Heraklion Archeologisch Museum: Een gids voor elke reiziger

van Rental Center Crete - Car hire • Dit artikel werd gepubliceerd op 25 augustus 2022 en bijgewerkt op 9 mei 2023
Heraklion Archeologisch Museum

Als u de kans wilt krijgen om in de geschiedenis van Kreta te duiken, samen met het zien van enkele van de mooiste en best bewaarde kunstwerken van het eiland, dan is het Archeologisch Museum van Heraklion een plaats die u niet wilt missen. Dit is een plaats die de verbazingwekkende verscheidenheid van culturen die door de geschiedenis heen met Kreta te maken hadden, tot leven brengt, zodat u een glimp kunt opvangen van de Neolithische, Minoïsche, en zelfs Romeinse tijdperken.

Of u nu van kunst of geschiedenis houdt, of gewoon nieuwsgierig bent naar het verleden, een bezoek aan het Archeologisch Museum van Heraklion is een must voor iedereen die op Kreta vertoeft.

Heraklion's Archeologisch Museum

Een van de belangrijkste musea van Europa is het Archeologisch Museum van Heraklion.

Het gebouw is ontworpen door Patroklos Karantinos en tussen 1935 en 1958 gebouwd op de plaats van het Venetiaanse klooster van Saint-Francis, dat in 1856 door een aardbeving verwoest werd.

Artefacten van de Minoïsche beschaving van Kreta

Het staat in het historische centrum van Heraklion, waardoor het een populaire attractie is voor zowel de bevolking van Kreta als de toeristen. Het bouwwerk zelf heeft twee verdiepingen en zevenentwintig galerijen, die alle meer dan 5.500 jaar Kretenzische geschiedenis bestrijken.

Van de Neolithische periode (7000 v. Chr.), tot de Romeinse tijd (200 n. Chr.), vindt u prehistorische voorwerpen en Minoïsche kunstvoorwerpen die u een unieke blik in deze tijdperken gunnen. Er zijn ook tentoonstellingen te zien die gewijd zijn aan handel, dood, godsdienst en zelfs nederzettingen, zodat u een goed beeld krijgt van niet alleen de diversiteit van de Kretenzische kunst, maar ook van de Kretenzische bevolking.

Historische sarcofaag in het Archeologisch Museum van Heraklion op Kreta

Het museum is de laatste jaren gerenoveerd en biedt een goed verlichte binnenruimte, gevuld met schitterende werken van aardewerk, ongelooflijke sieraden, beeldhouwwerken, zegels en metalen artefacten, die gerangschikt zijn volgens een samenhangend verhaal dat de bezoekers meeneemt door de vele thema's die deze buitengewone verzamelingen voorstellen.

Begane grond tentoonstelling

Op de begane grond vindt u een verbazingwekkende verzameling van Minoïsche prevalentie in de Egeïsche wereld. Hier ziet u verschillende voorwerpen die gebruikt werden voor het dagelijks leven, rituelen, en zelfs begrafenissen. Er zijn keramische kruiken en ander aardewerk met een voortreffelijke detaillering. Zij variëren in grootte van kleine vazen tot die massieve pithoi (een soort voorraadpot voor wijn, olijfolie, en graan).

Bovendien zijn er op de begane grond labrys (tweekoppige bijlen) te zien, die tot de oudste tekenen van de Griekse beschaving behoren. Deze voorwerpen worden in verband gebracht met de Minoïsche moedergodin, die overal op het eiland vereerd werd. Ook messen, dolken en zwaarden worden hier tentoongesteld.

Velen geloven dat deze artefacten gebruikt werden voor de jacht, maar verscheidene onderzoekers denken dat ze eigenlijk gebruikt werden tijdens offerrituelen en religieuze ceremonies.

Phaistosschijf

Een andere tentoonstelling die u op de begane grond moet bekijken is die van een kleischijf uit Phaistos. Zij is gedateerd in het tweede millennium v. Chr. en vertoont een ongelooflijke hoeveelheid details. Op het oppervlak staan verschillende symbolen die door onderzoekers nog niet ontcijferd zijn, waardoor het een bekend archeologisch mysterie is geworden.

De Phestos schijf in Phestos

Dit voorwerp werd in 1908 gevonden door Luigi Pernier in een gebouw in Phaistos (een Minoïsch paleis dat op enkele kilometers afstand van Heraklion ligt) Het werd aan het begin van de 20e eeuw voor het eerst opgegraven door Joseph Hadzidakis en Federico Halbherr, die Italiaanse archeologen waren.

Weinig mensen hebben het werkelijk gezien, want het heeft vele jaren achter slot en grendel gelegen vanwege de hoge vochtigheidsgraad in dit gebied van Kreta. De laatste tijd kunt u deze schijf echter bekijken door glazen panelen, zodat u hem kunt bewonderen zonder het artefact zelf te beschadigen.

Minoïsche kleikoppen in het Archeologisch Museum van Heraklion

Minoïsche juwelen

Een ander bijzonder element dat de moeite van het bekijken waard is, zijn de sieraden uit de Minoïsche tijd. Zij omvatten halskettingen, pectoralen, oorbellen, diademen, en nog veel meer, die een aanzienlijke mate van vakmanschap vertonen.

Deze juwelen zullen u de vaardigheid doen waarderen van deze oude ambachtslieden, die volgens velen beïnvloed werden door de Egyptenaren in het beginstadium van hun ontwikkeling.

Kettingen zijn gemaakt van goud, brons, zilver, en halfedelstenen zoals carneool, jaspis, amethist, lapis lazuli, en turkoois. Er zijn ingewikkelde details in de sieraden gekerfd, zodat ze een grote schoonheid vertonen.

Oude Griekse vazen in Grieks aardewerk op Kreta

Ook Kamares vazen zijn in deze afdeling te zien. Zij werden gebruikt om te drinken en te koken en zijn te herkennen aan hun aparte vorm en levendige kleur.

Deze vaten worden beschouwd als de beste werken van aardewerk uit de Minoïsche tijd, en zij verspreidden zich zelfs over het oostelijke Middellandse-Zeegebied, waar zij andere culturen beïnvloedden.

De Slangengodin

Tot de opvallendste tentoongestelde voorwerpen van het museum behoort een beeldje dat een Minoïsche godin voorstelt. De Slangengodin is afgebeeld met twee slangen in haar handen. Een ander uniek element op het beeldje is de knoop tussen haar borsten, die door sommigen beschouwd wordt als een teken van heiligheid.

Bovendien geloven velen dat de slangen in de Minoïsche cultuur ofwel wijsheid, vernieuwing van het leven, of vruchtbaarheid voorstelden. Zij werden ook beschouwd als beschermers van het huis.

1e verdieping tentoonstelling

De eerste verdieping verwelkomt de bezoekers met een breed scala aan Minoïsche mozaïeken en fresco's die gevonden zijn op verschillende archeologische plaatsen op Kreta. Het wordt beschouwd als de "Zaal van de Fresco's," die de liefde van de Minoïers voor de natuur en de krachtige kleuren uitbeeldt.

De fresco's in het museum laten het paleis van Knossos zien, en geven u een kijkje in de oude tijd toen de mensen nog in dit prachtige bouwwerk woonden.

Eikenhout van het paleis van Knossos in het Archeologisch Museum van Heraklion

Bovendien leggen de galerijen op dit niveau de nadruk op de groei van de stadstaat van de IJzertijd tot de Romeinse tijd, een belangrijke periode in de geschiedenis van Kreta. De Minoïsche beschaving overschaduwde dit historische moment vaak, maar u kunt nu met eigen ogen zien hoe zij het moderne Kreta beïnvloedde en vorm gaf.

Kunt u het Archeologisch Museum van Heraklion met kinderen bezoeken?

Het Heraklion Archeologisch Museum is niet alleen een paradijs voor volwassenen, het is ook een leuke plaats voor kinderen. Er zijn talrijke tentoonstellingen die hen zullen fascineren en hun verbeelding zullen prikkelen. Van het dagelijkse leven van de Minoërs tot hun kunst en cultuur, kinderen zullen zeker ondergedompeld worden in de wereld van de oude Kretenzers.

Collectie beeldhouwwerken Hellenistische periode Archeologisch Museum Heraklion

Er is ook een amusementsplaats waar de kinderen kunnen spelen, uitrusten en enkele verbazingwekkende symbolen uit de Minoïsche tijd kunnen ontdekken. Deze plaats bevindt zich vlak voordat u de trap bereikt, en is ideaal voor uw kinderen om te spelen en te wachten terwijl u uitrust na een lange tocht.

Tickets

Het volle ticket kost € 10, en het verlaagde ticket slechts € 5.

Speciaal ticketpakket

Volledig pakket is geprijsd op €16. / Het gereduceerde pakket is €8. Het volledige pakket is 3 dagen geldig en omvat reeds de toegang tot het Heraklion Archeologisch Museum en ook het Paleis van Knossos.

Adres

📍 Stefanou Xanthoudidou & Chatzidaki 1, Iraklio 712 02, Greece

Telefoon

✆ +30 2810 279000

Email

amh@culture.gr

Officiële website

http://odysseus.culture.gr/h/1/eh152.jsp?obj_id=3327

Welke musea zijn er nog meer in Heraklion?

Behalve het Archeologisch Museum van Heraklion zijn er ook het Historisch Museum van Kreta, het Stedelijk Museum van de Slag om Kreta en het Nationaal Verzet, het Rocca a Mare Fort (Koules), het Lychnostatis Openluchtmuseum, het Nikos Kazantzakis Museum, het Museum van Christelijke Kunst en het Museum van Oudgriekse Technologie van Heraklion Kostas Kotsanas. Lees meer over de Heraklion Musea hier.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis