Dia Eiland - Alles wat u moet weten over Dia Eiland bij Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 18 mei 2022 en bijgewerkt op 25 augustus 2022.
Dia-eiland Kreta

Dia Island is een klein eiland - slechts 5 km lang en 3 km breed - op slechts 6 zeemijlen van Heraklion, de hoofdstad van Kreta, in het centrum van de noordkust van het eiland. Door zijn petite grootte kan het gemakkelijk op een dagtocht worden afgelegd. Zowel liefhebbers van geschiedenis als van natuurschoon zullen dit een fascinerende dagtochtbestemming vinden.

Hoe komt u op Dia-eiland

Dia-eiland is een fascinerende dagtocht vanuit de omgeving van Heraklion. Er zijn dagexcursies vanuit de haven van Heraklion, maar ook vanuit de havens van Gouves en Hersonissos. Het is een van de vele fantastische bestemmingen die gemakkelijk bereikbaar zijn vanuit de Kretenzische hoofdstad, en het kan opgenomen worden als onderdeel van een rij-excursie rond Kreta, wat de mooiste manier is om het eiland te zien. Als u aankomt op Heraklion Luchthaven - Nikos Kazantzakis, kunt u uw auto direct ophalen op de luchthaven. Daarvandaan kunt u meteen de snelweg op en op verkenning gaan. Als u met de veerboot komt, kan een auto huren u direct opwachten in de haven.

Lees ook: De havens van Kreta: een complete gids

De geschiedenis van het eiland Dia

Dit piepkleine eilandje zit boordevol fascinerende geschiedenis. Zijn strategische ligging vlak voor de haven van Heraklion maakte het zeer waardevol om de haven gedeeltelijk af te schermen van de harde winden die de noordkust van Kreta kunnen treffen. Voor oude zeevaarders, uit de Minoïsche tijd en ook door de Byzantijnse en Venetiaanse tijd heen, diende het Dia-eiland als een waardevol baken dat de haven van Heraklion naderde. Bovendien was hier in de Minoïsche tijd ook een havennederzetting.

Zeegezicht op het eiland Dia

De fascinerende geschiedenis van Dia is grotendeels aan het licht gebracht door de grote oceanograaf Jacques Cousteau. Bij zijn zoektocht naar historische bewijzen van het mythologische verloren continent Atlantis onder de zeeën voor de Kretenzische kust, deed hij een wonderbaarlijke ontdekking: Het is geen verrassing dat de wateren onder deze oude havens een aantal scheepswrakken opleverden - zeven in feite. Maar nog interessanter was de ontdekking van ruïnes van prachtige "Cyclopeïsche muren" - niet anders dan die bij het oude Mycene. Men veronderstelde dat deze behoorden tot een grote haven die gezonken was bij de vulkaanuitbarsting van Thera, die Santorini een nieuwe vorm gaf en een einde maakte aan de bloei van de Minoïsche beschaving.

Dikteon Grot

Ook de mythologie speelt een belangrijke rol op Dia-eiland. Zeus werd, zoals bekend, op Kreta geboren en had zich verscholen in de Dikteon-Andron grot om hem te verbergen voor zijn vader Cronus, die hem zou verslinden. Hij kreeg melk van Amalthea, soms afgebeeld als een geit. De geiten waren haar kinderen, en toen de Kretenzers op hen joegen, werd Zeus kwaad en was van plan het eiland te vernietigen, waarbij hij met zijn bliksemschicht op de zee sloeg om een grote draak tevoorschijn te toveren.

Maar toen gaf hij toe - Poseidon herinnerde hem eraan dat de Kretenzers hem, toen hij nog een zuigeling in de grot was, beschermd hadden door op hun schilden te slaan, en het geluid van zijn kreten voor Kronos verborgen hielden. Daarop trof Zeus het monster met nog een bliksemstraal, vlak voordat het de kust bereikte. De draak werd Dia, met zijn twee kleine eilandjes.

Dia-eiland

Dingen om te zien en te doen op het eiland Dia

Zo'n klein eiland, en toch is er in en rond Dia veel te bewonderen. In het oosten ligt het piepkleine eilandje Paximadi, en in het westen het eilandje Petalidi. Dia zelf heeft een wonderlijke topografie. De hoogste top is 220 meter, en sommige gedeelten van de kust worden begrensd door grote kliffen, sommige meer dan 50 meter hoog. Een reeks kleine baaien omzoomt het zuiden van het eiland - Aginara - "Artisjok", Agrielia, Kapari - "kappertjes"", en Panagia - de Heilige Maagd. Het eiland heeft één haven - Agios Giorgios - en u vindt hier ook de kerk van Analipsi. De haven biedt een prachtig uitzicht op Heraklion en de golf aan de overkant.

Kerk op Dia-eiland

Dia-eiland is een prachtig natuurreservaat. De wilde Kretenzische geit - de Ibex of, zoals hij plaatselijk genoemd wordt, de Argrimi of Kri Kri - een wonderlijk schepsel. Konijnen zijn er in overvloed in het struikgewasachtige landschap van het eiland, en de majestueuze Eleonora-valk nestelt hier.

Stranden rond Dia-eiland

Recht tegenover Dia-eiland ligt Heraklion, dat - centraal gelegen - de beste plaats is om op te stijgen naar enkele van de prachtigste stranden van Kreta. De noordkust van Kreta verwelkomt vaak de beroemde Meltemi - een traktatie voor windsurfers.

Klein strand op het eiland Dia

Ammoudara is een van de populaire windsurfstranden in de buurt van Heraklion, een lang strand even naar het westen. Als u op zoek bent naar een rustigere zee, maar aan de noordkust wilt blijven, dan kunt u slechts 4 minuten ten westen van Heraklion rijden.

Als u toe bent aan meer autorijden - en het autorijden zelf is echt een van de geneugten van Kreta, zodat u de dramatische landschappen in u op kunt nemen - dan kunt u misschien beter afzakken naar de zuidkust.

De stranden van de zuidkust van Kreta, aan de Libische Zee, zijn legendarisch om hun ongerepte, dramatische schoonheid. Het beroemdste strand is misschien wel Matala, en dat hebben we te danken aan de hippies uit de jaren 1960 en 70 - die kwamen hier toen in groten getale, en sommigen woonden zelfs in de grotten op de kliffen.

Strand op Dia-eiland

Preveli is een andere goede keuze - de Kourtaliotiko kloof, waar de rivier doorheen stroomt, leidt naar dit prachtige strand. De oevers van de rivier zijn omzoomd met palmbomen. Als u echter dol bent op palmbomen, dan kunt u misschien beter een dagtochtje maken naar Vai. Op een kaap, helemaal in het noordoosten van het eiland, ligt Vai, het grootste natuurlijke palmbos van Europa - natuurlijk met een eigen spectaculair strand. De rit duurt twee en een half uur, maar is absoluut schitterend.

Activiteiten rond het eiland Dia

Als u van windsurfen houdt of al windsurfer bent, dan zou u naar de Heraklion Windsurfing Club kunnen gaan. Een prachtige bestemming - met kinderen of zonder - is het CretAquarium, onderdeel van de Thalassocosmos ("zeewereld"), gewijd aan Mariene Wetenschap en Onderwijs, een van de grootste van dit soort faciliteiten in het Middellandse-Zeegebied.

Cretaquarium

Leer over aquatische ecosystemen, en de prachtige schepsels van de Kretenzische zeeën, zoals de geliefde Caretta-Caretta - de onechte karetschildpad, die een beschermde diersoort is.

Culturele excursies rond het eiland Dia

Een bezoek aan de regio Heraklion is niet compleet zonder Knossos te hebben gezien. Dit grote paleis van de Minoërs - de geavanceerde beschaving uit de Bronstijd van Kreta (dezelfde cultuur die aan de overkant de kleine havennederzetting Dia had) is een van de belangrijkste archeologische bestemmingen van Kreta.

Zeilboten op het eiland Dia

Het werd in het begin van de vorige eeuw levendig gerestaureerd door Sir Arthur Evans. Er is weinig fantasie nodig om het leven van de oude Minoërs op te roepen in dit schitterende en dramatische paleis met zijn beroemde fresco's. De originelen van deze fresco's bevinden zich nu in het Archeologisch Museum van Heraklion, waar u ook andere prachtige vondsten van de site zult zien.

Luchtfoto van het eiland Dia

Dia-eiland, Kreta

Dia-eiland is een prachtige aanvulling op uw rondreis door de streek Heraklion, het geeft wat historische context aan deze fascinerende streek en verhoogt ook de waardering voor de natuurlijke schoonheid van Kreta en zijn status als unieke habitat.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis