegen dorp, is een van de grootste en oudste wijnbouwgebieden van Kreta. Het ligt in het oosten van Kreta aan de voet van de vereerde berg Giouchtas, zo'n 15 kilometer landinwaarts van de stad Heraklion. Wij noemen de route van Heraklion naar Archanes vaak de Wijnroute van Kreta, omdat onderweg talrijke wijnhuizen een proeverij aanbieden. De Byzantijnse fresco's in de kloosters "Panagia", "Agia Paraskevi" en "Agia Triada" zijn het bekijken waard. Neoklassieke gebouwen die gerenoveerd zijn.

Enkele van de beste wijnhuizen in Archanes zijn Winery Stilianou, Winery Sinadinakis

Lokale wijn te koop op Kreta

Dafnes

De daar geproduceerde wijn was echter al in de Middeleeuwen zeer gewild, en vele archeologische vondsten bewijzen dat de wijnbouw en de wijnbouw nooit hebben opgehouden een van de belangrijkste bezigheden van de inwoners te vormen, zoals vandaag de dag nog steeds het geval is. Volgens de legende dankt de regio Dafnes zijn naam aan een laurierboom ("daphne") die groeide op het erf van de Heilige Gordel van de Theotokoskerk.

Dafnes is een subregio waar de appellation alleen Liatiko-druivenrassen toestaat. Desondanks worden hier diverse andere druiven verbouwd.

Enkele van de beste wijnhuizen in Dafnes zijn Daf Wines By Douloufaki Fereniki en Amargiotakis Winery.

Peza

20% van de in Griekenland geproduceerde wijn wordt op Kreta gemaakt. De wijngaarden op Kreta beslaan ongeveer 50.000 hectare en er wordt jaarlijks 950.000 hectoliter wijn gemaakt. Het Peza gebied in het district Heraklion produceert zeventig procent (70%) van alle op Kreta geproduceerde wijn (gemeente). De appellation staat toe dat in Sitia zowel witte als rode druiven worden verbouwd.

Enkele van de beste wijnhuizen in Peza zijn de Boutari Winery en Minos Wines.

Sitia

Sitia, gelegen op Kreta, heeft een vrijwel unieke plaats in de wijngeschiedenis. In Sitia werden immers duizenden jaren geleden in het paleis van Kato Zakros bewijzen van de vinificatie van druiven ontdekt! De reputatie van de regio voor de productie van goede wijn bleef echter door de eeuwen heen bestaan, zoals blijkt uit het feit dat Lucullus de wijn uit Sitia kocht en naar Rome bracht voor zijn uitbundige banketten. De historische regio Sitia maakt een dynamische comeback en vestigt zich stevig op de wijnkaart van de nieuwe Griekse wijnen, met als vlaggenschip de zoete, rode wijnen gemaakt van het donkergekleurde Liatiko ras. Hoewel de wijnbouw in het gebied ooit een terugval kende, is dit niet langer het geval.

Enkele van de beste wijnhuizen in Sitia zijn het Domaine Economou en het klooster Toplou (Moni Toplou).

Wijngaarden in Heraklion

Wijnproefroutes met een Huurauto in Kreta

Wil je het paradijs van de wijngaarden bezoeken maar moet je weten hoe? Rental Center Crete kan je helpen je wens in vervulling te laten gaan. Ons bedrijf gevestigd in Heraklion biedt Kreta huurauto’s diensten over heel Kreta, biedt levering en ophalen 24 uur per dag van Heraklion en Chania International luchthavens, plus gratis Premium autoverhuur verzekering altijd inbegrepen bij de boekingen. Door een auto te huren hoef je je bezoek niet te beperken tot wijnhuizen. Je kunt natuurparken bezoeken zoals de Samaria kloof, tours naar traditionele dorpen, en betoverende, unieke Kretenzische stranden.

Wanneer je wijnhuizen op Kreta wilt bezoeken, vind je hieronder de 3 hoofdroutes:

Skalani - Kounavi - Thrapsano

De eerste route die wij aanbevelen vertrekt vanuit Heraklion, de hoofdstad van het eiland Kreta, die enkele van zijn mooiste kenmerken goed verborgen houdt. Oude paleizen, schilderachtige paden en dorpen bij de berg Youchtas en Asteria, en fantastische wijngaarden.

Je rijdt de gemeente Archanes-Asterousia van Nikos Kazantzakis binnen, die bestaat uit kleine dorpjes en het enthousiasme van de jongeren die hier willen wonen combineert met de schoonheid van het agrarische landschap. Je kunt het paleis van Knossos vinden door de stad Heraklion te verlaten en in zuidoostelijke richting naar de stad Skala te reizen.

Het spectaculaire wijnhuis Boutari, dat zeker een bezoek waard is, ligt aan de rand van Skalani. Terugkerend naar de weg die naar het dorp Kounavi leidt, word je omringd door olijfbomen en wijngaarden, die het belangrijkste landbouwproduct van het eiland zijn.

Thrapsano is een dorp dat je zeker moet bezoeken. Pottenbakken is in deze streek al sinds jaar en dag een traditie. Ga zeker langs bij de wijnmakerij Aggelakis, waar een deel van het gistingsproces van de wijn plaatsvindt in kleipotten en verschillende pottenbakkersateliers.

Je zult je euforisch voelen als je de weg terug naar de stad aflegt. Je bent op Kreta geweest waar de eerste mens liep en wijn en andere dingen maakte.

Kounavoi - Peza - Kaloni

Je verlaat Heraklion en reist naar de diepe ziel van het eiland. De gemeente Archanes-Asterousia, die bestaat uit een web van dorpen en niet ver van de stad ligt, mengt de natuurlijke schoonheid van het platteland met wijngaarden en andere unieke "niet te missen" attracties.

Bezoek het pittoreske dorpje Myrtia, waar de legendarische schrijver Nikos Kazantzakis werd geboren, om je reis te beginnen. Het is de moeite waard om over zijn leven en werk te leren door een bezoek te brengen aan het Nikos Kazantzakis Museum, gelegen op het bescheiden plein van het dorp. Je bereikt de nederzetting Kaloni, wat schoonheid betekent, door de dorpsroute terug te nemen via Agies Paraskies.

Het volgende dorp is Peza, waar je kunt stoppen voor een fantastische, echte Kretenzer lunch in de Onissimos taverne, die een lange geschiedenis heeft in het serveren van heerlijke regionale gerechten. In de prachtig gerestaureerde antieke wijnfabriek van de familie Miliarakis kun je een wijnproeverij bezoeken. Je kunt er de bekende Minos-wijnen proeven en alles leren over het maken van wijn.

Als je een kleine omweg maakt en naar Katalagari rijdt voor een foto vanaf het uitkijkpunt van het dorp, heb je deze reis voltooid.

Het is de moeite waard om op de terugweg naar Heraklion te pauzeren bij het Stilianou wijnhuis in het dorp Kounavi voor nog een wijnproeverij. Een prachtige manier om je wijn- en dorpsmaaltijd in deze streek af te sluiten.

Kreta Wijngaard

Melesses - Alagni - Kasteliana

De zuidelijke helft van het eiland is het meest natuurlijk en wild. Reizigers en gasten mogen alleen soms om de bochtige, smalle wegen en scherpe randen heen rijden. Kreta zal je echter belonen met zijn geheimen en wonderen als je ervoor kiest om naar het zuiden te reizen.

Het kleine dorpje Houdetsi, dat dicht bij Heraklion ligt, heeft een prachtig "geheim". Elke zomer komen muzikanten uit de hele wereld bijeen om te jammen en op te treden in de muzikale werkplaats en het museum Labyrinth. De antieke wijnpers is te vinden in de nabijgelegen Minoïsche villa van Vathypetro. Je kunt de honderden hectaren wijngaarden om je heen waarderen door naar het oosten te reizen naar het dorp Melesses en het Paterianakis domein. Drink wat van de biologische wijn die de familie Paterianakis al drie generaties lang maakt.

Reis verder naar het zuiden tot je de nederzetting Alagni bereikt, waar het landhuis van Lyrarakis staat. Je mag de kans niet voorbij laten gaan om hun prachtige kelder te bezoeken, hun kenmerkende wijn te proeven en te leren over de wedergeboorte van klassieke Kretenzische types. De majestueuze Asterousia bergen domineren de regio vanaf de mooie zeekust naar beneden. Als je voor de zuidelijke route kiest, zie je de wildernis, pittoreske verborgen nederzettingen en de uitgestrekte stranden van de Libische zee.

Traditie en technologie worden gecombineerd in de Stataridakis Winery in de Kasteliana regio. De broers leiden het bedrijf met begrip en eerbied voor het milieu.

Als je een auto in Kreta wilt huren, dan is Verhuurcentrum Kreta de beste keuze!

Kretenzische Wijnen & Raki

Raki is een door druiven gedistilleerde drank die dient om gasten op hun gemak te stellen en hen te laten lachen in vrolijkheid. In tegenstelling tot wijnen, wordt Raki, voor Kretenzers, beschouwd als een teken van vriendschap, adel en een geweldig sociaal gespreksonderwerp.

Rijden op Kreta en Alcoholbeperkingen

Zoals op de meeste Griekse eilanden, is rijden op Kreta iets anders dan in andere gebieden. Zorg ervoor dat je je aan deze regels houdt en je reis door Kreta zal een fluitje van een cent zijn. Vergeet niet dat op Kreta het verkeer aan de rechterkant van de weg rijdt en voorrang moet verlenen aan auto's die uit die richting naderen. Bovendien houdt dit in dat voertuigen die een rotonde oprijden voorrang krijgen, terwijl voertuigen die al bezig zijn voorrang moeten verlenen.

Wat de alcoholbeperkingen betreft, is 50 mg alcohol per 100 ml bloed de wettelijke limiet in Griekenland. Dit komt neer op 0,05% van het totaal. Dat is minder dan in de VS of het VK, en

 • Bier in 490 ml (een groot glas)
 • 20 ml van wijn
 • Ouzo 60 ml
 • 55 ml van vodka of whiskey

Als je wordt aangehouden voor rijden onder invloed, hangt de boete af van het alcoholgehalte in je adem (of bloed). Dit kan resulteren in boetes tot 700 euro, een schorsing van het rijbewijs van drie tot zes maanden, de rest van de kentekenplaten van je voertuig voor maximaal zes maanden, en als je binnen twee jaar een tweede keer wordt betrapt, een gevangenisstraf van maximaal zes maanden.

Lees ook: Verkeersboetes in Griekenland: waar en hoe te betalen?

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis