Het Proces van de Olijvenoogst Op Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 31 maart 2021 en bijgewerkt op 12 april 2023.
Alles over de olijfoogst op Kreta

Terwijl u door het weelderige Kretenzische landschap rijdt, zal een van de meest bekende taferelen de olijfboomgaarden zijn, waarvan de bladeren zilverkleurig zijn in de wind. Als u beter kijkt, ziet u vaak bundels zwart gaas tussen de bomen. Later in het seizoen, in september misschien, zal het gaas worden uitgerold, en als een enorm tapijt onder de olijfbomen over het landschap worden uitgespreid. Dit is ter voorbereiding op de olijfoogst op Kreta.

Hoe Worden De Olijven Op Kreta Geoogst?

Van alle landbouwevenementen die de jaarkalender in beslag nemen, is de olijfoogst een van de meest arbeidsintensieve en toch warm verwachte. Veel mensen - waaronder veel inwoners van de stad en de steden van Kreta, en trouwens zo ver weg als Athene of Thessaloniki - bezitten een aantal olijfbomen. Dit is een oogst die veel mensen persoonlijk raakt, of ze nu wel of niet actief deelnemen. Het is ook een manier voor mensen om een band te houden met hun familieland.

Vers geoogste olijven in zakken op Kreta

Wat ze echter heel vaak doen. Veel mensen nemen een vakantie van hun werk in de stad om deel te nemen aan de olijfoogst van hun familie. Hoe meer handen, hoe lichter het werk. En het is het meest bevredigende en verkwikkende werk, onder de bomen. Als de olijven rijp worden bevonden en de netten over de grond worden uitgespreid om ze te vangen, gaan de plukkers naar de boomgaarden. Terwijl de olijven natuurlijk met de hand geplukt kunnen worden, is het veel werk. Meestal worden de rijpe olijven van de takken geharkt, meestal met een hark. Voor grootschaligere werkzaamheden zijn er ook gemechaniseerde harken en andere oogstmachines, zoals mechanische oogstmachines en schudmachines. Maar de meeste olijven op Kreta worden met de hand geoogst, waarbij de hand harken worden gebruikt om ze van de takken te bevrijden en op de netten te vallen. Van hieruit worden ze verzameld en in bakken geplaatst. Tijdens het verzamelen van de olijven proberen de oogstmachines zoveel mogelijk bladeren en stukjes stam eruit te filteren. Het is gezellig werk, en in veel gevallen zelfs feestelijk - hoewel het hard werken is, dient de olijfoogst vaak zelfs als een soort familiereünie.

Lees ook: Solo reizen in Kreta

Hoe Verwerkt U Olijven Tot Olijfolie?

De olijven worden gemaakt en naar een gemeenschappelijke pers gebracht. De meeste gemeenschappen hebben een pers in de buurt. Het is natuurlijk erg druk tijdens het seizoen, en de producenten maken vaak een afspraak. Het is belangrijk om de olijven zo snel mogelijk na de oogst te persen.

Olijvenpluktijd

De olijven worden eerst gewassen en vervolgens geplukt om eventuele bladeren te verwijderen. Vervolgens worden de olijven gemalen tot pulp met een slijpsteen. Vervolgens wordt de resulterende pulp geperst, om de vaste stoffen te scheiden. De resulterende vloeistof is olijfsap - een combinatie van water en olie. De olie wordt dan afgescheiden, meestal via een centrifuge. Zo wordt extra olijfolie van eerste persing gemaakt. Oliën van minderwaardige kwaliteit worden gemaakt met behulp van warmte-extractie of zelfs chemische extractie. Maar voor gezinnen op Kreta, is alle olijfolie extra vergine olijfolie. De rijke geur van de olijven die geperst worden vult de lucht in de herfst en vroege winter - een heerlijke geur.

Senior Boeren die olijven van het net halen

Wanneer vindt de olijvenoogst op Kreta plaats?

Het olijvenoogstseizoen is vrij lang. Het begint eind oktober en kan doorgaan tot december en zelfs tot in januari. Op deze manier heeft elke olijf de kans om zijn hoogtepunt van rijpheid te bereiken. Bovendien zijn er zoveel olijven op Kreta dat het tijd kost om ze allemaal te verwerken.

Oogst van de olijven

Hoe kan men deelnemen aan de olijvenoogst?

Hoe kan men deelnemen aan het Olive Harvesting Process? Zoals het klinkt, is het oogsten van olijven veel werk, en extra handen zijn altijd welkom. Als je toevallig in het olijvenseizoen op Kreta bent en wat tijd doorbrengt in plattelandsdorpen, dan kun je je interesse laten blijken. Als je uit het buitenland komt, kun je een beetje onderzoek doen - er zijn bedrijven en boerderijen die olijfoogstvakanties aanbieden. Dit zijn meestal complete ervaringen. Het gaat om veel bevredigend werk onder de Kretenzische zon, en veel kameraadschap. Maar er is ook veel te leren. Er zijn veel gerelateerde activiteiten inbegrepen, zoals het hebben van een olijfolieproeverij, koken met olijfolie en verse lokale producten, en het maken van olijfoliezeep. Men kan ook meer leren over de landbouw van Kreta, en er kunnen bezoeken aan andere ambachtelijke voedselproducenten worden geregeld. De nauwe band die de mensen van Kreta hebben met het land is inspirerend, en hun eerlijke en heerlijke keuken geeft daar prachtig uitdrukking aan.

Kretenzische Gastronomie Centrum

Het Kretenzische Gastronomiecentrum in Argyroupoli, in de regionale eenheid van Rethymnon, biedt complete educatieve ervaringen. Hand Picked Griekenland is een agro-toerisme specialist die specifiek gecureerd, hands-on ervaringen rond de olijfoogst biedt. Olijfolieproeverijen zijn zeer interessant, en fijnproevers zouden er een moeten proberen als ze de kans krijgen. Extra vergine olijfolie van hoge kwaliteit is uiterst complex en genuanceerd. Vers geperste oliën kunnen vaak een hapje eten - gepeperd en bijna kruidig, en met een vleugje zuur. Er is een reden dat landbrood en een kom olie - de nederigste herstellingen - zo diep bevredigend kunnen zijn.

De Oudste Olijfboom op Kreta

Olijfbomen zijn echt dingen van schoonheid. En, mogelijk, van wijsheid. Dit zijn ongelooflijk langlevende bomen. Kreta is gezegend met zo'n 30 miljoen ervan.

olijvenoogst op Kreta

Het is gemakkelijk om hun relatieve leeftijd te vertellen. Hoewel ze na het bereiken van de volwassenheid geen hoogte bereiken, blijven hun stammen dikker worden. Oudere bomen hebben vette, gedraaide stammen met een groot karakter. Soms worden ze zo groot dat ze zich splitsen, terwijl ze olijven blijven produceren. Sommige olijfolie-experts hebben het gevoel dat volwassen bomen lekkere olie produceren, met meer nuance en een volgroeid smaakprofiel.

Vouves Museum in Chania

Het is niet ongebruikelijk in heel Griekenland om bomen te vinden die meer dan een millennium oud zijn. Maar Kreta heeft een heel bijzondere boom, in Ano Vouves, een dorp in de buurt van Kolymvari in de regio Chania. De precieze leeftijd van deze prachtige boom is niet bekend. De boomringen suggereren dat hij minstens 2000 jaar oud is, terwijl de universiteit van Kreta ongeveer twee keer zo lang schat dat - 4.000 jaar. De stam is enorm - meer dan 4 en een halve meter in diameter, en ongeveer 12 en een halve meter in omtrek. Het is uitgeroepen tot beschermd natuurmonument.

 Museum van Vouves olijven in Chania

Het produceert nog steeds olijven - en het produceert ook eer: kransen gemaakt van deze boom kroonde de overwinnaars van de 2004 Olympische Spelen in Athene, en de 2008 spelen in Peking. Er is een museum in de buurt van de beroemde olijfboom van Vouves, waar traditioneel gereedschap wordt tentoongesteld. Je kunt er leren over de geschiedenis en de praktijk van de olijventeelt. De olijfboom van Vouves is echt een majestueuze aanwezigheid, en zeker de moeite waard om te zien.

Oudere man die rijpe olijven van een olijfboom plukt op Kreta

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis