Doopplechtigheden op Kreta: de prachtige viering van de doop

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 12 oktober 2022 en bijgewerkt op 2 november 2022.
Doopplechtigheid op Kreta

Terwijl doopplechtigheden op Kreta het hele jaar door plaatsvinden, zijn de warmere zomermaanden - wanneer bezoekers ook Griekenland prefereren - erg populair voor de doop. Hier zijn enkele Kretenzische gebruiken rond deze feestelijke en prachtige religieuze riten.

Alles wat je moet weten over de doopfeesten op Kreta

Het Grieks-orthodoxe doopfeest – de doopplechtigheid

De Grieks-orthodoxe doop is een prachtige ceremonie waarbij het kind, ondersteund door een peetouder, officieel een christen wordt. Veel feestelijkheid omringt de gebeurtenis, die belangrijk voor de hele familie is.

Leeftijd voor het doopsel

Aangezien de Grieks-orthodoxe traditie een volledige doop omvat - waarbij het kind volledig in het water wordt ondergedompeld - is het kind gewoonlijk geen pasgeborene maar eerder een robuuste baby. De baby moet wel minstens veertig dagen oud zijn maar is meestal wel jonger dan twee jaar.

Kind klaar om gedoopt te worden

De doopceremonie

De doopplechtigheid, die vaak direct na de kerkelijke ceremonie plaatsvindt, maar anders in het uur van zonsondergang om de grote hitte van de middag te vermijden, brengt familie, vrienden en buren samen. Het kind wordt vastgehouden door de peetouder terwijl deze zijn of haar trouw aan de kerk bevestigt en de duivel afzweert. Het doopbad is in het hoofdgedeelte van de kerk. Iedereen verzamelt zich en het kind wordt uitgekleed, waarna de priester het kind driemaal volledig in het heilige water onderdompelt en het zijn naam geeft en de Vader, de Zoon en de Heilige Geest aanroept.

Priester zegent het water in Kolymbithra

Soms is het kind op dit punt behoorlijk boos! Maar al snel zullen alle liefde en aandacht alle tranen wegnemen. Het kind wordt gezalfd met heilige mirre, gewikkeld in een handdoek, gedragen door de peetouder en drie keer rond de doopvont gedragen.

Het kind wordt dan met een handdoek gedroogd - maar niet te grondig zodat een deel van de heilige olie op de huid blijft - en vervolgens van top tot teen gekleed in geheel nieuwe kleding, die de priester ook heeft gezegend. Na de ceremonie kussen de ouders de hand van de peetouder. Weldoeners komen en zeggen "Na sas zisi" – ‘Moge je kind een lang en gezond leven leiden!’

Kruisje voor doopsel

De peetouders

Een zeer goede vriend van de moeder of vader is meestal de peetouder, maar soms ook een neef of een ander familielid. De relatie van de peetouder tot de ouders is dan dezelfde als wanneer het ene paar het andere had geholpen om te trouwen - een "koumbaros" (voor mannen) of een "koumbara" (voor vrouwen). De relatie is niet slechts voor die dag, maar een levenslang verbond.

De Grieks-orthodoxe doop - Items

Wat doen de peetouders?

Het is zowel een grote eer als een grote verantwoordelijkheid om een kind op Kreta te dopen. Ten eerste zijn de kosten aanzienlijk. Het gouden kruisje dat het kind zal dragen is een geschenk van de peetouder, maar dat niet alleen - alles wat het kind na de doop draagt is een geschenk van de peetouder, evenals alles wat nodig is voor de ceremonie: de handdoeken, een kleine fles olijfolie voor de priester om een beetje in de doopvont te doen, zeep voor de priester om zijn handen mee te wassen na de doop en een speciale set ondergoed genaamd "ladopana" – 'ladi" is olie.

Al deze voorwerpen worden verpakt in een decoratieve kist, die vervolgens deel uitmaakt van de babykamer en nog jaren wordt gebruikt als een nuttig aandenken aan die speciale dag.

Het gieten van olie in Kolymbithra

De peetouder levert ook de "Martirika '' - dit zijn kleine kruisjes met een lint en een speldje eraan - iedereen die aanwezig is, draagt er een.

Ze leveren ook de decoraties voor de kerk - meer feestelijke kaarsen gewikkeld in tule zoals voor bruiloften - jonge kinderen houden deze meestal vast terwijl de ceremonie aan de gang is.

De naam van de baby

Eén van de grappigste momenten in "My Big Fat Greek Wedding" is wanneer de hele familie samenkomt om de ouders van de toekomstige bruidegom te ontmoeten. Alle neven en nichten lijken dezelfde namen te hebben ("... en hun kinderen, Anita, Diane en Nick..."). Het is grappig omdat het absoluut waar is - dat komt omdat het in Griekenland een sterke traditie is om het kind naar de grootouders te noemen, meestal, maar niet noodzakelijk, eerst naar de ouders van de vader. Veel neven en nichten delen dus dezelfde naam in Griekenland.

Ook al is het een sterke traditie en helemaal geen verrassing voor de grootouder om zijn of haar naam te horen, toch is het een zeer emotioneel moment. De naam zal ook de naam zijn van een christelijk-orthodoxe heilige en dat zal de naamdag zijn, die het kind viert.

Lees ook: Schone maandag op Kreta

De rol van de ouders

De ouders van de baby zijn de gastheer en gastvrouw van de doop. Zij bestellen de uitnodigingen en zorgen voor de traditionele “boubounieras”. Net als bij een Griekse bruiloft is er is een kleine traktatie van witte gesuikerde amandelen, verzameld in een bundel tule en vastgebonden met een lint. Samen met de bomboniere is er een klein cadeautje voor elke gast - een mooi en soms nuttig voorwerp om te bewaren als aandenken aan de doop, zoals een fotolijstje, een klein speeltje of een decoratief voorwerp. Daarnaast zal iedereen ook een klein snoepje krijgen.

Kserotigana - gebak

Terwijl dit elders een miniatuur profiterole of een klassieke kleine taart kan zijn, is het snoepje op Kreta heel vaak hetzelfde als de traditionele huwelijkstraktatie "Kserotigana" - dit zijn rollen knapperig gebakken, zeer dun deeg, doordrenkt in een honingsiroop. Kretenzers vieren feest in stijl en ze verwachten een grote menigte bij hun speciale evenementen. Omdat dit heerlijke snoepje van tevoren kan worden bereid en veilig kan worden bewaard, zelfs in de hitte, is het een ideale "kerasma" - iets om aan te bieden.

Ze krijgen ook een substantieel en zinvol geschenk van de peetouder.

Lees ook: Pasen op Kreta: tradities, feesten en eten

Na de doop - in de kerk

Als de gasten de kerk verlaten om het nieuw benoemde kind te begroeten en de peetouder, de ouders en de families te feliciteren, nemen ze hun kleine geschenken in ontvangst en genieten ze van de snoepjes. Er wordt ook water verstrekt, en aangezien het Kreta is, is er waarschijnlijk ook raki aanwezig.

Traditionele Griekse Kolimbitra

Het banket

Grieken in het algemeen en Kretenzers in het bijzonder vieren feest met eten! Vooral bij een dorpsdoop, hoewel ook gebruikelijk in de steden en dorpen, wordt een doop gevolgd door een feestelijke lunch of diner met de uitgebreide familie, peetouders en hun familie en goede vrienden. Er worden Kretenzische specialiteiten geserveerd - geit, vers gemaakte taarten, uitstekende kazen, salades en zelfgemaakte wijnen. Hopelijk is er ook muziek en dans op het geluid van de Kretenzische lyra.

De dooptafel in de kerk

Na de doop

Het kind wordt enkele dagen niet gewassen - de traditie zegt drie dagen, om de heilige olie op de huid van de baby niet te verstoren. Het kind moet ook naar de kerk gaan en de heilige communie ontvangen gedurende de drie opeenvolgende zondagen na het doopsel.

De peetouders blijven een rol spelen in het leven van het kind. Ze zorgen er altijd voor dat het kind een "Lambada" voor Pasen heeft - de kaars om het heilige licht van de opstanding in de kerk om middernacht te krijgen. Ze bieden ook een geschenk op de naamdag van het kind. Maar het belangrijkste is dat ze dienen als een spiritueel belangrijke figuur in het leven van het kind naarmate hij of zij groeit.

Kolymbithra klaar voor de doop

Vanwege de kracht van de relatie en het feit dat de peetouder geestelijk als ouder wordt beschouwd, is het de gewoonte dat iemand altijd alleen meisjes of jongens doopt. Dit is omdat de spirituele "broers en zussen" niet mogen trouwen, voor het geval ze elkaar later ontmoeten.

Lees ook: 6 unieke kerken op Kreta die je echt moet bezoeken

Doopsels op Kreta

Het is zeer waarschijnlijk dat je een doop tegenkomt als je Kreta bezoekt, want het is zo'n populair seizoen voor dopen. Zo'n vreugdevolle gebeurtenis geeft je een goed beeld van het Kretenzer leven.

Thymiato in de kerk tijdens de doopceremonie

Lees ook: De meest verbluffende kloosters op Kreta

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis