Minaretten en moskeeën op Kreta, die je echt gezien moet hebben

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 28 september 2022 en bijgewerkt op 1 januari 1970.
Minaretten en moskeeën op Kreta

Kreta is een populaire vakantiebestemming waar voor toeristen heel veel valt te ontdekken. Als je van plan bent om het eiland Kreta te gaan bezoeken en eens iets anders wilt, zorg er dan voor dat je een bezoek aan één van deze moskeeën met die unieke minaretten in de omgeving brengt. Er zijn tientallen adembenemende moskeeën op het eiland te vinden, maar hier zijn wel de meest opvallende:

  • De Küçük Hasan Moskee
  • De Minaret van Ahmet Aga
  • De Neratzes Moskee
  • De Minaret van Valide Sultan
  • De Veli Pasha Moskee
  • De Kara Musa Moskee

De Küçük Hasan Moskee (Chania)

Dit is het oudste en het meest betoverende islamitische bouwwerk van het eiland dat in de oude Venetiaanse haven van Chania werd gebouwd. Het wordt ook wel de Moskee van de Janitsaren (of de Yiali Tzamisi-moskee) genoemd, wat letterlijk ‘Moskee aan de haven’ betekent.

De moskee werd op de ruïnes van een oude Venetiaanse kerk gebouwd en uitsluitend gebruikt door de Janitsaren (Turkse soldaten tijdens het Ottomaanse tijdperk). De moskee werd rond 1645 gebouwd.

Lees ook: Zes unieke kerken op Kreta, die je echt eens moet bezoeken

Moskee van de Janitsaren of de Moskee van Kioutsouk Hassan in Chania

De moskee is elegant wit geschilderd, waardoor het een onderscheidend herkenningspunt is en al van verre te zien is. Afgezien van de moskee, zijn er ook verschillende restaurants, bars en winkels in de omgeving te vinden. De moskee is bekroond met een massieve halfronde koepel, die met de adembenemende stenen bogen is omlijst. Een galerij aan de noord- en westzijde wordt bekroond met zes kleinere koepels. Deze galerij was aanvankelijk open, maar aan het einde van de 19e eeuw werd deze door gebogen openingen ommuurd.

De Küçük Hasan Moskee

De Minaret van Ahmet Aga (Chania)

De Ahmet Aga Moskee stond vroeger in Chatzimichali Daliani, in de Turkse buitenwijk Splantzia, vlakbij het centrum van Chania. Schinoplokadika was de naam van het gebied (een oude weg waar ze touwen en breisels maakten).

De Minaret van Ahmet Aga in Chania

Tegenwoordig kunnen we alleen nog de overblijfselen zien van de minaret van deze eens zo prachtige moskee. Er zijn winkels, tavernes en cafés in de buurt, dus als je van plan bent om deze moskee te gaan bezoeken, is het geen probleem om wat te eten of te drinken te vinden.

De Neratzes Moskee (Rethymnon)

De De Neratzes Moskee in Rethymnon bevindt zich in de buurt van het Petichaki-plein. Aanvankelijk was het een Venetiaanse kerk, die gewijd was aan Santa Maria. Het werd uiteindelijk echter een Augustijns klooster. Toen de Turken de stad in 1857 in bezit namen, veranderde hun commandant, Gazi Hussein Pasha, het in een moskee.

Lees ook: De meest verbluffende kloosters op Kreta

De Neratzes Moskee in Rethymnon

De moskee bevindt zich in het oude centrum van Rethymnon en is omgebouwd tot een muziekschool waar ook muziekuitvoeringen worden gehouden. Toch kun je de onderscheidende kenmerken van de moskee nog zien, zoals bijvoorbeeld de koepel en de stenen bogen.

De Minaret van Valide Sultan (Rethymnon)

De Turkse heerser genaamd Sultan Ibrahim beval aan het einde van de 17e eeuw de bouw van een moskee om zijn moeder te herdenken, toen de Ottomanen in de stad Rethymnon islamitische bouwwerken bouwden.

Tegenwoordig heeft de moskee nog een gedeelte met twee betoverende koepels. Het schip van het heiligdom wordt begrensd door zuilen met omgekeerde Korinthische kapitelen. De boog van de mihrāb is omsloten door een reliëffineer waarop een passage uit de Koran wordt getoond.

De Veli Pasha Moskee (Rethymnon)

De Veli Pasha Moskee bevindt zich in het district Mastaba van Rethymnon. Het werd in de 17e eeuw gebouwd op de overblijfselen van de St. Ounoufrios kerk.

De structuur wordt bekroond door negen koepels en heeft een reeks van dertien opeenvolgende cellen met een prachtige Priorij. Het heeft ook een minaret, waardoor het gebouw een architectonisch wonder voor de stad is. De minaret heeft een inscriptie daterend uit 1789, wat aangeeft dat het de oudste nog bestaande minaret van de stad is.

De Neratzes Moskee, Rethymnon

Het gebouw herbergt nu, na de restoratie van de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog, het Paleontologisch Museum.

De Kara Musa Moskee (Rethymnon)

Rethymnon is de thuisbasis van de altijd prachtige Kara Musa Pasha Moskee. Het is genoemd naar de commandant van de Turkse bezettingstroepen van Rethymnon. Tijdens de Venetiaanse overheersing was daar het klooster van Santa Barbara gevestigd. Met een vierzijdig gewelfde tank en twee grote voorgevels, wordt de moskee als een indrukwekkende combinatie van de Venetiaanse en de Turkse architectuur beschouwd.

De Kara Musa Pasha Moskee in Rethymnon

Weelderige tuinen en bomen omringen de moskee. Als zodanig is het één van de bekendste historische moskeeën op Kreta. De minaret bevindt zich op korte afstand van het belangrijkste gebouw van de moskee, terwijl de fontein zich op de binnenplaats bevindt. Deze fontein voorzag de moslims zowel water om te drinken als water om zich te wassen voordat ze de moskee binnengingen.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis