De markten van Chania - Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 27 oktober 2021 en bijgewerkt op 21 februari 2024.
Markten van Chania

Winkelen in Chania kan een bijzondere ervaring zijn. Een van de beste dingen van Griekenland in het algemeen, en het eiland Kreta in het bijzonder, is hoe dicht je bij de bron van goederen kunt komen - de ambachtslieden en de handwerkslieden die houtsnijwerk maken, lederwaren maken, keramiek vormen, enzovoort. En in voedsel, hoe dicht we bij de bron komen - de boeren die de producten verbouwen, de wijnboeren, de herders en kaasmakers, enzovoort.

Zelfs als u thuis niet zo'n winkelliefhebber bent, zult u merken dat winkelen in Chania een heel andere ervaring is - leuk, bevredigend, en - uiteindelijk - cultureel verhelderend. Het is een manier om in contact te komen met de gemeenschap en de cultuur - terwijl u ook producten koopt met een uniek Kretenzisch karakter.

De markten van Chania

Bijna alle steden en grotere plaatsen in Griekenland hebben een centrale markt. Deze overdekte markthallen zijn feestelijke, bijna chaotische plaatsen waar de lokale bevolking inkopen doet voor hun dagelijkse en wekelijkse behoeften, net zoals ze dat in dit deel van de wereld al generaties - zelfs eeuwen - doen. Hoewel er tegenwoordig natuurlijk moderne supermarkten zijn in elke buurt van Griekenland, doen veel mensen hun boodschappen nog steeds graag op de ouderwetse manier - op de overdekte markten en de wekelijkse boerenmarkten ("laiki").

Centrale markt van Chania

Vergeet niet dat Griekenland het land is dat ons het woord "agora" heeft gegeven - meer dan alleen maar een marktplaats, het woord is een heel concept - de plaats waar het publiek samenkomt, om te zien en gezien te worden, en - natuurlijk - om te winkelen. Een bezoek aan de agora - het centrale marktgebied van elke stad - is een essentiële, authentieke Griekse ervaring. En het is nergens zo leuk als in Chania.

Zelfs als u buiten het centrum van Chania verblijft, raden we u aan een auto te huren in Chania om de beroemde markten te bezoeken. Parkeren kan een uitdaging zijn in het hart van Chania, maar hier is onze gids voor de beste parkeerplekken in Chania.

Doe mee met de lokale bevolking om wat te winkelen op de volgende plaatsen:

De centrale markt van Chania

UPDATE:
De centrale markt van Chania zal tot eind 2023 gesloten zijn voor renovatie.

In het centrum van Chania ligt deze prachtige overdekte markt, die in 1913 werd geopend, toen Kreta eindelijk vrij was van de Ottomanen en toetrad tot de moderne Griekse staat. Dit is de plaats van een van de bastions van de oude Venetiaanse muren. Het werd ontmanteld om de gracht op te vullen (je kunt nog veel van de gracht zien in het westelijke deel van de stad), en was de perfecte centrale plaats voor de nieuwe markt.

Overdekte markt Agora in Chania

De markt is gebouwd in de vorm van een kruis, en sommigen zeggen dat hij is gemodelleerd naar de openbare markt van Marseille. De hoofdingang heeft de meeste levensmiddelen die u misschien mee naar huis wilt nemen - de kazen, olijven, honing, enzovoort.

De eerste winkel aan uw linkerhand is een bakkerij, waar u uw dag kunt beginnen met een van hun traditionele zoete kaastaarten ("lychnarakia"), en wat gerst beschuiten ("paximadia") kunt kopen om "dakos" en Kretenzische salades te maken.

Centrale markt in Chania

Winkels langs deze arm verkopen de traditionele "tsakistes" - de "geplette" groene olijven van Kreta die zijn doordrenkt met citroen. Ze verkopen ook "throubes" - gerimpelde leerachtige kleine zwarte olijven die met zout zijn gepekeld en zo heerlijk zijn in tomatensalades. Hier kunt u ook fijne Kretenzische "Graviera"-kazen van geitenmelk kopen, sommige met geurige kruiden. En er zijn de beroemde verse kazen, zoals "pichtogalo Chanion" - de "dikke melk" van Chania - een myzythra-achtige kaas met BOB.

Olijven op de markt van Chania

Er zijn ook enkele winkels die gedroogde kruiden en wilde bergthee verkopen - een perfect eetbaar souvenir en geschenk.

Als u in het centrum aankomt, kunt u rechtsaf gaan voor vers vlees, linksaf voor vis, of rechtdoor blijven gaan.

Traditionele gesloten markt van Chania

De visafdeling van de markt heeft - naast de prachtige uitstallingen van de vangst van de dag op ijs - ook een paar restaurants. Dit lijkt misschien een vreemde plaats om te eten, want ze zijn druk en klein en luidruchtig - maar ze bedienen de plaatselijke bevolking en hebben daarom uitstekende kant-en-klare gerechten in de vitrines, en natuurlijk de meest verse kleine vis en andere lekkernijen. Het gebruikelijke mediterrane eetschema is een late en lange lunch - na 1.00 uur 's middags. Maar de markt begint vroeg in de ochtend, dus de lunchtijd is hier ook vroeg.

De arm die rechtdoor leidt naar de achteringang is de meer "toeristische" arm van de markt, maar dat wil niet zeggen dat hij niet leuk is. Er zijn hier traditionele goederen zoals zeepjes gemaakt van olijfolie, meer kruiden, textiel, enzovoort.

Straat in de oude stad van Chania

De meeste winkels op de Centrale Markt van Chania beginnen te sluiten rond 2:00 of 3:00 in de middag.

De boerenmarkten van Chania - "Laiki"

Er zijn verschillende wekelijkse boerenmarkten in Chania in verschillende buurten. De grootste is op zaterdag rond de stadsmuur, maar er zijn ook andere - vraag ernaar bij uw accommodatie. Dit is een van de leukste activiteiten in Chania. De Laiki is de plek waar iedereen groente en fruit koopt - de kwaliteit is boerderijvers, verkocht door de trotse boeren zelf. U ziet er ook meer kazen, honing - de tijmhoning van Kreta is terecht beroemd - en "tsikoudia (raki) - de klassieke gedistilleerde drank van Kreta. Er is zelfs versgevangen vis.

In de zomer moet u zeker uitkijken naar avocado's. Veel van de avocado's van Griekenland worden hier geteeld en ze zijn de heerlijke soort met donkere, hobbelige schil.

Thee &Kruiden op de markten van Chania

Ga vroeg om de hitte te verslaan - de markt begint rond 7:00 of 8:00, en sluit rond 1:00 of 2:00 in de namiddag in de zomer.

De traditionele handwerkslieden van Chania

Als u de centrale markt aan de achterkant verlaat en dan naar links loopt - naar het westen - komt u in een gebied met veel winkels die lederwaren verkopen - handtassen, riemen, portefeuilles, enzovoort. Deze zijn gecentreerd rond de Skridlof straat, en u herkent ze aan de geur. Deze winkels zijn er al generaties lang. U zult merken dat hun assortimenten erg op elkaar lijken, maar ga zeker eens vergelijken - de prijzen variëren, maar zijn over het algemeen vrij goed. Er zijn zelfs winkels waar u leren sandalen kunt kopen en waar u uw sandalen op maat kunt laten maken.

Souvenirwinkel in het centrum van Chania

Een ander bekend Kretenzisch souvenir is een ambachtelijk gemaakt mes. Net als bij de lederwaren is er een speciale straat voor de messenmakers. De meeste bevinden zich in de Sifakas straat - tussen de Centrale Markthal en de haven. Dit gebied wordt eigenlijk de "macherakida" genoemd - "macheri" is "mes". Messen zijn niet alleen nuttig, maar maken ook deel uit van de traditionele klederdracht van de Kretenzer mannen, waardoor ze een zinvol souvenir van Kreta zijn. Voor iets bijzonders kunt u een dolk kopen waarvan het handvat de hoorn van een geit is. Dergelijke indrukwekkende dolken zijn vaak gegraveerd met een "mantinada" - de klassieke zingzang rijmende coupletten van Kreta.

Lees ook: De markten van Heraklion

(Tip: vlakbij de Sifakas straat is het Splantzia Plein en de Kerk van Agios Nikolaos - deze schaduwrijke "plateia" is een populaire hangplek voor de lokale bevolking en een leuke plek om te stoppen voor een kopje koffie. Daarna kunt u verdwalen in de wirwar van steegjes van Splantzia, met hun charmante traditionele gebouwen).

Chania Winkelen

Andere plaatselijke ambachten zijn handbeschilderd keramiek - er zijn winkels over de hele stad, ook bij de lederwaren en de messen.

Er zijn ook straten bij de achteringang van de centrale markt waar huishoudtextiel - tafelkleden enzovoort - wordt verkocht. Er zijn voorbeelden van borduurwerk en zeer fijn haakwerk. Veel van deze produkten zijn echter machinaal vervaardigd. Handgemaakte goederen zullen duurder zijn. Beoordeel de kwaliteit zorgvuldig. Maar een stuk Kretenzisch borduurwerk in een traditioneel motief kan een mooi souvenir van uw reis zijn.

Lees ook: 4 Beste Stadshotels in Chania, Kreta

Genieten van de markten van Chania

Winkelen op deze lokale markten, en vooral de voedselmarkten, is een prachtige manier om de cultuur van Kreta te ervaren. Hebt u al traditionele markten bezocht tijdens uw reis?

Lees ook: Alles wat u moet weten over de luchthaven van Chania

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis