Pasen op Kreta: Tradities, feesten en voedsel

van Rental Center Crete - Car hire • Dit artikel werd gepubliceerd op 17 december 2020 en bijgewerkt op 5 april 2023
Pasen op Kreta

Pasen is een van de mooiste tijd van het jaar om Kreta te bezoeken. Terwijl het landschap een vernieuwing van de winter beleeft met een uitbarsting van bloemen en geuren, beleeft de gemeenschap een heropleving van het geloof met Pasen, de belangrijkste feestdag van de Grieks-orthodoxe kalender. Pasen op Kreta is op zijn meest authentieke en traditionele manier, om nog maar te zwijgen van de meest feestelijke. Kom en verheug u door de opstanding op Kreta te vieren.

Paastradities op Kreta

Een van de dingen die het Kretenzische Pasen zo bijzonder maken - zoals het Griekse Pasen in het algemeen - is het feit dat het niet slechts één dag is, maar een heel seizoen. Er is een vastenperiode van 40 dagen. Dan is de week voor Paaszondag - de orthodoxe Heilige Week - een tijd van bezinning. Je voelt meteen de stemming - de souvlaki-winkels zijn niet zo druk, en de bars en cafés ook niet - de stemming is er een van eerbied.

Heilige Week - "Megali Evdomada”

Deze stemming bouwt zich op naarmate de week vordert. De paasvoorbereidingen volgen de heilige kalender. Heilige Donderdag vindt elk huishouden dat zich bezighoudt met dezelfde activiteit - het verven van paaseieren. Terwijl dit in veel landen allerlei pastelkleuren zijn om de vreugde van het seizoen te weerspiegelen, zijn de eieren in Griekenland een diep karmijnrood, om het bloed van Christus te symboliseren. Maar ze symboliseren nog veel meer - de rode schaal symboliseert het leven, terwijl het witte ei van binnen de triomf van het eeuwige leven van de ziel symboliseert. Het andere voedsel dat sterk geassocieerd wordt met Pasen in heel Griekenland en ook op Kreta is “Tsoureki” - een zoet brood rijk aan eieren en boter en de exotische geur van mastiek en mahlepi (dit zijn de grondkuilen van een wilde kers). Deze zijn geweven in vette vlechten en geborsteld met ei voor een glanzende glans. Soms wordt een rood ei geweven tot een vlecht, die vervolgens wordt gevormd tot een krans.

Goede Vrijdag - "Megali Pareskevi"

Goede Vrijdag op Kreta zoals elders in Griekenland begint met het treurige gelui van de kerkklokken. Dit sombere geluid gaat de hele dag door en roept de gelovigen op tot de kerk om hun respect te betuigen voor de “epitaphio.”

Verlichte Kaarsen Paasnacht op Kreta

Het Epitaphio - de begrafenisbier van Christus - is typisch versierd met een overvloed aan bloesems in ingewikkelde patronen. De hele dag door, vanaf de ochtend, staan de mensen in de rij om de baar te kussen. Dan, meestal als de schemering valt, begint een grote processie met de priesters en misdienaars die de baar volgen terwijl hij door de buurt wordt gedragen. Allemaal volgen ze achteraan, met brandende kaarsen, en de mensen komen uit hun huis en gaan ook met brandende kaarsen naar buiten op hun balkon. Elke parochie heeft zijn eigen epitaphio-processie. De straten van heel Griekenland zijn gevuld met lichtprocessies.

Epitaphio lopen in Goede Vrijdag

Hoewel dit een begrafenisstoet is, is het niet helemaal somber. Er hangt een gevoel van anticipatie in de lucht. De opstanding is snel. Paaszaterdag begint met een vlaag van activiteit. Hoewel de souvlaki-winkels leeg of zelfs gesloten mogen zijn, is de "agora" - de marktplaats - dat niet. Mensen zijn op het laatste moment bezig met het kopen van paascadeaus. In het geval van Godmothers en Godfathers krijgen ze "Lambada's" - sierlijke, feestelijk versierde taps toelopende, vaak met speelgoed of bedeltjes erop. Deze presenteren ze aan hun "Vaftisimia" of "Vaftisimio" - petekind. En meestal krijgen ze ook een mooi cadeau. De petekinderen hebben op hun beurt weer bloemen of andere cadeaus voor hun peetouders.

Paaskaars virgil in de kerk van Kreta

En dit is niet het enige winkeltje. Pasen is een groot feest, en iedereen wil er op zijn best uitzien als ze naar de kerk gaan, dus de boetieks zijn druk bezet. Eindelijk, zaterdagavond komt het. De kerkdienst van de opstanding is lang en begint eerder op de avond. Maar veel mensen zijn nog bezig met de laatste paasvoorbereidingen en komen iets voor middernacht bij de kerk aan. Niet iedereen past in de kerk, en eigenlijk zijn er meestal meer mensen buiten dan binnen. Iedereen heeft een verse kaars, en een rood ei. Eindelijk begint het vreugdevolle geluid van de klokken en een voor iedereen geliefde en vertrouwde lofzang, die zich door de menigte verspreidt. Ook verspreidt zich door de menigte in de duisternis het licht van de opstanding, van kaars tot kaars. Allen groeten elkaar met “Christos Anesti!” - Christus is opgestaan.

Het vieren van de Griekse Pasen in de Heraklion-kathedraal

Tot nu toe heeft Kretenzische Pasen zich net als Pasen in de rest van Griekenland ontvouwd. Maar we zijn nog niet klaar. Kinderen hebben de hele week kleine stukjes hout verzameld en palen gemaakt bij elke kerk. Na de opstanding wordt de beeltenis van Judas naar buiten gebracht en in brand gestoken. Het is een zeer dramatisch gezicht, en een speciale Kretenzische traditie.

Paas Eten om te Proberen op Kreta

Er zijn veel speciale voedingsmiddelen die we associëren met het paasseizoen. De bovengenoemde tsoureki zijn absoluut noodzakelijk.

Griekse Tsoureki

De bakkerij ramen zijn gestapeld met feestelijk verpakte tsoureki. Maar natuurlijk maken velen ze thuis, samen met een andere traditionele paaszoete - “koulourakia”. Dit is het algemene woord voor koekjes in het Grieks. Deze paaskoekjes zijn echter bijzonder rijk, met boter en eigeel en de geur van citroen, vanille of mastiek. Ze hebben de vorm van kronkels en knopen en vlechten en elk huis heeft grote schalen op tafel staan, naast schalen met glimmende rode eieren. Het is een prachtig gezicht. Een andere traditionele Kretenzische traktatie voor Pasen is “Kalitsounia” - zoete Kretenzer kaaspasteien. Deze worden het hele jaar door gegeten, maar de paaseieren worden met extra zorg gemaakt.

Kalitsounia

Een ander ding dat al deze lekkernijen heel speciaal maakt is dat ze gemaakt zijn met boter, melk en eieren - allemaal verboden tijdens de lange periode van vasten voor de wederopstanding. Dus - voor een paar dagen zijn de kalitsounia en koulourakia en tsourekia alleen al een lust voor het oog. Het vasten is eigenlijk gebroken na de opstanding - maar niet met iets liefs. Precies het tegenovergestelde, in feite. Na middernacht gaat iedereen naar huis voor een kom “Mageiritsa” - een citroensoep van lams ingewanden en ingewanden. Het is zoveel lekkerder dan het klinkt. Maar het hoogtepunt is om op Paaszondag te komen - een geroosterd lamsvlees.

Lees ook: De Griekse onafhankelijkheidsdag: parades, gebruiken, geschiedenis, datum en tradities

Mageiritsa soep

Kretenzische Dorpen tijdens Pasen

De dorpen van Kreta zijn echt de plek om een authentiek paasfeest te beleven. In de dorpen worden bijna alle voorbereidingen thuis gedaan - van de handgekneedde tsoureki broden tot de kaas voor de kalitsounia. Ook het lamsvlees is afkomstig van de plaatselijke kuddes. Dit is een feest van boer tot bord.

Margarites Dorp

De dorpen van Kreta zitten tijdens het paasfeest vol met mensen - terwijl velen in de steden wonen en werken, keren de mensen in deze bijzondere tijd van het jaar terug naar hun dorpen om deel te nemen aan de tradities die van generatie op generatie zijn overgeleverd.

Lees ook: Trouwen op Kreta: leer hier meer over de Kretenzische tradities en gebruiken

Paaszondag op Kreta

Zondag staan de huiskoks heel vroeg op, om het paaslam te roosteren. Als het al mogelijk is, wordt dit gedaan op een buitenspit over de kolen. Mannen zouden - meestal - de hele dag om beurten het lamsvlees langzaam laten draaien, zodat het gelijkmatig bruin wordt. Maar nu zijn er veel eclectische spuwen die het werk voor hen doen. Echter, iedereen verzamelt zich nog steeds om liefdevol naar de voortgang te kijken, terwijl ze de achterstand inlopen en herinneringen ophalen.

Geroosterd Lamsvlees Tijdens het Griekse Pasen

Het hele lamsvlees zal, na uren, knapperig en rijkelijk gebruind zijn, en van binnenuit weergeven. Er gaat niets boven de smaak van geroosterd Paas lamsvlees op Kreta. Aan het begin van de middag verzamelen grote uitgebreide families en vrienden zich rond lange tafels - niemand brengt Pasen alleen door, en er is altijd ruimte voor een andere stoel. De mensen wonen vaak meer dan één feest bij en zwerven van huis tot huis om de groeten en de vreugde uit te wisselen..

Geroosterd Lamsvlees op Kreta

Paaszondag is een van de meest vreugdevolle dagen om de ware schoonheid van Kreta en zijn cultuur en mensen te ervaren.

Pasen in Chania

Zoals overal op Kreta is ook Pasen in Chania een speciale en feestelijke gelegenheid. De straten zijn versierd, de mensen zijn in een goede stemming en iedereen viert feest. Veel mensen uit heel Griekenland komen naar Chania om Pasen te vieren met hun familie en vrienden.

Op paaszondag is de belangrijkste gebeurtenis de processie van de Epitaphio door de straten van Chania. De epitaaf is een houten platform met religieuze iconen en een beeld van Jezus erop. De processie begint bij de kerk van St. Nicolaas.

Het traditionele paasmaal in Chania bestaat uit lamsvlees, magiritsa, aardappelen, en diverse andere groenten. Het lamsvlees wordt meestal aan het spit geroosterd en wordt geserveerd met Griekse salade en pitabrood. U kunt dit gerecht proberen in een van de restaurants in de Oude Stad, aangezien veel van hen traditionele paasgerechten serveren tijdens het seizoen.

Lees ook: Doopplechtigheid op Kreta - de prachtige viering van de doop

Pasen in Heraklion

Heraklion volgt een soortgelijke traditie als Chania, als het gaat om het vieren van Pasen. De straten zijn gevuld met mensen, de sfeer is feestelijk en in de orthodoxe kerken worden speciale diensten gehouden.

Op Goede Vrijdag is de belangrijkste gebeurtenis opnieuw de processie van de Epitaphio. De processie in Heraklion begint bij de kerk van Agios Minas en Agios Titos en gaat door de straten van de stad. U kunt verwachten dat veel mensen zich verzamelen om de processie te bekijken en foto's te nemen.

Als u op zoek bent naar traditionele Pasen eten, kunt u het vinden in een van de restaurants in Heraklion. U hoeft zich geen zorgen te maken dat winkels en restaurants sluiten vanwege de feestdag, want de meeste blijven open. U kunt paasgerechten zoals koulourakia, en tsoureki in elke bakkerij vinden of het traditionele gerecht van geroosterd lamsvlees proberen.

Lees ook: Schone maandag op Kreta

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis