Elafonisi: Gids van het rozenstrand op Kreta

van Rental Center Crete - Car hire • Dit artikel werd gepubliceerd op 23 augustus 2023
Elafonissi Beach

Elafonisi Beach is een prachtig strand gelegen aan de zuidwestkust van Kreta, in de regio van het district Chania. Het ligt ongeveer 74 km van Chania. Elafonisi Beach is een wit zandstrand met onberispelijk helder water. Het is meerdere keren verkozen tot een van de beste stranden ter wereld. Wat Elafonisi onderscheidt van de andere stranden op Kreta, is het prachtige roze zand. De meeste delen zijn roze, maar op andere plekken is het zand wit. Het gebied rondom Elafonisi Beach behoort tot de Natura 2000-beschermde gebieden. Elafonisi Beach herbergt tal van inheemse planten en bedreigde dieren, waaronder de onechte karetschildpadden. Deze schildpadden bezoeken het strand elk jaar om hun eieren te leggen. Elafonisi Beach heeft een charme waar toeristen niet aan kunnen weerstaan. Net als de rest van Kreta is het klimaat in Elafonisi altijd warm en ideaal voor een dagje strand. Er zijn basisvoorzieningen op het strand, voldoende voor een comfortabel verblijf. Er zijn bars die verfrissingen verkopen en een enkele taverne die snacks serveert. Hoge gebouwen zul je niet in de buurt van Elafonisi Beach zien. Er zijn verschillende villa's en hotels in de buurt van Elafonisi Beach om te verblijven. Er zijn echter geen luxe hotels of resorts beschikbaar in het gebied. Alleen de basisvoorzieningen zoals mini-markten en restaurants zijn beschikbaar.

De toerisme-industrie in Griekenland, met name op het eiland Kreta, is uitgegroeid tot de snelst groeiende toerismemarkt in Griekenland. Het heeft in de afgelopen zes jaar een groei van 60% geregistreerd. Kreta staat bekend om zijn lange traditie en geschiedenis, vooral op het gebied van cultuur. Niet te vergeten zijn adembenemende stranden. Het wordt beschouwd als een zeer veilige bestemming voor toeristen van over de hele wereld. Er zijn veel geweldige plekken om te bezoeken op Kreta, en een daarvan is Elafonisi Beach. Een bezoek aan Kreta zou niet compleet zijn zonder een glimp op te vangen van het prachtige Elafonisi Beach. Het is geen verrassing dat Elafonisi Beach populair is onder toeristen. Het heeft een schoonheid die onvergelijkbaar is. Elafonisi Beach ontvangt elk jaar duizenden bezoekers, vooral tijdens de zomer.

Elafonissi Beach

Wat is Elafonisi Beach?

Elafonisi Beach behoort tot de mooiste stranden op het eiland Kreta. Gelegen op 75 km van Chania, is Elafonisi Beach een zandstrand met kristalhelder water. Er zijn enkele ondiepe gebieden in het water waar mensen tot aan hun knieën kunnen waden. Elafonisi Beach heeft zijn naam te danken aan het Griekse woord "elafi", wat "hert" betekent. Men ontdekte dat men moeiteloos te voet naar het eiland kon gaan, zoals een hert dat dat ook deed. Elafonisi beach is meerdere keren genomineerd als een van de prachtige stranden, niet alleen in Europa maar ook in de hele wereld. Het schitterende strand heeft talrijke duinen, cederbomen, witte lelies, zwarte rotsen, zeldzame diersoorten en vogels die het gebied bewonen, en helder turquoise water en wit zand. Elafonisi Beach herbergt 110 plantensoorten. Het gebied rond Elafonisi Beach is beschermd door Natura 2000, met name de zeldzame onechte karetschildpad Caretta-Caretta. Het zand van Elafonisi Beach is meestal wit, maar op veel plaatsen heeft het een roze tint. De reden achter het verbluffende roze zand is het grote aantal gebroken schelpen dat het bevat. De mooie kleur verandert met de getijden en is rozer naargelang het tijdstip van het jaar. De schoonheid en rust van Elafonisi Beach, niet bekend bij velen, heeft een trieste en donkere geschiedenis. Elafonisi Beach was de locatie van een bloedbad waarbij talrijke Grieken werden gedood in de hoop te ontsnappen aan de onderdrukking van de Ottomanen tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Veel Grieken, tussen de 650 en 850 mensen, verstopten zich op Elafonisi. Ze wachtten op een reddingsschip toen ze op Paaszondag van 1824 werden ontdekt. Elafonisi Beach is de locatie van een scheepswrak genaamd Imperatrix, dat plaatsvond op 22 februari 1907. Er zijn 38 mensen omgekomen door de noordwestelijke winden toen ze in een reddingsboot probeerden de kust te bereiken. Op dit moment is er op het kleine eiland een groot houten kruis te zien ter herdenking van de begraafplaats van de slachtoffers van het scheepswrak. Er stond ooit een vuurtoren in het gebied om scheepswrakken te voorkomen. Deze werd echter vernietigd door Duitse bezettingstroepen in de Tweede Wereldoorlog. Vlak bij de vuurtoren werd een kapel gebouwd en gewijd aan Agios Nikolaos.

Elafonissi Beach

Waar ligt Elafonisi Beach?

Elafonisi Beach ligt 76 km ten westen van Chania. De breedtegraad van Elafonisi Beach is 35,270897, en de lengtegraad is 23,540518. De weg naar Elafonisi is smal en heeft veel bochten. Het is een hele uitdaging om van Chania naar Elafonisi Beach te rijden. De wegen zijn smal maar goed geasfalteerd, vooral rond de stadjes en de Topolia-kloof. De rijtijd is ongeveer 1,5 uur.

Hoe ziet de kaart van Elafonisi Beach eruit?

Elafonissi is een strand in de zuidwestelijke hoek van het eiland Kreta. Het maakt deel uit van de regionale eenheid Chania.

Hieronder vind je een afbeelding van de kaart van Elafonisi Beach.

Elafonissi beach map

Welke voorzieningen zijn er op Elafonisi Beach?

Op Elafonisi Beach zijn er basisvoorzieningen beschikbaar. Er is één traditionele taverne bij het strand bij de ingang die alleen snacks verkoopt, genoeg om iemand bezig te houden op een drukke stranddag. Verwacht geen luxe maaltijden zoals die in restaurants worden geserveerd. Er zijn twee strandbars die koude drankjes en andere verfrissingen serveren. Kleedhokjes zijn beschikbaar in het gebied en kunnen gratis worden gebruikt. Schone en goed onderhouden toiletten bevinden zich bij de ingang van het strand en kosten 50 cent om te gebruiken. Bezoekers kunnen een ligstoel en parasols huren, en deze kosten 10 euro. Er is een Kite Flying Centre en enkele watersportuitrustingen in het gebied. Een winkel in de buurt van de parkeerplaats verkoopt bijna alles wat nodig is voor een stranduitstapje, zoals handdoeken, zwemkleding, opblaasbare zwembandjes, snorkeluitrusting en souvenirs.

Welke activiteiten zijn er op Elafonisi Beach?

Naast het majestueuze uitzicht heeft Elafonisi Beach veel te bieden qua activiteiten. Strandgangers hebben een breed scala aan activiteiten om uit te kiezen. Als iemand van watersport houdt, is Elafonisi de juiste plek. Mensen kunnen activiteiten kiezen zoals windsurfen, stand-up paddleboarding en kajakken. Er is een kite flying centre, voornamelijk omdat het gebied vaak wordt getroffen door sterke winden. Mensen die niet zo actief zijn, kunnen zich inschrijven voor beginnerslessen in watersporten. Voor de meest avontuurlijke mensen is wandelen een prominente activiteit op Elafonisi Beach. Volg eenvoudig het E4-pad in de buurt van het gebied. Kinderen kunnen snorkelen proberen of gewoon spelen op het strand en zandkastelen bouwen.

Wanneer is de beste tijd om Elafonisi Beach te bezoeken?

De beste tijd om Elafonisi Beach te bezoeken is tijdens de late maanden september en oktober. Het vroege najaarsweer is nog steeds aangenaam, mild en niet te winderig. De watertemperatuur is ideaal om te zwemmen, te snorkelen en te spelen. Elafonisi Beach is ook minder druk in april en mei. De zomer is het hoogseizoen op Elafonisi Beach. Bezoekers moeten een bezoek aan het strand vermijden in juli en augustus. Het Elafonisi-strand kan in de zomer druk worden met toeristen en de lokale bevolking. Net als de meeste van Kreta heeft Elafonisi Beach het hele jaar door een zeer mild klimaat, dankzij de omliggende Middellandse Zee. Iedereen kan Elafonisi Beach op elk moment van het jaar bezoeken, afhankelijk van hun voorkeuren.

Hoe is het behoud van Elafonisi Beach?

Elafonissi Beach valt onder het Natura 2000-beschermingsprogramma. Het gebied rondom Elafonisi Beach maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk dat endemische en unieke natuurwonderen beschermt. Het zand heeft een lichtroze kleur die wordt veroorzaakt door schelpen. De schelpen van deze zeedieren zijn roze of rood. Wanneer deze zeedieren sterven, spoelen hun schelpen aan op het zand en vermengen zich ermee. Elafonisi Beach is gastheer van enkele bedreigde dieren zoals de onechte karetschildpad en talrijke zeldzame dieren. Elafonisi Beach is het broedgebied van de onechte karetschildpad. Elk zomerseizoen worden deze gebieden afgebakend om de schildpadden en hun eieren te beschermen. Het eiland is gevuld met zandduinen met zeenarcissen en jeneverbessen. Het is ten strengste verboden om planten, schelpen, dieren of zand uit het gebied te verwijderen of te plukken. Kamperen en vreugdevuren zijn ook ten strengste verboden.

Hoe kom je bij Elafonisi Beach?

De gemakkelijkste en ideale manier om bij Elafonisi Beach te komen, is door een voertuig te huren. De reis duurt ongeveer 1,5 uur vanuit Chania. Het huren van een auto is handig en brengt reizigers naar plaatsen die moeilijk te bereiken zijn. Reizen van Chania naar Elafonisi via Topolia is de beste manier. De weg brengt je in een uur of meer naar Elafonisi. De weg naar Elafonisi Beach via de Topolia Gorge is een van de meest plezierige ritten, met eindeloze mogelijkheden voor foto's van de Kretenzische bergen. Een andere optie is om deel te nemen aan een georganiseerde tour met de Elafonisi Express-bus. De meeste van deze rondleidingen halen reizigers rechtstreeks op bij hun hotel. Een andere optie om Elafonisi Beach te bezoeken, is per boot. Er zijn dagelijkse boottochten vanuit Paleochora, gelegen in het zuiden van Kreta. De boottocht biedt een prachtig uitzicht op de wilde kust en duurt ongeveer een uur.

 Ontdek Kreta met een huurauto vanaf €49 per dag

Welke factoren moet je overwegen voordat je een auto huurt op Kreta?

Hieronder staan de factoren die je moet overwegen voordat je een auto huurt op Kreta.

  • Verzekering: Autoverzekering is belangrijk, omdat het passagiers beschermt tegen de kosten van schade bij het huren van een auto. Een huurauto op Kreta is inclusief verzekering voor schade door aanrijding en de creditcard van de bestuurder is vereist als garantie.
  • Leeftijd van de bestuurder: De wettelijke leeftijdseis om te rijden op Kreta is 18 jaar. De bestuurder moet een geldig rijbewijs hebben en essentiële documenten zoals een identiteitsbewijs of paspoort.
  • Geslacht van de bestuurder: Vrouwen en mannen kunnen rijden op Kreta. Zolang de bestuurder de wettelijke leeftijd van 18 jaar heeft, is autorijden toegestaan op Kreta, ongeacht het geslacht.
  • Type auto: Reizen met groepen of familieleden vereist een grotere auto. Autoverhuurbedrijven op Kreta bieden een verscheidenheid aan auto's om uit te kiezen. Het is het beste om een kleinere auto te kiezen bij het rijden op Kreta. Dit komt omdat sommige Griekse wegen smal zijn. Het type auto is een grote factor in het kiezen van de juiste huurauto op Kreta.
  • Documenten die nodig zijn voor het huren van een auto: Een belangrijk document dat nodig is voor het huren van een voertuig is een geldig rijbewijs. Een creditcard of betaalpas kan ook worden getoond, samen met een paspoort of identiteitskaart.

Hoeveel kost een autoverhuur op Kreta?

Het eiland Kreta kan het beste worden verkend met een gehuurde auto. Bezoekers kunnen met een gehuurde auto snel naar de topbestemmingen van Kreta reizen. De kosten van auto huren Kreta variëren afhankelijk van het aantal personen, de route, het type auto, de bestemming en de duur. De gemiddelde kosten van het huren van een auto op Kreta zijn ongeveer €30 tot €40 per dag. Het huren van een auto voor een hele week kost gemiddeld €250. Het huren van een voertuig voor het weekend kost ongeveer €78. De tarieven voor autoverhuur op Kreta verschillen afhankelijk van het type auto. Autoverhuurbedrijven bieden een verscheidenheid aan auto's, afhankelijk van de wensen van de klanten. De meeste autoverhuurwinkels op Kreta bieden een online boekingssysteem, zodat klanten op elk gewenst moment een auto kunnen boeken. Volg eenvoudig het proces en boek direct een voertuig op hun website. Controleer en zorg ervoor dat je voldoet aan alle vereisten voordat je gebruik maakt van een autoverhuurservice op Kreta.

Elafonissi Beach

Hoeveel kost het om naar Elafonisi Beach te gaan?

Toegang tot Elafonisi Beach is gratis. Zelfs de parkeerplaats is gratis. Als strandgangers honger krijgen, zijn er voedselstalletjes op het strand die koude drankjes en snacks serveren. Men kan een hapje eten tegen een redelijke prijs. De meeste voedselstalletjes op het strand verkopen alleen snacks, voldoende om energie te houden tijdens een drukke stranddag. Verwacht geen luxe maaltijden zoals die in restaurants worden geserveerd. Er zijn kleedhokjes beschikbaar en ze zijn gratis te gebruiken. Schone en goed onderhouden toiletten bevinden zich bij de ingang van het strand en kosten 50 cent om te gebruiken. Bezoekers kunnen een ligstoel en parasols huren, en deze kosten 10 euro.

Waar kan je verblijven in de buurt van Elafonisi Beach?

Elafonissi Beach is een van de meest gezinsvriendelijke stranden en het is dan ook niet verwonderlijk dat het druk is tijdens het hoogseizoen. Om het beste uit je verblijf op Elafonisi Beach te halen, is goed accommodatie een goed idee. Er zijn verschillende villa's en hotels in de buurt van Elafonisi Beach. Luxueuze hotels of resorts zijn echter niet beschikbaar in het gebied. Alleen de basisvoorzieningen zijn beschikbaar, zoals mini-markten en restaurants. Een van de dichtstbijzijnde plaatsen om te verblijven is Hotel Glykeria. Hotel Glykeria ligt op slechts 5 minuten rijden van Elafonisi Beach. Het biedt schone en ruime kamers, perfect voor gezinnen. Een andere alternatieve optie is Elafonisi Villas. Elafonisi Villas biedt gasten een rustig verblijf weg van de drukte. Hoewel het complex niet dichtbij genoeg bij Elafonisi ligt, is het een goede keuze om te verblijven. Elafonisi Villas biedt prachtige villa's voor zeven families, privézwembaden en familie-yogasessies. Het beste hotel in de buurt van Elafonisi Beach is Elafonisi Resort by Kalomirakis Family. Het biedt gasten de beste prijs-kwaliteitverhouding. De locatie ligt in de nabijheid van Elafonisi Beach. De sfeer bij Elafonisi Resort by Kalomirakis Family is ontspannen en ongedwongen. Bovendien heeft het een "à la carte" restaurant dat ontbijt, lunch en diner serveert.

Elafonissi Beach

Wat zijn de nabijgelegen attracties bij Elafonisi Beach?

Hieronder vind je de nabijgelegen attracties bij Elafonisi Beach:

  • Kissamos: Kissamos is een kustplaats en gemeente in het westelijke deel van het eiland Kreta. De stad Kissamos wordt soms Kastelli genoemd. De stad biedt de perfecte combinatie van prachtige stranden, rijk historisch erfgoed en een vleugje traditionele Kretenzische levensstijl. Een van de beroemde attracties van Kissamos is het strand van Balos.
  • Falasarna: Beschouwd als een van de beste stranden van Kreta is Falasarna beach. Het strand van Falasarna ontvangt talrijke prijzen voor zijn unieke schoonheid. Veel toeristen genieten van het lange zandstrand. De zonsondergang op Falasarna beach is indrukwekkend en een van de mooiste in Griekenland.
  • Sfinari Beach: Sfinari Beach ligt op 60 km ten westen van de stad Chania en 30 km ten zuiden van Kissamos. Sfinari Beach wordt vaak bezocht door bezoekers die op zoek zijn naar afzondering. Het is een vredige plek met een zandstrand en kiezelstenen in de omgeving. Bezoekers die graag in een rustige omgeving willen verblijven, moeten zeker Sfinari Beach bezoeken. Het strand is ideaal voor activiteiten zoals snorkelen, vooral wanneer de zee kalm is.
  • Platanakia Beach: Platanakia Beach ligt op 61 km ten zuidwesten van de stad Chania en 31 km ten zuiden van Kissamos. Platanakia Beach is een kleine baai, beschermd door kliffen, en is vaak afgelegen. Het strand is grotendeels rotsachtig en op andere plaatsen zanderig. Het Platanakia-strand is gevormd bij de uitgang van de kloof van Kambos.
  • Polyrinia: Polyrinia is een klein stadje in het Kissamos-gebied, in het noordwesten van het prefectuur Chania. Polyrinia is gelegen op een heuvel en domineert het omringende gebied. Het dorp Polyrinia staat bekend om zijn traditionele sfeer en de ruïnes van de gelijknamige Akropolis. De archeologische site van Polyrrhenia is een must-visit plek wanneer je op Kreta bent.

Is Elafonisi Beach zanderig?

Ja, Elafonisi Beach is zanderig. Elafonisi is een lange en smalle landtong met aan beide zijden witte zandstranden. Het zand van Elafonisi Beach is meestal wit, maar op sommige plaatsen is het roze. De verklaring voor het prachtige roze zand is te danken aan duizenden gebroken schelpen. De mooie kleur verandert met de getijden en is intenser afhankelijk van het tijdstip van het jaar. Het prachtige roze zand van Elafonisi Beach maakt het uniek onder andere stranden op Kreta.

Elafonissi Beach is een zandstrand

Zijn kinderen toegestaan op Elafonisi Beach?

Ja, kinderen zijn toegestaan op Elafonisi Beach. Het hele gebied van Elafonisi Beach lijkt op een groot waterpark voor jonge kinderen. Kinderen zullen zeker genieten van activiteiten zoals snorkelen in ondiep, helder water. De duinen en de prachtige lange stukken wit en roze zand zijn slechts enkele van de vele redenen waarom Elafonisi Beach tot de beste stranden op Kreta behoort voor peuters en jonge kinderen. Iedereen zal genieten van hun verblijf op Elafonisi Beach, er zijn verschillende activiteiten in het gebied die geschikt zijn voor mensen van verschillende leeftijdsgroepen.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis