Alles wat u moet weten over Ierapetra

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 28 juli 2021 en bijgewerkt op 24 mei 2023.
Ierapetra Kreta

De meest zuidelijke stad van Europa wordt ook beschouwd als het zonnigste vakantieoord op het continent, met bijna geen regen en temperaturen die zelden onder de 12 graden Celsius komen gedurende het hele jaar. Ierapetra is de hoofdstad van zuidelijk Kreta en een betoverende reisbestemming, waar u de perfecte combinatie vindt van prachtige stranden aan de adembenemende Libische Zee en eeuwenoud historisch en religieus erfgoed.

De altijd aanwezige zee met haar veranderende tinten en spectaculaire zonsondergangen maken Ierapetra tot een zeer romantische bestemming, terwijl er genoeg fascinerende dingen te zien en te doen zijn terwijl u hier van een vakantie geniet. Met een oud Venetiaans fort, verschillende kloosters en kerken, een klein museum en prachtige architectuur in het oude deel van de stad, heeft Ierapetra nog steeds een deel van haar oude erfgoed behouden, uit de oudheid toen het bekend was onder vele namen en beschouwd werd als een strategisch punt tegenover Egypte. Vandaag de dag is de stad een reisbestemming met vele overnachtingsmogelijkheden en restaurants, terwijl het ook een bruisende landbouwsector heeft. Hieronder vindt u de belangrijkste informatie over Ierapetra en de omgeving.

Waar ligt Ierapetra

De stad Ierapetra ligt aan de zuidoostelijke kust van Crete, en is de meest zuidelijke stad van Europa. Het is ook een van de belangrijkste nederzettingen op het eiland, gebouwd op de plaats van de oude stad Ierapytna, zeer belangrijk tijdens de Romeinse tijd. De stad ligt ongeveer 30 km ten zuiden van Agios Nikolaos en bijna 100 km ten zuidoosten van de hoofdstad. Vanuit Heraklion loopt de route langs de noordkust tot Agios Nikolaos en vervolgens zuidwaarts vanuit Pacheia Ammos. Er is ook een optie om een bezoek te brengen vanaf Agios Nikolaos met een huurauto.

Ierapetra

Hoe kom ik in Ierapetra

Met de auto naar Ierapetra

U kunt Ierapetra gemakkelijk bereiken met een huurauto vanaf Heraklion en de luchthaven. De hoofdstad ligt op ongeveer 100 km afstand en de reis duurt ongeveer 1,5 uur. De dichtstbijzijnde stad bij Ierapetra is Agios Nikolaos, ongeveer 35 km naar het noorden. Een moderne weg loopt langs de noordkust en gaat dan verder naar Ierapetra, wat de reis uiterst aangenaam maakt. Gezien de vele prachtige stranden en bezienswaardigheden in de buurt van de stad, is een auto huren op Kreta de beste keuze om naar Ierapetra en de zuidkust te komen. Er zijn tal van toeristische diensten in de stad, evenals algemene diensten voor alle behoeften.

Ierapetra strandweg

Met de bus naar Ierapetra

Er rijden dagelijks bussen van Heraklion naar Ierapetra en sommige daarvan komen ook langs de luchthaven, waar de meeste internationale reizigers aankomen. De busreis duurt iets meer dan 2 uur en een kaartje kost 12 euro per persoon. Als u wilt een meer comfortabele en prive reiservaring, huren van een auto vanaf de luchthaven van Heraklion is een veel betere keuze.

Winkels in de haven van Ierapetra

De leukste dingen om te doen in Ierapetra

De stad Ierapetra is een van de meest betoverende bestemmingen op Kreta, een zonnige plek die een onvergetelijke zomervakantie biedt. Door de combinatie van betoverende stranden en fascinerende bezienswaardigheden is Ierapetra een complete ervaring. U zult zeker genieten van de Paralia Ierapetras, het belangrijkste strand dat direct naast de haven ligt. Het is een prachtig en groot zwart kiezelstrand, goed georganiseerd, hoewel het er in het hoogseizoen behoorlijk druk kan zijn. Er zijn verschillende andere kleine stranden verspreid langs de kust van Ierapetra. Een eenvoudige wandeling door de kronkelige straatjes van de oude stad is ook een mooie ervaring, en onthult andere fascinerende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken.

De bezienswaardigheden die wij aanbevelen zijn de Ottomaanse Moskee in Kato Mera, de Kerk van Afentis Christos die uitkijkt over de haven, gebouwd werd in de 14e eeuw en nog steeds de gewoonte heeft om met Pasen een beeltenis van Judas te verbranden, de Ottomaanse School uit 1899 die nu de thuisbasis is van de Archeologische Collectie van de stad, met als meest opvallende tentoonstelling het prachtige beeld van de godin Persephone met een sluier om. Nog steeds in de oude stad Kato Mera staat een klein gebouw bekend als het Huis van Napoleon. Volgens plaatselijke legenden verbleef de keizer hier undercover tijdens een van zijn reizen naar Egypte en liet bij zijn vertrek een briefje met zijn naam achter. Andere interessante bezienswaardigheden van Ierapetra zijn verschillende oude kloosters en kerken.

Lees ook: 15 Activiteiten op Kreta: Dingen om te doen in Kreta

Bezoek het Venetiaanse fort Kales

Het oude fort van Ierapetra ligt aan de rand van de oude haven en werd gebouwd aan het begin van de Venetiaanse overheersing over Kreta. Sommige plaatselijke bewoners beweren zelfs dat het in 1212 door een Genuese piraat werd gebouwd. Na in 1626 te zijn gerenoveerd na een eerdere aardbeving, viel het fort een paar jaar later onder Ottomaans bestuur, waardoor het nu ook de naam Kales draagt. Het fort is het symbool van Ierapetra en in de zomer worden er ook culturele evenementen georganiseerd.

fort van kales

Ontdek andere bezienswaardigheden rond Ierapetra

Met een huurauto op Kreta of zelfs een scooter zijn er korte excursies in de nabije omgeving en een bijzonder betoverende plek is het pittoreske kustplaatsje Myrtos, maar ook het mooie Anatoli, Oreino, Psychro, Schinokapsala, Agios Ioannis en Pefkous hoog in de bergen gelegen dorpen, die een prachtig uitzicht op de zee en de omgeving bieden.

Makrigialos Haven

Een andere fascinerende ontdekking is Mount Thrypti, met de beroemde Ha Gorge in de buurt Kato Chorio, die een onvergetelijke ervaring biedt. Een andere favoriete bestemming is het gebied tussen Makrigialos en Goudouras, waar het klooster van Agios Ioannis Kapsas staat, op een heuvel vlakbij de uitgang van de Perivolakia-kloof, met uitzicht over de Libische Zee en het eilandje Koufonisi. Het eilandje Gaidouronisi of Chrissi - is opgenomen in het Europese Unie Natura 2000 netwerk van beschermde gebieden vanwege de natuurlijke schoonheid, het azuurblauwe water en de prachtige stranden. Er is ook de Minoïsche nederzetting van Gournia, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Europa, slechts 15 kilometer ten noorden van Ierapetra.

Lees ook: Het strand Psari Forada - Sidonia: Waar ligt het? Hoe kom je er en wat mag je zeker niet missen?

Neem een boot naar het kleine Chrissi eiland

Het prachtige onbewoonde eiland Chrissi (Gouden Eiland) is een betoverende boottocht vanuit Ierapetra, het ligt op iets minder dan een uur afstand. Dit onbewoonde en beschermde paradijs biedt prachtige witte zandstranden en turquoise wateren, een eenzame kerk, een vuurtoren, evenals een bar en een taverne. Er zijn enkele parasols aan de noordkant van het eiland, maar ze zijn beperkt. Er zijn slechts twee veerboten per dag vanuit Ierapetra, dus zorg ervoor dat u deze haalt voor uw terugreis, anders moet u misschien de nacht op het eiland doorbrengen.

Bos op het strand van Chrissi

Maak een boottocht naar het eiland Koufonissi

Op ongeveer 25 km van Ierapetra ligt het prachtige eiland Koufonissi, een beschermd natuurreservaat van unieke schoonheid. Het heeft meer dan 30 betoverende stranden met perfect zand en kristalhelder water, waarvan sommige tot de beste van Europa worden gerekend. Een habitat voor trekvogels en unieke plantensoorten, Koufonissi heeft ook verbazingwekkende oude ruïnes die de moeite waard zijn om te verkennen, met oude theaters, tempels en een kerkje. In het zomerseizoen varen er cruiseschepen naar het eiland, hoewel er geen toeristische diensten zijn en het onbewoond is.

Fontein in Ierapetra

Ontdek andere stranden in de buurt

De stranden van Ierapetra, hoewel zeer aangenaam, kunnen behoorlijk druk worden tijdens de zomer, er zijn vele andere prachtige stranden in de buurt die kunnen worden bezocht als dagtochten. Onze favoriete stranden zijn Agia Fotia, Peristera en Megali Paralia, onder de nederzetting Koutsounari, waar sommige plekken vol zitten met tavernes en bars, terwijl andere volkomen rustig zijn. De stranden van Myrtos, met zijn schilderachtige tavernes, en het strand van Tholos bij het dorp Kavousi, zijn ook uitstekende keuzes. Natuurlijk zijn er veel kleine strandjes die ontdekt kunnen worden door de kust te verkennen en die een meer persoonlijke ervaring bieden terwijl u baadt in het warme water van Zuid-Kreta.

Agia Fotia strand Kreta

Bekijk onze artikelen over Kretenzische stranden
- De meest exotische stranden van Kreta
- Slimme gids voor de stranden van Kreta

Waar te overnachten in Ierapetra, Kreta

Ierapetra is de vierde nederzetting op Kreta en de grootste stad aan de zuidkust. Het heeft veel toeristische diensten, waaronder uitstekende accommodatie voor een groot aantal mensen. Tijdens het hoogseizoen kunnen de plaatsen echter volgeboekt raken en u kunt uw accommodatie het beste van tevoren boeken. Er zijn tal van mogelijkheden, van privékamers tot exclusieve hotels en pensions. Er zijn ook tal van andere diensten in Ierapetra, waaronder restaurants en winkels.

El Greco Boutique Hotel 4*

Een van de meest prestigieuze en goed beoordeelde hotels in Ierapetra. Het biedt diensten van hoge kwaliteit en prachtige kamers, volledig uitgerust met alle faciliteiten. Het heeft een geweldig restaurant, een bar, internettoegang, fietsverhuur en een geweldige locatie direct aan het strand.
+30 28420 28471
website

Hotel El Greco in Ierapetra

Galaxy Hotel

Dit hotel ligt op slechts 50 meter van het centrale plein en op 5 minuten van het strand van Ierapetra. Het biedt 47 comfortabele, volledig gerenoveerde kamers, een bar, ontbijtservice en nog veel meer.
+30 28420 26541
website

Astron Hotel

Het hotel ligt in het centrale deel van Ierapetra en biedt 66 volledig gerenoveerde kamers en suites met alle nodige faciliteiten, waaronder een panoramisch uitzicht, wi-fi, satelliet-tv en meer.
+30 28420 25114
website

Waar te eten in Ierapetra

Napoleon

Een van de meest populaire en gewaardeerde restaurants in Ierapetra. Het ligt vlak bij het strand en dicht bij het fort. Het biedt heerlijke mediterrane gerechten, met verse zeevruchten, vis en andere Kretenzische recepten.
+30 2842 022410
tripadvisor link

Vira Potzi

Dit zeer geprezen restaurant ligt vlak naast de zee en het Venetiaanse fort. Het biedt verbazingwekkende traditionele recepten, met verse vis, zeevruchten, gegrilde gerechten, vegetarische gerechten en heeft ook een geweldig uitzicht vanaf de tafels.
+30 2842 028254
tripadvisor link

Vira Potzi restaurant in Ierapetra

Zorbas Seaside Restaurant

Een van de beste restaurants in Ierapetra, het biedt authentieke Kretenzische gerechten in een betoverende romantische ambiance aan zee. Ze serveren regionale Griekse en lokale Kretenzische gerechten voor lunch en diner, met fantastische zeevruchten, vis, grillgerechten en andere delicatessen.
+30 2842 028542
website

Bekijk onze artikelen over Kretenzisch eten
- Top 10 lokale gerechten die je absoluut moet proberen op Kreta
- 8 restaurants met authentieke Kretenzische keuken

Andere aanbevelingen van Ierapetra

Buiten Ierapetra, Yanni's Tavern in Monastirali voor traditionele "bourbouristous" slakken of een omelet met gepofte aardappelen, evenals Piperia in Pefkous voor echt goed eten. In Ierapetra vindt u ook Veterano, een banketbakker die uitblinkt in koffie- en kaastaarten, Spyro's raki en meze tent in het centrum, en Vangelis' raki tent - bekend als "Fysekas" bij de lokale bevolking - beneden aan het strand. Voor drankjes en dans kunt u terecht in Saxo, Priority en Nuevo, allemaal in het havengebied.

Beste tijd om Ierapetra te bezoeken

De meest zuidelijke stad van Europa heeft het hele jaar door mooi en warm weer, het enige probleem is de harde wind die er soms doorheen waait. De temperaturen kunnen hoog oplopen in de zomer en het is aan te raden het hoogseizoen te vermijden, wanneer het druk is in de stad en op de stranden, en de prijzen hoger kunnen liggen. De beste tijd om Ierapetra te bezoeken zijn de maanden april - juni en september - oktober.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis