15 Activiteiten op Kreta: Dingen om te doen in Kreta

van Harry Anapliotis en Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 24 mei 2023 en bijgewerkt op 27 februari 2024.
Activiteiten Kreta

Activiteiten in Kreta zijn dingen die een bezoeker, toerist of plaatselijke bewoner kan doen of beleven tijdens zijn verblijf in Kreta. Kreta ligt bijna 160 kilometer ten zuiden van het Griekse vasteland en ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Anatolië. Kreta is het beroemdste en zuidelijkste eiland van Griekenland, met name aan de Egeïsche en Libische Zee. Het staat bekend als een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Er zijn 15 activiteiten te doen op het eiland Kreta, waaronder wandelen, fietsen, paardrijden, rotsklimmen, canyoning, raften, vogels kijken, zeilen, speleologie, sporttoerisme, luchtsporten, sneeuwsporten, off-road verkennen, oude steden verkennen en archeologische musea en plaatsen bezoeken. Er zijn talloze tours beschikbaar op Kreta, zoals dag- en nachttours. Het is echter aanbevolen om ten minste vijf dagen te blijven en Kreta te verkennen. Er zijn beschikbare tours te boeken met een reis naar verschillende sites op Kreta. Het openbaar vervoer is echter niet het beste op het eiland, en het is noodzakelijk om een vervoermiddel te hebben om te reizen en te genieten van alle sites, stranden, steden en Kreta Activiteiten. Een auto huren is de ideale en beste manier om op Kreta rond te rijden. Het voordeel van Autohuur op Kreta is dat het vrijheid en flexibiliteit geeft om te reizen, vooral over hoe, wanneer of waar je delen van het land kunt bezoeken, zelfs die moeilijk en ver te bereiken zijn. Bovendien heeft Kreta een gematigd mediterraan klimaat, zoals milde en regenachtige winters; en hete en droge zomers. De beste tijd om Kreta te bezoeken is tussen juni en september. Juli is de warmste en droogste maand op Kreta, met een maximum van 32 graden Celsius en een gemiddeld dieptepunt van 22 graden Celsius. De koudste en natste maand is januari, met een maximum van 14 graden Celsius en een gemiddeld dieptepunt van 7 graden Celsius.

Kreta heeft een indrukwekkend bergachtig landschap dat uit de zee oprijst. De oost-west keten van Kreta bestaat uit vier belangrijke groepen bergen die uitmonden in de hoogste top van het eiland, de Idi berg, die een hoogte heeft van 2.456 meter. Het Lefka Ori gebergte reikt tot 2.452 meter in het westen en het Dikti gebergte bereikt een hoogte van 2.148 meter in het oosten. Deze bergketens vormen het decor voor de hoogvlaktes van Nida, Omalos en Lasithi, evenals voor verschillende kloven, waarvan de Samariakloof de meest bekende is. Aan de noordkust zijn er weinig natuurlijke havens en kustvlakten, waar belangrijke steden als Chania, Rethymno en Heraklion gelegen zijn. In het zuid-centrale deel van het eiland ligt de Messara-vlakte, die bijna 29 kilometer beslaat en het belangrijkste vlakke gebied van Kreta is. Er zijn zes kleine rivieren, waaronder bronnen, seizoensgebonden waterlopen en vijvers, één natuurlijk zoetwatermeer en verschillende kunstmatige meren op het eiland. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen Kreta, dat op de vijfde plaats staat van alle toeristische bestemmingen in Griekenland. In 2018 waren er 5 miljoen toeristen op Kreta en in 2021 waren dat er 2,8 miljoen.

1. Wandelen

Wandelen is een recreatieve en natuurlijke oefening die helpt om lichamelijk fit te zijn. Wandelen is voordelig en gemakkelijk, en er is geen speciale uitrusting voor nodig. Kreta is de beste plaats om te gaan wandelen. De beste plaatsen om te wandelen op Kreta zijn de Ha-kloof, de Samaria-kloof en de Topolia-kloof. De Ha-kloof is gelegen aan de westelijke helling van het Thrypti-gebergte en begint ten oosten van het dorp Vasiliki in Ierapetra, Lassithi Kreta. Het staat bekend als de mooiste technische kloof van Kreta. Aan de andere kant ligt de Samariakloof in het zuidwesten van Kreta, in de regionale eenheid Chania, tussen de Witte Bergen en de berg Volakias, die is gevormd door een klein riviertje. Het kost €41,33 om door de Samariakloof te wandelen vanuit Chania, wat 14 uur duurt, terwijl een volledige dagtocht vanuit Rethymnon €34,27 kost en 12 uur duurt. De Topolia-kloof, gelegen op het meest westelijke punt van de prefectuur Chania in het binnenland van Kissamos, begint in de stad Topolia en eindigt in een weelderige vallei naast het dorp Koutsomatados, na een reis van ongeveer 1,5 meter. Het duurt ongeveer een uur om de relatief gemakkelijke afstand door de kloof af te leggen.

Als je van plan bent om te gaan wandelen op Kreta, is het belangrijk om vooraf alle benodigde informatie te verzamelen voor een succesvolle en gedenkwaardige wandeling. De beste tijd om te wandelen op Kreta is tijdens de lente (maart-mei) en de herfst (september-november). Het is ook essentieel om fysiek klaar te zijn voordat je gaat wandelen om de wandeling veiliger te maken. Zorg ervoor dat je de juiste kleding en uitrusting meeneemt, zoals comfortabele wandelschoenen, wandelstokken, een hoed, een zonnebril, warme kleren, een lichte jas, zonnebrandcrème, een zwempak en een handdoek. Er zijn paden op Kreta die met of zonder gids kunnen worden bewandeld.

Hoewel wandelen op Kreta voordelen heeft, zoals korte cursussen voor beginners en gemakkelijke tot matige paden die helpen om de lichaamsbeweging uit te voeren, zijn er ook nadelen, zoals niet geschikt voor kleine kinderen, vermoeiend en veiligheid die niet gegarandeerd is.

Wandelen aan de zuidwestkust van Kreta

2. Fietsen

Fietsen is een sport of activiteit waarbij men op een fiets rijdt. Kreta wordt steeds populairder bij fietsers, of het nu gaat om racefietsen, mountainbikes, e-bikes of toerfietsen, omdat het eiland zeer bergachtig is. De ravijnen, bergen en wegen op Kreta bieden de ideale omgeving om te mountainbiken en fietsen. Enkele van de beste plaatsen om te fietsen op Kreta zijn onder andere Hersonissos, Gouves, Stalida, Malia, Kokkini Chani, Heraklion, Sissi, Elounda, Agios Nikolas en Istro. Fietsverhuur op Kreta is handig en gemakkelijk voor wie het fietsen op het eiland wil ervaren. De kosten voor het huren van een fiets op Kreta variëren afhankelijk van het aantal huurdagen en het type fiets. Zo kost het huren van een racefiets bijvoorbeeld €25 voor 1 tot 2 dagen, €23 voor 3 tot 5 dagen, €21 voor 6 tot 10 dagen en €18 voor 11 dagen of meer. Het huren van een E-bike BH Rebel Lynx kost €40 voor 1 tot 2 dagen, €35 voor 3 tot 5 dagen, €30 voor 6 tot 10 dagen, en een prijsaanvraag voor 11 dagen of meer. Om optimaal te genieten van het fietsen op Kreta is het essentieel om de juiste fietskleding te dragen en voldoende water en voedsel mee te nemen. Andere essentiële benodigdheden zijn een kaart, pomp, reserve binnenbanden en een bandenreparatieset. Het fietsen op Kreta heeft zowel voor- als nadelen. Het is plezierig, een vorm van lichaamsbeweging en een manier om in contact te komen met de natuur. Aan de andere kant kan het ook vermoeiend zijn, soms gevaarlijk en kan het leiden tot blessures.

3. Paardrijden

Paardrijden is een activiteit waarbij men een paard berijdt voor ontspanning of oefening. Op Kreta kunnen zowel kinderen als volwassenen, beginners als gevorderden genieten van deze activiteit. Er zijn diverse tochten beschikbaar op Kreta, inclusief paardrijlessen en begeleide tochten, waarbij ervaren instructeurs de ruiters ondersteunen. Enkele van de beste plaatsen om te paardrijden op Kreta zijn de zuidkust van Rethymnon, Hersonissos, Plakias Beach, Samaria Gorge en Giouchtas berg. De kosten voor paardrijden op Kreta zijn afhankelijk van de duur en de tocht die men kiest. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals strandritten, dagtochten voor ervaren ruiters, meerdaagse paardrijvakanties, paardrijden voor beginners, en paardrijden en wandelen in de Witte Bergen. Bijvoorbeeld, een 2-uur durende paardrijtocht op Plakias Beach kost €80 per persoon, terwijl een anderhalf uur durende tocht aan de oostkust €60 per persoon kost. Een 4-uur durende tocht in Old Water Mill kost €120 per persoon. Er zijn een paar dingen die men moet weten voordat men gaat paardrijden op Kreta, zoals het feit dat slippers of sandalen niet toegestaan zijn en dat paardrijden op zand en grind alleen geschikt is voor ervaren ruiters. Sommige begeleide mini-safari's omvatten zwemmen te paard en meerdaagse paardrijvakanties zijn alleen geschikt voor professionele ruiters. De voordelen van paardrijden op Kreta zijn dat het een unieke ervaring biedt, aansluit bij de natuur en de ruiter gezond en fit maakt. De nadelen zijn dat het duur kan zijn, behoorlijk gevaarlijk en fysiek vermoeiend.

Paardrijden

4. Bergbeklimmen

Bij rotsklimmen klimmen deelnemers omhoog, omlaag of door natuurlijke rotsen of kunstmatige rotswanden. Het doel is de top of het eindpunt van de route te bereiken zonder te vallen. Bij rotsklimmen worden touwen en andere speciale uitrusting gebruikt. Kreta is het grootste eiland van Griekenland en bevat veel rotsen. Er zijn vele goede plekken voor rotsklimmen op Kreta, zoals Kapetaniana, Agiofarango, Dikti, Chania, Mount Gigilos, Marmara en Tersanas Cave. Kapetaniana is de beste plaats voor rotsklimmen op Kreta. Verder zijn de kosten van het klimmen op Kreta afhankelijk van het klimbedrijf, het aantal dagen en de locatie. Bijvoorbeeld, een 3-daagse rotsklim in Kreta kost €360 per persoon, met inclusies zoals gratis kamperen en transport. Een ander voorbeeld is het privé rotsklimmen in Therissos Gorge Chania met een gids, dat €100 kost voor 11 tot 17 jaar, en €100 tot €185 voor 18 tot 65 jaar. Rotsklimmen heeft een verschillende moeilijkheidsgraad. In Dikti is de moeilijkste rotsklimroute ongeveer 6a+, en de rest varieert van 5a tot 5b+. In Kapetaniana varieert de moeilijkheidsgraad van 3b tot 8a. Bovendien is voor rotsklimmen op Kreta geen klimervaring nodig, want er zijn routes voor beginners. September tot mei is de ideale maand om aan rotsklimmen op Kreta te doen. De voordelen van rotsklimmen op Kreta zijn dat het kracht en uithoudingsvermogen traint; de spieren versterkt; de gemoedsrust herstelt, en nieuwe sociale contacten opdoet. De nadelen zijn dat het riskant en vermoeiend is.

Rotsachtig pad dat door de Imbros-kloof leidt

5. Canyoning

Kanovaren of canyoning is een vorm van bergbeklimmen waarbij verschillende technieken voor buitenactiviteiten worden gebruikt, zoals klimmen, klauteren, wandelen, springen, abseilen en zwemmen. Het canyoning wordt meestal uitgevoerd in een geïsoleerde en ruige omgeving en vereist navigatievaardigheden. Het is ideaal om aan canyoning te doen in het gesteente, waarbij smalle kloven ontstaan met verschillende afdalingen, gebeeldhouwde wanden of watervallen. Kreta heeft verschillende adembenemende kloven om aan canyoning te doen. Sommige van de 10 beste kloven op Kreta die je niet mag missen, zijn Ha kloof, Tsoutsouras, en Kalami. De Ari-kloof biedt twee mogelijkheden voor canyoning op Kreta: droog canyoning en nat canyoning. De kosten voor canyoning zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kloof, leeftijd en groepsgrootte. Voor kinderen van 8 jaar en ouder kost droog en nat canyoning op Kreta €89 en duurt het 5 tot 7 uur. Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar oud kost het €80,10 en duurt het ook 5 tot 7 uur. De ideale tijd voor droog canyoning op Kreta is van april tot oktober, terwijl nat canyoning het beste is van april tot half juli.

Als je nog nooit aan canyoning hebt gedaan, zijn er enkele belangrijke dingen om te weten voordat je begint. Zo is het bijvoorbeeld essentieel om je lichaam voor te bereiden op de fysieke uitdagingen die canyoning met zich meebrengt. Dit kun je doen door deel te nemen aan kloofwandelingen of canyon scrambling om vertrouwd te raken met het bewegen over gladde rotsen in snelstromend water. Verder is het belangrijk om tijdens het canyoning voldoende tijd te nemen en niet te haasten. Luister altijd naar de gids en draag de juiste uitrusting, zoals canyoning schoenen, harnassen, helmen, touwen, hoofdlampen, afdalers en karabiners.

Canyoning op Kreta heeft enkele voordelen, zoals het opbouwen van uithoudingsvermogen, het ontmoeten van nieuwe mensen, het in contact komen met de natuur en het leren van nieuwe vaardigheden. Aan de andere kant brengt canyoning ook risico's met zich mee, zoals hitte-uitputting, onderkoeling, verdrinking, vallen en verdwalen. Wees dus altijd voorzichtig en volg de instructies van de gids op om veilig te kunnen genieten van deze avontuurlijke activiteit.

6. Raften

Raften is een vorm van recreatie waarbij een opblaasbaar vlot wordt gebruikt om door een rivier of ander water te varen. De moeilijkheidsgraad van raften hangt af van de stroming van het water. Raften gebeurt meestal in groepsverband. Kreta is niet een plaats die bij de meeste mensen opkomt als het gaat om waterraften. Kreta staat echter bekend als bergachtig, en als er bergen zijn, zijn er vaak kloven. De beste plaats om te raften op Kreta is de Ha-kloof. De Ha-kloof ligt aan de oostkant van Kreta. Daarnaast zijn de Samariakloof en de Kiliarisrivier andere opties. De Kiliaris rivier heeft twee routes om te raften, en de kosten zijn verschillend. De eerste route kost €35 per persoon. De afstand is 2 kilometer, met een moeilijkheidsgraad van 1 tot 2. De raftingduur voor de eerste route is 1 uur en 15 minuten. Ter vergelijking: de tweede route kost € 45 per persoon. De afstand is 4 kilometer, met een moeilijkheidsgraad van 1 tot 2. De raftingduur voor de tweede route is 1 uur en 40 minuten. Voor het raften op Kreta is het essentieel om je fysiek en mentaal voor te bereiden. Draag voor de veiligheid de juiste raftkleding en -uitrusting. Ten slotte moet je alle zwemtechnieken kennen. De voordelen van raften zijn dat het een uniek avontuur biedt, uitstekend is voor cardio en spieren, en het zelfvertrouwen versterkt. De nadelen zijn dat het gevaarlijk is en vatbaar voor ongelukken en verwondingen.

7. Vogelen

Vogelen op Kreta is gaan naar afgelegen en onbevolkte gebieden op Kreta, zoals bergen, kloven en meren, om vogels te zoeken. Sommige van de vogels op Kreta zijn adelaars, gieren en valken. Het Kournas meer, Frangocastello, Faneromeni meer, Rouvas kloof, Plakias, Thripti Birdwatching Site, Zakros kloof, en Kourtaliotiko kloof zijn enkele van de populaire vogelgebieden op Kreta. Afgezien van deze plaatsen is het Bramiana Reservoir in het binnenland van Ierapetra een van de beste plekken om vogels op Kreta te bekijken, met name roofvogels, meeuwen, trekvogels en Eleanora's valk. De kosten van vogels kijken op Kreta hangen af van de locatie en de groepsgrootte. Voor een groep van 4 personen kost het bijvoorbeeld 399 euro. Bovendien is de beste tijd om vogels te kijken op Kreta de lente, van half maart tot half mei, en de herfst, van september tot oktober. Het beste moment van de dag om vogels te kijken is tussen zonsopgang en 11 uur. Vogels zijn het meest actief in de ochtend. Ter voorbereiding op het vogels kijken op Kreta moet je comfortabele kleding inpakken, zonnebrandcrème meenemen, het weer in de gaten houden en een verrekijker meenemen. De voordelen van vogelen te spotten in Kreta zijn dat het stress vermindert en de geest helder maakt, een uitstekende ervaring is voor kinderen, het milieubewustzijn vergroot en goedkoop is. De nadelen zijn tijdrovend, ontmoedigend in het begin, leidt soms tot teleurstellingen, en vergt veel geduld.

8. Zeilen

Zeilen is een activiteit of sport waarbij een boot wordt bestuurd door de wind in plaats van motoren. Zeilen op Kreta is ontzettend populair vanwege de vele routes die beschikbaar zijn. Je kunt ervoor kiezen om een dag te zeilen of zelfs je hele vakantie op een jacht door te brengen. De beste plekken om te zeilen op Kreta zijn onder andere de Golf van Mirabello, het eiland Spinalonga, Heraklion, Rethymnon, het eiland Gramvousa en de lagune van Balos. Zeilen is toegankelijk voor iedereen, ongeacht je budget. Er zijn halve en hele dagtochten met gids beschikbaar en bij een hele dagtocht wordt er voor eten en drinken gezorgd. Het huren van een zeilboot is duurder. Voor halve en hele dagtochten vanuit Heraklion beginnen de prijzen bij 70 euro. Voor privétochten met zeilboten betaal je €700 voor een halve dag en €850 voor een hele dag, inclusief een kapitein, eten en drinken.

Voordat je een zeiltocht boekt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is Kreta uitgestrekt, dus het kan enkele uren duren om van het noordwestelijke naar het noordoostelijke punt te rijden. Daarom is het niet de moeite waard om een zeiltocht te boeken van Chania naar Souda, of andersom, als je van Heraklion komt. Controleer dus altijd eerst de locatie voordat je boekt. Ten tweede is het verstandig om het schema en het type reis te overwegen. Verwacht veel mensen als je geen privétocht boekt, vooral tijdens de zomermaanden. Het wordt aanbevolen om niet meer dan 8 uur op de boot door te brengen, tenzij je van plan bent om lange uren door te brengen. Als je geen eerdere zeilervaring hebt of een inflexibel schema, vermijd dan het boeken van meer dan 48 uur.

Het voordeel van zeilen op Kreta is dat je je reisgenoten kunt kiezen, terwijl het nadeel is dat zeilen niet ideaal is voor mensen die snel last hebben van reisziekte.

Zeilboten op het eiland Dia

9. Speleologie

Speleologie is een recreatief tijdverdrijf waarbij grotten of ondergrondse spelonken worden verkend. Kreta heeft verschillende en uiteenlopende grotten, en ze zijn allemaal een must om te bezoeken. De meeste grotten en spelonken op Kreta zijn open voor het publiek en kunnen worden verkend. Er zijn ongeveer 2000 grotten op het eiland Kreta. Enkele van de beste plaatsen voor speleologie op Kreta zijn de Milatos Grot, de Matala Grot, de Grot van Zeus, de Melidoni Grot, de Agia Sofia Grot, de Skotino Grot en de Grot van Psychros. De meeste grotten op Kreta kosten vanaf 80 euro. Bijvoorbeeld, speleologie in Zeus Cave, de prijs is €82,44 per twee volwassenen, inclusief de tour naar Lassithi Plateau. Dit is inclusief het ophalen van het hotel, lunch, water en een mobiel ticket en is geschikt voor een tour van 7 uur. Denk eraan: draag bij speleologie een helm en kleding, heb altijd een buddy, beschik over de juiste speleologie-uitrusting, test de touwen, neem een EHBO-kit mee en laat markeringen achter. Houd in gedachten dat je niet moet gaan speleologieën als het loopt, omdat grotten snel kunnen overstromen, en het is riskant.

10. Sporttoerisme

Sporttoerisme is een essentieel onderdeel van de marketingmix voor toeristische bestemmingen. Bij sporttoerisme gaat het om een reis waarbij je een sportevenement bijwoont of eraan deelneemt terwijl je buiten je gebruikelijke omgeving verblijft. Het is het meest geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een mix van sportieve activiteiten en ontspanning. Op Kreta zijn er verschillende sporten beschikbaar in grote steden, waaronder basketbal, voetbal, fietsen, golf, vechtsporten, marathons, paintball, boogschieten, schermen en schieten. Er zijn verschillende plaatsen op Kreta waar sporttoerisme mogelijk is. Zo is er bijvoorbeeld een paintballveld, genaamd Paintland, in de stad Chania. Het is elke dag geopend van 8:00 tot 22:00 uur. Daarnaast zijn er speciale plekken aangewezen voor boogschieten, zoals Parko Toxovolias Artemis Archery bij Paleochora. De kosten voor boogschieten op Kreta beginnen bij €24,38 per persoon en het is beschikbaar voor iedereen van drie tot negen jaar oud. De speelduur is maximaal 30 minuten. Elounda en Hersonissos zijn de beste plekken om te golfen op Kreta, waarbij de prijs varieert van €20 tot €95. Voordat je naar een sporttoerisme op Kreta gaat, is het belangrijk om te beslissen welke sport je wilt beleven en ervan wilt genieten, aangezien er vele mogelijkheden zijn.

11. Luchtsporten

Luchtsporten omvatten een reeks luchtactiviteiten, zoals aerobatics, luchtraces, bungeejumpen en parachutespringen. Paragliding en parachutespringen. Verschillende tours en bedrijven organiseren luchtsporten, aangezien Kreta bergachtig is. Op het eiland Icarus en Daedalus zijn er bedrijven die wedstrijden organiseren en lessen en zelfs uitrusting voor luchtsporten aanbieden. Enkele van de beste plaatsen om aan luchtsporten te doen op Kreta zijn in Chania, Heraklion en Santorini. De kosten van luchtsporten op Kreta hangen af van welke sport je wilt doen. Zo kost privé paragliden op Kreta met een deskundige instructeur €132 voor 15 minuten. Een ballonvaart, geschikt voor groepen, kost €253,90 voor 3 tot 5 uur. Ter vergelijking: bungeejumpen is mogelijk in Hersonissos en de Aradena-kloof. Bovendien is de beste tijd om aan luchtsporten te doen op Kreta van april tot oktober. Kreta heeft het beste klimaat voor luchtsporten, vooral om te gaan, omdat de omgeving droger is. Het voordeel van deelname aan sporttoerisme op Kreta is dat het een unieke ervaring geeft, en het is het beste als een vorm van binding voor familie, vrienden of partners. Het nadeel van sporttoerisme is dat het duur is. De voordelen van luchtsporten op Kreta zijn dat het een geweldige manier is om plezier te hebben, een unieke ervaring biedt, en vertrouwen, motivatie en deskundigheid opbouwt. De nadelen zijn dat het riskant is, er is een grote kans op letsel, en de uitrusting is duur.

12. Sporten in de sneeuw

Tot de sneeuwsporten behoren skiën, alpineskiën, snowboarden, schansspringen, schaatsen en sneeuwscooteren. Op Kreta zijn alpinisme, ski-bergbeklimmen en sneeuwvliegerij bekende sneeuwsporten voor de plaatselijke bevolking en toeristen. De bergen op Kreta zijn ideaal voor sneeuwsporten. Psiloritis, Fragokastello, Elafonisi en Falassarna, en Lefka Ori zijn enkele van de beste plaatsen om te skiën. Een van de favoriete activiteiten in de bergen van Kreta in de winter is skiën of snowboarden, vooral voor Kretenzers. De kosten om aan sneeuwsport te doen hangen af van het aantal dagen en welke sport. Voor zeven dagen skiën op Kreta kost het bijvoorbeeld €1.130 per persoon. Het is een privéreis, en het vaardigheidsniveau is gevorderd. Aan de andere kant variëren de kosten om een dag te gaan skiën van €10 tot €35. Verder, winter op Kreta valt meestal tussen december en maart. Daarnaast zijn er een paar dingen die je moet onthouden als je naar een sneeuwsport gaat: draag de juiste laagjes, doe een warming-up, volg de instructies, draag beschermende kleding en ken de grenzen. De voordelen van sneeuwsporten op Kreta zijn dat ze het uithoudingsvermogen verbeteren, het coördinatievermogen vergroten, een perfecte band scheppen en leuk zijn. De nadelen zijn dat ze vermoeiend zijn, kostbaar, lessen nodig hebben, tijdrovend zijn, en de kans op lawines.

Lassithi-gebergte in de winter op Kreta

13. Off-road avontuur

Off-roading betekent het rijden op ruig terrein en het overwinnen van obstakels buiten de gebruikelijke wegen en paden. Het vereist een voertuig dat speciaal is ontworpen voor zware rijomstandigheden, zoals een terreinwagen (ATV) of een vrachtwagen met aangepaste onderdelen. Op Kreta zijn er diverse off-road en ATV routes te vinden, zoals in Rethymno, Zeus Cove, Georgioupolis en Heraklion. Er zijn bedrijven en tours die off-road expedities organiseren op het eiland, zoals de tocht van Hersonissos naar Lasithi Plateau en Kera Kardiotissa, die ongeveer 7 uur duurt en €151,05 kost. ATV's zijn te huur op Kreta, vanaf €40 per dag voor 150cc of 200cc modellen, tot €75 per dag voor 425cc en 450cc modellen. Ook off-road autoverhuur is mogelijk, zoals een Jeep Wrangler 5-deurs of een Carbio 4x4 voor €80 per dag, of een Ford Ranger voor €67 per dag.

Voor beginners zijn er tips om rekening mee te houden voordat ze aan off-road verkenning beginnen, zoals het kiezen van het juiste voertuig, het volgen van lessen en het kennen van je eigen grenzen. Het is ook belangrijk om de nodige uitrusting mee te nemen, zoals zware werkhandschoenen, startkabels, zaklamp, schep, GPS, kaart, EHBO-kit, extra kleding, grijpblok, bandenspanningsmeter, luchtcompressor, voedsel en water. Plan bovendien de dag en controleer de weersomstandigheden en de moeilijkheidsgraad van de route om problemen te voorkomen. Zorg ervoor dat het voertuig in goede staat is.

Off-road verkenning op Kreta heeft voordelen, zoals het verbeteren van rij- en overlevingsvaardigheden, het verlichten van stress, het ontmoeten van nieuwe mensen met een gemeenschappelijke interesse en het versterken van de conditie. Maar het kan ook uitdagend en vermoeiend zijn, en er is een risico op ongelukken en pech. De beste tijd om off-road te verkennen op Kreta is tijdens de zomermaanden.

14. Verken de Oude Steden

Het verkennen van oude steden is het toeren in de historische steden en dorpen van Kreta. Kreta is de thuisbasis van vele oude steden en dorpen, waaronder Chania, Rethymnon en Heraklion. Chania, gelegen aan de noordwestkust van Kreta, is een populaire en mooie oude stad met een middeleeuwse stijl en is perfect voor wandeltochten. Het werd in de 13e eeuw gesticht en werd in 1252 door de Venetianen bezet. In de buurt van het stadscentrum vind je talrijke cafés en bars, en in de zomer wordt Chania druk bezocht door reizigers die op zoek zijn naar stranden of plaatsen om te ontspannen. Enkele van de stranden in de buurt zijn Agia Marina, Kalami en Kalives. Het Archeologisch Museum van Chania en de Witte Bergen zijn ook bezienswaardigheden in Chania.

Rethymnon is ook een oude stad op Kreta met veel geschiedenis en tradities. Het werd gesticht in de late Bronstijd en heeft vestingwerken, herenhuizen, orthodoxe en katholieke kerken en moskeeën. Heraklion is de grootste stad van Kreta en heeft een jachthaven en een internationale luchthaven. Het werd gesticht door de Arabieren in 824 en heeft talrijke bezienswaardigheden, zoals musea, kerken, monumenten en andere historische plaatsen.

Als je Kreta wilt bezoeken, is het belangrijk om te weten dat Kreta drie luchthavens heeft, namelijk Heraklion International "Nikos Kazantzakis" Airport, Chania International "Daskalogiannis" Airport en Sitia Public Airport. Om tijd te besparen en lange reistijden te voorkomen, moet je de juiste luchthaven kiezen. Boek bijvoorbeeld een vlucht naar de luchthaven van Chania als je in het westen van Kreta wilt verblijven, naar de luchthaven van Sitia als je aan de oostkant wilt verblijven, en naar de luchthaven van Heraklion als je aan de noordkant wilt verblijven.

De beste tijd om Kreta te bezoeken om oude steden te verkennen is tussen april en begin november. Als je wilt genieten van het warme water, kun je het beste tussen half mei en begin oktober gaan. Het verkennen van oude steden op Kreta biedt tal van voordelen, zoals het ontdekken van de geschiedenis en tradities van Kreta, het bezoeken van verschillende bezienswaardigheden en een andere kijk op Kreta krijgen. Het nadeel is echter dat vervoer op Kreta een uitdaging kan zijn, vooral voor mensen met bewegingsproblemen. Het huren van een auto wordt aanbevolen om elke oude stad en attractie op Kreta te verkennen. Het gemiddelde budget voor een vakantie op Kreta is ongeveer 81 euro per dag.

De oude stad van Chania

15. Bezoek Archeologische Musea en Sites

Kreta staat bekend om zijn enorme aanbod aan archeologische musea en vindplaatsen. De archeologische vindplaatsen en musea op Kreta hebben duizenden jaren overleefd en hun schoonheid behouden. Enkele archeologische musea en sites op Kreta zijn de Oude Stad van Chania, het Archeologisch Museum van Heraklion en het Minoïsch Paleis van Knossos. Deze sites zijn opgenomen in de 13 Populairste Archeologische Musea op Kreta. Het eiland Kreta heeft een bewogen verleden. Kreta ligt in het midden van de Middellandse Zee en heeft bijna elke beschaving aangetrokken die het gebied ooit heeft beheerst. De steden van Kreta, veroverd door de Romeinen, Venetianen en het Ottomaanse Rijk, combineren verschillende bouwstijlen tot een diverse omgeving. Een van die steden is de oude stad van Chania. Chania is een charmante stad met een eigen persoonlijkheid dankzij de Venetiaanse villa's, Turkse minaretten en vestingmuren. Een andere historische bezienswaardigheid is het Archeologisch Museum van Heraklion. Bezoek het Archeologisch Museum van Heraklion in het hart van Kreta om meer te ontdekken over het fascinerende Minoïsche verleden en de voorwerpen die zowel op de site als in verschillende andere gemeenschappen op Kreta zijn gevonden. Tot slot de opmerkelijke reeks archeologische vindplaatsen en de duizenden jaren oude geschiedenis van Kreta. Het eiland Kreta is de bakermat van de westerse beschaving en herbergt talrijke oude steden en ruïnes. Het Minoïsche paleis van Knossos is de belangrijkste. Knossos ligt op tien minuten rijden van Heraklion, de hoofdstad van het eiland. Bezoek de plaats vroeg in de ochtend of kort na zonsondergang om de massa toeristen te vermijden. Kreta heeft nog veel meer te bieden op het gebied van historische plaatsen. De kosten van een bezoek aan de archeologische musea en sites op Kreta hangen af van de plaats, maar de toegangsprijs ligt meestal tussen de 2 en 15 euro. In het Archeologisch Museum van Heraklion is de toegangsprijs €10; de archeologische site van Knossos kost €15, terwijl het Archeologisch Museum in Chania €4 kost. De voordelen van een bezoek aan de archeologische musea en sites op Kreta zijn dat er veel sites te verkennen zijn, dat je de geschiedenis en tradities van Kreta leert kennen en dat je een divers perspectief over Kreta krijgt. Het nadeel is het vervoer. Vervoer op Kreta is soms een uitdaging, vooral voor mensen met bewegingsproblemen. Het is ideaal om een auto te huren om elke oude stad en attractie op Kreta te verkennen en te bezichtigen.

Museum van Oude Griekse Technologie van Heraklion

Kun je een auto huren op Kreta?

Als je Kreta bezoekt, kun je ervoor kiezen om een auto te huren om je gemakkelijker te verplaatsen. Het is eigenlijk noodzakelijk om een auto te huren als je van plan bent om plaatsen te bezoeken en te verkennen op het eiland. Dit is vooral handig als je met je gezin reist en wilt genieten van de prachtige bezienswaardigheden op Kreta. Het huren van een auto geeft je ook de flexibiliteit om je eigen route te bepalen en je tijd optimaal te benutten, in plaats van afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer.

Wat zijn de factoren waarmee je rekening moet houden voordat je een auto huurt op Kreta?

Hieronder staan de factoren waarmee je rekening moet houden voordat je een auto op Kreta huurt.

  • Verzekering. Autoverhuur op Kreta is inclusief verzekering voor Collision Damage waiver, en een creditcard of bankpas op naam van de bestuurder is vereist als garantie. Een huurauto verzekering beschermt een passagier tegen de kosten van schade bij het huren van een auto.
  • Leeftijd van de bestuurder. Op Kreta is de wettelijke leeftijd om een auto te besturen 18 jaar. Voor het huren van een auto op Kreta is de leeftijdsgrens echter 21 jaar. Een rijbewijs is ook vereist.
  • Het geslacht van de bestuurder. Zolang de bestuurder de wettelijke leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, is rijden op Kreta, ongeacht het geslacht, toegestaan.
  • Auto type. Wanneer je een auto huurt op Kreta, is het aan te raden om te kiezen voor een kleinere auto, omdat de wegen in Griekenland smal zijn en er vaak kleinere auto's op de weg zijn. Echter, als je van plan bent om off-road te verkennen en ruiger terrein wilt opzoeken, is het aan te raden om een Four-Wheel Drive (4WD) te overwegen. 4WD heeft over het algemeen lage en hoge opties en is geschikt voor activiteiten zoals off-road verkenning. Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het kiezen van de juiste huurauto op Kreta.
  • Benodigde documenten. De meeste mensen denken dat het enige noodzakelijke document voor het huren van een auto een rijbewijs is. Er moet echter een betaal- of kredietkaart met de naam van de bestuurder worden verstrekt.

Hoeveel kost een auto huren op Kreta?

De autoverhuur kosten in Kreta variëren afhankelijk van de locatie, het aantal passagiers, de route, het type auto en de duur. De gemiddelde prijs van auto huren op Kreta bedraagt ongeveer 30 tot 40 euro per dag. Een auto huren voor een hele week kost gemiddeld €250, terwijl huren voor een weekend ongeveer €78 kost. Betaalbare autoverhuur op Kreta varieert afhankelijk van het type auto.

Harry Anapliotis
Eigenaar, reisschrijver en webontwikkelaar bij Rental Center Crete
Harry Anapliotis is de eigenaar, schrijver en webontwikkelaar van Rental Center Crete - Autoverhuur.
Rental Center Crete - Car Hire
Autoverhuur bedrijf
Rental Center Crete - Autoverhuur is een autoverhuurbedrijf dat diensten aanbiedt op het eiland Kreta, sinds 1975.
Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis