Alles wat je moet weten over Elafonissi, Kreta

van Rental Center Crete - Car hire • Dit artikel werd gepubliceerd op 16 juli 2020 en bijgewerkt op 20 mei 2023
Elafonissi Kreta

Elafonissi is niet alleen een van de beroemdste stranden van Kreta, en van Griekenland in het algemeen - deze buitengewone bestemming heeft ook de lijsten van de top tien stranden ter wereld bereikt

Elafonissi is een natuurwonder. Dit is een uniek, beschermd ecosysteem - veel meer dan een strand is Elafonissi een kostbare natuurlijke habitat.

Het is de (prachtige) rit waard om het te bereiken.

Alles wat je moet weten over Elafonissi, Kreta

Elafonisi steeg strand

Waar is Elafonissi, Kreta gelegen?

Elafonissi ligt in de zuidoostelijke hoek van Kreta. Het is een grotendeels onbevolkt gebied van het eiland, met zeer weinig om de natuurlijke schoonheid van de omgeving te onderbreken. Dit is een spannende hoek van Kreta om te bezoeken, met dramatische landschappen en prachtige uitzichten.

Hoe Bereik je Elafonissi, Kreta?

Elafonissi is in de regionale eenheid van Chania. Er is een autoverhuur depot direct op de luchthaven van Chania International Ioannis Daskalogiannis. Als je met de boot in de baai van Souda aankomt, kan een auto ook direct naar je toe worden gebracht. Hoe dan ook, je bent in een mum van tijd onderweg.

Elafonissi strand

De rit duurt ongeveer een uur en 45 minuten. Je zult eerst genieten van het uitzicht op de zee vanaf de weg die de noordkust van Kreta omarmt. Vervolgens ga je bij de baai van Kissamos het binnenland in en steek je recht over naar de zuidwestelijke hoek van Kreta. Deze route brengt je door een weelderig landschap en een paar pittoreske plekjes voor een traditionele maaltijd in de schaduw.

Eenmaal aangekomen bij Elafonissi vindt je voldoende parkeergelegenheid. Vanaf hier loopt je naar de kust – de ene onbeschermd aan de open Middellandse Zee, de andere aan de baai die door het eiland wordt gevormd.

Elafonissi wordt vaak Elafonisi eiland genoemd, en de kaarten tonen het als een eiland, extreem dicht bij de kust. De zee is hier zo ondiep dat je het eiland bereikbaar is door simpelweg door warm en extreem ondiep turquoise water te waden. Soms verplaatsen de stromingen het zand zodanig dat je Elafonissi bereikt door over een strook droog zand te lopen.

Er is ook een KTEL busdienst vanuit Chania, maar die komt niet vaak voorbij. Je kunt hier de dienstregeling bekijken.

De geschiedenis van Elafonissi

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Kreta in het algemeen, weet dat dit prachtige eiland in de loop van de geschiedenis erg gewild was. De geschiedenis van Kreta gaat terug tot de Minoïsche - de geavanceerde bronstijd samenleving van Kreta - en daarvoor. Tussen toen en nu hebben verschillende buitenlandse krachten het eiland bezet, waarbij ook piraten die door de eeuwen heen het eiland zijn binnengedrongen.

Elafonissi strand

CeDit betekent dat zelfs zulke afgelegen plekken als deze altijd worden geraakt door de geschiedenis. Elafonissi, is vandaag de dag vreedzaam, maar het was de aanblik van een bloedbad van vele Grieken die hoopten te ontsnappen aan de onderdrukking van de Ottomaanse Turken tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Honderden Grieken – tussen 650 en 850 – verstopten zich op Elafonissi en wachtten op een reddingsschip toen ze werden ontdekt, op Paaszondag 1824.

Dit is ook de plaats van een scheepswrak. In 1907 lag het passagiersschip Imperatrix voor de kust van het eiland, en het wrak ligt nog steeds op de bodem van de zee.

Ondanks de tragedies heeft de Elafonissi een ongewoon sterke positieve energie, van het natuurschoon, de ongebreidelde wind en de biodiversiteit.

Wat is er te zien en te doen in Elafonissi

Dit is een eersteklas bestemming voor natuurliefhebbers. Het eiland en de omgeving zijn beschermd als onderdeel van het Natura 2000 netwerk. Dit is een habitat voor een verscheidenheid aan vogels, amfibieën en reptielen, waaronder de lacerta-trilineata, ook wel bekend als de Groene Hagedis van de Balkan, en de Hemidactylus turcicus - het populaire Mediterrane Huis Gecko (sommigen denken dat deze schattige hagedissen geluk brengen). Dit is ook een broedgebied voor de geliefde Caretta-caretta zeeschildpadden. Touwen beschermen de gebieden waar de eieren zich bevinden.

Elafonissi

Elafonissi is niet alleen een prachtig strand, maar ook bedekt met beschermde en zeldzame plantensoorten, verrast door het glorieuze witte en roze zand. Grassen en glorieus geurende zeenarcissen bedekken de dramatische zandduinen, samen met andere prachtige plantensoorten zoals Viola scorpioides - het zeldzame en mooie felgele schorpioenstaartviooltje.

Elafonissi is geschikt voor elke soort strandactiviteit die je je maar kunt voorstellen. Zodra je het strandgebied betreedt, geeft je je keuze aan ligstoelen en parasols (tegen betaling), en cantina's voor snacks en verfrissingen.

Mais si vous recherchez un type d'expérience de plage plus sauvage, continuez simplement à marcher. L'île est vaste et même les jours de grande affluence, si vous êtes prêt à marcher dans les dunes - une chose agréable à faire de toute façon - vous ne manquerez pas de trouver un peu de solitude.

Elafonissi

Maar als je op zoek bent naar een wildere strandervaring, dan kun je gewoon blijven lopen. Het eiland is groot en zelfs op drukke dagen als je bereid bent om door de duinen te zwerven - een heerlijk iets om te doen – je zult zeker enige eenzaamheid vinden.

Bent je op bezoek met kinderen? Dan zul jij - en zij - gewoon genieten van de lagune die door het eiland wordt gevormd. Deze lagune, met een vloer van zijdeachtig wit zand, heeft rustig ondiep water, gedeeltelijk beschermd tegen de wind door het eiland.

Prachtige stranden in de buurt van Elafonissi

Elafonissi is inderdaad een bestemming op zich, en je kunt hier gemakkelijk een hele dag of zelfs meerdere dagen doorbrengen, zonder de ongewoon heldere turquoise zeeën, het witte en roze zand en de overvloed aan wilde bloemen die over de zandduinen trekken, te vermoeien.

Maar als je tijd hebt, vind je in de buurt nog een aantal andere zeer waardevolle stranden om te verkennen, en het is de helft van het plezier om er te komen. Het interessante aan dit deel van het eiland is het dramatische contrast van de bergen en de zee. Ook al zijn sommige van deze stranden in vogelvlucht vrij dichtbij, het kustgebied is soms zo rotsachtig dat het niet over de weg kan worden overgestoken, en je neemt een prachtige bergroute in het binnenland.

Restaurants in Paleochora

Paleochora is het dichtstbijzijnde bekende gebied van Elafonissi, en het duurt ongeveer een uur en 10 minuten om met de auto te bereiken. Aan de zuidkust van Kreta aan de Libische zee ligt de stad Paleochora op haar eigen kleine schiereiland. In de buurt vindt je hier buitengewone stranden.

De stranden van het dorp Anydri - Gialiskari en Dialiskari - behoren tot een lang stuk strand dat slechts 4 km ten oosten van de stad Paleochora begint. Gialiskari is ook te bereiken via een wandeling door een kloof vanuit het dorp Anydri.

Overnachting in Paleochora

Voor een geweldige zwempartij kun je ook een bezoek brengen aan het strand Pacchia Ammos met de Blauwe Vlag, wat grof zand betekent. Dit is net ten westen van Paleochora.

Op het strand van Keratides, slechts een kilometer ten westen van Paleochora, vindt je kiezels en rotsen - het is een wilder strand, geweldig voor degenen die willen ontsnappen aan de drukte.

Net ten westen van Paleochora is een ander zeer beroemd strand – Sougia. Om hier te komen, moet je weer een binnenlandse route nemen vanwege de dramatische rotsachtige kustlijn. Rechtstreeks vanaf Elafonissi is het een uur en 40 minuten. Vanaf Paleochora– hoewel het zo dicht bij de boot is – duurt het ongeveer een uur. De rit is prachtig en dramatisch. Het strand zelf, aan de monding van de Agia Irini kloof – is lang en hoewel het bekend is in naam wordt het weinig bezocht. Het zand is grof en het water is helder en diep. Er is schaduw door tamarisk bomen, en je vindt er ook tal van casual taverna's voor een authentieke maaltijd, evenals kamers, en een mini-markt en andere basisdiensten. Sougia had een grote hippie aanhang in de jaren '70, en behoudt veel van die relaxte sfeer.

Activiteiten rond Elafonissi

Het verkennen van de stranden is een van de meest populaire activiteiten van allemaal. Daarnaast biedt het bergachtige en dramatische landschap in de buurt je volop gelegenheid om spannende wandelingen te maken.

Serieuze wandelaars zullen de mogelijkheid om een deel van het Europese pad E4 te wandelen geweldig vinden. Dit pad verbindt Paleochora met Elafonissi. Het is een pad van ongeveer 10 km. Het pad is niet moeilijk, maar wandelen in de hitte kan een inspanning zijn en men moet er altijd op letten dat men voldoende water meeneemt.

Samaria-kloof

Een van de beroemdste wandelingen ter wereld is ook niet ver weg. De Samaria-kloof – 17 km lang – is inderdaad een uitdaging. Het pad leidt van het bergdorp Xyloskalo naar Agia Roumeli, aan de Libische zee. Georganiseerde boten en bussen brengen je van Agia Roumeli naar Sougia of Sfakia.

Culturele Excursies rond Elafonissi

Op slechts 5 km van Elafonissi is een beroemd klooster: Chrysoskalitissa. Het klooster, gebouwd in de 17e eeuw. Het klooster is 35 meter hoog op rotsen met een verbazingwekkend uitzicht. "Chryso" betekent "goud" en "Skalitissa" is afgeleid van het woord voor "Stap" - van de vele trappen die men beklimt om het klooster te bereiken, zal de meest toegewijde zien dat men "goud" is.

Verken Elafonissi

VJe zult het heerlijk vinden om de dramatische en wilde hoek van Kreta met de auto te verkennen – het landschap is prachtig, en het gebied is vol met ontdekkingen om op eigen houtje te doen.

Lees ook: Kedrodasos Kreta - Alles wat u moet weten over Kedrodasos

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis