De markten van Heraklion die een bezoek waard zijn tijdens uw reis naar Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 20 oktober 2021 en bijgewerkt op 26 april 2023.
Heraklion Markt

Een van de dingen die we het leukst vinden op vakantie - en vooral een vakantie op Kreta - is levensmiddelen. Het eten van een streek vertelt een fascinerend verhaal. Het omvat de geschiedenis van de mensen - en in het geval van Kreta zijn deze wortels inderdaad oud. Het weerspiegelt ook de gaven van het land, de seizoenen, en het karakter van de mensen - hun vindingrijkheid, hun vindingrijkheid, de manier waarop ze het dagelijks leven vieren. En bovenal is voedsel een uiting van cultuur. Op Kreta is dit een ongewoon rijk verhaal.

Met een ongewoon vruchtbare bodem, zeeën vol vis en zeevruchten, heuvels bedekt met zilverkleurige olijfbomen, kruiden die in het wild groeien, en rotsachtige hellingen bedekt met dartelende geiten, is Kretenzisch voedsel een ware viering van het landschap.

Handgemaakt op Kreta Bord

Voor veel reizigers is de keuken een manier om echt contact te maken met een cultuur. Een lokale taverna is één manier om in contact te komen met de smaak van Kreta. Maar een veel betere manier is om naar de bron te gaan - de lokale markten. Inkopen doen is in Griekenland geen karwei - het is meer een sport, een favoriete vrijetijdsbesteding, een sociale activiteit en een cultureel ritueel. Op Kreta in het bijzonder.

Zelfs in de belangrijkste stad van Heraklion, dit soort winkels bloeit. Stadsbewoners voelen een nog sterkere behoefte om zich te verbinden met hun landschap. Hier zijn een paar dingen die u volgens ons moet weten over de markten van Heraklion.

Ontdek de Heraklion Markten

De centrale markt van Heraklion

Elke stad in Griekenland heeft een centrale markt - een (meestal) overdekte markt met kraampjes van individuele verkopers die gespecialiseerd zijn in specifieke producten, zoals alleen fruit en groenten, alleen olijven (zo veel soorten!), of alleen lokale kazen. Dit is de "supermarkt" van vroeger - je vindt er alles wat je nodig hebt onder één dak. Maar wel met een zeer persoonlijk tintje - dit zijn allemaal individuele familiebedrijven, die al generaties lang met trots worden gerund.

Vlooienmarkt van Heraklion

De centrale markt van Heraklion is een prachtige plek om de kleuren en geluiden van de stad in u op te nemen. In het hart van het centrum tussen veel modernere winkels en cafés ligt dit stukje Heraklion uit het verleden. De markt ligt aan de 1866 Straat - de naam herdenkt het jaar van een beroemde Kretenzische opstand - heel dicht bij het beroemde Leeuwenplein en de Morosini Fontein. Om van de markt op zijn levendigst te genieten, voegt u zich 's ochtends bij de plaatselijke bevolking - de meeste mensen willen hun inkopen doen voordat de hitte van de dag intreedt. En maak tijd om te stoppen voor koffie of een snack temidden van de vrolijke, bruisende chaos van de markt.

Centrale markt in Heraklion

Omdat Heraklion zoveel bezoekers uit het buitenland trekt, zijn er ook enkele winkels die zich specialiseren in lokale souvenirs en cadeau-artikelen, zoals verpakte gedroogde kruiden en handgemalen olijfoliezeepjes.

Lokale speciaalzaken in Heraklion

Zelfs buiten de centrale markt vindt u winkels die gespecialiseerd zijn in ambachtelijk voedsel. Kijk uit naar plaatselijke bakkerijen waar u "paximadia" kunt kopen - de smakelijke Kretenzische beschuiten van gerst. U vindt er ook verschillende "almira" - zoute "koekjes" op smaak gebracht met verse kruiden, spinazie, of olijven.

Schaal en fles met extra vierge olijfolie

Er zijn vleeswarenwinkels met specialiteiten van gepekeld varkensvlees zoals "apaki" en "siglino" of worstjes die pittig zijn met azijn. Met een stop bij een plaatselijke kaasboer voor "graviera" of "anthotiro" heeft u al snel de ingrediënten voor een gedenkwaardige picknick.

Lees ook: Bars in Heraklion waarvan je zeker zult genieten

De vismarkt van Heraklion

De Vismarkt van Heraklion maakt deel uit van de Centrale Markt, maar heeft wel degelijk zijn eigen sterke identiteit. Van oudsher zijn de visverkopers een enthousiaste bende, die bovendien zeer gemotiveerd is - ze moeten hun product op het punt van versheid verkopen.

De vismarkt van Heraklion

En wat voor product - de vissen zijn prachtig en er is een grote verscheidenheid. Kijk uit naar dramatische schorpioenvissen (ideaal voor soep), kleine "atherina" (witvis - om in zijn geheel te bakken en met kop en al op te eten), en vette zeebrasem (gewaardeerd om te grillen). U kunt ook octopus, garnalen, inktvis en zelfs zee-egels tegenkomen - een plaatselijke delicatesse.

Viskraam in de markt van Heraklion

De wekelijkse markten van Heraklion - Laiki

Terwijl je in het hartje van het centrum zowel toeristen als locals op de Centrale Markt van Heraklion vindt, is de "Laiki" een ander verhaal.

"Laiki" is de afkorting van "Laiki Agora" - wat "de markt van het volk" betekent. Het is het equivalent van de boerenmarkt in andere landen, maar in Griekenland is de laiki veel dieper in de samenleving geïntegreerd. Hier doen de meeste huishoudens het grootste deel van hun wekelijkse boodschappen.

Op de laïki koop je niet gewoon bij een familiebedrijf zoals op de centrale markt, maar koop je rechtstreeks bij de producenten. Dit geeft een veel nauwere band met het land en de cultuur. De meeste verkopers zijn zelf boer, en ze zijn enorm trots op hun producten.

Lees ook: Heraklion's nachts verkennen - De beste dingen om te doen.

Slakken te koop op Kreta

Maar op de laiki zijn het niet alleen de boeren, maar alle ambachtelijke voedselproducenten. Naast boeren zult u dus kaasmakers ontmoeten die prachtige graviera en mizithra verkopen - twee gewaardeerde plaatselijke geitenkazen - evenals andere handgemaakte uitstekende kazen van plaatselijke melk. Er zijn wijnboeren die hun eigen wijn en raki verkopen, imkers die hun eigen honing verkopen, foerageerders die slakken ("chochlious" op Kreta - een zeer populaire specialiteit) en wilde groenten verkopen, en soms zelfs pluimveehouders met levende vogels en de meest verse eieren.

Lees ook: Musea in Heraklion die je niet wilt missen

Wat te koop op de Laiki

De laiki is niet alleen voor de lokale bevolking, hoewel je er niet zo veel toeristen zult zien. Het is waar dat je er shoppers ziet die enorme hoeveelheden producten kopen. Maar het is prima om slechts een kilo of twee fruit of groenten te kopen. De keuze is verbluffend. Niet te missen in de zomer zijn de verse vijgen - nergens in Griekenland zijn de vijgen zo zoet en geurig als die op Kreta, en dat wil heel wat zeggen.

Handgemaakte producten van olijfhout op de markt van Heraklion

Meloenen zijn ook voortreffelijk. En Kreta produceert ook de meeste avocado's van Griekenland. Tomaten zijn natuurlijk ook de sterren van de zomer, en in de herfst. Een ander product dat uniek is voor Kreta en enkele andere eilanden zijn de "atzouria". Deze lijken op komkommers, maar zijn donzig aan de buitenkant en hebben een zeer lichtgroene schil. Ze zijn knapperiger en geuriger dan gewone komkommers. Een andere specialiteit zijn courgettebloesems, die de Kretenzers vullen met rijst en verse kruiden.

Lees ook: Alles wat u moet weten over de luchthaven van Heraklion

Lederen schoeisel op de markt van Heraklion

Zelfs als u niet van plan bent veel te koken tijdens uw verblijf, kunt u toch veel uit uw bezoek aan de laiki halen. Naast het inslaan van seizoensfruit (tegen een zeer lage prijs), kunt u zelfs een aantal speciale items vinden die u mee naar huis kunt nemen. Probeer de kleine "tsakistes" - kleine groene olijven die licht zijn geplet en in vers citroensap zijn gedompeld, of de kleine zwarte olijven die in zout zijn gerookt. Je kunt een heel klein wiel ambachtelijke graviera krijgen. En de honing van Kreta behoort tot de allerbeste van Griekenland. De bijen doen zich tegoed aan de plaatselijke wilde tijm. Het is als de zoete zomerbries van Kreta in een potje.

U kunt in uw accommodatie in Heraklion vragen waar de weekmarkten zijn.

Markten elders op Kreta

Markt Chania Kreta

Wij raden u aan een auto te huren vanuit Heraklion om meer van Kreta's vele gevarieerde landschappen te verkennen. Als u rondrijdt op het eiland, zult u andere opmerkelijke markten vinden. De Centrale Markt van Chania is de indrukwekkendste van allemaal. Het is het hart van het centrum - geografisch en spiritueel. Deze historische overdekte markt, gebouwd in de vorm van een kruis, dateert van de bevrijding van Kreta van de Ottomanen. Op de hoofdas vindt u kazen, olijven en andere producten, met aan het uiteinde aantrekkelijke toeristische artikelen. Op het kruispunt kunt u de ene kant op voor vis, en de andere kant voor vers vlees. Locals genieten van de informele Heraklion restaurants verscholen tussen de viskraampjes - deze hebben heerlijke huis-stijl specialiteiten en een levendige sfeer.

Lees ook: Beste Kretenzische & Griekse Recepten Kookboeken

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis