Alles wat u moet weten over Archanes, Kreta

van Rental Center Crete - Car hire • Dit artikel werd gepubliceerd op 14 juli 2021 en bijgewerkt op 8 februari 2023
Alles over Archanes

Archanes ligt gracieus tussen de toppen van Mt. Psiloritis en Mt. Spathi en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap. Het is een van de mooiste en historischste dorpen van Kreta en we kunnen niet wachten om u het te laten ontdekken. Hier vindt u alles wat u moet weten over Archanes voordat u uw reis naar Kreta plant.

Waar ligt Archanes, Kreta?

Archanes ligt in de regionale eenheid Heraklion van Kreta, ongeveer 15 kilometer van de stad Heraklion. Het is bergachtig, mooi terrein. Archanes heeft een hoogte van ongeveer 400 meter, en ligt ergens tussen de toppen van Mt. Psiloritis en Mt. Spathi. De stad is ideaal gelegen om zowel het fascinerende binnenland van Kreta te verkennen, als om gemakkelijk toegang te krijgen tot de prachtige stranden van de kustlijn, zowel ten noorden als ten zuiden. Archanes heeft een prachtig uitzicht op het omringende landschap.

smalle straat in Archanes

Hoe naar Archanes te komen

Het is heel gemakkelijk om naar Archanes te komen vanuit Heraklion. Als u aankomt op de Nikos Kazantzakis International Airport, vindt u een autoverhuur direct op de luchthaven van Heraklion waar u uw auto kunt ophalen en in een mum van tijd op de snelweg kunt zijn. De rit vanaf Heraklion Airport duurt slechts ongeveer 20 minuten. Als u met het schip komt, kan een huurauto bij de haven van Heraklion al op u staan te wachten. De rit vanaf de haven is ook ongeveer 20 minuten. Als u liever het openbaar vervoer neemt, zijn er dagelijks verschillende vertrektijden vanaf het busstation Heraklion KTEL. Schema's kunt u hier vinden.

Stadhuis van Archanes

De geschiedenis van Archanes

Archanes is een van de meer historische dorpen van Kreta. De geschiedenis gaat terug tot het Mino tijdperk - de Minoanen zijn de fascinerende en verfijnde beschaving uit het Bronzen Tijdperk van Kreta, die bloeide van 3000 voor Christus tot ongeveer 1450 voor Christus (een heel millennium voordat het Parthenon van Athene werd gebouwd). Veel archeologische vondsten in en nabij Archanes onthullen een Minoïsch zomerpaleis, een villa en een olijfolieproductiefaciliteit, en plaatsen van aanbidding, evenals graven uit verschillende Minoïsche tijdperken.

Hillside Archanes Kreta

Archanes heeft ook een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Byzantijnse tijd. In 961 versloeg Nikiforos Fokas de Arabieren die Kreta in handen hadden. De Venetianen beheersten het eiland vanaf 1205. In deze periode werden in Archanes prachtige kerken gebouwd. Later onderscheidde Archanes zich door een sleutelplaats te zijn in de opstand van 1897 tegen de Ottomanen. Een verdedigingscomité coördineerde militaire operaties tegen de Ottomanen in heel Oost-Kreta vanuit Archanes, die uiteindelijk leidden tot de bevrijding van het eiland in 1898. Nog later was Archanes, net als een groot deel van Kreta, een belangrijke plaats van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit was het centrum van het commando voor de Duitsers tijdens de bezetting, en dus ook een centrum van spionage. Het was van hier dat de beroemde Duitse commandant generaal Kreipe werd ontvoerd door de Andartes - de Kretenzische rebellen - en Britse agenten (de gebeurtenissen zijn het onderwerp van het boek en de daaropvolgende film getiteld "Ill Met by Moonlight" - een van de verschillende films die zich afspelen of gefilmd zijn op Kreta).

Traditioneel dorp van Archanes

Wat te zien en te doen in Archanes, Kreta

Er is genoeg te zien en te doen in Archanes zelf - dit is een van de boeiendste en mooiste historische dorpen van heel Kreta. Te beginnen met de geschiedenis, is Archanes een ideale locatie voor het bezoeken van archeologische vindplaatsen. In het centrum van Archanes, op een plaats die "Turkogeitonia" ("Turkse buurt") wordt genoemd, liggen de overblijfselen van een groep gebouwen waarvan men denkt dat het een Minoïsch paleis is geweest. In het nabijgelegen Vathypetro werd een Minoïsche villa opgegraven. Hier werden bewijzen gevonden van de productie van aardewerk en van olijfolie en wijn.

Het dorp binnengaan in Archanes hoofdstraat

Er zijn prachtige kerken uit de Byzantijnse en Venetiaanse periode in Archanes, waaronder de Panagia kerk, Agia Pareskevi, Agia Triada, en Agios Giorgos. Maar dit zijn niet de enige architectonische schatten van Archanes. Dit dorp is beroemd om de uitmuntendheid van zijn neoklassieke architectuur, die anders niet zo gebruikelijk is op Kreta. Dit begon in de 19e eeuw, toen Kreta nog onder Ottomaanse bezetting was. Na de bevrijding van een groot deel van Griekenland na de revolutie van 1821 omarmden de Kretenzers de stijl van het neoclassicisme om uitdrukking te geven aan hun culturele identiteit en solidariteit met het bevrijde Griekenland. Er zijn meer dan 200 beschermde gebouwen in Archanes.

De restauratiewerkzaamheden zijn uitgebreid en zeer mooi uitgevoerd, gedeeltelijk met Europese steun. In feite is Archanes een prijswinnend dorp, gebaseerd op de voortreffelijkheid van het werk en de harmonieuze en authentieke sfeer die het dorp handhaaft. Het is echt alsof je terug stapt in de geschiedenis en het is prachtig.

Gebouwen in Archanes

Archanes is in de loop der millennia trouw gebleven aan zijn identiteit. Zoals we zagen was dit een centrum voor de productie van wijn en olijfolie tijdens de Minoïsche periode, en dat is het vandaag de dag nog steeds. Druiven en olijven zijn goed voor het grootste deel van de landbouwproductie van Archanes - de ruggengraat van de economie. U kunt beide proeven in de vele heerlijke kleine taverna's en traditionele "kafenia" van het dorp. De landbouwcoöperatie van Archanes werd in 1931 opgericht en is een van de oudste van Griekenland. Zij telt meer dan 1.000 leden. Archanes zet zich in voor zijn natuurlijke omgeving, het lokale en het mondiale milieu. In 2002 werd het Milieu Educatie Centrum opgericht.

Het is gehuisvest in een van die prachtige gerestaureerde neoklassieke gebouwen. De beste manier om echt het gevoel van Archanes te krijgen is gewoon een tijdje te leven als een plaatselijke bewoner, te genieten van de gastvrije sfeer in de traditionele cafés, te slenteren door de charmante steegjes, te winkelen voor plaatselijke wijnen en oliën, en de lekkerste Kretenzische specialiteiten te proeven in de uitstekende plaatselijke taverna's.

Geniet van een strandvakantie - Schitterende stranden bij Archanes, Kreta

Archanes is een toplocatie voor het verkennen van enkele van de mooiste stranden van Kreta. Als u op zoek bent naar het gemak van een strand met volledige service, inclusief ligstoelen, strandbars - sommige met muziek - en watersportfaciliteiten, dan zult u de noordkust van Kreta ideaal vinden.

Malia bij zonsondergang

Vooral ten oosten van de stad Heraklion vindt u veel mooie zandstranden met kristalhelder water en tal van leuke activiteiten. Het beroemde Malia is een van de bekendste van deze - precies goed als u op zoek bent naar een "party" strand. Het ligt ongeveer 38 kilometer ten oosten van Heraklion. Onderweg passeert u ook het gezinsvriendelijke Ammoudara strand (slechts 5 km van Heraklion) en vervolgens het eveneens gezinsvriendelijke Amnisos strand (9 km ten oosten van Heraklion), en, dichter bij Malia, is er Chersonissos strand, dat een duikclub heeft.

Bali Luchtfoto's

Ten westen van Heraklion ligt een van de spectaculairdere stranden van de noordkust. Bali beach is eigenlijk een aaneenschakeling van kleine baaien die allemaal naar het oosten gericht zijn voor beschermd water. Deze betoverende stranden liggen op iets meer dan een uur van Archanes. Onderweg passeert u Agia Pelagia - een niet-georganiseerd strand populair bij de lokale bevolking.

kustplaats Agia Pelagia

De zuidkust van Kreta heeft vele uitstekende stranden die beroemd zijn om hun natuurlijke schoonheid, en die de (prachtige!) rit meer dan waard zijn. Matala - het beroemde strand ontdekt door de hippies in de jaren 1960 - trekt al tientallen jaren vrijgevochten reizigers van over de hele wereld aan. Ga met hen mee om in het kristalheldere water te zwemmen en de beroemde grotten in de kliffen te bekijken waar de hippies vroeger kampeerden. Matala ligt op ongeveer een uur en 20 minuten van Archanes.

Kreta Matala Beach 2020

Terwijl u de zuidkust verkent, zijn andere stranden van belang zoals Kalamaki, Tympaki, en Agia Galini.

Activiteiten in de buurt van Archanes

Om meer van de lokale cultuur te proeven en ook om de lokale bevolking te leren kennen, kunt u proberen in Archanes te zijn tijdens het druivenplukseizoen of het olijvenplukseizoen. Via uw accommodatie of gewoon door wat rond te vragen, kunt u deelnemen aan deze eeuwenoude tradities voor een echt onvergetelijke ervaring. Mt Giouchtas ligt op ongeveer 5 km van Archanes. Hier liggen de ruïnes van wat een zomerpaleis voor de Minoïsche koningen zou zijn geweest. Kom voor een wandeling - het is iets meer dan 800 meter hoog en het landschap is prachtig.

Verschillende Straat Foto's

Ook als u hier niet bent voor de druivenoogst, kunt u nog steeds in contact komen met de lokale cultuur door een bezoek aan een wijnmakerij. Veel Kretense wijnmakerijen zijn boetiekjes, familiebedrijven, en ze zijn zelfs gespecialiseerd in de teelt van oude Kretenzische druivensoorten zoals Mandilari en Kotsifali - dit is echt een manier om in contact te komen met het oude verleden van Kreta.

Culturele uitstapjes rond Archanes

Dit was het hart van de Minoïsche beschaving. Als u in Archanes bent, is een bezoek aan de wereldberoemde archeologische site Knossos een absolute must. Deze site, gepassioneerd - en volgens sommigen misschien een beetje te enthousiast - opgegraven en deels gerestaureerd door Sir Arthur Evans in het begin van de 20e eeuw, blijft een van de meest opwindende archeologische sites van Griekenland.

Noordelijke ingang in het paleis van Knossos

U kunt een duidelijk beeld krijgen van de Minoïsche beschaving op deze uitstekende en elegante site, compleet met reconstructies van de prachtige muurschilderingen. Na een bezoek aan de site kunt u de verbazingwekkende schatten die hier werden opgegraven, evenals de originelen van de muurschilderingen, bekijken in het Archaeologisch Museum van Heraklion. Knossos ligt op slechts 20 minuten rijden van Archanes, en het Archeologisch Museum van Heraklion ligt op 23 minuten rijden.

Heraklion Archeologisch Museum

Terwijl men in Heraklion is, kan men ook de vele prachtige bezienswaardigheden van de stad bezoeken! Hiertoe behoren vele Venetiaanse monumenten, zoals het Rocca Fort, de oude Venetiaanse haven, de Loggia, en het Lion's Square met de beroemde Morosini fontein.

Morozini fontein op het Leeuwen Plein

Waar te overnachten in Archanes

Archontiko Archanes

Dit blok traditionele bungalows werd in 1893 gebouwd en met smaak gerestaureerd, waarbij de cultuur en de sfeer van het nabijgelegen dorp bewaard zijn gebleven. De kamers zijn ingericht in een vintage stijl met antieke meubels met borduurwerk en handwerk. Het landschap op de binnenplaats is betoverend. Daar kunt u genieten van een kopje griekse koffie, raki of rakomelo, kruidenthee en lokale lekkernijen.
⚐ Ano Archanes, ✆ 0030 2810 752985 - Website: arhontikoarhanes.gr

Archontiko Archanes

Kalimera Archanes Village

Kalimera Archanes", gelegen in het centrum van het dorp, is een blok van 3 onafhankelijke gebouwen (Drosostalida, Aura, Zephyros). Alle gebouwen zijn onlangs gerestaureerd en gerenoveerd in de architectonische stijl van het dorp. Optioneel kan de kok naar uw kamer komen om een traditionele lunch of diner te bereiden. Het ontbijt wordt in de tuin geserveerd.
⚐ Archanes, ✆ 0030 2810 752999 - Website: archanes-village.com

Kalimera Archanes

Trullos Traditionele Huizen

Deze 3 traditionele huizen werden gebouwd in 1871 in "Tourkogitonia" (Turkse wijk). Ze werden volledig herbouwd en gerenoveerd en bestaan nu uit 10 prachtige appartementen met één of twee slaapkamers, maisonettes & lofts met twee verdiepingen. De meeste zijn voorzien van een open haard, houten vloeren en antiek meubilair, plus een kleine keuken om uw eigen maaltijden te bereiden. De huizen zijn omgeven door hoge stenen binnenplaatsen, vol met bomen, houtovens, barbecues en een groot houten dek. Het panoramische uitzicht op de nabijgelegen berg Youchtas is een must see.
⚐ Ano Archanes, ✆ 0030 2810 753153 - Website: troullos.gr

Waar te eten in Archanes

Bakaliko

Bakaliko is een bistro-deli, op het centrale plein van het dorp Archanes. Chef-koks Agnes en Suzanna creëerden een unieke mix van lokale ingrediënten en smaken uit de internationale keuken. Bakaliko biedt lichte sit-down menu's, maar ook lokale producten om mee naar huis te nemen - wijn, raki, beschuiten, olijfolie en pasta, johannesbroodproducten, kaas, vleeswaren en nog veel meer. Probeer zeker de met bulgur gevulde wijnbladeren of gewoon "dolmades", en de citroen-munt tzatziki. Bovendien kunt u elke dinsdag (mei-okt) deelnemen aan een speciale kookles van de chefs van Bakaliko
⚐ Archanes Central Square, ✆ 0030 2810 751117, ~ €13 per persoon - Website: bakalikocrete.com

Kritamo

Chef Dimitris Mavrakis en zijn vrouw, Mary, koken voor een van de beste restaurants in de omgeving. Op de boeiende binnenplaats kunt u "chortopitakia" (spinazietaartjes) eten, diverse groentes van de lokale markt, kalfsvlees met champignons, gerookte kaas en aardappelpuree.
⚐ Centraal plein van Archanes, ✆ 0030 2810 753092, ~ €15 per persoon - Website: kritamon.gr

Spitiko

Op het plein kookt en serveert mevrouw Georgianna bij de open haard heerlijke streekgerechten. Uitstekende "dolmades", gestoofde geit, varkensvlees in de oven en kaastaart die u niet mag missen. We moeten vermelden dat alle ingrediënten afkomstig zijn van de lokale markt van het dorp
⚐ Archanes, ✆ 0030 2810 751591, ~ €15 per persoon

We hopen echt dat dit bericht u geïnspireerd heeft om een bezoek te brengen aan Archanes - tot ziens op Kreta!

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis