18 Authentieke Kretenzische souvenirs om mee te nemen uit Kreta

van Harry Anapliotis en Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 17 januari 2024 en bijgewerkt op 27 februari 2024.
Souvenirs uit Kreta

Ga je op reis naar Kreta en wil je gedenkwaardige souvenirs meenemen om elk moment in je hart en geest te bewaren? Het vinden van de beste souvenirs tijdens een bezoek aan Kreta kan een lastige klus zijn. Van traditionele sieraden en smakelijk Kretenzisch eten tot andere Kretenzische producten, je hebt een verscheidenheid aan souvenirs om uit te kiezen tijdens je rondreis hier. Kreta heeft een rijke geschiedenis en is beroemd om zijn gebruiken en tradities. Je wilt zeker je dagen in Kreta koesteren met het 'juiste' type souvenir, iets dat tot je hart spreekt.

Een bezoek aan Kreta zal je ongetwijfeld verliefd maken op de landschappen, de mensen en de exotische smaken. Het Kretenzische eten, geïnspireerd door het mediterrane dieet, smaakt voortreffelijk. Je zult een grote verscheidenheid aan Kretenzische ambachten vinden om aan je souvenirverlanglijst toe te voegen. Vergeet onpersoonlijke souvenirs zoals koelkastmagneten. Op dit eiland vind je voorwerpen die hun eigen verhaal vertellen en uniek zijn voor deze plek. Handgemaakte en authentieke Griekse sieraden zijn een lust voor het oog en het beste souvenir om mee naar huis te nemen in je bagage, voor jezelf of je dierbaren. Een ander bekend souvenir van dit eiland is de zoete tijmhoning, die een gezond alternatief is en gemakkelijk mee te nemen is in je rugzak of koffer zonder je zorgen te maken over het overschrijden van het gewichtslimiet op de luchthaven. Als je op zoek bent naar een souvenir dat zowel nuttig als gedenkwaardig kan zijn, zullen producten van olijfhout een geweldig souvenir voor je zijn; ze zijn gemakkelijk mee naar huis te nemen en uiterst handige keukenartikelen.

Vind hieronder de beste souvenirs om te kopen van Kreta.

  • Olijfolie: Olijfolie van Kreta wordt gewaardeerd om zijn geschiedenis en gezondheidsvoordelen, die teruggaan tot 3500 voor Christus. Kretenzische extra vierge olijfolie, een belangrijk landbouwproduct, verbetert gerechten met zijn unieke smaak en biedt gezondheidsvoordelen. Het wordt ook gebruikt in natuurlijke huidverzorgingsproducten vanwege de antioxiderende en anti-aging eigenschappen.
  • Olijfhoutproducten: Olijfhoutproducten op Kreta dienen als praktische souvenirs en geschenken. Deze milieuvriendelijke producten zijn gemaakt van jaarlijks gesnoeide takken of droge stammen en omvatten keukengerei en decoratieve voorwerpen. De kwaliteit blijkt uit het gladde oppervlak en de natuurlijke olijfoliegeur.
  • Religieuze iconen uit kloosters: De intense spiritualiteit van Kreta wordt weerspiegeld in de religieuze iconen uit kloosters. Deze handgemaakte Byzantijnse iconografieën, vaak vervaardigd in goud en zilver, belichamen het Griekse erfgoed en de religieuze toewijding.
  • Kretenzische sieraden: Kretenzische sieraden, een genot voor liefhebbers, combineren historische en culturele elementen in elk sieraad. Verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen, waaronder recyclebare en halfedelstenen, variëren deze unieke stukken van Minoïsche tot neoklassieke ontwerpen.
  • Grieks of Kretenzisch Receptenboek: Kretenzische kookboeken, verkrijgbaar in souvenirwinkels, bevatten de culinaire geheimen van het eiland. Ze bieden gemakkelijk te volgen recepten met verse kruiden, citroensap en olijfolie, die de gezonde en smakelijke Griekse keuken weerspiegelen.
  • Kretenzische Raki/Tsikoudia: Kretenzische Raki, een gedistilleerde drank van druivenresten, symboliseert sociale interactie en vriendschap op Kreta. Het wordt na de maaltijd geserveerd en is een typisch Kretenzisch drankje dat de gastvrijheid en cultuur van het eiland weerspiegelt.
  • Tijmhoning: Kretenzische tijmhoning, bekend om zijn unieke smaak en gezondheidsvoordelen, is beïnvloed door het klimaat van het eiland. Hij is verkrijgbaar in verschillende soorten en wordt gebruikt als natuurlijke zoetstof met een rijke, geurige smaak.
  • Kruiden en specerijen: De Kretenzische markten bieden een verscheidenheid aan biologische kruiden en specerijen, die een integraal onderdeel vormen van de Kretenzische keuken. Hiertoe behoren oregano, tijm, marjolein, kaneel en nootmuskaat, die worden gebruikt voor het op smaak brengen van gerechten en het zetten van kruidenthee.
  • Bergkruidenthee: De bergkruidenthee van Kreta, zoals Diktamo en Malotira, biedt therapeutische voordelen. Ze helpen bij de spijsvertering, verlagen de bloeddruk en verlichten ademhalingsproblemen, waardoor ze een gezond souvenir vormen.
  • Traditionele Kretenzische kleding:De traditionele Kretenzische kleding, die in plaatselijke winkels wordt verkocht, weerspiegelt het culturele erfgoed van het eiland. De mannenkleding bestaat onder andere uit 'vraka'-broeken en zwarte vesten, terwijl de vrouwenkleding bestaat uit lange rokken en geborduurde schorten, die van regio tot regio verschillen.

1. Olijfolie

Het meenemen van een fles olijfolie uit Kreta is een must, niet alleen vanwege de gezondheidsvoordelen, maar ook vanwege de geschiedenis die ermee verbonden is. De geschiedenis van de olijfboom kan worden herleid tot wel 60.000 jaar geleden. En Kreta, het Griekse eiland, zou net zo goed de plek kunnen zijn waar het allemaal begon. De vroegst bekende opslagpot voor olijfolie, die dateert uit ongeveer 3500 voor Christus, werd ontdekt op Kreta. De olijfboom werd in Minoïsche tijden niet alleen gebruikt als bron van olie, maar ook als brandstof en zelfs als leverancier van grondstoffen voor de bouw van huizen en boten.

In recente tijden is Kretenzische olijfolie niet alleen de ster van hun keuken, maar ook het belangrijkste landbouwproduct van het eiland. De extra vierge variëteit is van de hoogste kwaliteit, dus zorg ervoor dat je een fles of twee meeneemt om je te helpen de gerechten in je eigen keuken na te maken. Kreta produceert premium olijfolie die alles wat je probeert een volledig unieke smaak geeft. Je wilt alles leren wat er te wet en valt over de speciale gezondheidsvoordelen van Kretense extra vierge olijfolie.

Tegenwoordig bevatten tal van natuurlijke huidverzorgingslijnen en schoonheidsproducten Kretense olijfolie. Je kunt olijfolie gebaseerde natuurlijke zepen, handcrèmes, shampoos en bodylotions ontdekken. Kretense olijfolie, de beste olijfolie die er is, is ook het belangrijkste bestanddeel in anti-aging, rimpelverminderende en regeneratieve crèmes. De bekende antioxidante en anti-verouderingseigenschappen van Kretense olijfolie worden toegevoegd aan de anti-agingtherapieën.

Kretense Olijfolie

2. Producten van Olijfhout

Als je wilt dat je souvenirs handig en bruikbaar zijn, zal het kopen van producten van olijfhout tijdens je verblijf in Kreta vruchtbaar voor je zijn. Ze kunnen worden gebruikt als keukengerei of als eigenzinnige cadeaus voor je vrienden en familie. Je zult hele winkels vinden die gewijd zijn aan het verkopen van producten van olijfhout in Kreta. Met hun verfrissende geur zullen de producten van olijfhout een geweldig souvenir zijn voor je verzameling aandenkens.

Over het algemeen worden takken die tijdens jaarlijks boomonderhoud zijn gesneden of droge boomstammen gebruikt om decoratieve voorwerpen van olijfhout te maken, zoals keukengerei, snijplanken, kaarsenhouders en servetringen. Deze producten zijn milieuvriendelijk en kunnen je helpen over te stappen van siliconen- of plastic producten. Als je op zoek bent naar grotere items, kunnen ze duurder zijn omdat ze meer werk en houtbewerking vereisen. Deze producten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in elke souvenirwinkel op het eiland. Je kunt de kwaliteit onderscheiden van lokaal hout door hun zijdezachte oppervlak en een natuurlijke geur, afgegeven door de Cretense olijfoliecoating op de afgewerkte producten.

3. Religieuze Iconen uit Kloosters

Beroemd om een plek van intense spiritualiteit en vroomheid te zijn, heeft Kreta prachtige kloosters, kapellen en kerken. Veel daarvan hebben prachtige relieken uit de Byzantijnse tijd in Kreta (961-1204 n.Chr.), wat een van de belangrijkste redenen is waarom het eiland een ideale bestemming is voor religieus toerisme. Als je in Chania bent, zijn het klooster van Chrissopigi, het klooster van Agia Triada en de kapel van St. Sophia een bezoek waard. Als je echter in Heraklion bent, mis dan niet de prachtige en majestueuze kathedraal en kerk van St. Minas, de kerk van St. Marcus en het klooster van Vrontisi.

Gouverneto Monastery in Chania

Het Griekse volk, en met name de inwoners van Kreta, zijn zeer religieuze mensen. Je zult een overvloed aan Byzantijnse iconografie en zilverwerk vinden in de vorm van religieuze iconen, die een geweldig aandenken zijn aan het erfgoed van Griekenland om mee naar huis te nemen. De meeste van deze items zijn handgemaakt, en vaak hebben de kunstenaars ze gebeeldhouwd tijdens het bidden. Dit geldt vooral voor traditionele met goud bedekte en zilveren iconen.

4. Kretenzische Sieraden

Als je een liefhebber van sieraden bent, zoek dan niet verder. Voor jou is het beste souvenir om te kopen ongetwijfeld een traditioneel stuk Kretenzische sieraden. Veel sieradenwinkels op Kreta maken handgemaakte, authentieke Griekse ornamenten voor je versiering. Vergelijkbare sieraden zijn echter ook verkrijgbaar in lokale souvenirwinkels, dus het wordt eenvoudig voor je om tegelijkertijd te winkelen voor andere aandenkens. Er zijn tal van speciale werkplaatsen die zich toeleggen op het ontwerpen van zilveren sieraden voor toeristen en bezoekers. Met een beetje vooronderzoek kun je de winkels lokaliseren die sieraden verkopen naar jouw smaak.

Doopkruis Sieraden

Het beste van Kretenzische sieraden is de absorptie van historische en culturele kenmerken in elk sieradenstuk. Je kunt een breed scala aan sieraden van kostbare of halfedelmetalen vinden, gemaakt in stijlen van historische tijdperken van de tijd van Homerus tot het tijdperk van Lord Byron! Enkele van de meest populaire ontwerpen zijn Minoïsche slangen en hellenistische en neoklassieke patronen, waarmee je opvalt in de menigte. Je kunt ook het materiaal kiezen volgens je eigen voorkeur (zoals recyclebare materialen, halfedelstenen, puur zilver, enz.) en de Kretenzische sieradenmakers creativiteit en uniciteit in hun werk zien ademen.

Als je goud- of zilveren sieraden wilt kopen, worden ze verkocht op gewicht. Het goede nieuws is echter de lage verwerkingskosten, waardoor deze stukken relatief goedkoper zijn. Van armbanden, kettingen, ringen tot oorbellen, Kreta heeft het allemaal.

5. Grieks of Kretenzisch Receptenboek

Een rondreis door Kreta is niet compleet zonder de Kretenzische gerechten te proeven en moet op je to-do-lijst staan wanneer je het eiland bezoekt. Het eten hier staat bekend als het gezondste en lekkerste eten ter wereld. Met een unieke mix van gezonde mediterrane ingrediënten met kruiden die de smaak benadrukken, zijn Griekse gerechten gezond en heerlijk tegelijk. Als je deze lekkernijen eenmaal hebt geproefd, zul je verlangen naar de zegen van je smaakpapillen met een exquise smaak. Ongeacht het tijdstip van het jaar, vinden Kretenzers altijd een reden om rond een tafel te verzamelen en te genieten van smakelijk Grieks eten.

Kookboeken op plank

Maar wat maakt de Griekse keuken zo bijzonder naast de smaak? De gerechten zijn extreem eenvoudig te bereiden. Met slechts een paar hoofdingrediënten kun je een heerlijk maar gezond gerecht maken dat die honger stillt. De meeste Griekse recepten bevatten verse kruiden, citroensap en olijfolie, waardoor ze een kenmerkende smaak krijgen. Van de traditionele Griekse salade tot Moussaka heb je een enorme verscheidenheid aan recepten om uit te proberen. Je vraagt je misschien af of je altijd terug moet komen naar het eiland voor authentiek Grieks eten. De geheimen van de Kretenzische keuken zijn bewaard gebleven in de vorm van veel Kretenzische kookboeken. Bereid je voor om terug te reizen naar Kreta, zelfs als het alleen maar is door de smaken en gerechten.

Als je terug naar huis wilt gaan en in staat wilt zijn om met gemak enkele iconische Griekse gerechten te koken, kun je hulp krijgen van enkele geweldige Kretenzische kookboeken verkrijgbaar in elke souvenirwinkel. Deze omvatten Foods of Crete, The Cretan Diet, Cooking with Cretans en The Mediterranean Diet of Crete.

6. Kretenzische Raki / Tsikoudia

Meestal aangeboden aan het einde van een Kretenzische maaltijd, is deze populaire drank behoorlijk bekend bij de lokale bevolking. Gedestilleerd uit de overgebleven geperste druiven na het maken van wijn, is deze krachtige en smakelijke likeur vergelijkbaar met Italiaanse Grappa. Draag de smaken van je vakantie mee in je dagelijks leven als je een fles mee naar huis neemt.

Kretenzische Raki wordt geserveerd met dessert

Op Kreta is Raki de drank die meestal altijd wordt geserveerd. Deze Kretenzische drank wordt gezien als een teken van sociale interactie, adel en vriendelijkheid. Simpel gezegd, het is de nationale drank van het Kretenzische volk. Elke maaltijd wordt meestal gevolgd door de service ervan, en Raki is vaak beschikbaar om te worden geconsumeerd.

Wanneer de Kretenzers bezoekers verwelkomen, samenkomen in de ouderwetse cafés, hun zorgen wegwerpen en uitdagingen overwinnen, staat er meestal een glas Raki in de buurt. Het doel is simpelweg om een plezierige sociale ontmoeting tot stand te brengen, niet om dronken te worden of tot de nok toe vol te zitten met eten. Dus het is alleen maar logisch om Raki mee terug te nemen als souvenir.

7. Tijmhoning

In het oude Griekenland werd honing "ambrosia" genoemd, wat de voeding van de goden betekent. Dit geeft duidelijk aan hoeveel bewondering de Grieken hadden voor honing. Afhankelijk van waar de bijen foerageren, heeft Griekse honing veel variëteiten. Meestal gemaakt van pijnbomen, sinaasappelbloesem of tijm, heeft honing talloze gezondheids- en antiseptische voordelen. De premium kwaliteit honing is Tijmhoning, met zijn diepe gouden kleur en rijke, stroperige textuur als zijde. De honing is uiterst geurig, en afhankelijk van de variëteit, verschillen de dikte en viscositeit. Maar het beste deel? Welke variëteit je ook kiest, het is nooit overdreven zoet en uiterst gezond voor je. Gebruik het als broodbeleg voor het ontbijt, of voeg het toe aan je thee of melk om te genieten van de geweldige smaak.

honing

De geheime achter de heerlijke en unieke smaak van Kretenzische honing is het klimaat van het eiland. Kreta ontvangt het hele jaar door geen regen, waardoor de Kretenzische bloemen zonder water zijn en rijk van smaak. Om deze reden creëert de door bijen geproduceerde nectar een buitengewone smaak. De meeste honing die op het eiland wordt gevonden, komt van tijm, waardoor het eindproduct geurig is. Het kan rauw worden geconsumeerd of worden gebruikt om thee te zoeten. Je kunt gemakkelijk een pot honing meenemen als souvenir, want het kan eeuwen meegaan als het wordt bewaard in een glazen pot op een donkere plaats. Je kunt ook in bulk kopen tegen veel lagere prijzen dan in je eigen land.

Als je op zoek bent naar één plek om de beste honing op het eiland te krijgen, is de Openbare Markt van Chania het antwoord op je vraag, aangezien de lekkerste honing afkomstig is uit de regio Sfakia, in de Witte Bergen van Chania. Dus, welk type honing je ook kiest, zorg ervoor dat je hoogwaardige producten ontvangt.

8. Kruiden en Specerijen

Een van de hoogtepunten van de Kretenzische markten zijn de stapels geurige kruiden te koop. Als je van plan bent om wat olijfolie te krijgen, vergeet dan niet wat oregano, tijm en rozemarijn te pakken om je zelfgemaakte gerechten echt af te maken.

Bachari Herbs & Spicies

De meeste wilde kruiden en specerijen in Europa zijn te vinden op het eiland Kreta. Biologische kruiden en specerijen worden vaak gebruikt in de traditionele Kretenzische keuken om maaltijden smaak, aroma en variëteit te geven. De traditionele Kretenzische keuken omvat doorgaans specerijen zoals kaneel en nootmuskaat, evenals kruiden zoals oregano, tijm en marjolein. De biologische kruiden en specerijen zijn heerlijk puur en natuurlijk en vrij van kunstmatige toevoegingen, smaken of kleuren.

Veel van de kruiden en specerijen worden ook door de Kretenzers gebruikt om smakelijke thee te zetten. Hoewel kamille, citroenverbena en basilicumthee populair zijn bij Kretenzers, geven ze de voorkeur aan Kretenzische thee, ook bekend als Griekse Bergthee en Dittany of Crete.

9. Bergkruiden Thee

Als je wat heerlijke thee met geneeskrachtige eigenschappen wilt, zorg er dan voor dat je wat variëteiten koopt die alleen op Kreta te vinden zijn. Er is de Diktamo die bekend staat om zijn therapeutische werking, Bergsalie en Malotira. Een geweldige manier om thuis te ontspannen en je vakantie op het prachtige eiland te herinneren.

Cretan Mountain Tea

Antimicrobieel, ontstekingsremmend en antioxidatief zijn enkele van de therapeutische effecten. Het voorkomt verkoudheid, griep, koorts, allergieën en ademhalingsproblemen. Het wordt vaak gebruikt om maagpijn te verlichten en de spijsvertering te bevorderen door ontstekingen in het spijsverteringskanaal te verminderen. Door bloedvaten te verwijden, verlaagt het de bloeddruk. Bovendien vermindert het angst. Je moet deze thee zeker mee naar huis nemen, want het heeft niet alleen talloze voordelen, maar het smaakt ook geweldig.

10. Traditionele Kretenzische Kleding

Als je een trendsetter wilt zijn, koop dan wat traditionele kleding in de winkels op Kreta. Met een moderne twist aan het oude kostuum zijn er tal van winkels die draagbare outfits verkopen voor toeristen. Vergeet niet om een van de hoofddoeken te pakken als je een gedurfde mode-enthousiasteling bent.

Mannen dragen vaak brede "vraka" broeken die in witte, kniehoge laarzen zijn gestopt als onderdeel van hun reguliere kleding. Onder het zwarte "meidanogileko" of vest wordt een grof geweven shirt in het zwart of een lichte kleur gedragen. Het hoofddeksel is een zeer kenmerkende zwarte kanten en gefranjerde hoofddoek die over het hoofd wordt gewikkeld of over de schouders wordt gedrapeerd. Een zeer lange, zwarte of rode zijden lint is om de taille gebonden.

Traditionele folklore dansers in Chania

Bij feestelijke gelegenheden dragen sommige vrouwen nog steeds de traditionele vrouwelijke Kretenzische kleding. Vrouwen worden veel minder vaak dan mannen gezien in traditionele Kretenzische kleding voor dagelijks gebruik. Het is complexer dan de mannelijke kleding, soms versierd met kostbaar borduurwerk en gouden munten. Typisch bestaat het uit een lange rok en een wapperende blouse. Deze zullen verschillen van regio tot regio qua kleur en versiering. Ze zullen een prachtig geborduurd schort vastbinden, dat voor elke vrouw uniek kan zijn, over de rok. Daaroverheen wordt dan een fluwelen jasje met een diep uitgesneden halslijn gedragen dat de borst niet bedekt.

11. Klei en Keramiek

Kreta heeft duizenden jaren lang een traditie gebaseerd op keramiek. Het kopen van enkele van deze prachtige stukken geeft je een voorproefje van de geschiedenis van het eiland. Als je geluk hebt, kun je pottenbakkers vinden die hun hele leven in bedrijf zijn en enkele van de meest ingewikkelde werken produceren.

Minoïsche kleikoppen in het Archeologisch Museum van Heraklion

De Kretenzische keramische kunst heeft een rijke en kenmerkende geschiedenis, en hedendaagse lokale kunstenaars produceren unieke werken die traditie combineren met eigentijdse esthetiek. De beste plekken om ze te vinden, zijn gespecialiseerde winkels en pottenbakkerijen. We raden ook aan om een dagtocht te plannen naar het charmante stadje Margarites in Rethymno, waar je de beste keramische souvenirs rechtstreeks van de makers kunt kopen. De winkels van archeologische musea en geautoriseerde souvenirwinkels zijn de beste plaatsen om naartoe te gaan als je op zoek bent naar kopieën van Minoïsche keramiek.

De dorpen Margarites en Kritsa staan bekend als twee van de beste plekken om aardewerk en keramiek te kopen. Margarites, gelegen in de prefectuur Rethymno, staat wijd en zijd bekend als het centrum van Kretenzische terracotta kunst, waar bekwame professionals unieke decorstukken creëren in hun eigen werkplaatsen. Ondertussen herbergt het dorp Kritsa ervaren ambachtslieden die gespecialiseerd zijn in met de hand beschilderd keramiek met ingewikkelde motieven, voornamelijk geïnspireerd door traditionele Kretenzische ontwerpen.

12. Kretenzische Wijn

De zoete Kretenzische wijnen zijn een smaak van Kreta die je niet wilt vergeten. Velen van hen zijn behoorlijk uniek en niet te vinden op de meeste andere plaatsen. Als je koffer het kan bevatten, breng dan een fles mee naar huis om je vrienden of familie te serveren tijdens je volgende dinerfeest.

We raden ten zeerste aan een bezoek te brengen aan de bekroonde Douloufakis-wijngaard in Dafnes (Heraklion) om je wijnkelder aan te vullen of gewoon te genieten van een wijnproeverij en meer te leren over de Kretenzische wijngaard.

Houten houder met flessen Griekse wijn

Moderne Kretenzische bedrijven produceren een verscheidenheid aan wijnen van uitstekende kwaliteit door bekende soorten te mengen met regionale soorten (zoals kotsifali, thrapsathiri en mantilari). We raden je aan een wijngaard te bezoeken voor proeverijen of gespecialiseerde winkels, omdat het kiezen van een fles Kretenzische wijn een serieuze zaak is, net als het kiezen van Kretenzische olijfolie.

13. Komboloi / Zorgenkralen

Als je je partner een aandenken wilt kopen, kun je altijd kiezen voor de mooie en kleurrijke zorgenkralen, ook wel Komboloi genoemd. Gemaakt van losjes aan elkaar geregen kralen, is Komboloi bijzonder geschikt voor mannen, aangezien Griekse mannen deze meestal hanteren en ermee spelen tijdens gesprekken of tijdens een kopje Griekse thee. Je kunt ze op maat laten maken volgens je eigen smaak, met gebruik van amberen kralen, steen, glas of koraal, aan een zijden of zilveren koord. Zorg er echter voor dat je een handgemaakte Komboloi krijgt in plaats van een geïmporteerde.

Komboloi

Men gelooft dat het bewegen van de kralen stress- en angstniveaus vermindert en helpt bij stoppen met roken. Bovendien associeert een lokale legende het bezitten van Komboloi met geluk. Of dat waar is of niet, het kan nog steeds een chique toevoeging zijn aan je huisdecor. Het is een eenvoudig in te pakken aandenken en past gemakkelijk in je bagage. Tegenwoordig zijn er prachtige vrouwelijke versies beschikbaar. Het behoort zeker tot die souvenirs die je niet mag missen bij een bezoek aan Kreta.

14. Kretenzische Textiel

Als je een textielliefhebber bent, zal Kretenzisch textiel zeker je aandacht trekken. Onder wollen kleding worden schapen- en geitenwol gebruikt om een materiaal genaamd yfandá te produceren, dat met de hand wordt geweven met de grootste zorg en liefde. Dit materiaal wordt gebruikt voor het maken van kleding, evenals tapijten en kleden. Hoewel er tegenwoordig veel gebruik wordt gemaakt van weefmachines, zal het niet moeilijk zijn om een handgemaakt stuk te vinden. Kleding met felle kleuren wordt gemaakt met synthetische kleurstoffen, terwijl pasteltinten worden verkregen door het gebruik van natuurlijke kleurstoffen. Beide materialen hebben een prijsverschil en helpen dus bij het onderscheiden tussen de twee categorieën.

Kretenzisch Textiel

Je zult tekeningen van vissen en dolfijnen aantreffen die de verschillende materialen versieren. Bovendien zijn gestileerde figuren van Griekse godinnen ook in de mode. Als textiel je echter niet interesseert, is er een grote verscheidenheid aan borduurwerk waaruit je kunt kiezen. Prachtig geborduurde tafelkleden en servetten, vooral handgemaakte, zijn duur maar smaakvol vervaardigd. Het kan echter moeilijk zijn om mensen te vinden die nog steeds met dit ambacht bezig zijn, omdat het gestaag afneemt op het eiland.

15. Lederen Accessoires, Sandalen en Laarzen (Stivania)

Tussen de twee Byzantijnse periodes lieten de Arabieren die het eiland bewoonden een verscheidenheid aan tradities en kennis achter voor de lokale bevolking om over te nemen en in hun dagelijks leven op te nemen. De Saracenen leerden de Kretenzers de kunst van het werken met leer. Hierdoor vind je overvloedige lederen accessoires in Kreta: handtassen, reistassen, sandalen, laarzen en riemen. De traditionele hoge laarzen (genaamd stivania), en slim ontworpen leren tassen, jassen en schoenen bieden je een scala aan producten om mee naar huis te nemen.

Lederen schoeisel op de markt van Heraklion

Een van de beste souvenirs die je kunt kopen en lang kunt koesteren, zijn de traditionele leren sandalen die op straat worden verkocht in Rethymno en Chania. Ze hebben lage zolen, met leren banden om je voeten op hun plaats te houden. Hun lichte gewicht en duurzaamheid maken ze favoriet leeraccessoire voor veel toeristen. Je kunt ze overdag of 's nachts stylen, ongeacht de gelegenheid, omdat ze er chic en uniek uitzien. De Weg van het Leer in Chania is een must om te bezoeken als je van plan bent een op maat gemaakte sandaal te krijgen die perfect past bij je voeten. Sommige winkels verkopen moderne interpretaties van deze sandalen, die perfect zijn om rond te wandelen in de straten van Kreta in de hitte van de zomer.

Nog een belangrijk lederproduct dat wordt bejubeld in Kreta zijn de stivánia of herdersleren laarzen. Deze hebben dikke zolen en zijn knielang. Hun duurzaamheid kan worden gemeten aan het feit dat ze gegarandeerd vele jaren zonder schade zullen meegaan. Omdat ze met de hand gemaakt zijn, moet je een week voor vertrek van het eiland een bestelling plaatsen. Deze worden nog steeds gedragen door dorpsbewoners en mensen in afgelegen gebieden, terwijl ze in de steden worden gedragen tijdens speciale feesten en vieringen als onderdeel van de Kretenzische klederdracht.

16. Kretenzische Dolken

Verrassend genoeg zijn Kretenzische dolken een van de meest traditionele producten die je als aandenken kunt kopen om mee naar huis te nemen. Ze maken al jarenlang deel uit van de Kretenzische cultuur en het leven. Als traditie droegen Kretenzische mannen vroeger twee dolken; één voor hun verdediging en de andere voor voedsel. Tegenwoordig wordt deze traditie slechts door enkele mannen op het eiland gevolgd, maar ze symboliseren nog steeds trots en moed voor de lokale bevolking. Het is dan ook een onderdeel geworden van de typische Kretenzische klederdracht.

Kretenzisch Mes / Dolk

Of je nu een oorlogsdolk of een keukenmes met mooie handvatten wilt, ze zullen zeker geliefd zijn bij iedereen aan wie je ze geeft. Het belangrijkste verschil tussen beide dolken is de vorm van het handvat. Terwijl de handvatten van voedingsmessen zijn gebouwd om vingers te accommoderen, hebben de oorlogsdolken rechtere handvatten met scherpere messen. Je kunt zoeken naar handgemaakte Kretenzische dolken, aangezien hun olijfhouten handvatten of de messen zijn gegraveerd met mantináda (een lokaal gedicht). Het kopen van de dolken rechtstreeks van de producent zorgt voor de duurzaamheid en kwaliteit van de messen. En vrees niet! Het schenken van een dolk zou niet ontmoedigend lijken omdat volgens de Kretenzische traditie het aanbieden van een Kretenzische dolk je vriendschappen zegent en je vriendschappen verlengt.

Let op dat dolken en messen niet zijn toegestaan in handbagage.

17. Baklava & Kalitsounia

Heb je een zoetekauw en houd je van banketbakkerij waar je ook gaat? Zo ja, dan staat je iets lekkers te wachten. Ze worden meestal gemaakt met knapperig filodeeg, gedoopt in siroop of gewoon honingsiroop. Meestal bereid in hapklare grootte, zijn deze lekkernijen over het algemeen afgeleid van een mix van het Midden-Oosten en westerse en Griekse invloeden. Zoetigheden van Turkse oorsprong zijn aangenomen en getransformeerd tot mondwaterende Kretenzische zoetigheden die worden geserveerd bij verschillende evenementen.

Kalitsounia

Van een grote verscheidenheid aan snoepjes die beschikbaar zijn, is een must-try de Turkse lekkernij Baklava, die is getransformeerd tot zijn Griekse versie door filodeeg te gebruiken in plaats van yufka-bladeren. Kataifi, nog een smakelijke lekkernij, zijn heerlijke gebakjes ondergedompeld in honingsiroop en bestrooid met droge noten zoals amandelen, pistachenoten, enz. Een andere tongstrelende optie voor je zoete trek is Kalitsounia, die kaas- of kruidensnacks zijn die oorspronkelijk in Kreta te vinden zijn. Ze hebben verschillende vullingen en serveervarianten, afhankelijk van de regio waarin ze zich bevinden. Bijvoorbeeld, in Chania kun je zoute kalitsounia vinden, gevuld met wei-kaas mizithra, terwijl de zoete versie honing erover heeft gegoten. Als je naar de regio Lasithi gaat, zijn de daar gevonden kalitsounia voornamelijk zoet, met vulling van mizithra, kaneel en soms citroenschil.

18. Carob-producten

Kijk goed rond terwijl je over het eiland gaat, en je zult bijna overal op Kreta een altijdgroene boom zien groeien: Johannesbrood. Het heeft uitzonderlijke voedingswaarde en wordt beschouwd als een superfood. Sommigen noemen het zelfs het 'gezonde alternatief voor chocolade'. Veel producten zijn afgeleid van de boom, waaronder pasta, thee, koekjes en onze favoriet, koffie.

Johannesbroodpasta

Johannesbroodmeel wordt geproduceerd uit de peul van de boom, die wordt geconsumeerd na drogen of roosteren. Het heeft zelfs gediend als voedsel tijdens oorlogstijd toen het de rebellen in de bergen voedde.

Een vrij uitgebreide lijst, toch? Het vinden van het juiste souvenir voor jezelf zal niet langer een groot probleem zijn. Bewaar je herinneringen met deze traditionele aandenkens uit Kreta, want goede herinneringen moeten voor altijd worden gekoesterd!

Waar souvenirs kopen in Kreta?

Als een van de meest bezochte toeristische bestemmingen heeft Kreta talloze winkels en markten die lokaal vervaardigde, traditionele items verkopen. Eenmaal op het eiland zul je zelden actief op zoek zijn naar een plek om je souvenirs te kopen, omdat ze zich overal in de regio bevinden. Je moet kiezen naar welk souvenir je op zoek bent en de relevante markt bezoeken. Als je bijvoorbeeld alle traditionele souvenirs op één plek wilt, zijn souvenirwinkels misschien de beste optie voor jou. Deze winkels verkopen alle meest begeerde en gevraagde souvenirs op één plek, waardoor het gemakkelijk voor je is om gedenkwaardige cadeaus te kopen voor jezelf en je dierbaren thuis. Aan de andere kant, als je boerenproducten en verse Kretenzische voedingsmiddelen wilt kopen, zullen boerenmarkten je beste vriend zijn. Er worden ook open markten op veel locaties opgezet, die een verscheidenheid aan producten tegen geweldige prijzen aanbieden.

Kan ik souvenirs kopen op de markten van Kreta?

Ja, je kunt souvenirs kopen op markten. Sterker nog, markten kunnen een geweldige plek zijn om authentieke souvenirs te vinden tegen betaalbare prijzen. In Kreta kun je in de meeste steden en dorpen markten vinden, waar lokale producten zoals handwerk, textiel, sieraden, kruiden en specerijen, olijfolie en traditionele Kretenzische producten worden verkocht. Enkele van de meest populaire markten in Kreta zijn de centrale markt in Chania en de Heraklion-markt. Deze markten zijn meestal dagelijks geopend, behalve op feestdagen. Er zijn ook kleinere markten in dorpen en steden over het hele eiland, vooral tijdens het zomerseizoen voor toeristen.

Hoeveel kosten souvenirs in Kreta?

De kosten van souvenirs in Kreta kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type souvenir, de kwaliteit, de locatie waar je het koopt. Over het algemeen kun je kleine souvenirs zoals keramiek, kruidenbuiltjes, specerijen krijgen voor slechts 1-2 euro per stuk. Een klein flesje raki kost ongeveer 5 euro, terwijl een klein flesje olijfolie 8-9 euro kost. Grotere items zoals lederen producten, keramiek, textiel of sieraden kunnen variëren van 50 tot enkele honderden euro's. Het is altijd een goed idee om prijzen en kwaliteit tussen verschillende winkels te vergelijken voordat je een aankoop doet. Je kunt ook overwegen om met de verkoper te onderhandelen, vooral op markten, aangezien dit een veelvoorkomende praktijk is in Griekenland. Over het algemeen zijn prijzen in Kreta lager dan in Europa of de VS bij het kopen van souvenirs.

Harry Anapliotis
Eigenaar, reisschrijver en webontwikkelaar bij Rental Center Crete
Harry Anapliotis is de eigenaar, schrijver en webontwikkelaar van Rental Center Crete - Autoverhuur.
Rental Center Crete - Car Hire
Autoverhuur bedrijf
Rental Center Crete - Autoverhuur is een autoverhuurbedrijf dat diensten aanbiedt op het eiland Kreta, sinds 1975.
Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis