Zuid-Kreta: Verbazingwekkende bezienswaardigheden, rustgevende stranden & lokale dorpen

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 16 september 2020 en bijgewerkt op 8 maart 2023.
Zuid-Kreta - Bezienswaardigheden, stranden, dorpen

Kreta ligt ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Athene en ongeveer 200 kilometer ten noorden van Afrika en wordt beschouwd als een van de grootste eilanden in de Middellandse Zee. Het ligt bijna horizontaal in de richting van het westen - oosten, het is bijna 300 km lang door de lucht en slechts 15 tot 60 km breed. Behalve Cyprus in het oosten is het het meest zuidelijke punt van Europa, aangezien de kust van Afrika ten zuiden daarvan ligt (met uitzondering van het kleine eiland van Gavdos).

Het grootste deel van de bevolking van het eiland woont in het noordelijke deel van de kust, dat geografisch gezien beter bereikbaar is dan het zuidelijke deel. De bergketens strekken zich uit van het noordelijke deel, langs bijna het hele eiland, naar het zuiden. In de meeste gevallen eindigen ze hun weg naar het zuiden (Libische kust), met de ravijnen, waardoor het zuidelijke deel van Kreta in sommige delen ruig en minder bevolkt is, en het heeft geen goed wegennet.

Pad in de Samaria-kloof

Dit aanzienlijke nadeel voor de bevolking is omgekeerd evenredig met de schoonheid van de zuidkant van Kreta. In tegenstelling tot het noorden is het zuiden rijk aan dramatische taferelen van de ravijnen, waaruit af en toe rivieren ontstaan die uitmonden in een kristalheldere zee, in de buurt van de prachtige stranden, zand of zeer fijn grind. Het grootste strand is hier ook een van de langste Europese ravijnen - Samaria, dat is gelegen in het zuidwesten van Kreta, in de uitlopers van de Witte Bergen (Lefka Ori). Met een ticket, dat een paar euro kost, en de toepassing van uw verblijf in de canyon op de bergachtige dienst kunt u een hele dag doorbrengen in deze 18 km lange kloof, of 7 - 8 uur, omdat dit de tijd is die nodig is om er doorheen te lopen. Voor de liefhebbers van wandelen zijn er georganiseerde tochten die de canyon vanuit het noorden binnengaan - vanaf de top van het Omalos-plateau.

Lees ook: West-Kreta: Beste stranden, bezienswaardigheden, activiteiten

Het dorp Chora Sfakion ligt in het zuiden van Kreta. De inheemse bevolking is van een bijzondere "variëteit" en je zult ze zelden zien. De oudere en meer conservatieve mensen zijn niet al te enthousiast over de invasie van toeristen naar Kreta en laten zich liever niet fotograferen. Als je ze wel tegenkomt, zul je ze meestal midden in de zomer bij 40 graden gekleed in een soort traditionele klederdracht aantreffen.

Chora Sfakion of Sfakia

Aan de zuidkant van Kreta, in het centrale deel van het eiland moet u de Preveli beach, ongeveer veertig kilometer ten zuiden van Rethymno. Tien kilometer voor de zuidkust komt de plaatselijke weg plotseling in een steile Kourtaliotiko canyon waar je een grote, droge rivierbedding ziet, waar bijna altijd een vreselijk harde wind doorheen waait.

Lees ook: Oost-Kreta: Beste Stranden, Bezienswaardigheden, Activiteiten

Preveli Beach

Een paar kilometer ten noorden van Matala is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen op Kreta te vinden - een paar duizend jaar oud Minoïsch paleis in Phaistos.

De Phestos-schijf in Phestos

In het zuidelijke deel van Kreta moet u ook het prachtige zandstrand bezoeken tussen Elafonisi en Paleochora - in het westelijke deel van het eiland. Natuurliefhebbers zullen genieten en beschermd gebied van Elafonisi. Er zijn geen hotels, restaurants of andere tekenen van beschaving, want het witte zand en de ongelofelijke turquoise zee is het ding dat indruk maakt op de bezoekers. In het zuiden Kouremenos strand, Vai, Myrtos moet ook worden gewezen. In het oostelijke deel van de zuidkust van Kreta, aan het einde van een wat meer tamme canyon vind je Matala. Dit kleine stadje heeft een geregistreerde bevolking van 123 mensen, en op twee of drie kleine hotels en hetzelfde aantal appartementsgebouwen na zijn alle andere dagelijkse toestroom van gasten bezoekers die hier komen om de hele dag aan het prachtige strand door te brengen. Verschillende restaurants staan deels op pilaren aan het strand, een paar cafés en winkels, en dat is alles. Toch is de algemene indruk van de plaats zelf - ontspannend.

Lees ook: Alles wat u moet weten over Lendas

omalos, balos en elafonisi strand

Beste stranden van Zuid-Kreta

Bekijk de volgende kaart voor de populairste stranden in Zuid-Kreta.

De beste stranden van Kreta zijn het moeilijkst te bereiken omdat ze vaak wild zijn en niet zo dicht bij de toeristische gebieden. Het is aan te raden voor degenen die willen zwemmen als in de hemel, om met de bus of auto naar Matala te gaan, waar er borden zijn die naar het strand leiden, hoewel je voorzichtig moet zijn omdat de baan een beetje steil is. Een van deze mooie en afgelegen stranden is zeker de verlaten baai Balos, op het nauwelijks bewoonde schiereiland Gramvousa in het noordwesten van Kreta. Een deel van de lagune die zich opent naar de zee biedt een veilige zwemplek en een prachtig strand met schelpen en koraal. De waterdiepte van een halve meter is ideaal voor kinderen en peddelen in het ondiepe. En als u zich ooit verveeld voelt door de schoonheid van de natuur tijdens een bezoek aan het zuidelijke deel van Kreta, volg dan een van de wegen naar het noorden en in slechts een uurtje bent u weer terug in de "beschaving"!

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis