Alles wat je moet weten over Matala op Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 8 december 2020 en bijgewerkt op 13 juni 2023.
Alles over Matala Kreta

Matala is een van de beroemdste stranden van Kreta, zowel voor zijn schoonheid als voor zijn geschiedenis - naast de oude geschiedenis was dit strand ook beroemd in meer recente tijden, met name in de jaren 1970. Het is een must voor een bezoek aan het strand op Kreta.

Waar ligt Matala, Kreta?

Matala ligt aan de prachtige zuidkust van Kreta aan de Libische zee, een ongerepte haven aan de baai van Messara. Dit is de regionale eenheid Heraklion, ongeveer in het midden van het eiland op een van de breedste delen.

Hoe kom je in Matala, Kreta

Het is heel gemakkelijk om in Matala te komen. Als u aankomt op de Nikos Kazantzakis Internationale Luchthaven in Heraklion, vindt u uw auto bij Rental Center Crete direct op de luchthaven van Heraklion, zodat u in een mum van tijd op weg kunt zijn. Vanaf het vliegveld sluit de hoofdweg die langs de noordkust loopt aan op een van de hoofdwegen die het eiland met de kust van de Libische zee in het zuiden verbinden. De weg brengt u rechtstreeks naar Matala, en de rit van 66 km duurt ongeveer een uur.

Huurauto in Kourkoulou Wijnmakerij

Als u op Kreta aankomt met een veerboot, kan er een auto op u wachten in de haven van Heraklion, zodat u meteen op de weg kunt zijn zodra u aanmeert. Als u de voorkeur geeft aan het openbaar vervoer, vindt u bussen die een paar keer per dag vertrekken vanaf het Heraklion KTEL station.

De geschiedenis van Matala

Matala heeft een lange geschiedenis! Dit beroemde strand staat bekend om de grotten in de muur van de klif die het strand begrenst. Deze grotten zijn in de recente geschiedenis zeer beroemd om het aantrekken van de internationale tegencultuur in de late jaren 1960 en begin jaren 1970 - hippies (bloemenkinderen) kwamen om van de natuurlijke omgeving te genieten en vrij te leven, waardoor hun huizen in de grotten.

De Muur in Matala

Zij waren echter niet de eersten die gebruik maakten van deze grotten, of van dit prachtige strand. De mythologie zegt dat Zeus - in de gedaante van een stier - de prinses Europa op zijn rug naar het strand van Matala heeft gebracht. In het tijdperk van de Minoïers - de Bronstijd Beschaving van Kreta - diende Matala als de haven van het Paleis van Phaistos. Later, in de Romeinse tijd, was dit de haven van Gortyn. Historici schatten dat de grotten werden gebruikt als graven in de Romeinse of christelijke periode. Dit gebied was zeker bewoond, zoals ook blijkt uit de ruïnes onder de zee. Je kunt ze zien als je gaat snorkelen in de baai van Messara.

Kerk van Panagia in Cave Matala

In de 20e eeuw en daarvoor was dit gewoon een rustig vissersdorpje, een van de vele, voordat de hippies het ontdekten en het naar internationale faam katapulteerden. Het staat zelfs in een liedje van Joni Mitchell. Andere beroemde namen uit die tijd die enige tijd van de Matala zon en levensstijl hebben genoten zijn Joan Baez, Janis Joplin, en Bob Dylan.

Matala-Centrale Markt

In de afgelopen jaren is Matala meer ontwikkeld, zodat u volop accommodaties en faciliteiten vindt. Maar het blijft ook ongerept: het strand maakt ook deel uit van het Natura 2000 netwerk - een beschermd natuurgebied.

Wat te zien en te doen in Matala

Er is genoeg te doen in Matala zelf. Dit is een van de beroemdste stranden van Kreta. Het is vrij groot - 250 meter lang en bijna 50 meter breed. Je kunt er leuke watersporten uitproberen. Je kunt snorkelen (je ogen open houden voor ruïnes) en je kunt de grotten in de kliffen verkennen.

Matala Strandzicht

Geniet van een strandvakantie - Prachtige stranden in de buurt van Matala

Matala is een buitengewoon strand. Naast het verkrijgen van de Blauwe Vlag - een onderscheiding die niet alleen de uitstekende kwaliteit van het water weerspiegelt, maar ook de milieuvriendelijke praktijken van de stranden, het onderhoud en de netheid en veiligheid - is de gouden standaard in strandprijzen. Dit is een full service strand, met douches en toiletten, een strandwacht en eerste hulp. U vindt er ook strandbars voor gezelligheid en verfrissingen.

Kleurrijke Houten Longchair in Matala Beach

Net ten zuiden van Matala ligt het strand van "Kokkinos Ammos" - dit betekent "Rood Zand", en dat is het echt - opvallend door het blauw van de zee. Net als Matala was dit een populaire plek bij de bloemkinderen. In tegenstelling tot Matala, hield het een beetje meer van de vrije geest. Dit is een van de meer nudisme-vriendelijke stranden van Kreta. Het strand van Kommos ligt 2 km ten noorden van Matala. Dit is een strand dat beschermd wordt door historische beschermingswetten, dus het is wat wilder. De ruïnes van de haven van Kommos liggen op het strand. Zowel dit strand als Kokkinos Ammos behoren samen met Matala tot het Natura 2000 netwerk netwerk. In het geval van het strand van Kommos, is dit een broedgebied voor de beroemde caretta caretta zeeschildpad, de geliefde beschermde diersoort van Kreta. U kunt ook een soort witte lelie zien groeien in het zand. Er is een cantina en ligbedden, douches en een badmeester. Maar als je moe bent geworden van de beschaving en het textiel, kun je je aansluiten bij de naturisten die naar verluidt de voorkeur geven aan het noordelijke deel van het strand, genaamd 'Potamos' of 'Potamoserma'.

Kommos Strand

Stena Beach - 20 km van Matala maar 40 minuten rijden over een bochtige weg - moet het meest zuidelijke strand van het vasteland van Kreta zijn (we zeggen "vasteland" omdat Kreta ook zijn eigen kleine eilandjes heeft). Deze afgelegen, ingesloten baai van een juweelachtige zee en een klein rotsachtig eilandje in het midden ervan is als een droom. Het is een wild strand, dus breng wat je nodig hebt en breng een masker en een snorkel mee - het is een prachtige plek om te verkennen.

Matala Bay Kreta

Activiteiten rond Matala

Matala is een geweldige regio om echt in contact te komen met de natuur. Archelon - de Sea Turtle Protection Society of Greece - heeft een centrum waar u meer kunt leren over hun activiteiten.

Preveli-strand aan de Libische Zee

Maak een dagtocht om nog een ander strand te verkennen - de boten vertrekken vanuit Matala naar een ander mooi strand aan de zuidkust - het beroemde Preveli-strand. Vele jaren geleden was dit strand alleen te bereiken via een wandeling. Het strand ligt in een eigen baai aan de monding van een rivier, waarvan de oevers zijn omzoomd met een palmbos. Het is absoluut prachtig. Een enorme set trappen beklimt de klif voor een prachtig uitzicht. Terwijl u hier boven bent, bezoekt u het prachtige laat 16e eeuwse klooster. De monniken zijn hier actief geweest in alle Kretenzische strijd, inclusief de verzetsbeweging in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Duitse bezetting - een inspirerend verhaal.

Matala Beach Festival

Het Matala Beach Festival is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in Matala. Het festival biedt live muziekoptredens van verschillende artiesten en dans- en culturele evenementen. Het festival vindt meestal plaats in de zomer en trekt zowel lokale als internationale bezoekers.

Matala strandfestival keert terug in 2023

Het is officieel - het Matala Beach Festival is terug!

Na een onderbreking van drie jaar als gevolg van de pandemie wordt de 10e editie van het festival een feest van cultuur, plezier en vreugde in een van 's werelds bekendste erfgoedlocaties - de beroemde Matala Caves & Beach. Het thema voor het festival van 2023 is een jubileumviering en het belooft een onvergetelijke ervaring te worden met een breed scala aan boeiende en spannende activiteiten. Het festival vindt plaats op 23, 24 en 25 juni 2023. Bovendien wordt het beroemde Matala Street Painting dit jaar een week eerder gehouden, op 18 juni, om kleur en vreugde terug te brengen in Matala. Het feit dat het festival dit jaar 10 jaar bestaat, getuigt van de status van Zuid-Kreta als het hart van de festivals.

Ledereen moet erbij zijn voor Matala Beach Festival 2023!

Culturele Excursies rond Matala

Dit deel van Kreta is zeer rijk aan geschiedenis en mythologie. Er is een kaap ten zuiden van Matala, vermoedelijk de Kaap Nyssos van de Odyssee, waar het schip van Menelaus is vergaan. En we hebben het al gehad over de tryst van Zeus en Europa.

Noordelijke ingang in Knossos Palace

Er is veel te zien rond Matala als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis. Phaistos is één van de vier Minoïsche paleizen die op Kreta zijn ontdekt (de andere zijn Kato Zakros - aan de oostelijke rand van het eiland, Malia - ten oosten van Heraklion, Kydonia - begraven onder het hedendaagse Chania, en natuurlijk de show-stopper - Knossos, zo drastisch gerestaureerd door Sir Arthur Evans aan het begin van de 20e eeuw.) Dramatisch gelegen op de helling van de heuvel Kastri, met uitzicht op de vruchtbare Messara vlakte, de ruïnes van Phaistos, vermoedelijk de oudste van de paleizen van Kreta. De beroemde Phaistos disc, een record van "Minoïsche hiërogliefen” - Minoïsche lineaire A. werd hier gevonden, een van de schatten van het Archeologisch museum in Heraklion.

Matala Hoofdweg

U kunt ook een bezoek brengen aan Ancient Gortys (niet te verwarren met de oude stad met dezelfde naam in de Peloponnesos), een fantastische archeologische site met 3000 jaar geschiedenis. Dit was een van de grote steden in de Minoïsche periode, en in de 3e eeuw voor Christus overtrof het Phaistos in omvang. In de Romeinse tijd was de hoofdstad van Kreta Gortys. De stad bloeide op tot ze uiteindelijk werd vernietigd door de Arabieren, in 828 na Christus. Het heeft monumenten uit verschillende tijdperken, waaronder die van het Byzantijnse Christendom. U ziet de beroemde inscriptie de “Law of Gortyn,” de Romeinse Odeon, de Romeinse baden en het luxueuze “Praetorium” - het hoofdkwartier van de provincie Kreta en Cyrenaica (Libië).

El Greco museum

Het Vrontisi-klooster is een juweel van de “Kretenzische Renaissance” - een Kretenzisch klooster uit de 14e eeuw (de Venetiaanse periode) dat rijk was aan kunst. Volgens de traditie zou de grote schilder El Greco (wist u dat hij Kretenzisch was) hier een tijdje gestudeerd hebben. Het klooster uit de Venetiaanse tijd is ingesloten, zoals veel van de beroemde kloosters uit die tijd.

Lees ook: Kamilari Kreta - Het mooiste dorp van Zuid-Kreta bij het Matala strand

 Kreta Matala Strand 2020

Dit prachtige landschap is ruig en dramatisch. Maar het levert ook wat interessante wijn op. Bezoek het wijnhuis van Kourkoulou, een prachtig uur en 20 minuten rijden door Spili - zorg ervoor dat je stopt en de fontein van de Leeuwen ziet. Deze nieuwe familiewijnmakerij is gespecialiseerd in het vermeerderen van oude inheemse Kretenzische variëteiten - terroir met serieuze wortels.

Bezoek aan Matala

De zuidkust van Kreta staat bekend om zijn prachtige stranden, zijn culturele bezienswaardigheden en vooral zijn ongerepte karakter. Dit is een prachtig gebied van Kreta om te verkennen met een huurauto.

Lees ook: Is Kreta homovriendelijk?

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis