Alles wat u moet weten over het Kournasmeer

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 18 augustus 2021 en bijgewerkt op 30 juli 2022.
Kournasmeer op Kreta

Het Kournasmeer is het enige zoetwatermeer op Kreta en is van vitaal belang voor het ecosysteem van het gebied. Het ligt in een prachtig landschap en is gevuld met prachtige dingen om te ervaren. Het ligt dicht bij de noordkust van het eiland, tussen de hoofdstad Heraklion en de stad Chania, en het ligt dichter bij de laatste. Het Kournas-meer stond in de oudheid bekend als Koressia, naar een stad die aan de oevers zou hebben gelegen.

Tegenwoordig kijkt het dorp Kournas uit over het meer en er zijn tal van accommodaties en restaurants, zowel in het dorp als dichter bij het meer. Het biedt ook een breed scala aan vrijetijdsactiviteiten, van zwemmen en ontspannen op het strand tot peddelbootjes en andere meer unieke ervaringen. Het meer is vrij klein, met een maximale lengte van iets meer dan 1 km en een maximale breedte van ongeveer 880 meter. Deze gids laat u alles zien wat u moet weten over het Kournasmeer op Kreta!

Het meer van Kournas op Kreta

Waar ligt het Kournasmeer

Het prachtige Kournas meer ligt in een kleine vallei tussen hoge kliffen, op korte afstand van de noordkust van Kreta. Het maakt deel uit van de gemeente Apokoronas in de regio Chania, dicht bij de grens met de regio Rethymno. Het meer van Kournas ligt dicht bij de weg tussen de steden Chania (45 km) en Rethymno (24 km), ongeveer 100 km ten westen van de hoofdstad Heraklion. Van daaruit kunt u een auto huren naar het Kournasmeer en het duurt ongeveer anderhalf uur om het te bereiken. Het dorp Kournas ligt een paar kilometer naar het zuiden, terwijl de dichtstbijzijnde grote nederzetting aan de kust Georgioupoli is (5 km).

Hoe kom ik bij het meer van Kournas

Met de auto naar het Kournasmeer

U kunt het meer van Kournas bereiken met een auto huren vanaf Heraklion of Chania. Het is eigenlijk de beste keuze om het meer te bezoeken en de reis is uiterst aangenaam, door de noordelijke kustweg te volgen. De reis vanuit de hoofdstad duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten, door het volgen van de weg naar het westen en het passeren van Rethymno, terwijl de reis vanuit Chania duurt ongeveer 40 minuten, door het volgen van de weg naar het oosten richting Rethymno en dan rijden naar het zuiden van Georgioupolis. Het meer is zeer goed georganiseerd voor toerisme, met voldoende parkeerplaatsen, markten, tavernes en vele overnachtingsmogelijkheden in de nabijgelegen dorpen. Gezien het comfort en de snelheid, is het huren van een auto op Kreta de beste optie om het Kournas meer en de omgeving te bezoeken.

Bereikbaarheid van het Kournas Meer per Bus

Er rijden regelmatig bussen tussen de belangrijkste steden langs de kust, voornamelijk tussen Heraklion en Chania, waarbij Rethymno gepasseerd wordt. Er gaan echter geen bussen naar Kournas en het dichtstbijzijnde station is in Georgioupoli, zo'n 5 km ten noorden van het meer. Van daaruit kunt u een taxi of plaatselijk vervoer nemen om het meer te bereiken. Toch is de beste optie om dit prachtige meer te bezoeken een auto huren in Chania of Heraklion en er zelf heen te rijden.

De leukste dingen om te doen aan het Kournasmeer

Het magische Kournasmeer is een van de meest fascinerende bestemmingen van Kreta, een wonderbaarlijke natuurlijke schat waar van alles te beleven valt. De eerste indruk van het meer is verbazingwekkend, met zijn ongelofelijke blauwe tinten omgeven door groene vegetatie en de imposante rotsachtige heuvels van de Witte Bergen. Er is een weg rond het meer, maar die is grotendeels onverhard en kan het beste te voet worden verkend.

Kournas Meer Kreta

Zwemmen in het heldere water van het meer

Wandelaars kunnen ook de omliggende heuvels verkennen om unieke plekjes te vinden en adembenemende uitzichten op het Kournas Meer te bewonderen. Veel mensen bezoeken het meer echter om van de prachtige stranden te genieten en in het heldere water te zwemmen. Omdat het een zoetwatermeer is, is de ervaring van het zwemmen er totaal verschillend van de nabijgelegen zee. Het meer is ook een beschermd Natura 2000 gebied, met een rijke biodiversiteit, waaronder eenden, ganzen, aalscholvers, reigers, palingen, waterslangen, goudvissen en zelfs zeldzame schildpadden.

Huur een waterfiets

U kunt het plezier ervaren om in het ondiepe water te vertoeven en kleine visjes gratis hun pootjes te laten pellen. Andere activiteiten zijn het voeren van de eenden of het huren van een peddelboot en het verkennen van de lengte van het meer. Aan de oevers zijn tal van tavernes en restaurants te vinden, waarvan sommige hoger op de heuvels liggen en een prachtig uitzicht op het meer bieden. Er zijn ook veel legenden en mythen verbonden met het Kournasmeer, waaronder het verhaal dat het meer geen bodem heeft, wat in werkelijkheid op 22 meter diepte ligt.

Kournas Meer

Bezoek het dorp Kournas

Op slechts een paar kilometer van het meer van Kournas, heeft het dorp met dezelfde naam nog steeds zijn traditionele sfeer behouden, met oude Kretenzische huizen en een prachtige natuurlijke omgeving. Het uitzicht op het meer vanuit het dorp is ook sensationeel. Hoewel er niet al te veel toeristische diensten zijn, kan een bezoek aan het dorp enkele van zijn verborgen schatten onthullen, waaronder de kerk van Agios Giorgios, die dateert uit de Byzantijnse tijd en gerenoveerd werd tijdens de Venetiaanse periode. Op de weg naar het dorp kunt u ook de kleine Kournas-grot verkennen, met mooie speleologische formaties en een prachtig uitzicht over het meer.

Gezicht op het Kournasmeer vanuit de taverna

Ontdek het dorp Argyroupolis

Het fascinerende dorpje Argyroupolis is een andere prachtige bestemming van Kreta, met onder andere de ruïnes van het oude Lappa, evenals andere archeologische en architecturale schatten. Het Oeroude Lappa werd gesticht door Koning Agamemnon en was vroeger een machtige stad. De sporen van het verleden zijn overal in het dorp te vinden, ook op de oude begraafplaats. Het dorp heeft ook indrukwekkende oude kerken, Venetiaanse herenhuizen en de natuurlijke bronnen die prachtige watervallen vormen.

Argiroupolis Kreta

Verken het Almiros Wetland in Georgioupolis

Naast de prachtige stranden en de toeristische industrie, herbergt Georgioupoli ook een meer onbekende schat. De rivier en het wetland van Almiros ligt net ten westen van het dorp en is een van de belangrijkste van Kreta. Hoewel vrij klein in oppervlakte, beschermt deze natuurlijke hemel vele interessante aquatische plantensoorten, waaronder mirte, oleander, riet en meer. U kunt er een aangename wandeling maken en de verschillende vogelsoorten bewonderen die hier af en toe halt houden.

Ontdek andere stranden in de buurt

Omdat het zo dicht bij de kust ligt, zijn er tal van stranden in de buurt van het Kournasmeer waarvan u kunt genieten tijdens een reis naar Kreta. De nabijgelegen badplaats Georgioupoli heeft een 10 km lang en goed georganiseerd zandstrand, terwijl verder naar het oosten de stranden van Episkopi, Kavros en Kournas even verleidelijk zijn. Het volgende grote strand in het oosten ligt in de stad Rethymno. Ten westen van Georgioupoli is de kust nogal rotsachtig en zijn er slechts kleine inhammen en stranden tot Chania. De populairste zijn Almirida Beach, Kalives Beach, Kolatsos Beach en andere.

georgoupolis stad luchtfoto

Waar te verblijven in Kournas Lake, Kreta

Dichtbij de kust en belangrijke stranden gelegen, is Kournas Meer een geweldige Kretenzische bestemming om te bezoeken en zelfs voor langere tijd te verblijven. Er zijn tal van accommodatiemogelijkheden in de buurt van het meer, met verschillende in het nabijgelegen dorp Kournas en een heleboel in Georgioupolis. Met hotels, villa's en appartementen om uit te kiezen, zijn er veel keuzes beschikbaar, maar ze hebben wel de neiging om volgeboekt te zijn tijdens de zomermaanden.

Kournas Lake

Blue Lake Villa

Deze villa ligt op een perfecte locatie in de heuvels boven het Kournas-meer en biedt een uniek uitzicht op het prachtige meer. Het beschikt ook over prachtige kamers die perfect zijn uitgerust, een verwarmd zwembad en jacuzzi, verbazingwekkende Kretenzische architectuur en design, gratis parkeergelegenheid en internet.
☏ +44 752 0644734
website

Blue Fairy Villas

Perfect gelegen op de heuvel met uitzicht op het Kournas meer, bieden de drie villa's Dafni, Rea en Amelia een prachtige accommodatie met adembenemend uitzicht, mooie kamers, privé zwembaden, volledig uitgeruste keukens en eetruimtes, gratis parkeergelegenheid en nog veel meer.
☏ +30 69733 53991
website

Pinelopi Appartementen

Deze uitstekende accommodatie ligt in een mooi gebied aan de weg tussen Georgioupoli en biedt perfecte eenheden met slaapkamers, eigen badkamers, een kitchenette en terrassen met een prachtig uitzicht op zee. Er is ook een zwembad en een snackbar.
☏ +30 2825 061694
website

Ganzen aan de oever van het meer van Kournas

Waar te eten bij het Kournasmeer

Georgias Traditionele Taverna

Een van de best beoordeelde en populairste restaurants in de buurt van het Kournas-meer, met een prachtig panorama op het meer en heerlijke traditionele Griekse, mediterrane en vegetarische gerechten, allemaal zelfgemaakt door de eigenaar met verse ingrediënten.
☏ +30 2825 061671
website

Kavalos Taverna Cafe

Een zeer gewaardeerd restaurant aan het meer van Kournas. Het ligt op een nabijgelegen heuvel en biedt een prachtig uitzicht op het meer en de zee. Het biedt verbazingwekkende traditionele Kretenzische en Griekse gerechten, maar ook mediterrane specialiteiten, vegetarische en veganistische opties. Gasten moeten zeker het heerlijke lamsvlees proberen.
☏ +30 2825 061642
website

Ambrosia Taverna

Deze traditionele taverne heeft zowel binnen als buiten eetgelegenheden en biedt een gevarieerd menu met traditionele Kretenzische gerechten, grillspecialiteiten, zeevruchten en fantastische desserts. Er is ook een panoramisch uitzicht op het meer.
☏ +30 2825 083008
website

Ganzen op het Kournasmeer

Beste tijd om het Kournasmeer te bezoeken

Het prachtige Kournasmeer is een bestemming voor alle seizoenen, hoewel u er alleen kunt zwemmen tijdens de warmere maanden, van het vroege voorjaar tot het late najaar. Tijdens de winter op Kreta, neemt het meer in omvang toe en verdwijnen de stranden langs de oevers. Het hoogseizoen loopt van midden juni tot midden september en dit is ook de tijd dat het er druk kan worden, terwijl de prijzen meestal iets hoger liggen.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis