De mooiste kloosters op Kreta - lijst met de populairste kloosters

van Harry Anapliotis en Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 15 september 2022 en bijgewerkt op 27 februari 2024.
Kloosters op Kreta

Kreta staat vaak bekend om zijn prachtige stranden, het gekke nachtleven en het geweldige eten. Maar hoewel deze dingen allemaal waar zijn, zul je verrast zijn te weten dat het meest verbazingwekkende aan het eiland de indrukwekkende kloosters zijn. Een breed scala aan kloosters is verspreid over Kreta en de een is nog mooier dan de ander.

Van kleine, witgekalkte kapelletjes tot gigantische kerken met prachtige blauwe koepels, elk klooster is uniek en biedt zijn eigen fascinerende kijk op de traditionele Griekse religieuze architectuur. Hier zijn enkele van de meest adembenemende kloosters op Kreta die je zeker niet mag missen!

Preveli klooster

Een van de kloosters op Kreta die je echt gezien moet hebben, is het Preveli klooster. Het Preveli klooster wordt omgeven door bergen en biedt een geweldig uitzicht op de zee. Het is een oud klooster waarvan werd aangenomen dat het tijdens de Venetiaanse periode (1205-1669) werd gesticht. Het klooster bestaat uit twee grote gebouwencomplexen: het eerste is het Kato klooster van Sint Johannes de Doper. Het tweede is het Pisso klooster van Sint Jan de theoloog, die beide nog steeds in gebruik zijn.

Preveli klooster

Het klooster heeft een roemrijke geschiedenis dankzij de sterke en leidende betrokkenheid van zijn medemonniken bij alle nationale inspanningen voor de onafhankelijkheid en de opvoeding van hun volk. Daardoor is dit klooster gerespecteerd en is het bekend als een belangrijke invloed in het openbare leven van Kreta. Het klooster is nog steeds in gebruik en wordt gerekend tot één van de rijkste van heel Kreta

In 1649 vielen de Turken Kreta binnen en vernietigden talrijke kerkgebouwen, waaronder het Preveli klooster. Drie eeuwen lang werd het klooster beschouwd als het belangrijkste centrum vanwege zijn hoge positie in de lokale samenleving van Sfakia en Saint Vassilios provincies, waar de Turkse invasiemacht een onderscheidend systeem van politieke tolerantie en een beperkte staat van vrijheid toestond vanwege het landschappelijke grondgebied.

Klooster van Agios Ioannis Prodromos in Preveli

Tegenwoordig is het klooster een belangrijke toeristische attractie op Kreta. Het Kato klooster heeft verschillende bouwwerken en een binnenplaats. In het midden van het erf staat de Sint-Janskerk. De Kloosterkerk (Katholikon) heeft een gangpad, een koepelvormig dak en een toren met twee enorme klokken.

Aan de andere kant ligt het Pisso klooster aan de voet van een berg met uitzicht op zee. Er is een kleine begraafplaats met een prachtige kapel en een grafkamer voor de monniken. De kerk (Katholikon) bevindt zich in het midden van de binnenplaats en heeft een mooie maar eenvoudige buitenkant.

 • Regio: Rethymnon
 • Openingstijden:
  Zomer: 09 uur - 18 uur
  Winter: 09 uur - 16 uur
 • Toegangskaarten: € 2,50, gratis voor de lokale bevolking.

Lees ook: 6 unieke kerken op Kreta die je echt moet bezoeken

Arkadi klooster

Het Arkadi klooster is een plaats van uitzonderlijk historisch belang, bekend van de gebeurtenissen tijdens de opstand van 1866. Het klooster is gelegen aan de rand van een hoogvlakte. Arkadi is één van de meest prominente monumenten op Kreta en een populaire toeristische bestemming.

Arkadi klooster

Het eerste versterkte deel van het klooster zou in de 12e eeuw zijn gebouwd door een Arkadische monnik. Tijdens de Ottomaanse invasie ontsnapten de monniken nadat de Turken Arkadi binnenvielen. Na maandenlang onderhandelen en het afleggen van een eed van trouw aan de autoriteiten kregen zij toestemming om terug te keren en de verwoeste structuren weer op te bouwen. Ongeveer 100 monniken woonden in de omgeving en meer dan 200 in de aangrenzende districten. De monniken bewerkten het gebied en produceerden wijn en olijfolie, waardoor het het meest weelderige klooster van Kreta was.

Binnentuin in Arkadi

Verdedigingsmuren omringen Arkadi, waardoor het de indruk geeft een fort te zijn. De kerk, midden op de binnenplaats, is gevuld met vele waardevolle iconen. De schilderijen zijn gemaakt tijdens de Kretenzische renaissance. Daarnaast bevindt zich in het klooster een museum dat de bezoekers meer inzicht geeft in de geschiedenis van Arkadi. Het bevat een collectie documenten en Kretenzische volkskunst. Je kunt ook een ossuarium net buiten het Arkadi klooster zien met de overblijfselen van monniken, die daar ooit hebben gewoond.

 • Regio: Rethymnon
 • Openingstijden:
  Zomer: 09.00 uur – 16.00 uur
  Winter: 09.00 uur – 14.00 uur
 • Toegangskaarten: € 3,00

Toplou klooster

Een ander historisch klooster op Kreta is het Toplou klooster. Het werd in de 15e eeuw gebouwd en ligt in het oostelijke deel van het eiland op weg naar Vai Beach. Het klooster wordt bewaakt met een 10 meter hoge verdedigingsmuur, die vijandelijke invallen op afstand hield. Het is een structuur van drie verdiepingen met een vierkante oppervlakte van 800m². In de buurt vind je ook 40 kamers en een 33 meter hoge klokkentoren.

Toplou klooster

Het Toplou klooster heette aanvankelijk Panagia Akrotiriani, wat Maagd Maria van de kaap betekent. Tijdens de Turkse periode werd de naam echter veranderd in Toplou aangezien ‘top’ kanon betekent en een kanon als verdedigingslinie in het klooster werd gestationeerd. Door de jaren heen is het klooster meerdere keren van eigenaar veranderd, maar het bleef van religieuze betekenis.

Tegenwoordig hebben bezoekers toegang tot het museum ter plaatse om de vele dingen te bekijken die het klooster gebruikte om tegen de Duitsers te vechten. Onder hen is een draadloze radio die wordt gebruikt om verbinding te maken met geallieerde troepen in Egypte. Toen de Duitse troepen de zogenaamde radio ontdekten, leidde dit tot de marteling en de moord op de abt en vele monniken (in de gevangenis van Agia, in de buurt van Chania).

 • Regio: Lasithi
 • Openingstijden:
  09.00 uur - 13.00 uur / 14.00 uur - 18.00 uur – het Toplou klooster is het hele jaar geopend
 • Toegangskaarten: € 2,50

Chrisoskalitissa klooster

Als je in Chania bent, mag je een bezoek aan het Chrisoskalitissa klooster niet missen. Het is een prachtig oud gebouw gelegen op de top van een klif met een prachtig uitzicht. Het Chrisoskalitissa klooster ligt op ongeveer 71 kilometer van het centrum van Chania en op ongeveer 5 kilometer van het strand van Elafonissi. Het klooster, dat dateert uit de 17e eeuw en als een fort werd gebouwd, domineert het terrein met een prachtig uitzicht op de Libische zee.

Lees ook: Trouwen op Kreta: leer hier meer over de Kretenzische tradities en gebruiken

Het klooster van Chrysoskalitissa

In de omgeving is een klein folkloremuseum te vinden. Het museum toont gereedschappen en apparatuur die in het dagelijks leven van de monniken werden gebruikt. Een Byzantijns museum met religieuze voorstellingen is ook toegankelijk. De musea zijn onmiddellijk na het betreden van het klooster te vinden. Panagia Chrisoskalitissa is Grieks voor "Onze Lieve Vrouw van de Gouden Trap". De laatste trede van de 98-traps trap naar de kerk zou van goud zijn. Alleen de zuiveren van hart kunnen het echter zien.

Daarnaast zijn er in de omgeving ook nog twee prachtige kapellen te zien. De ene is gewijd aan de Transfiguratie van Christus, de andere aan Sint Gregorius de Theoloog. Over het algemeen is het een geweldige plek om te bezoeken in Chania en slecht een kleine omweg op weg naar Elafonissi.

 • Regio: Chania
 • Openingstijden: 07.00 uur – 17.30 uur
 • Toegangskaarten: € 2,00

Agia Triada klooster

Een ander klooster in Chania is het populaire Agia Triada, wat "Heilige drie-eenheid" betekent. Het klooster werd in de 17e eeuw gebouwd door twee broers, die uit de Venetiaanse Zangaroli familie kwamen, tijdens de laatste jaren van de Venetiaanse heerschappij. De architectuur van het klooster werd ontworpen door één van de stichters, Ieremias, en werd na zijn dood voltooid door zijn broer. Het is vierkant van vorm en omgeven door sterke verdedigingsmuren.

Agia Triada Tzagaroli klooster

Na het beklimmen van de formidabele trap bij de ingang leidt een gewelfde doorgang naar een prachtige binnenplaats met uitbundige fruitbomen en prachtige bloemen, een landschap dat zorgvuldig wordt onderhouden door de monniken van het klooster. In de omgeving bevinden zich twee kapellen. Een ervan is ter ere van de heilige Johannes de Theoloog. Het heeft ook een opvallende koepel met prachtige schilderingen aan de binnenkant. De klokkentoren staat recht tegenover de kerk en onder de ingang. Er is ook een museum en een bibliotheek, waar verschillende voorwerpen uit de geschiedenis van het klooster worden tentoongesteld.

Lees ook: Doopplechtigheid op Kreta - de prachtige viering van de doop

Agia Triada klooster

Als je wilt, kun je de wijnkelders, een antieke stenen molen en vele artefacten uit het verleden van het klooster in het gebouw naast het klooster verkennen. Je kunt ook de wijnen en olijfolie van het klooster proeven, evenals andere gastronomische specialiteiten, zoals hun sinaasappel balsamicosaus.

 • Regio: Chania
 • Openingstijden:
  Zomer: 08.00 uur – 17.00 uur
  Winter: 08.00 uur – 14.00 uur
 • Toegangskaarten: € 2,50

Gouverneto klooster

Het Gouverneto klooster is één van de oudste kloosters van Kreta en is gesticht in 1537. Het Gouverneto klooster, ook bekend als Onze Lieve Vrouw van de Engelen bevindt zich op het schiereiland Akrotiri op ongeveer 4 kilometer van het Agia Triada klooster en 19 kilometer ten noorden van Chania.

Gouverneto klooster

Het Gouverneto klooster is gebouwd in de stijl van een kasteel, met hoge torens ter bescherming tegen indringers. Vooral de buitenkant van het klooster vertoont aanzienlijke Venetiaanse invloeden: het is 40m x 50m groot, met ongeveer 50 monnikencellen op twee niveaus. Er is ook een toren in elk van de vier hoeken en kenmerkende schietgaten in de muren. Slechts twee van de torens bestaan nog, hoewel de restanten van de andere twee vanaf de binnenplaats te zien zijn.

Er zijn twee kleine verbazingwekkende kapellen aan weerszijden van de hoofdkerk. De eerste is opgedragen aan de Tien Heiligen van Kreta, de andere is voor Sint Jan de Kluizenaar. Sint-Jan stichtte niet alleen het klooster, maar hij woonde ook in de nabijgelegen grot die bekend staat als Arkoudospilios. De grot ligt direct onder het klooster, langs de Avlaki kloof.

 • Regio: 19 km ten noorden van Chania
 • Openingstijden:
  Maandag, dinsdag en donderdag: 09.00 uur – 12.00 uur / 17.00 uur – 19.00 uur
  Zaterdag en zondag: 09.00 uur – 11.00 uur / 17.00 uur – 20.00 uur
 • Toegangskaarten: gratis

Gonia Odigitria klooster

Dit gemakkelijk te vinden klooster van Onze Lieve Vrouw van Gonia ligt aan de voet van Kaap Rodopo. Het ligt op minder dan één kilometer van het dorp Kolymbari en 25 kilometer van het centrum van Chania. Het is gelegen op een spectaculaire hoge locatie, op een steile heuvel met uitzicht op de Golf van Chania. De uitzichten van dit klooster zijn werkelijk adembenemend.

Gonia klooster

Het klooster werd voor het eerst gesticht in de 9e eeuw en lag verder op het schiereiland, vlakbij het strand van Menies en niet ver van de historische overblijfselen van een Minoïsche tempel. Het werd echter in de 15e eeuw op zijn huidige positie herbouwd, onder toezicht van de Republiek Venetië. Als gevolg hiervan heeft de Venetiaanse architectuur een grote invloed op de bouw van het klooster gehad.

Het gebouw heeft versterkte muren met een prachtige binnenplaats met uitzicht op de kerk en de cellen van de monniken. Er is ook een belfort en een prachtige fontein bij de ingang. Tijdens de Ottomaanse heerschappij werd Gonia, net als veel andere Kretenzische kloosters, onderworpen aan herhaalde aanvallen en pogingen tot sloop; je kunt zelfs in een van de muren van het klooster nog steeds de overblijfselen zien van een oude kanonskogel.

 • Regio: Chania
 • Openingstijden: 09.00 uur – 13.00 uur / 14.00 uur – 19.00 uur
 • Toegangskaarten: € 2,00

Lees ook: Minaretten en moskeeën op Kreta die je niet mag missen

Prodromou klooster van Korakies

Tot slot, het Prodromou klooster van Korakies is een prachtig klooster in de buurt van de bovengenoemde kloosters. Het is een typisch orthodoxe paasbestemming, waar de nonnen van het klooster om de beurt de hele nacht door de Heilige Scripts voorlezen in verschillende talen. In feite beweren de inwoners van het Akrotiri-schiereiland dat dit de meest traditionele paasbestemming in Chania is. Dus als je toevallig op Kreta bent tijdens Pasen , dit is een klooster dat je echt gezien moet hebben.

Prodromou klooster in Korakies

De officiële naam van het klooster is Heilig Klooster van Sint-Jan de Voorloper. Helaas is de oprichtingsdatum onbekend omdat de documenten van het klooster verloren zijn gegaan tijdens opeenvolgende Ottomaanse invallen. Het klooster werd in 1821zwaar verwoest na de Griekse opstand tegen de Ottomanen. De nonnen zochten hun heil in andere religieuze gebouwen in de omgeving. In 1867 werd het klooster heropend, terwijl verschillende nonnen betrokken waren bij veel van de Kretenzische gevechten tegen de Turken.

Tegenwoordig kunnen bezoekers het Korakies klooster bezoeken en door de prachtige tuinen wandelen, terwijl ze in het museum over historische ambachten leren. Het klooster is de thuisbasis van slechts een paar nonnen, die buitengewoon gastvrij zijn voor buitenlanders en iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van het Korakies klooster.

 • Regio: Chania
 • Openingstijden: 08.00 uur – 16.00 uur
 • Toegangskaarten: gratis
Harry Anapliotis
Eigenaar, reisschrijver en webontwikkelaar bij Rental Center Crete
Harry Anapliotis is de eigenaar, schrijver en webontwikkelaar van Rental Center Crete - Autoverhuur.
Rental Center Crete - Car Hire
Autoverhuur bedrijf
Rental Center Crete - Autoverhuur is een autoverhuurbedrijf dat diensten aanbiedt op het eiland Kreta, sinds 1975.
Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis