Alles wat u moet weten over Fodele

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 4 augustus 2021 en bijgewerkt op 25 september 2021.
Alles over Fodele Kreta

Kreta is de thuisbasis van veel plaatsen die lijken op het paradijs, maar geen enkele komt in de buurt van de weelderige en authentieke charme van Fodele Village. Gelegen aan de noordkust van het eiland en op slechts een klein eindje rijden van de hoofdstad Heraklion, ligt Fodele slechts een paar kilometer landinwaarts van het prachtige strand van Fodele, dat zelfs te voet gemakkelijk te bereiken is. Het dorp wordt omringd door olijf-, sinaasappel-, mandarijn- en citroenbomen en is een groene oase, doorkruist door een betoverende rivier die het hele jaar door stroomt.

Het dorp Fodele was ooit de plaats van een oude stad genaamd Astali, een zeehaven voor Axios, maar het is vooral bekend over de hele wereld als de geboorteplaats van de beroemde schilder Dominikos Theotokopoulos of "El Greco". Het museum gewijd aan de schilder die leefde in de 16e eeuw en een prachtige Byzantijnse kerk van Panagia daterend uit de 14e eeuw zijn de belangrijkste attracties van Fodele. Het dorp is ook een authentieke bestemming, met traditionele architectuur en betoverend handwerk. De badplaats Fodele beschikt over een prachtig strand met perfecte condities, evenals een zeer goed ontwikkelde vrijetijdsindustrie.

Fodele strand Kreta

Waar ligt Fodele

Het dorp Fodele ligt aan de noordkust van Kreta, ongeveer 30 kilometer ten westen van de hoofdstad Heraklion en ongeveer 50 km ten oosten van de stad Rethymno. Het is een van de populairste bestemmingen op het eiland vanwege de authentieke charme, het culturele erfgoed en het prachtige strand. Het is heel gemakkelijk om het dorp te bereiken met een huurauto vanuit Heraklion langs de kustweg, terwijl de badplaats op slechts 3 kilometer afstand ligt. Het dichtstbijzijnde grote zomerresort bij Fodele is Agia Pelagia, op slechts een paar kilometer afstand, hoewel deze bestemming nogal druk wordt in de zomer in vergelijking met het meer ontspannen Fodele dorp.

Hoe kom ik in Fodele

Met de auto naar Fodele

U kunt Fodele gemakkelijk bereiken met een auto huren vanaf de luchthaven van Heraklion. De hoofdstad van Kreta ligt slechts 30 km ten oosten van Fodele, met een grote weg tussen de twee plaatsen. De reis duurt meestal slechts ongeveer 30 minuten. Het huren van een auto op Kreta is zeker de beste optie als u enkele van de verbazingwekkende bestemmingen in de buurt van Fodele wilt bezoeken, evenals enkele van de uitstekende stranden langs de kust. Het dorp heeft tal van toeristische diensten beschikbaar, met meer die kunnen worden gevonden in het nabijgelegen Agia Pelagia.

Met de bus naar Fodele

Er rijden dagelijks vele bussen tussen de hoofdstad Heraklion en het dorp Fodele, hoewel de meeste bussen het dorp niet inrijden en langs de kustweg rijden. Tijdens het zomerseizoen kan de frequentie elk uur zijn en de tickets kosten ongeveer 3-5€.

De leukste dingen om te doen in Fodele

Het dorp Fodele is een van de meest authentieke en aangename bestemmingen op Kreta, een groene hemel dicht bij de hoofdstad en de prachtige Middellandse Zeekust. Het is de perfecte mix van cultureel erfgoed en natuurlijke ontsnapping, geboorteplaats van de beroemde El Greco en omgeven door groene boomgaarden, dicht bij het geweldige strand van Fodele.

El Greco Museum

Het strand ligt ongeveer 3 kilometer ten noorden van het eigenlijke dorp en kan ook te voet worden bereikt in minder dan 30 minuten. Het strand van Fodele is opgesplitst in twee delen, waarbij het westelijke deel goed georganiseerd is en uitgerust met parasols en ligbedden, terwijl het oostelijke deel wilder en ongeorganiseerd is, meestal ook minder druk. Aan de westkant is er een groot hotelcomplex en een kleine pier, terwijl er verschillende tavernes en pensions vlak langs het strand liggen.

Terugkerend naar het dorp Fodele, dat vooral bekend is om zijn sinaasappel- en mandarijnproductie, terwijl de plaatselijke bevolking ook prachtig handwerk maakt. Het is ook beroemd als de geboorteplaats van El Greco, met het El Greco Museum gevestigd in een villa ongeveer 1 km ten westen van het dorp. Het prachtige gebouw dateert uit de tijd van de schilder en herbergt verbazingwekkende reproducties van zijn werken, evenals interessante memorabilia met betrekking tot zijn leven en werk.

Panagia kerk in Fodele

Hoewel hij het grootste deel van zijn leven doorbracht en zijn meesterwerken in Spanje creëerde, vergat El Greco nooit zijn Kretenzische afkomst. Vlak naast het museum, een andere fascinerende bezienswaardigheid van Fodele is de Byzantijnse kerk van Panagia (Boodschap van de Maagd Maria), die dateert uit de 12e eeuw, gebouwd over een nog oudere christelijke basiliek.

Er zijn prachtige en unieke fresco's te zien uit de bloeitijd van deze religieuze kunstvorm. De kerk en het museum zijn tijdens het toeristenseizoen dagelijks geopend van 9 tot 19 uur. Het dorp heeft ook een betoverend park, evenals een grote oude platanosboom op het centrale plein. U kunt ook andere fascinerende bezienswaardigheden bezoeken die zich in de buurt van het dorp of langs de noordkust van Kreta bevinden.

Bezoek het klooster van Agios Panteleimon

Het oude klooster van Agios Panteleimon kan worden bereikt door vanuit het dorp ongeveer 4 km naar het binnenland van het eiland te rijden, via kleine weggetjes geflankeerd door betoverende sinaasappel- en mandarijnboomgaarden. Het klooster is gebouwd in de 16e eeuw, aan het eind van het Venetiaanse tijdperk op Kreta en heeft een prachtige architectuur. Tijdens de Ottomaanse bezetting was het klooster een revolutionair centrum en werd als gevolg daarvan zwaar beschadigd. Een bezoek aan deze serene plek is een waarlijk inzichtgevende en lonende ervaring.

Ontdek de ruïnes van de Turkse torens

Tijdens de Ottomaanse bezetting werd dit gebied van Kreta van groot belang geacht en vele verdedigingstorens werden gebouwd op hoge plaatsen langs de kust. Er zijn veel ruïnes rond Fodele van deze torens die bekend staan als koules. U kunt de ruïnes van verschillende koules bezoeken die in de buurt liggen, waaronder Kelia Koules gelegen boven het strand van Fodele, de Kokkinos Pirgos gelegen op een heuvel richting Achlada en Kastelos Koules die het best bewaard is gebleven.

Bezoek het klooster van Savvathiana

Het oude klooster van Savvathiana (of Savatiana), gebouwd in een beschutte natuurlijke positie op ongeveer 440 meter hoogte, dateert uit de Venetiaanse periode. Het ligt in de buurt van Rogdia, ongeveer 20 kilometer ten oosten van Fodele. Het klooster was een van de belangrijkste op het eiland tijdens de Ottomaanse bezetting. Vandaag is het een inspirerende bestemming, met fascinerende bezienswaardigheden zoals de kleine kerk van St. Antonius, een nieuwere kerk van Savatiano, een oude stenen brug en andere mooie hoekjes.

Verken de Santorinios-kloof

De korte maar wilde en spectaculaire kloof van Santorinios is minder bekend vanwege de moeilijke toegankelijkheid. Het ligt ten zuiden van Fodele, bij het dorp Marathos, en het kan worden verkend door de beek en verschillende vijvers over te steken en verbazingwekkende natuurlijke wonderen te bereiken. Met prachtige watervallen en vijvers, de overblijfselen van een oude molen en hoge kliffen, is dit een ware avontuurlijke ervaring.

Ontdek andere stranden in de buurt van Fodele

Hoewel de stranden van Fodele perfect zijn voor wie wil ontspannen en boeiende wateractiviteiten wil beoefenen, kunt u ook andere prachtige stranden langs de centrale noordkust van Kreta verkennen. De badplaats Agia Pelagia ligt ongeveer 15 km ten westen van Fodele en heeft een echt lang strand met alle nodige voorzieningen.

Agia Pelagia baai

Andere prachtige stranden richting Heraklion zijn het lange zandstrand Ligaria beach, het kleine rotsachtige Mades beach of het eindeloze Ammoudara. Richting het westen van Fodele Beach zijn er andere kleinere maar meer afgelegen stranden die de moeite waard zijn, zoals het afgelegen Korakia, Pera Galini of Aliki stranden.

strand in ammoudara

Waar te overnachten in Fodele, Kreta

In het dorp Fodele zijn er slechts een paar overnachtingsmogelijkheden, met verschillende pensions en appartementen die te huur worden aangeboden. Direct naast het strand van Fodele ligt een groot hotelcomplex met meer dan 400 gastenkamers, verschillende zwembaden en andere voorzieningen, evenals een paar hotels langs de kustweg. Als u in of bij Fodele geen accommodatie kunt vinden, zijn er genoeg te vinden in de badplaats Agia Pelagia, op slechts 15 km afstand.

Fodele Beach Hotel and Waterpark Holiday Resort

Dit prachtige complex ligt direct aan het strand van Fodele, met honderden elegante en charmante kamers verdeeld over vele gebouwen en omgeven door tuinen. Er zijn ook drie prachtige zwembaden, een waterpark, sportactiviteiten, wellness-centrum, evenals verschillende restaurants en bars.
website
☏ +30 2810 522000

Orange Apartments Fodele

Deze accommodatie ligt vlak naast het strand van Fodele en biedt kwaliteitsappartementen met balkon direct aan het strand. De kamers zijn eenvoudig en hebben goedkope prijzen.
website

Fontana Apartments Fodele

De Fontana Apartments liggen in het centrum van het dorp en bieden kamers met eigen badkamer, balkon, kitchenette en andere voorzieningen.
website
☏ +30 2810 251758

Waar te eten in Fodele

Restaurants Fodele

Naar Giasemi Taverne

Mooie familie taverne gelegen in het hart van Fodele Village en biedt heerlijke traditionele Griekse en mediterrane gerechten, waaronder de meest verbazingwekkende lamskoteletjes, evenals handgemaakte Oranje raki drankjes.
website / facebook
☏ +30 2810 521207

Plaitis Taverne

Deze taverne ligt direct aan het strand van Fodele en wordt zeer gewaardeerd door zijn gasten. U kunt er terecht voor verse mediterrane en Griekse gerechten, met heerlijke visgerechten en andere lekkernijen.
website / facebook
☏ +30 2810 521082

El Greco Taverne

Leuk klein familierestaurant gelegen in het centrum van Fodele Village. Het biedt heerlijke traditionele gerechten, waaronder zeevruchten, varkensvlees en lamsvlees.
website / tripadvisor
☏ +30 694 408 4616

Beste tijd om Fodele te bezoeken

De noordkust van Kreta heeft het grootste deel van het jaar zon, misschien met uitzondering van enkele maanden in de winter wanneer het te koud is voor de meeste reisactiviteiten. Gezien het feit dat het eiland een populaire bestemming is tijdens het hoogseizoen, met overvolle stranden, is de beste tijd om Fodele te bezoeken tijdens de lente (april-juni) of de herfst (september-oktober). In deze periodes zijn ook de prijzen voor accommodatie en restaurants lager, evenals de temperaturen voor wandelen en andere activiteiten.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis