Kommos Strand: rustig naaktstrand in Zuid-Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 1 maart 2023 en bijgewerkt op 9 mei 2023.
Kommos Kreta

De regio Heraklion staat niet alleen bekend om zijn historische ruïnes, verbazingwekkende archeologische vindplaatsen en indrukwekkende monumenten. Het is ook de thuisbasis van enkele van de beste stranden, die Kreta te bieden heeft. Een populair strand, dat het vermelden waard is, is Kommos. Deze geliefde maar afgelegen plek is favoriet bij de plaatselijke bevolking en bij toeristen vanwege de vriendelijke sfeer waarin het naturisma kan worden beoefend. Maar om zo'n strand ten volle te kunnen ervaren, moet je wel wat meer weten over de ligging en het aanbod.

Lees hieronder alles wat je moet weten over het strand van Kommos.

Waar ligt het strand van Kommos?

Het strand van Kommos ligt 66 kilometer ten zuidwesten van Heraklion, 2 kilometer ten noorden van Matala en dicht bij het dorp Pitsidia. Het is in feite het verste zuidelijkste deel van Kreta en het meest afgelegen stuk van de uitgestrekte kustlijn van de Baai van Messara.

Het tropische strand van Kommos

Waarom zou je het strand van Kommos bezoeken?

Vanwege de oude vindplaats en het verbod op particuliere ondernemingen in het gebied, is het strand van Kommos redelijk onontwikkeld, maar toch echt schitterend. Vergeleken met het strand van Matala is Kommos veel gemoedelijker en rustiger, waardoor het een perfecte plek is voor een ontspannende middag. Op dit strand kun je als geen ander genieten van de kalme en de rustgevende sfeer van de natuur.

Overal in het gebied zijn rotsformaties en andere natuurlijke bezienswaardigheden te vinden. De hele kustlijn van Kommos is echter blootgesteld aan de overheersende westenwinden. Vanwege de ruwe zeebodem in sommige gebieden is bij het zwemmen voorzichtigheid geboden.

Strand van Kommos - uitzicht vanaf de heuvel

Het strand van Kommos heeft ook een gedeelte voor nudisten. Het gebied is relatief groot, dus loop door tot je ontdekt waar het nudistengedeelte van het strand is. Bovendien is het strand van Kommos één van die gebieden waar de Caretta Caretta schildpad zijn eieren legt. De archeologische plekken waar dit is plaatsvindt zijn gemarkeerd, zodat het uitkomen van de eieren niet verstoord kan worden.

Accommodaties in de vorm van hotels, appartementen en studio's zijn niet ver van het strand van Kommos te vinden. Daarom kun je niet alleen zonder problemen genieten van de natuurvriendelijke sfeer van het strand, maar ook van de nabijgelegen voorzieningen.

Mensen komen niet alleen naar Kommos om te zwemmen, maar ook om het prachtige landschap te bewonderen en naar de zonsondergang te kijken. Het strand strekt zich uit rond de baai van Messara, met de grote blauwe Libische Zee die zich voor je uitstrekt. De Paximadia eilanden lijken van vorm te veranderen, afhankelijk van je positie en gezichtspunt, wat de kijkers op het verkeerde been zet. De zonsondergang achter de eilandjes laat in de middag is één van de mooiste zonsondergangen van Kreta.

Lees ook: Is Kreta homovriendelijk?

Het strand van Kommos op het eiland Kreta

Het noordelijke deel van Kommos, Potamos of Potamoserma, is een populaire bestemming voor naturisten op Kreta sinds de hippies het gebied in de jaren zeventig overspoelden. Omdat Kommos een beschermd archeologisch gebied met bouwbeperkingen is, staan er alleen een paar tamarisken rond het terrein. Een goed verzorgd strand met parasols, ligbedden, toiletten, douches, een kantine en een strandwacht ligt ten zuiden van Kommos.

Lees ook: Kalamaki - een klein kustplaatsje ten zuiden van Heraklion

Hoe kom je bij het strand van Kommos?

De beste en de meest kosteneffectieve optie om naar het strand van Kommos te gaan is met een huurauto op Kreta. Zo kun je in je eigen tempo reizen en kun je zelfs ook nog andere nabijgelegen stranden verkennen terwijl je onderweg bent. Bovendien heb je niet te maken met het gedoe van het vinden van openbaar vervoer, vooral als je veel bagage bij je hebt.

Het strand van Kommos ligt op ongeveer 65-70 kilometer van Heraklion. Zodra je vertrekt, neem je de route naar Messara, via Tymbaki en Moires. Ga verder naar Pitsidia en Matala nadat je Moires bent gepasseerd. Na het passeren van Pitsidia neem je een route door de prachtige olijfboomgaarden en volg je de borden naar het strand van Kommos.

Het beroemde naaktstrand van Kommos

Als je de voorkeur geeft aan het openbaar vervoer in plaats van een huurauto, dan kun je een bus of een taxi nemen. Er zijn veel taxidiensten verspreid over het centrum van Heraklion, dus het vinden van een taxi hoeft geen probleem te zijn. De rit duurt ongeveer één uur en kost ongeveer 65 euro, afhankelijk van het verkeer.

Er rijden geen rechtstreekse bussen van Heraklion naar het stand van Kommos. Je zult dus een bus moeten nemen van het busstation van Heraklion naar Matala. Daar aangekomen neem je dan een taxi naar het strand van Kommos. Als je voor de bus kiest, duurt de reis ongeveer twee uur en het buskaartje kost ongeveer 8 euro.

Is er een archeologische site in de buurt van het strand van Kommos?

Ja. Op ongeveer 2 kilometer afstand van het strand van Kommos ligt de archeologische site van Kommos. Kommos archeologische site was een belangrijke Minoïsche haven tijdens de Bronstijd en is het onderwerp van uitgebreide opgravingen sinds de jaren 1970. De site omvat de overblijfselen van een groot paleis complex, administratieve gebouwen, woonwijken en opslagfaciliteiten. Kommos heeft ook een goed bewaard gebleven haven en is bekend om zijn indrukwekkende architectuur, met inbegrip van de Minoïsche stijl gebouwen en een grote centrale binnenplaats. De site biedt waardevolle inzichten in het dagelijks leven, de economie en de politieke structuur van de Minoïsche beschaving, en is een populaire bestemming voor toeristen en geleerden.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis