Alles wat u moet weten over Vai Strand

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 11 augustus 2021 en bijgewerkt op 3 juni 2023.
Vai strand Kreta

Het Palmstrand van Vai, ook bekend als Finikodasos, wordt beschouwd als een van de mooiste en meest pittoreske stranden van Kreta en zelfs van de wereld, en is gewoonweg verbazingwekkend. Het grootste hoogtepunt van deze bestemming is het grootste palmbos van Europa, dat op natuurlijke wijze helemaal tot aan het strand groeit. Met ongeveer 6000 bomen verhoogt dit natuurwonder de charme van het zandstrand aanzienlijk en biedt het schaduw een mooi wandelgebied. Vai Beach ligt op een afgelegen en dunbevolkt schiereiland in het noordoosten van Kreta. Bekroond met de Blauwe Vlag voor de geweldige locatie en het perfecte zand, is Vai Palm Beach een van de meest fascinerende bestemmingen van Kreta.

Palmbomen in Vai

Waar ligt het Vai strand

Vai Beach is gelegen in het noordelijke deel van de oostkust van Kreta, in een afgelegen deel van het eiland. Het strand is vrij ver van enige menselijke nederzetting, waardoor de charme en schilderachtige sfeer. De stad Sitia ligt ongeveer 24 km naar het westen, terwijl het dorp Palekastro ongeveer 8 km naar het zuiden ligt. Als u aankomt op Heraklion Luchthaven, is de beste optie om een auto te huren en erheen te rijden. Er zijn een heleboel geweldige dingen te beleven langs de weg en vooral in het gebied rond Vai Palm Beach. U kunt ervoor kiezen om in een van de dorpen verder naar het zuiden te verblijven en elke dag Vai Beach en andere afgelegen plaatsen te bezoeken.

Vai beach palmbomen

Hoe Vai Beach te bereiken

De enige manier om Vai Beach te bereiken is met de auto, aangezien er geen grote steden of dorpen rond deze afgelegen plaats liggen. U kunt Vai Palm Beach bezoeken met een auto die u huurt vanuit Heraklion en ongeveer twee en een half uur naar het oosten rijdt langs de kust van Kreta. De afstand vanaf de hoofdstad is 150 km en u passeert Agios Nikolaos en Sitia op de weg. Als u in de buurt van dit spectaculaire strand wilt blijven, zijn er tal van overnachtingsmogelijkheden in de dorpen die 10-20 km naar het zuiden liggen. Het strand van Vai is gemakkelijk bereikbaar omdat er een weg is die er rechtstreeks naartoe gaat. Er is ook een grote parkeerplaats ten zuiden van het strand, waar u een bar en een taverne kunt vinden. Er is geen openbaar vervoer naar deze bestemming en de enige optie zou zijn om een bus te nemen naar Sitia en daar een taxi te nemen of andere vervoermiddelen te vinden, maar dit is vrij moeilijk in vergelijking met het hebben van uw eigen huurauto te allen tijde.

Lees ook: Sitia Luchthaven: Een gids voor de Vitsentzos Kornaros Luchthaven van Sitia (JSH)

Beste dingen om te doen in Vai Beach

Vai Beach is een van de mooiste stranden van Kreta en de Middellandse Zee. Het werd enkele decennia geleden ontdekt en werd een favoriete bestemming van de hippiegemeenschap. Niettemin werd het al snel overbevolkt en gevuld met afval, zodat het gebied werd aangewezen als beschermd natuurgebied. Het werd al snel schoongemaakt en ingericht als een prachtig strand dat wordt ondersteund door het grootste palmbos van Europa, dat direct aan de rand van het zandstrand begint. Een theorie is dat piraten de dadelpalmen hierheen brachten en dat het zich door de eeuwen heen ontwikkelde, maar de wetenschappelijke feiten zeggen dat het een endemische soort is. Het Vai Palm Beach is in perfecte staat, met prachtig goudkleurig zand en idyllische palmbomen die voor een unieke sfeer zorgen.

Vai Kreta - Luchtfoto

Het strand is bekroond met de Blauwe Vlag en het beschikt over perfecte omstandigheden om te zonnebaden en te zwemmen. Er zijn ligbedden en parasols, evenals een parkeerplaats en eetgelegenheden direct naast het strand. Er zijn ook watersporten beschikbaar op het strand, terwijl u ook een trap kunt beklimmen aan de zuidkant en een prachtig panorama hebt over het Vai strand en verder op de kust. Het palmbos is beschermd en bijna afgesloten, maar u kunt er doorheen wandelen en de omgeving bewonderen. Vanaf Vai Beach kunt u ook een wandeling van 5 minuten naar het zuiden maken en het prachtige Psili Ammos strand bereiken, terwijl u naar het noorden loopt, er zijn andere meer afgelegen stranden langs de kust.

Verken de oude ruïnes van Itanos

Slechts een korte wandeling ten noorden van Vai Beach ligt het strand van Itanos, met de ruïnes van de oude stad Itanos in de buurt. Itanos was vroeger een van de meest ontwikkelde en machtigste steden van het oude Kreta, met een eigen munt en een dominante positie in het oostelijke deel van Kreta. Het was ook een handelskruispunt, beroemd om zijn Tyrische paarse verfstof die op het Koufonisi eiland werd geproduceerd. Vandaag de dag kunt u nog steeds iets van haar vroegere glorie zien in het aantal ruïnes dat overal in het gebied te vinden is, waaronder oude tempels en vroegchristelijke kerken. Itanos heeft ook prachtige stranden in drie kleine baaien naast de ruïnes en als u een unieke ervaring wilt, sommige van de ruïnes lopen door onder water en kunnen worden bewonderd door snorkelen.

Landschap van palmbomen in Vai Beach Kreta

Bezoek het klooster van Toplou

Een van de belangrijkste en indrukwekkendste kloosters van Kreta. Het ligt tussen Vai Beach en de stad Sitia, op enkele kilometers van elk. Het majestueuze klooster van Toplou of het Grote Klooster zoals de lokale bevolking het kent, bezit een groot deel van het omliggende gebied, waaronder het Palmbos van Vai. Met zijn imposante stenen structuur die op een fort lijkt, heeft het 10 meter sterke muren en een binnenfontein in geval van belegeringen. U zult er prachtige architectuur en interessante kunstwerken kunnen bewonderen, waaronder de binnenbasiliek en oude iconen. Naast het interessante museum kunt u in de omliggende heuvels ook olijfolie en wijn kopen die door de monniken van het klooster worden geproduceerd. Er is ook een charmante kleine kloof in de buurt van het klooster die de moeite waard is om te verkennen.

Kerk in het Toplou klooster

Bezoek de oude ruïnes van Roussolakos

Een paar kilometer ten zuiden van Vai Beach, dichtbij het dorp Palekastro en het strand van Chiona, ligt de oude stad Roussolakos, die een bloeitijd kende in het Minoische tijdperk. U kunt nog steeds een aantal van de oude ruïnes bewonderen, waaronder de ruïnes van de beroemde tempel van Diktaian Zeus en andere interessante gebouwen. Legenden zeggen dat in deze gebieden de Argonauten vochten met Talos. De meeste artefacten die op deze archeologische vindplaats zijn gevonden, zijn te bewonderen in het Museum van Sitia.

Verken andere stranden in de buurt van Vai

Langs de wilde kust van dit schiereiland vindt u nog veel meer stranden, hoewel de meeste vrij klein en ongeorganiseerd zijn. Niettemin is hun dramatische schoonheid uniek en u kunt zelfs enkele afgelegen baaien vinden zonder andere bezoekers. Naar het noorden toe zijn er drie kleine stranden van Itanos, naast de ruïnes van de oude stad. Verderop zijn er vele kleine stranden langs het steile schiereiland dat leidt naar het Kyriamadi natuurpark, sommige moeilijk toegankelijk. Ten zuiden van Vai Palm Beach, kunt u lopen naar het Psili Ammos Strand, terwijl verderop de kleine stranden van Kedromouri en Maridati te vinden zijn, die leiden naar een grotere golf met de lange stranden van Kouremenos en Chiona.

Kouremenos Beach

Waar te overnachten in de buurt van Vai Beach, Kreta

Het prachtige Vai Beach is vrij afgelegen en ver van alle nederzettingen, dus je zult accommodatie moeten boeken in een van de dorpen verder naar het zuiden rond Palekastro. Er zijn tal van villa's, appartementen en zelfs hotels ongeveer 10-20 km ten zuiden van Vai Palm Beach, perfect bereikbaar in een paar minuten met een auto. Dit is een van de mooiste en meest populaire stranden van Kreta en ondanks de afgelegen ligging komen er veel toeristen tijdens het hoogseizoen, dus een goed idee zou zijn om ruim van te voren te boeken en misschien een minder drukke periode te kiezen.

Toegang tot Vai Palm Beach

Castri Dorpshotel

Dit spectaculaire hotel ligt slechts 6 km ten zuiden van Vai Beach, is omgeven door olijfboomgaarden en ligt dicht bij het grote Kouremenos Beach. Het beschikt over prachtige Kretenzische architectuur en comfortabele studio's en appartementen met panoramisch uitzicht, een traditioneel restaurant en een bar aan het zwembad.
website
☏ +30 28430 61100

Marinedorp

Dit hooggewaardeerde hotel is ideaal voor gezinnen en biedt een aangename sfeer. Het ligt te midden van olijfboomgaarden, op slechts enkele minuten van de ruïnes van Roussolakos en de stranden van Chiona en Kouremenos. Het beschikt over vijf bungalows omgeven door tuinen, met alle nodige voorzieningen, evenals een snackbar en een zwembad.
website
☏ +30 28430 61284

Porto Heli Appartementen

Deze traditionele accommodatie wordt omgeven door de charmante olijfgaarden aan de rand van Palekastro. Het ligt slechts een paar kilometer ten zuiden van het Vai strand en slechts een paar minuten van het Kouremenos strand. Het biedt volledig uitgeruste appartementen met eigen badkamer en keuken en een prachtig uitzicht, omgeven door weelderig groen.
website
☏ +30 28430 61424

Entrance to Vai Strand

Waar te eten in de buurt van Vai Beach

Palm Beach Vai

Met uitzicht op het prachtige strand van Vai, is dit geweldige restaurant een geweldige keuze op locatie. Het biedt heerlijke traditionele gerechten, waaronder een verscheidenheid aan zeevruchten en lamsvlees specialiteiten.
website
☏ +30 28430 61129

Metohi Tavern

Gelegen op slechts 1 km van het strand van Vai, biedt deze authentieke Kretenzische taverne een aantal van de beste gerechten in de omgeving, bevestigd door honderden bezoekers. U kunt er onder meer zeevruchten, lamsvlees uit de oven en Griekse salades krijgen.
☏ +30 28430 61071

Hiona Taverne in Chiona

Deze traditionele taverne ligt vlak aan het strand van Chiona, ongeveer 10 km ten zuiden van Vai Palm Beach. Het restaurant wordt zeer gewaardeerd door zijn klanten en biedt lekker eten en een geweldige locatie aan zee.
☏ +30 28430 061228

Drone-opname van Vai Beach

Beste tijd om Vai Beach te bezoeken

Het weer op Kreta is meestal heel goed, behalve een paar maanden in de winter wanneer het te koud en vochtig is voor de prachtige stranden op het eiland. Het hoogtepunt van het toeristenseizoen is in juli en augustus, maar dit kan ook betekenen dat er meer bezoekers zijn van Vai Palm Beach. U zou kunnen proberen een bezoek tijdens de lente of herfst maanden voor een meer ontspannen sfeer, uncrowded stranden en lagere prijzen. Het weer is ook aangenamer tijdens deze maanden, want het kan behoorlijk heet worden in de Kretenzische zomer.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis