Prijzen op Kreta - is Kreta duur?

van Harry Anapliotis en Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 14 december 2022 en bijgewerkt op 27 februari 2024
Prijzen op Kreta

Jarenlang was het idee van een vakantie op Kreta alleen weggelegd voor degenen die een reis naar een all-inclusive resort zochten. De ideale ligging in de zuid Griekse regio betekent geweldig weer en meer dan 2000 zonuren per jaar. Reizigers waren bereid veel te betalen om van de sfeer van Kreta te kunnen genieten, zonder dat zij iets van het comfort van thuis hoefden op te offeren. Het was niet gemakkelijk om Kreta met een klein budget te bezoeken en veel mensen stelden zich dan ook de vraag: Is Kreta duur?

Voordat je op reis gaat, moet je echter weten wat de verschillende kosten van een vakantie op Kreta zijn. Een vakantie hoort een tijd van rust en ontspanning te zijn, maar het kan moeilijk zijn om te genieten als er onverwachte financiële tegenslagen opduiken. Gelukkig helpt deze handleiding je te ontdekken welke kosten een bezoek aan Kreta met zich meebrengen, zodat je je goed kunt voorbereiden.

De marktstraat van Rethymnon

Kosten om naar Kreta te reizen

Voordat je kunt beginnen met het budgetteren van je geld voor accommodatie, eten, transportkosten en activiteiten, moet je eerst nadenken over de reiskosten. Als je doel een pittoreske vakantie op een afgelegen eiland is, zal het wat tijd en geld kosten om er te komen vanuit je eigen land.

Reizen met de veerboot

De meest kosteneffectieve optie voor je om naar Kreta te gaan, is per boot reizen. Een gewone zitplaats op de boot vanuit Athene kost ongeveer € 30 per persoon. Ondanks het feit dat de reis 7 tot 12 uur kan duren, kun je in vergelijking met het nemen van een vliegtuig naar Kreta veel geld besparen. De veerboten zijn meestal groot genoeg voor een behoorlijk aantal mensen en ze zijn uitgerust met de nodige voorzieningen zoals eten, drinken, sanitair en zelfs dekken om van het uitzicht te kunnen genieten.

De veerdienst van Minoan Lines in de haven van Heraklion

Wie het echter comfortabeler wil hebben, kan altijd een kamer of een hut op de boot huren. Een standaardkamer kost ongeveer € 160. De privékamers zijn ruimer en hebben een eigen badkamer en soms een televisie, zodat je je beslist kunt ontspannen. Bovendien heb je de kans om kwaliteitsvolle rust te krijgen terwijl je naar Kreta reist.

Reizen met het vliegtuig

Als je met het vliegtuig reist, kunnen echter verschillende factoren de prijs beïnvloeden. De tijd van het seizoen waarin je komt, hoe vroeg je je ticket boekt en of je een tussenstop maakt op een andere luchthaven zijn slechts enkele zaken, die kunnen beïnvloeden hoeveel geld het kost om met het vliegtuig te reizen.

Condor vliegtuig geland op Heraklion Luchthaven

Het is niet eenvoudig om de kosten van een vlucht naar Kreta in te schatten. Een internationale reis naar Kreta vanaf een Europese luchthaven hoeft maar € 100 of zelfs minder te kosten als je vroeg plant en wat onderzoek doet. Afhankelijk van waar je vandaan reist, kost een gemiddeld ticket echter tussen de € 300 en € 400. Het reizen per vliegtuig is meestal duurder, maar het is wel de snelste manier om er te komen. Je slaat het gedoe van op een boot stappen over en je hoeft je geen zorgen te maken over het weer. Het is ook een goede optie voor mensen die zeeziek worden omdat je niet urenlang op een grote boot vastzit.

Houd er rekening mee dat buitenlandse vluchten mogelijk goedkoper zijn als je vanaf de internationale luchthaven van Athene vliegt. Als je dit doet, krijg je ook de kans om een paar dagen in de hoofdstad door te brengen en enkele van de historische bezienswaardigheden te gaan bekijken. Na aankomst in Athene kun je een goedkoop binnenlands vliegtuig naar Kreta nemen.

Kosten voor het reizen op Kreta

Als je eenmaal op Kreta bent aangekomen, moet je je ook voorbereiden op het reizen over het eiland. Of je nu archeologische sites gaat bezoeken, een afgelegen strand opzoekt of tot in de vroege uurtjes in het centrum van Chania wilt feestvieren, vervoer is noodzakelijk om je te verplaatsen.

Met een taxi door Kreta reizen

Mensen vinden het vaak heerlijk om hun tijd op één locatie door te brengen, zoals bijvoorbeeld Heraklion of Chania, maar als je Kreta echt wilt ervaren, moet je rondreizen. Taxi's zijn een populaire manier om van A naar B te komen, maar ze kunnen, vooral bij langeafstandsreizen, duur zijn. Taxi's op Kreta zijn alleen aan te raden als je niet van plan bent om veel tijd te besteden aan het verkennen van Kreta.

Met de bus door Kreta reizen

Een andere optie om op Kreta te reizen is de bus, die alle gebieden bestrijkt, behalve in sommige afgelegen delen van Kreta waar het openbaar vervoer niet altijd beschikbaar is. De prijzen variëren afhankelijk van naar welk deel van het eiland je gaat, maar over het algemeen zijn ze niet te duur. Een typische stadsrit kost tussen de € 1,80 en € 2,50, terwijl langeafstandsritten tussen de € 8 en € 15 kunnen kosten.

Bussen zijn echter niet altijd de handigste optie om je te verplaatsen. Ze zijn meestal druk en kunnen onbetrouwbaar zijn, afhankelijk van de dag of het tijdstip waarop je reist.

Met een huurauto door Kreta reizen

Als je veilig en comfortabel wilt reizen, zou een auto huren een kosteneffectieve optie zijn. Autoverhuur is op Kreta direct beschikbaar. Je kunt een auto huren op de luchthaven of je kunt kiezen voor één van de lokale bedrijven, die concurrerende tarieven bieden. Autoverhuur is overal op het eiland beschikbaar, maar de beste plaats om een huurauto te vinden, is meestal in Chania of Heraklion.

De prijzen variëren, maar over het algemeen is het huren van een auto de meest kosteneffectieve manier om rond te reizen als je van plan bent om een paar dagen op Kreta door te brengen. Het is ook handig omdat je in je eigen tempo kunt reizen en je niet overal op de bus hoeft te wachten of taxi's hoeft te nemen. Een standaard economy-auto kost ongeveer € 25 per dag. Maar de prijs hangt natuurlijk af van het type auto dat je wilt en voor hoeveel dagen je deze huurt.

Hoeveel kost de benzine op Kreta?

De gemiddelde benzineprijs is € 2,45 per liter (per juli 2022). De gemiddelde kosten voor diesel op Kreta bedragen € 2 per liter (per juli 2022). De benzineprijzen op Kreta zijn iets hoger dan op andere Griekse locaties op het vasteland, maar wel goedkoper dan op andere Griekse eilanden zoals Mykonos en Santorini.

Als je van plan bent tijdens je bezoek aan Kreta veel te gaan rijden, overweeg dan om een diesel of een hybride auto te huren. Over het algemeen zijn de benzineprijzen goedkoper in de buurt van de steden Heraklion en Chania. Dit komt door de lagere transportkosten. Ook zijn de benzineprijzen iets hoger in afgelegen gebieden en langs de snelwegen van Kreta.

Op Kreta wordt benzine per liter in euro's verkocht. De lokale bevolking berekent de brandstof die ze willen kopen meestal in een vast bedrag aan eurobiljetten. Als je bijvoorbeeld naar een tankstation gaat, zeg je "vul alsjeblieft voor 20 (of 50) euro".

Creditcards en contante betalingen worden over het algemeen geaccepteerd in bijna alle benzinestations op Kreta.

Kosten van accommodatie op Kreta

Kreta heeft honderden hotels en villa's waar je kunt verblijven. Of je nu liever in luxe verblijft of in een klein, intiem vakantiehuis dat perfect is voor koppels, er zijn tal van opties op Kreta, die aan jouw behoeften voldoen.

Kamer in Casa Delfino

Voor een goedkoop verblijf kun je studio's en kamers vanaf € 40 tot € 60 per nacht vinden. Je kunt ook een huis huren vanaf € 100 of dezelfde prijs betalen voor een middenklasse hotelkamer. De kosten van een verblijf op Kreta zijn echter afhankelijk van waar je het grootste deel van je tijd gaat doorbrengen.

Verblijf in dorpen zoals bijvoorbeeld Anogia, Omalos of Agios Nikolaos zal veel goedkoper zijn dan een verblijf in Chania.

Als je meer wilt besparen op je verblijfskosten, overweeg dan een verblijf in een hostel in een grotere stad. Hostels op Kreta zijn over het algemeen betaalbaar en ondanks de lage prijs is het er behoorlijk netjes en schoon. Verblijven in een hostel is een fantastische manier om kosten op je reis te besparen en voor slechts € 15 krijg je een warm bed, schone lakens en toegang tot gedeelde badkamers.

Kosten voor een maaltijd op Kreta

Als het op eten aankomt, is Kreta een uitstekende plek om te vertoeven. Het eiland staat bekend om zijn fantastische keuken en er zijn vele restaurants, tavernes of cafés waar je je tegoed kunt doen aan de traditionele Griekse specialiteiten.

Uit eten gaan op Kreta hoeft niet duur te zijn, maar het hangt wel af van wat je precies voorgeschoteld krijgt. Als je op lokale plaatsen eet in plaats van in toeristische gelegenheden, zullen de prijzen veel lager en betaalbaarder zijn. Als je echter dineert in restaurants van hoge kwaliteit in populaire steden, kan het dus zijn dat je meer moet uitgeven.

Restaurantmenu & prijzen op Kreta

Als je naar een voordelige taverna gaat, betaal je tussen de € 3 en € 6 voor een bijgerecht en ongeveer € 7 voor een hoofdmaaltijd zoals bijvoorbeeld moussaka. Een salade in een luxer restaurant kost je daarentegen tussen € 10 en € 12 of € 15 en € 18 voor een schaal met verse zeevruchten.

Als je op Kreta bent, mag je hun streetfood zeker niet missen. Hun voortreffelijke smaak, een breed scala aan keuzes en de betaalbare prijs zullen je nooit teleurstellen. Een enorm stuk vers gemaakte pizza kan bijvoorbeeld al voor € 2 worden gekocht. En natuurlijk mag het beste Griekse streetfood niet ontbreken: de beroemde gyros. Voor westerse begrippen is een gyro-wrap voor minder dan € 2,80 zowel qua smaak als qua prijs een koopje.

In tegenstelling tot andere gebieden in de wereld is Kreta geen voorstander van fastfoodketens. In plaats daarvan zijn kleine tot middelgrote zaken de norm op het eiland en dat betekent dat al het eten vers wordt bereid. Wat ook je voorkeur voor eten ook is, je zult het op Kreta zeker vinden.

Om een beter idee te krijgen van hoeveel eten op Kreta kost, kun je de onderstaande lijst raadplegen voor de typische prijzen van voedingsmiddelen:

Kosten van genotsmiddelen

Kosten van tabak/sigaretten op Kreta

Sigaretten zijn op Kreta goedkoper dan in Europa en de VS. De gemiddelde prijs van een pakje sigaretten is in Griekenland € 4,20. De meest bekende merken zijn: Marlboro, Prince, Stuyvesant, Camel, Davidoff, Winston, Assos en het lokale merk Karelias. Je kunt een slof sigaretten of tabak tegen een lagere prijs krijgen in de belastingvrije winkels op de luchthaven.

Prijs van alcohol

Op Kreta kun je alcohol bij lokale supermarkten kopen of bij slijterijen, waar het aanbod veel groter is. Hier vind je een lijst met de gemiddelde prijs van alcohol op Kreta:

  • Lokaal bier: € 0,80 - € 1,00
  • Een fles gin 0,7L: € 16
  • Een fles whisky 0,7L: € 13 - € 20
  • Een fles wodka 0,7L: € 15 - € 20
  • Een fles ouzo 0,7L: € 7,90
  • Een fles raki 0,5L: € 10
  • Een fles rum 1L: € 18

Verschillende drankarrangementen op Kreta

Kosten van activiteiten op Kreta

Naast het vervoer, de accommodatie en de maaltijden moet je ook budgetten voor andere activiteiten. Kreta is een bruisend eiland met een rijke geschiedenis en cultuur. Zo zul je echt genieten van de vele rondleidingen en activiteiten, die in verschillende steden beschikbaar zijn.

Verrassend genoeg hoef je niet veel geld uit te geven als je verschillende activiteiten op Kreta wilt doen. Sommige zijn zelfs helemaal gratis. Dingen zoals het verkennen van een strand, genieten van een stadswandeling of trektochten maken door een kloof zijn allemaal gratis.

De Samariakloof

Als je de archeologische vindplaatsen van Kreta museumexposities en meer wilt zien, zijn er enkele activiteiten die ook niet zo duur zijn. Je kunt al een toegangsbewijs voor slechts € 10 - € 15 krijgen, waarmee je toegang krijgt tot het Paleis van Knossos in Heraklion evenals andere attracties in de buurt zoals Archeologisch museum van Rethymnon of het Byzantijns museum van Gortyn.

Voor activiteiten waarvoor een vergoeding geldt, moet je rekenen op ongeveer € 25 – 50 per persoon, afhankelijk van de tour of de activiteit. Een dagtocht naar het prachtige eiland Spinalonga kost bijvoorbeeld ongeveer € 25 per persoon. In tegenstelling, trektochten bij Samaria, Europa's langste kloof, kan tot € 50 kosten, inclusief transport- en toegangsprijzen.

Om ervoor te zorgen dat je je budget niet overschrijdt, kun je ervoor kiezen om activiteiten te doen waarvoor geen toegangsprijs geldt of die niet duur zijn. Kreta is tenslotte een prachtig eiland en er zijn veel gratis dingen om te verkennen, zoals stranden of wandelroutes.

Groenten- & fruitkraam

De beste tips om de kosten op Kreta te verlagen

Ongeacht je budget, het is altijd goed om kosten te kunnen verlagen. Geld groeit tenslotte niet aan bomen. Om ervoor te zorgen dat je zonder al te veel geld uit te geven van je verblijf op Kreta kunt genieten, volgen hier enkele tips die je kunnen helpen om te besparen.

Overweeg een bezoek tijdens het laagseizoen

De beste tijd om te ontspannen op Kreta in termen van de combinatie van weer en zeetemperatuur is het einde van de lente en het begin van de zomer, evenals de eerste twee maanden van de herfst. De maand september is ongetwijfeld de meest kosteneffectieve periode om een vakantie op Kreta door te brengen en toch te genieten van het prachtige Griekse weer. Met de ideale watertemperatuur om te zwemmen en minder toeristen op het eiland, kun je genieten van een meer ontspannen en relaxte vakantie.

In tegenstelling tot juli en augustus zijn de prijzen in september ook goedkoper. In de maand oktober kun je ook accommodatiedeals en kortingen voor vluchten, bussen of veerboottickets vinden. Als je nog meer wilt besparen, bezoek dan Kreta in de maanden april en mei. Dit zijn geen piekmaanden op Kreta, maar je kunt nog steeds genieten van het prachtige weer op het eiland en wat geld besparen.

Lees ook: De beste tijd van het jaar om Kreta te bezoeken

Boek rondleidingen van tevoren of wanneer je aankomt

Last-minute tours boeken kan duur zijn, vooral als je met een reisbureau gaat dat geen kortingen aanbiedt. Om ervoor te zorgen dat je tours betaalbaar zijn en binnen je budget blijven, is het aan te raden om ze vooraf of bij aankomst te boeken.

Er zijn op het eiland Kreta veel reisbureaus. Daarom kan het gemakkelijk zijn er een te vinden, die goedkope reizen aanbiedt. Bovendien kun je een paar maanden van tevoren boeken of wachten tot je aankomt. In beide gevallen bespaart het je veel geld.

Menuborden

Wees voorzichtig met alcohol

Natuurlijk is alcohol altijd een must-have tijdens een vakantie. Wees echter voorzichtig met de drank en zorg ervoor dat je niet te veel drinkt. Een fles wijn of bier kan in sommige restaurants of bars behoorlijk duur zijn, dus wees zorgvuldig bij het bekijken van de menu's.

Als je kunt, ga dan voor het meest geliefde drankje op Kreta, raki. Het is niet alleen goedkoper, maar je vindt het ook overal. Lokale bars, restaurants en zelfs supermarkten verkopen raki aan, zodat je het kunt drinken als je op Kreta bent. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over de smaak, want het smaakt best lekker!

Leef als een local

De makkelijkste manier om op Kreta geld te besparen, is te leven als een lokale bewoner. Eet waar de lokale bevolking eet, ga niet naar dure restaurants en profiteer van alles wat Kreta te bieden heeft, zoals gratis stranden, goedkope bars en tavernes. Je hoeft niet veel geld uit te geven om een heerlijke tijd op Kreta te kunnen hebben.

Lees ook: De 7 beste restaurants van Chania - Kreta

Probeer grote toeristische attracties te vermijden, koop geen dure souvenirs en ga altijd voor de minder bekende locaties. Je zult versteld staan hoeveel je kunt besparen als je deze tips volgt!

Restaurant Piato in Agios Nikolaos

Het is goed om voordat je op vakantie gaat naar Kreta een budget vast te stellen, zodat je niet in financiële problemen komt.

Houd bij het uitgeven van geld rekening met het volgende: prioriteiten, voorkeuren en mogelijkheden (priorities, preferences, possibilities).

Prioriteer je uitgaven op basis van wat voor jou belangrijk is, zoals eten of accommodatie, pas vervolgens je plan aan op basis van je voorkeur en bekijk ten slotte welke opties er binnen die grenzen beschikbaar zijn!

Harry Anapliotis
Eigenaar, reisschrijver en webontwikkelaar bij Rental Center Crete
Harry Anapliotis is de eigenaar, schrijver en webontwikkelaar van Rental Center Crete - Autoverhuur.
Rental Center Crete - Car Hire
Autoverhuur bedrijf
Rental Center Crete - Autoverhuur is een autoverhuurbedrijf dat diensten aanbiedt op het eiland Kreta, sinds 1975.
Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis