Alles wat u moet weten over Sitia, Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 14 oktober 2020 en bijgewerkt op 25 april 2023
Sitia Kreta

Verleden Agios Nikolaos richting Kreta's meest oostelijke rand is prachtig Sitia, een klein kustplaatsje dat bekend staat om de vriendelijkheid van zijn inwoners en de schoonheid van de omliggende regio. Het is op zich al de bestemming waard, maar de rit die u neemt om het te bereiken is ook prachtig!

Alles wat je moet weten over Sitia, Kreta

Dit zeer kleine kustplaatsje is een ideale bestemming voor diegenen die willen ontsnappen aan de meer toeristische gebieden in het westen. Dit is de meest ongerepte locatie van Kreta, waar het leven niet is opgebouwd rond toerisme. Toeristen zijn van harte welkom, en de faciliteiten en diensten zijn uitstekend. Maar in Sitia zult u beter in staat zijn om verbinding te maken met de authentieke lokale cultuur van Kreta. Prachtige natuurlijke attracties liggen in de buurt van Sitia.

zeebaai afgemeerde boten promenade in Sitia

Waar bevindt Sitia zich?

Sitia ligt 130 km ten oosten van Heraklion - twee uur rijden, en 70 km ten oosten van Agios Nikolaos - een uur en 20 minuten. Dit is een uitstekende locatie voor een bezoek aan Vai, een beschermd palmbos en strand. Mt. Dikti is de dichtstbijzijnde berg. Dit is ook een ideaal uitgangspunt voor een bezoek aan het Minoïsche paleis van Zakros, in zijn afgelegen ligging aan de zuidoostelijke rand van Kreta.

Hoe kom je in Sitia, Kreta

Sitia heeft een eigen kleine luchthaven, maar is ook gemakkelijk te bereiken vanuit Heraklion. Het huren van een auto is een bijzonder goede keuze om in Sitia te komen. De rit, en met name het traject van Agios Nikolaos naar Sitia, is prachtig. Ook, als je een auto huurt, heb je de flexibiliteit die je nodig hebt om de regio te kunnen verkennen en om de bezienswaardigheden en stranden met gemak te bezoeken. U kunt uw auto ophalen bij onze autoverhuurkantoor gelegen in de luchthaven van Heraklion. Als u in het hoogseizoen reist, is het een goed idee om vooraf online te reserveren.

Sitia Kreta Griekenland

Als u een bus wilt nemen, moet u naar het KTEL-station, dat in de buurt van de haven ligt. Er zijn frequente afvaarten gedurende de dag. Als u met het vliegtuig in Heraklion aankomt, kunt u een bus nemen vanaf het vliegveld rechtstreeks naar het KTEL-station. Er zijn op het moment van dit schrijven vier bussen per dag, en de reis duurt ongeveer 3 uur, kunt u schema's hier controleren.

De geschiedenis van Sitia, Kreta

Zo'n kleine stad, maar zo'n lange geschiedenis! Sitia ontleent zijn naam eigenlijk aan Eteia, de oude Minoïsche stad. Dit kan de thuisbasis zijn geweest van een van de zeven wijzen uit de oudheid, Myson (sommigen zeggen dat hij afkomstig was uit Laconië, in de Peloponnesos). De stad bloeide door de eeuwen heen op door de handel met andere havens in heel Griekenland en de Middellandse Zee. Tijdens het Byzantijnse tijdperk bleef het bloeien en werd het de zetel van een bisschop.

Sitia Port 2019

Dit was een favoriete stad van de Venetianen tijdens hun heerschappij, maar een aanval door de piraat Barbarossa en vervolgens een verschrikkelijke aardbeving veranderde het fortuin van de stad. Tijdens het Ottomaanse tijdperk herbouwden de Pasha Hussein Avni de stad en noemden het Avniye, hoewel de Grieken het natuurlijk nog steeds Sitia noemden.

Wat te zien en te doen in Sitia, Kreta

Het enige overgebleven spoor van de Venetianen in het huidige Sitia is de vesting Kazarma. De naam komt van "Casa de Arma", en het is nu vaak de plaats van openluchtconcerten en evenementen. Het uitzicht vanaf hier is verbluffend!

Pictursque port Sitia Kreta

Sitia heeft een Archeologisch Museum waar u kunt genieten van vondsten uit vele tijdperken van de geschiedenis van de omgeving, waaronder vondsten uit de bronstijd van het kleine eiland Mochlos (bijna zeker vroeger verbonden met het vasteland door een smalle strook land) en Zakros, een van de vier Minoïsch Paleis van Kreta. Het Paleokastro Kouros, een standbeeld dat in de opgraving van Paleokastro is gevonden, is een ander hoogtepunt. Er zijn ook stukken uit de Geometrische periode (ca. 900 - 700 v.Chr.) die zo genoemd worden omdat geometrische patronen en motieven het aardewerk versieren. Er zijn ook stukken uit de Grieks-Romeinse periode.

Zakros Archeologische Site

Er is ook een Folklore Museum, waar u de hoge kwaliteit van het Kretenzische borduurwerk en weven, en prachtige folkloristische kostuums kunt zien. Deze maken nog steeds deel uit van het traditionele leven op Kreta, gedragen op dorpsfeesten waar ook volksdansen en uitstekende muziek te zien zijn.

straatstappen Sitia Town

De haven van dit charmante stadje is de plek om naartoe te gaan voor traditionele visrestaurants. Zorg ervoor dat u ook de Kretenzische specialiteiten probeert. Raki, een gedistilleerde drank van druivendraf, is de drank bij uitstek voor veel Kretenzers. Het is puur, maar sterk - doe het rustig aan!

Schitterende stranden in de buurt van Sitia

Verlaat de Sitia-regio niet zonder een bezoek te brengen aan Vai, 24 km ten oosten van Sitia. Dit enorme natuurlijke dadelpalmbos, het grootste palmbos van Europa, heeft ongeveer 5.000 bomen en staat hier al meer dan 2000 jaar. Volgens de legende is het bos ontstaan uit de dadelpotten die werden gegeten door de Feniciërs, die veelvuldig handel dreven met het oude Griekenland. Het strand is ook spectaculair, ongerept met zuiver helder water.

Itanos Beach - ook wel Ermoupoli genoemd - ligt net boven Vai. Het is eigenlijk een reeks van drie zanderige baaien met ongerepte zandstranden.

Stranden van Itanos

Kouremenos beach is net aan de andere kant van het schiereiland (dat Vai is) van Sitia. Dit lange zandstrand is een grote favoriet bij windsurfers uit heel Europa. Er is ook een kleine vissershaven en enkele taverna's aan zee.

Kouremenos Beach bij Sitia

Ben je klaar voor een beetje meer avontuur? Een prachtige rit van 40 minuten van Sitia door Palekastro brengt je naar Chocklakies, een klein dorp. Vanaf hier brengt een wandeling van een uur door een kloof u naar een van de meest afgelegen en ongerepte stranden van Kreta.

Koufonissi-strand bij Sitia

Sommige van de meer afgelegen stranden van Kreta zijn niet altijd voorzien van cantina's en bars, maar hebben altijd wat water en hapjes bij zich als u op verkenning gaat.

Activiteiten rond Sitia

Naast de stranden en misschien het uitproberen van windsurfen, zijn er ook prachtige binnenlandse bestemmingen in deze mooie hoek van Kreta. Bovenaan de lijst staat de schitterende Richtis-kloof. Deze kloof begint buiten het dorp Exo Mouliana en verandert 350 m in hoogte over drie kilometer, voor een niet al te veeleisende wandeling van drie tot vier uur. De wandeling eindigt bij Richtis Beach. Er loopt een rivier door de kloof, zelfs in de zomer, zodat de kloof gevuld is met flora en de geur van kruiden. Er is een zwembad dat gevoed wordt door een waterval om zich te verfrissen. De ingang van de kloof ligt op een half uurtje rijden ten westen van Sitia.

Richtis Gorge Waterfall

Een andere kloof om te wandelen, en voor de geschiedenis, is Zakros. De andere naam is "The Gorge of the Dead" omdat de grotten hoog op de kliffen de laatste rustplaatsen waren voor de Minoïers. U kunt de kloof bij Ano Zakros betreden, of, voor een kortere wandeling, via een ingang op 4 km afstand (raadpleeg google maps voor details). Vanaf hier is de wandeling ongeveer 2 uur naar beneden naar het strand en is in het begin steil. Het einde van de wandeling brengt u dicht bij het Paleis van Zakros, onze volgende tip.

Het Minoïsche Paleis van Zakros is het minst bekende van de vier Minoïsche paleizen die op Kreta zijn opgegraven. Het lijkt nu remort, maar zijn ligging maakte het de belangrijkste haven voor de handel met het oosten en een plaats van grote rijkdom. De meeste vondsten van Zakros bevinden zich in de Archeologische Musea van Heraklion, Agios Nikolaos en Sitia. Hoewel de site eerder werd opgegraven, was het Paleis pas in 1960 dat de Archeoloog Nikolaos Platon. Nooit geplunderd, het werd gevonden met zijn schatten intact, een spannende ontdekking.

Zakros Gorge

Het dorp van Paleokastro ligt op 20 minuten rijden naar het oosten. Dit traditionele dorp ligt temidden van olijf- en wijngaarden. Het heeft mooie taverna's en een klassiek "kafeneio" (koffiehuis) voor een zeer aangename pauze. Buiten het dorp, op weg naar de stranden, ligt Roussolakkos, een opgraving van een belangrijke Minoïsche nederzetting die als enige intact is gebleven onder eeuwen van sediment.

Het Toplou-klooster, gelegen in het grimmige landschap, is een dramatische plek. Dit 15de-eeuwse klooster - waarvan de naam is afgeleid van het Turkse woord voor "kanonskogel", omdat het klooster er veel had. Zoals vele kloosters waren de monniken cruciaal, zowel in de opstand tegen de Turken als tijdens de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is een verzameling Byzantijnse Iconen en manuscripten, en uitstekende fresco's. Het Toplou-klooster ligt op 20 minuten rijden naar het oosten van Sitia.

De kerk in het Toplou-klooster

Ben je naar dit deel van Kreta geweest? We hopen dat u veel reisinspiratie vindt in onze gids met alles wat u moet weten over Sitia.

Waar te overnachten in Sitia

U hoeft niet ver te zoeken om een geweldige plek te vinden om te verblijven in Sitia. Er zijn tal van hotels, appartementen en villa's om uit te kiezen, allemaal met geweldige voorzieningen en een prachtig uitzicht. Hier zijn enkele van de beste keuzes die je niet mag missen:

Sitia Beach City Resort & Spa

Een populaire resortoptie is het Sitia Beach City Resort & Spa. Dit resort heeft alles wat u zich maar kunt wensen, van een privéstrand tot eersteklas voorzieningen zoals een spa en een fitnesscentrum. De kamers zijn niet alleen een verfijnd hotel, maar ook van alle gemakken voorzien, zoals airconditioning, een koelkast en een balkon.

Adres: 14 Karamanli Ave, Sitia, Kreta 72300 Griekenland
Website: https://www.sitiabeach.com/
Contact: +30 2843 028821

Hotel El Greco Sitia

Hotel El Greco Sitia is de ideale keuze voor reizigers die op zoek zijn naar een betaalbaar en comfortabel verblijf. Dit hotel heeft alles wat u nodig heeft, inclusief een zwembad en gratis WiFi, evenals behulpzaam personeel dat u kan helpen met wat u ook maar nodig heeft. Bovendien zijn de kamers ruim en hebben ze een balkon met een prachtig uitzicht op de omgeving en de zee.

Adres: 13 Gavriil Arkadiou, Sitia, Kreta 72300 Griekenland
Website: https://www.elgreco-sitia.gr/
Contact: +30 2843 023133

Itanos Hotel & Spa

Voor een ontspannen en luxueus verblijf kunt u terecht in het Itanos Hotel & Spa. Dit hotel biedt een prachtig uitzicht op zee, evenals top-notch voorzieningen, zoals een zwembad, spa, gratis prive parking, restaurant, en nog veel meer. Bovendien zijn de kamers ruim en ingericht in Kretenzische stijl, met alle voorzieningen die u nodig heeft voor een comfortabel verblijf.

Adres: 13 Gavriil Arkadiou, Sitia, Kreta 72300 Griekenland
Website: https://www.itanoshotel.com/
Contact: +30 2843 022900

Waar te eten in Sitia

Waar u ook naar verlangt, in Sitia vindt u zeker iets lekkers om te eten. Er zijn tal van restaurants en cafés om uit te kiezen, allemaal met hun eigen unieke menu's. Hier zijn een paar van de beste plaatsen om uw voedsel fix te krijgen:

To Limani

Als je van zeevruchten houdt, dan moet je zeker eens gaan kijken bij To Limani. Dit restaurant biedt verse visgerechten rechtstreeks uit de zee, evenals een verscheidenheid aan Kretenzische en internationale gerechten. Het restaurant heeft ook een mooie buitenzitplaats met uitzicht op de zee, ideaal om te genieten van een maaltijd of een drankje.

Adres: Kazatzakis, Sitia, Kreta
Website: https://www.facebook.com/Το-Λιμάνι-110191127014842/
Contact: +30 697 154 7413

Dionysos

Authentieke gerechten die bereid zijn met verse, lokale ingrediënten? Dionysos is een geweldige plek om te genieten van heerlijk eten dat u een voldaan gevoel zal geven. Dionysos restaurant heeft een verscheidenheid aan gerechten om uit te kiezen, waaronder soepen, salades, pizza, pasta, en nog veel meer. Bovendien hebben ze een uitgebreide drankenkaart om uw maaltijd te completeren.

Adres: Agia Fotia, Sitia, Kreta 723 00 Griekenland
Website: https://www.facebook.com/dionysos.sitias/
Contact: +30 2843 026000

Restaurant Da Giorgio

Met een romantische setting en heerlijk eten is Da Giorgio een geweldige plek voor een intiem diner. Dit restaurant heeft een verscheidenheid aan Italiaanse gerechten om uit te kiezen, maar ook wijn en cocktails die perfect passen bij uw maaltijd. Het uitzicht op zee vanuit hun restaurant is ook zeker de moeite waard.

Adres: 14 Karamanli Konstadinou Beach Avenue, Sitia, Kreta
Website: https://www.facebook.com/DaGiorgioGreekCuisine/
Contact: +30 2843 025500

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis