Samariakloof: Bezoek, Geschiedenis, Tour en Autoverhuur

van Harry Anapliotis en Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 10 oktober 2023 en bijgewerkt op 27 februari 2024.
Samariakloof

De Samariakloof bevindt zich in Zuidwest-Kreta in de regionale eenheid Chania. Het werd gevormd door een kleine rivier die stroomt tussen de Witte Bergen en de berg Volakias. De naam Smaria is afgeleid van de kleine kerk van Ossia Maria, gebouwd in 1379. De naam 'Samaria' is een samentrekking van Ossia en Maria. Het dorp Samaria was een centrum van Kretenzisch verzet tijdens de Turkse bezetting en tijdens de Duitse bezetting. De Samariakloof is de beroemdste kloof op Kreta en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Samariakloof herbergt meer dan 450 soorten planten en dieren, waardoor het een Wereld Biosfeerreservaat is. Het is 16 km lang en de breedte is 150 m. Het Samaria Nationaal Park is een Grieks Nationaal Park sinds 1962 en is sindsdien een belangrijke toeristische attractie geworden. De 16 km lange wandeling door de Samariakloof biedt een majestueus landschap dat nergens anders op het eiland Kreta te vergelijken is. De Samariakloof is meestal geopend van 1 mei tot 15 oktober, afhankelijk van het weer. Men kan de Samariakloof bezoeken met een georganiseerde tour of met het openbaar vervoer. Wandelen is ook een populaire activiteit in de Samariakloof en het is een van de interessante dingen om te doen tijdens een bezoek aan deze prachtige kloof.

Het is ook mogelijk om een auto te huren om naar de Samariakloof te gaan, hoewel dit een beetje ingewikkeld kan zijn. De logistiek moet zorgvuldig worden doordacht. De Samariakloof is 16 km lang en men moet een auto aan de ene kant van de kloof parkeren en de hele lengte van de kloof heen en terug lopen om weer bij de auto te komen. Het is gemakkelijk om een auto te huren op Kreta. Er zijn verschillende autoverhuurbedrijven om uit te kiezen. Als je met z'n tweeën reist, kan een kleinere auto worden gehuurd. Grotere groepen kunnen echter kiezen voor een ruimere auto voor meer comfort. Car Rental Crete biedt een eenvoudige manier om een voertuig te huren. Je hoeft alleen maar hun website te bekijken en de procedures te volgen. Bij het huren van een auto op Kreta is het raadzaam om rekening te houden met belangrijke factoren. Om een voertuig te huren op Kreta, moet een geldig rijbewijs worden getoond. De bestuurder moet ten minste 21 jaar oud zijn. Een creditcard of betaalkaart met de naam van de bestuurder is een belangrijke vereiste. Het kiezen van een geschikte auto hangt af van het aantal passagiers. Het bezoeken van de Samariakloof met een gehuurde auto maakt het reizen rond het gebied gemakkelijker en praktischer.

Beginpunt van Samariakloof

Wat is de archeologie van de Samariakloof?

De Samariakloof is een natuurlijke locatie en symbool van Kreta. Het heeft een prominente positie in de Griekse, Kretenzische en mediterrane geschiedenis. Door de geschiedenis heen diende het als een ark voor het leven. De Samariakloof werd vele jaren alleen bewoond door oude planten en dieren. Pas ongeveer 12.000 jaar geleden verschenen de eerste mensen. Het werd voor het eerst bewoond tijdens de Byzantijnse periode. In de 14e eeuw verhuisden de leden van de familie Skordilis van Hora Sfakion naar het dorp. De oude stad Tarra, die zich bevindt op een plek die nu wordt bewoond door Agia Roumeli, is beter gedocumenteerd. Er zijn archeologische opgravingen die wijzen op het bestaan van Tarra tot aan de late Minoïsche periode. De Samariakloof is de enige natuurlijke locatie in Griekenland die is opgenomen in het UNESCO Man and Biosphere-netwerk. Spinalonga Island stond ooit bekend als het "eiland van de levende doden". Het ligt in de Golf van Elounda in het noordoosten van Kreta. Het staat ook bekend als het Leper Island, waar leprapatiënten uit de rest van Griekenland in quarantaine werden geplaatst tot 1957. Momenteel is het een toeristische bestemming en het is de op één na beroemdste archeologische site na Knossos.

Hoe is de economie van de Samariakloof?

De economie van de Samariakloof is uitsluitend afhankelijk van het toerisme. Activiteiten zijn echter beperkt binnen het nationale park. Toeristische inkomsten van de talrijke bezoeken aan de Samariakloof vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale economie. De Samariakloof is een speciaal beschermd gebied en een zeer bekende toeristische bestemming. In de afgelopen vijf jaar bereikte het totale aantal bezoekers aan de Samariakloof 744.288, volgens het Chania Forest Directorate.

Sinds 1981 hebben ongeveer 130.000 mensen per jaar de Samariakloof bezocht.

Hoe wordt de Samariakloof bewaard?

De Samariakloof is een natuurlijke schat voor de mensen van Kreta. Het gebied omvat grottenstelsels en vlakke hoogvlaktes omgeven door bergen. Het eiland Kreta heeft regels opgesteld met betrekking tot het behoud van de Samariakloof. Het Beheerorgaan van het Nationaal Park Samaria (Witte Bergen) werd opgericht volgens artikel 13 van Wet 3044/27-08-2002 (Government Gazette, Uitgave A 197). De wettelijk voorgeschreven verantwoordelijkheden van het Beheerorgaan, volgens artikel 15 van Wet 2742/07-10-1999 (Government Gazette, Uitgave A 207), omvatten: Zorg dragen voor het verzamelen, classificeren en verwerken van milieukenmerken en gegevens voor hun verantwoordelijkheidsgebieden, evenals het samenstellen van de bijbehorende bewijzen en databases. Het opstellen en uitvoeren van beheersregelingen en -activiteiten in hun verantwoordelijkheidsgebieden. Dit zijn slechts een paar van de verantwoordelijkheden van het Beheerorgaan. Het Geografisch Informatiesysteem is ontwikkeld om de basisstructuurkenmerken van vegetatie en grondgebruik in het werkgebied van het orgaan, het beheer van menselijke hulpbronnen en bezoekers te verduidelijken. De Europese Diplom voor Beschermde Gebieden werd in 1979 toegekend aan de Samariakloof. Sindsdien is het regelmatig vernieuwd. Het park is goed bebost en er is sinds de jaren 60 niet meer gekapt. Alle gebieden van het nationaal park behoren tot de staat, wat het beheer gemakkelijker maakt. Het nationaal park is ook onderdeel van het UNESCO Biosfeerreservaat.

Hoe ziet de kaart van de Samariakloof eruit?

Hieronder staat de afbeelding van de kaart van de Samariakloof.

Samariakloof kaart

Wat zijn de nabijgelegen attracties in de Samariakloof?

Hieronder staan de nabijgelegen attracties in de Samariakloof.

 • Kaino archeologische site. Het is een kleine oude stad gebouwd in de Samariakloof. Kaino ontwikkelde zich in de oude jaren. Het was de geboorteplaats van Artemis de Britomartia, genaamd Diktini, die de dochter was van Zeus.
 • Osia Maria Kerk. De Osia Maria kerk is een Byzantijnse kerk uit de 14e eeuw, gewijd aan Osia Maria van Egypte. De naam "Samaria" is een samentrekking van Osia en Maria. Het bevindt zich aan de zuidelijke kant van de Samariakloof.
 • Mashali Beach. Het ligt aan de westkant van de baai van Agia Roumeli, een klein dorp ten zuiden van Chania City, aan een uitgestrekte baai aan de uitgang van de Samariakloof. Talrijke bezoekers die de kloof afdalen, bereiken Mashali Beach en genieten van een bad. Het is een rustig strand waar bezoekers kunnen verkennen en kajakken.
 • Nationaal Park Samariakloof. Het Nationaal Park Samariakloof is sinds 1962 een Nationaal Park van Griekenland. De Samariakloof is het middelpunt van het nationaal park. Het strekt zich uit over een afstand van 16 km. De kloof ligt in het zuidwesten van Kreta, in de regionale eenheid Chania. Kamperen, vuurtjes maken, zwemmen in de beken en overnachten zijn ten strengste verboden in het nationaal park.

  samaria sign

 • Glyka Nera Beach. Het prachtige strand van Glyka Nera is vrij afgelegen en het vergt een flinke wandeling om er te komen. Glyka Nera ligt aan de zuidwestkust van Kreta, tussen de dorpen Chora Sfakion en Loutro. De naam Glyka Nera betekent "Zoetwater", de naam is afgeleid van het heldere zoetwater dat door de kiezelstenen stroomt en in zee uitmondt.

  Glyka Nera Strand van Zoet Water Strand

Wat zijn de wandelroutes voor de Samariakloof?

Bij het wandelen van de Samariakloof moet men fysiek fit zijn. De eerste paar kilometers gaan steil naar beneden en kunnen zwaar zijn voor de knieën. Er zijn 13 topwandelpaden in de Samariakloof. Deze wandelroutes variëren van gemakkelijk tot moeilijk. Allereerst is er de wandelroute van de Samariakloof. Het wordt door velen als een gematigde wandeling beschouwd. Het zou gemiddeld 13 uur en 47 minuten duren om de wandeling te voltooien. De wandelroute is het hele jaar door geopend. De volgende route is de E4 European Path: Agia Roumeli-Loutro. Deze wandelroute is gemakkelijk en populair voor wandelen, trailrunning en wandelen. De route begint bij Agia Roumeli, steekt de rivier over en loopt vervolgens oostwaarts parallel aan de kustlijn. De route leidt naar de kapel van Agios Pavlos en gaat verder door de kustheuvel Vigla. Verderop leidt het naar de uitgang van de kloof van Aradena en passeert het de stranden van Finikas en Lykos. Het pad klimt naar de top van Capoe Mouri en daalt aan de andere kant af naar Loutro. Het duurt gemiddeld 5 uur om de wandelroute te voltooien. De Figou-kloof en Agia Irini-kloof worden over het algemeen beschouwd als een moeilijke en uitdagende route. De route is het beste geschikt voor wandelen, trailrunning en backpacken. Twee prachtige kloven van Kreta komen samen in een uitdagende route vanuit elk gezichtspunt, waardoor een parcours ontstaat dat op het Kretenzische eiland loopt. Het zou gemiddeld 7 uur en 20 minuten duren om de route te voltooien. Deze route is een 17,7 km heen-en-terug pad nabij Epanochori, Kreta.

Pad in Samariakloof

Hoe lang duurt het om de Samariakloof te wandelen?

Een gemiddelde wandeling duurt 6 tot 7 uur om de Samariakloof te wandelen. De wandeling maakt meestal enkele stops. Het belangrijkste pad is 13 km lang en het pad is behoorlijk rotsachtig. Bezoekers moeten verschillende keren rivieren oversteken. In de Samariakloof zijn recreatiepunten waar bezoekers kunnen uitrusten terwijl ze genieten van het prachtige landschap.

Heb je een gids nodig om de Samariakloof te wandelen?

Ja, een gids is nodig om de Samariakloof te wandelen. Wandelen is een activiteit die fysieke uithoudingsvermogen vereist. Een gids is belangrijk bij het wandelen van de Samariakloof omdat het de hele wandeling gemakkelijker maakt. Gidsen zijn degenen die het pad navigeren en wandelaars helpen met hun behoeften. Bezoekers hoeven zich geen zorgen te maken over verdwalen met de hulp van een gids. Bezoekers kunnen van tevoren een rondleiding met gids boeken voor een gemakkelijkere wandeling.

Wanneer is de beste tijd om de Samariakloof te bezoeken?

De beste tijd om de Samariakloof te bezoeken is tijdens de lente, mei en de tweede helft van september-oktober. Tijdens de lente is de temperatuur koeler dan tijdens de zomer. Wandelen is een activiteit die het beste in de lente kan worden gedaan wanneer bloemen voornamelijk in volle bloei zijn. De Samariakloof kan worden bewandeld tijdens het late voorjaar en de zomer. Dit is ook het hoogseizoen. De gemiddelde temperatuur varieert van 15 °C tot 29 °C. Bezoekers moeten de regenachtigste maanden in de Samariakloof vermijden. De regenachtigste maanden zijn van november tot december. Men moet op de hoogte zijn van de huidige weersomstandigheden voordat ze een bezoek plannen.

Wat is het belang van de Samariakloof voor de geschiedenis van Kreta?

De Samariakloof staat niet alleen bekend om zijn prachtige landschappen, maar ook als nationaal symbool van Kreta. De Samariakloof speelde een belangrijke rol als schuilplaats tegen de vervolging van buitenlandse indringers. Het was een veilig toevluchtsoord voor Kretenzers die vochten voor vrijheid in die tijd. De geografische ligging van de Samariakloof maakt het tot een perfecte plek om te schuilen en te vluchten voor indringers. Tijdens de vroege jaren van de strijd van Kreta tegen de Turken vonden enkele van de belangrijkste gebeurtenissen in de Kretenzische geschiedenis plaats in het gebied van de Samariakloof. Bijna 4000 kinderen en vrouwen die door de Turken werden achtervolgd, vonden bescherming in de bergen, voornamelijk in de Samariakloof. Het dorp Samaria was een centrum van Kretenzisch verzet tijdens de Turkse bezetting en tijdens de Duitse bezetting.

Samariakloof – IJzeren poort

Wat zijn de mythen over de Samariakloof?

Hieronder staan de mythen over de Samariakloof.

 • De Samariakloof is niet 18 km lang. De prachtige Samariakloof is niet 18 km lang. Het is eigenlijk slechts 16 km lang. De 18 km verwijst naar de afstand tussen de nederzetting Omalos aan de noordelijke zijde van het plateau en het dorp Agia Roumeli.
 • De Samariakloof is de langste kloof van Europa. De Samariakloof wordt gezegd de langste kloof van Europa te zijn. Het is goede marketing, maar niet helemaal waar. De "Gorges du Verdon" in Zuid-Frankrijk is de langste kloof van Europa. Deze is iets meer dan 20 km lang.
 • De Samariakloof is altijd druk. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de Samariakloof niet vaak druk. Mensen die door de kloof wandelen, beginnen niet allemaal op hetzelfde moment. De meeste bezoekers wandelen slechts in één richting, waardoor het aantal mensen dat men tegenkomt veel lager is.
 • Legende van Chrisomalousa (De Gouden Harige). De legende van Chrisomalousa begon rond 1319. Een mooie meisje genaamd Chrisi, van het huis van Skordili uit Sfakia, was de oorzaak van een groot bloedbad. Een vlecht van haar haar werd afgeknipt als straf voor haar weigering om toe te geven aan de romantische avances van de Venetiaanse Kapouletos. Volgens de legende werd de goudenharige Chrissy een non. De Kerk van Maria Osia in de Samariakloof is waar Chrissy haar leven doorbracht. De kerk werd gerestaureerd in de jaren 70, en de werknemers vonden een graf. Men geloofde dat de gevonden botten toebehoorden aan de non Chrissy omdat het haar niet was aangetast door de tijd en het was versierd met een uniek juweel.
 • Oude stad Keno. Er wordt geloofd dat de oude stad Keno heeft bestaan in de Samariakloof. Volgens de mythologie was Keno het geboorteland van de godin Vritomartis.
 • Een Titaan snijdt het land met een mes. Volgens de Griekse mythologie sneed een van de Titanen het land met een mes om de kloof te creëren. Zeus plaatste vervolgens zijn troon boven op de berg Gygilos toen de Griekse god verveeld raakte van de geschillen en intriges op de Olympus.

Waar moet je op letten voordat je een auto huurt op Kreta?

Hieronder staan de zaken waarop je moet letten voordat je een auto huurt op Kreta.

 • Verzekering. Voertuigverzekering beschermt de passagier tegen de kosten van schade bij het huren van een auto. Autoverhuur op Kreta omvat een verzekering voor een Collision Damage Waiver, en een creditcard of betaalpas van de bestuurder is vereist als garantie.
 • Leeftijd van de bestuurder. De minimumleeftijd om een gehuurde auto te besturen op Kreta is 21 jaar. Men moet een geldig rijbewijs overleggen, dat ten minste 12 maanden voor de ophaaldatum van de huur is afgegeven.
 • Geslacht van de bestuurder. Zowel vrouwen als mannen kunnen op Kreta autorijden. Zolang de bestuurder de wettelijke leeftijd van 21 of 23 jaar heeft, is autorijden toegestaan op Kreta, ongeacht het geslacht. Sommigen geven mogelijk nog steeds de voorkeur aan een mannelijke bestuurder boven een vrouwelijke, vanwege de overtuiging dat mannelijke bestuurders beter zijn dan vrouwelijke.
 • Type auto. Bij het reizen moet men leren hoe je de juiste auto kiest om te huren op Kreta. Als men met groepen reist of met familieleden, is een veel grotere auto nodig. Autoverhuurbedrijven op Kreta bieden een verscheidenheid aan auto's om uit te kiezen. Bij het rijden op Kreta is het kiezen van een kleinere auto het beste. Dit komt doordat sommige Griekse wegen smal zijn.
 • Documenten die nodig zijn voor het huren van een auto. Een geldig rijbewijs is een belangrijk document bij het huren van een auto op Kreta. Maar ook een debet- of creditcard op naam van de bestuurder is een belangrijke factor bij het huren van een auto.

Hoeveel kost het om een auto te huren op Kreta?

Kreta is een prachtig eiland met verschillende toeristische plekken die bezocht kunnen worden met een gehuurde auto. De kosten van Auto huren Kreta variëren afhankelijk van het aantal passagiers, de route, het type auto, de locatie en de duur. De gemiddelde kosten voor het huren van een voertuig op Kreta zijn ongeveer €30 tot €40 per dag. Een auto huren voor een hele week kost gemiddeld €250. Het huren van een voertuig voor het weekend kost ongeveer €78. Betaalbare autoverhuur op Kreta varieert afhankelijk van het type auto. Autoverhuurbedrijven bieden verschillende auto's aan, afhankelijk van de voorkeuren van klanten.

Harry Anapliotis
Eigenaar, reisschrijver en webontwikkelaar bij Rental Center Crete
Harry Anapliotis is de eigenaar, schrijver en webontwikkelaar van Rental Center Crete - Autoverhuur.
Rental Center Crete - Car Hire
Autoverhuur bedrijf
Rental Center Crete - Autoverhuur is een autoverhuurbedrijf dat diensten aanbiedt op het eiland Kreta, sinds 1975.
Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis