Zes unieke kerken op Kreta die je zeker eens moet bezoeken

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 25 september 2022 en bijgewerkt op 22 februari 2023.
Kerken op Kreta

Kreta is met zijn rijke geschiedenis van kunst en cultuur de thuisbasis van enkele van de meest interessante kerken van Griekenland. Als je een tocht rond Kreta maakt of het historische centrum van Heraklion verkent, kom je vele adembenemende kerken tegen en waarvan sommige misschien wat opmerkelijker zijn dan andere.

Het kan moeilijk zijn om te beslissen welke kerken je op Kreta moet gaan bezoeken omdat ze allemaal opmerkelijk verschillend zijn. Maar hoe weet je, met méér dan 800 kloosters om te verkennen, welke kerk interessant is om te bezoeken? Hier zijn zes unieke kerken op Kreta die je zeker eens moet bezoeken:

Panagia Kera in Lassithi

De kerk van Panagia Kera is ongetwijfeld één van de beroemdste kerken van Kreta omdat het enkele van de mooiste en de best bewaarde Byzantijnse muurschilderingen van het eiland heeft. Deze kerk werd gebouwd om de Hemelvaart van de Maagd te herdenken en er is gemeld dat daar ook talloze wonderen hebben plaatsgevonden.

Het klooster van Kera Kardiotissa

De structuur van de kerk heeft een uitgesproken vorm, met steunberen die het hele gebouw ondersteunen en een klein maar verfijnd belfort. Het interieur van de kerk is ronduit verbluffend omdat er verschillende schilderijen van de Maagd Maria en Jezus in levendige details te zien zijn.

Panagia Kera ligt op ongeveer één kilometer van Kritsa, een prachtig bergstadje in de regio Lasithi, dat op ongeveer 20 minuten rijden van Agios Nikolaos ligt. Je kunt de bovengenoemde kerk gemakkelijk bereiken met een huurauto, een taxi of met het openbaar vervoer.

De kerk van Agios Pavlos

Agios Pavlos is een andere Byzantijnse kerk, die dateert uit de 10e eeuw en door de mensen van Kreta goed bewaard is gebleven. Je vindt de kerk in het dorpje Agia Roumeli ten oosten van Thessaloniki, waar het is gelegen aan het Agios Pavlos strand.

De Sint-Pauluskerk op het strand van Agios Pavlos

Om de kerk te kunnen bereiken, moet je vanaf het hoofdstrand van het dorp het pad langs de zee volgen. Dit duurt ongeveer 20 minuten, afhankelijk natuurlijk van hoe snel je wandelt, maar het is de tocht zeker waard omdat je ook van het prachtige uitzicht op de Kretenzer Zee kunt genieten.

De naam van deze kerk is Sint Paulus omdat de kerk ter ere van hem werd gebouwd - dit specifieke bouwwerk zou op dezelfde plek staan als waar hij tijdens zijn reis naar Rome Christenen doopte.

De donkere stenen van het strand van Agios Pavlos werden gebruikt om dit betoverende klooster te bouwen. Het staat een paar meter boven de zee en is met een wit kruis op de koepel versierd.

Zelfs als je niet zo heel erg geïnteresseerd bent in religie, is deze plek toch nog een bezoekje waard, want je zult echt betoverd worden door de ingewikkelde 13e-eeuwse fresco's en de stenen gevel.

Lees ook: De meest verbluffende kloosters op Kreta

De Agios Nikolaos kerk in Chania

Tijdens het Ottomaanse tijdperk diende de majestueuze kerk van Agios Nikolaos in de Turkse wijk Splantzia van de stad Chania als de belangrijkste moskee. Tegenwoordig is het één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de historische wijk van Chania.

De kerk van Agios Nikolaos in Chania

De kerk werd in 1320 gebouwd en maakte deel uit van het Dominicaanse klooster van Sint-Nicolaas. Het meest onderscheidende aspect van deze kerk is de torenhoge minaret (het hoogste bouwwerk in de historische wijk) dat nog steeds op de zuidhoek te zien is, terwijl een Venetiaanse klokkentoren aan de noordkant oprijst.

Als je de kerk bezoekt, kun je de overblijfselen van het klooster en het voormalige middeleeuwse portaal bewonderen.

De kerk van Panagia in Fodele

De kerk van Panagia, gelegen in het kleine dorpje Fodele, staat op slechts een paar kilometer van de hoofdstad van Kreta, Heraklion en is één van de meest waardevolle Byzantijnse bouwwerken van het eiland.

De kerk van Panagia in Fodele

De kerk werd rond het jaar 500 gebouwd als een driebeukige vroegchristelijke basiliek met een houten dak. Een deel van de constructie-elementen aan de buitenkant, twee pilaren en een doopkapel zijn vandaag de dag nog steeds in de kerk te vinden.

Binnen in het klooster zie je prachtige antieke schilderijen, sommige zelfs uit de 12e eeuw. Er zijn ook afbeeldingen van Jezus, Maria, Johannes de Doper, engelen, apostelen en andere bijbelse figuren.

De tempel ligt verscholen tussen een bosje sinaasappelbomen, direct tegenover het El Greco Museum.

De kerk van Panagia (Thronos)

De kerk van Panagia Kera, ook wel bekend als de Onze-Lieve-Vrouwekerk, bevindt zich in het prachtige stadje Thronos, midden in het centrum van de Amari-vallei, in de regio Rethymnon.

De kerk van Panagia in Thronos

Het is een oud gebouw met een gewelfd plafond en een enkel gangpad met een prachtige collectie muurschilderingen. Hoewel de kerk een eenvoudig interieur heeft, zijn de muren prachtig versierd met zeldzame Byzantijnse schilderingen en een inscriptie uit 1491.

De kerk is gebouwd op de ruïnes van een vroegchristelijke basiliek uit de 4e eeuw, waarvan sommige delen nog steeds te zien zijn.

Als je van plan bent om de kerk te gaan bezoeken, ga dan eerst naar het plaatselijke café en vraag daar om de sleutel om binnen te komen.

Agios Nikolaos-kapel in Georgioupoli

Niets kan tippen aan het adembenemende uitzicht van dit oude klooster, dat je kunt zien in de regio Chania. Deze kleine kapel werd op het puntje van een lange pier in zee gebouwd, die zich precies aan het einde van het stadsstrand van Georgioupoli uitstrekt, een klein kustplaatsje op ongeveer 27 kilometer van het centrum van Chania

Lees ook: Doopplechtigheid op Kreta - de prachtige viering van de doop

De Agios Nikolaos-kerk in Georgioupoli

Door de ligging lijkt de kerk op te stijgen uit de Egeïsche Zee, waardoor het een verbazingwekkend gezicht is, dat je zeker niet snel zult vergeten.

De prachtige witte kapel is ook een populaire trouwlocatie op Kreta, met veel paren die het niet alleen kiezen voor Grieks-orthodoxe riten, maar ook voor de foto's en de momenten van pure euforie.

De kerk is van binnen vrij sober, met slechts een paar symbolen, afbeeldingen en de altijd brandende kaarsen. Sint Nicolaas, de patroonheilige van vissers en zeelieden, wordt in deze kapel geëerd.

Lees ook: Trouwen op Kreta: leer hier meer over de Kretenzische tradities en gebruiken

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis