Alles wat u moet weten over Myrtos, Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 7 juli 2021 en bijgewerkt op 25 januari 2023.
Mirtos Kreta

Voor een vakantie die ongerepte natuur, fantastische stranden en veel lokale cultuur en cuisine combineert in een ontspannen en authentieke omgeving, is Myrtos (of Mirtos) een uitstekende bestemming. Het is ook een prachtige regio om met de auto te verkennen, met lieflijke dorpjes, geheime stranden en prachtige autoritten. Hier vindt u alles wat u moet weten over Myrtos, Kreta.

Waar ligt Myrtos, Kreta?

Myrtos, Kreta is perfect voor mensen die er echt even tussenuit willen. Het ligt aan een van de zuidelijkste grenzen van Europa - de zuidkust van Kreta, aan de Libische zee. Myrtos ligt in de Lassithi prefectuur - het meest oostelijke deel van Kreta bekend om zijn ongerepte landschap en wilde schoonheid. Het ligt dicht bij de stad Ierapetra.

Straatscène in Mirtos

Hoe komt u in Myrtos, Kreta

Hoewel het woest en afgelegen aanvoelt, is Myrtos heel gemakkelijk te bereiken. Een goede weg snijdt diagonaal door het eiland naar het zuidoosten, zodat u met de auto rechtstreeks naar Myrtos kunt rijden vanaf de Nikos Kazantzakis International Luchthaven in Heraklion in minder dan anderhalf uur. Als u aankomt met het vliegtuig, kunt u een auto huren op de luchthaven van Heraklion, zodat u meteen op weg kunt nadat u bent geland. Als u met de boot komt, dan kan een auto huren in Heraklion haven al op u staan te wachten. De rit is prachtig, en de streek van bestemming is echt leuk om met de auto te verkennen.

Straat langs het strand van Mirtos Zuid-Kreta

Als u met het openbaar vervoer naar Myrtos wilt reizen, vindt u de dienstregeling van de openbare busmaatschappij KTEL hier.

De geschiedenis van Myrtos, Kreta

Het gebied rond Myrtos is bewoond geweest sinds de Minoïsche tijd. De Minoërs waren de geavanceerde beschaving van Kreta uit de Bronstijd, die bloeide van ongeveer 3000 v.Chr. tot ongeveer 1450 v.Chr., totdat zij uiteindelijk rond 1100 v.Chr. verdwenen. De Minoïsche nederzetting Pyrgos, waar u de ruïnes van Minoïsche huizen kunt zien, ligt op een heuvel boven het kustplaatsje Pyrgos. Er is ook de nederzetting Fournou Korifi bij Myrtos. Myrtos zelf is een dorp uit de vroegere 20e eeuw. Zoals op veel toplocaties langs de Kretenzische kustlijn was een nederzetting hier vroeger niet levensvatbaar vanwege de piraterij. Ook zoals veel van Kreta, leed dit gebied tijdens Wereld Oorlog II, met 18 inwoners afgeslacht door de Duitsers en het dorp verbrand toen de inwoners weigerden te vertrekken en het over te dragen aan de Duitse bezettingstroepen.

Kretenzisch dorp Mirtos

Wat te zien en te doen in Myrtos, Kreta

Naast een wandeling naar de Minoïsche nederzetting Pyrgos boven het dorp, kunt u ook een bezoek brengen aan het Myrtos museum, dat zowel Minoïsche vondsten als volkskunst en cultuur herbergt, om een idee te krijgen van het traditionele leven van het gebied.

Mirtos Kustlijn

Het dorp Myrtos is een perfecte plek om van een ontspannen vakantie te genieten. Dit is geen plek voor het wilde nachtleven, maar een geweldige plek om te genieten van het lokale leven - in de traditionele cafes en authentieke taverna's. Het dorp is charmant en kleurrijk en heeft een echt karakter.

Stranden bij Myrtos

Het strand van Myrtos zelf is een zeer bekend strand dat de Blauwe Vlag heeft gekregen voor de zuiverheid van het water en ook voor de bescherming van het milieu. Het strand van Myrtos bestaat uit zilvergrijs zand en kristalhelder water. De stranden aan de zuidkust van Kreta staan bekend om het heldere, koelere water en meestal minder wind, omdat de noordkust van Kreta het meest last heeft van de Meltemi - de beroemde winden.

Strand in Mirtos

De zuidkust van Kreta staat over het algemeen bekend om zijn prachtige stranden, van georganiseerde, full-service stranden tot wildere en afgelegen stranden. Bij Myrtos in het oosten, vindt u een van deze wildere stranden, dit met kleine kiezels en tamarisken. Tertsa, minder dan 15 minuten naar het westen met de auto, is een klein traditioneel dorp, nog rustiger dan Myrtos. Hier vindt men niet één maar vier stranden, elk prachtig. Sommige zijn full service stranden met ligbedden en parasols en een strandbar, terwijl andere meer afgelegen zijn (en volgens de geruchten naturistvriendelijk).

Als u verder naar het westen loopt, komt u bij Tsoutsouros, een vissers- en landbouwgemeenschap met een lang zandstrand. Als u vanaf hier te voet verder gaat langs het strand, komt u bij meer afgelegen stranden en mooie geheime baaien. Iets verder naar het westen ligt Arvi, een andere uitstekende badplaats. Arvi is gebouwd op de plaats van de oude stad Arvi, en is eigenlijk beroemd om de kleine bananen van Kreta, die zeer aromatisch zijn. Bij Arvi vindt u enkele prachtige afgelegen stranden, waaronder Vahousianos Xerokambos, een baai met fijn zand en ongerept water.

Lees ook: Het strand Psari Forada - Sidonia: Waar ligt het? Hoe kom je er en wat mag je zeker niet missen?

Activiteiten in de buurt van Myrtos, Kreta

Hoe mooi de stranden aan de zuidkust van Kreta ook zijn, het landschap van Lasithi is ook spectaculair. Er zijn uitstekende wandelmogelijkheden in het gebied. De wandeling naar de historische Minoïsche nederzetting Pyrgos is een uitstekende wandeling die u niet alleen beloont met geschiedenis, maar ook met adembenemende uitzichten. Er zijn ook enkele prachtige kloven, zoals de Kloof van Sarakina - ook wel de Myrtos Canyon genoemd. Net landinwaarts van Myrtos, bij het dorp Myrti, ligt de ingang van de kloof.

Het is kort in lengte - ongeveer anderhalve kilometer - maar groot in impact. Met een breedte van slechts 3 tot 10 meter, en wanden tot 150 m hoog, zorgt het voor veel drama. De Kriopotamos rivier (de naam betekent "koude rivier") stroomt door de kloof, zwaarder in de winter en de lente, en lichter in de zomer. Wees in ieder geval klaar om nat te worden - op sommige stukken moet je door de rivier lopen als je door de kloof gaat.

Strand van Chrissi Island

Ierapetra - de grootste stad aan de zuidkust van Kreta - ligt heel dicht bij Myrtos, op slechts ongeveer 20 minuten met de auto. Van hieruit kunt u een boot nemen naar het Chrissi-eiland, dat ongeveer 15 kilometer van de zuidkust van Kreta ligt. Chrissi is sensationeel, met zijdeglanzend goudkleurig zand en juweelachtig water. Het eiland is bedekt met een zeldzame soort Libanese cipressen. Het eiland is onbewoond, totaal onbedorven, ongerept en wild - behalve een kleine strandbar om wat verfrissing te halen.

Culturele Excursies in de buurt van Myrtos, Kreta

Als u in Ierapetra bent, is er van alles te zien. Daaronder zijn de Kales - het Venetiaanse fort gebouwd door de Genuezen in het begin van de 13e eeuw, de Tzami - de voormalige moskee die op haar beurt vroeger de kerk van Agios Ioannis was (de Osmanen voegden de minaret en de fontein buiten toe), en het zeer kleine archeologische museum, dat zich in een voormalige school voor de Turkse kinderen bevindt.

Terras in Mirtos

Kreta is altijd beroemd geweest om zijn wijnen, en in sommige plaatselijke wijnmakerijen worden oude Kretenzische druivensoorten verbouwd. Een excursie naar een wijnmakerij is een leuke manier om in contact te komen met de Kretenzische cultuur en natuur. De Economou Winery ligt op ongeveer een uur en een kwartier van Myrtos met de auto, op het Ziros plateau.

Noordelijke ingang in het paleis van Knossos

Een uur en 20 minuten met de auto van Myrtos is een van de meest sensationele archeologische sites van Kreta, maar van heel Griekenland en zelfs de wereld. Het Minoapaleis van Knossos, opgegraven en levendig gerestaureerd door Sir Arthur Evan in het begin van de 12e eeuw, is een culturele bestemming van topklasse. Het is in feite net buiten Heraklion, zelf een prima bestemming voor cultuur, met inbegrip van de belangrijkste Archeologisch Museum, rijk aan bevindingen uit de opgravingen van Knossos. In Heraklion kunt u ook genieten van de Venetiaanse bezienswaardigheden, zoals de oude Venetiaanse haven, de Morosini ("Leeuwen") fontein, en de Venetiaanse Loggia.

Heraklion Boot

Wij hopen dat u Myrtos, Kreta spoedig zult ontdekken. Tot die tijd staan wij tot uw dienst om u inspirerende inhoud van het eiland Kreta te brengen.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis