Het klooster van St. George Selinari: een vredig klooster in Oost-Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 29 maart 2023 en bijgewerkt op 30 maart 2023
Klooster Selinari op Kreta

Het bezoeken van kloosters op Kreta is altijd een favoriet bezigheid geweest van zowel toeristen als de plaatselijke bevolking. Niet alleen bieden deze religieuze plaatsen een prachtige architectuur en een adembenemend uitzicht, maar ze geven ook een kijkje in een rijke geschiedenis en cultuur die uniek is voor Griekenland. Als je op zoek bent naar een interessant klooster om te bezoeken tijdens je verblijf op Kreta, dan is Selinari zeker het overwegen waard. Dit historische klooster ligt in de stad Sissi en is één van de populairste bezienswaardigheden in de omgeving. 

Om meer te weten te komen over het klooster van Selinari en ook hoe je er kunt komen, waar je kunt verblijven en wat het te bieden heeft, lees dan snel hieronder verder.

Het klooster van Saint George gelegen bij de Selinari kloof

De geschiedenis van Selinari Klooster

Het Selinari Klooster werd tussen 961 en 1204 gebouwd tijdens de Tweede Byzantijnse periode. In 1538 werd het echter door piraten platgebrand. Volgens de overlevering ontdekte een monnik uit Rhodos, die Nikolaos heette, een icoon van Agios Georgios op die plaats en besloot er een kleine kerk te bouwen. Hij leefde en stierf in een door hem uitgehouwen rots bij de top van Anavlochos, aan de oostkant van de kloof, waar nu een groot kruis is geplaatst.

Volgens de geruchten zou degene, die langs het klooster kwam en niet stopte om een kaarsje op te steken, hoogstwaarschijnlijk een ongeluk op de snelweg krijgen. Je moet eerst een gebedje opzeggen om geluk te krijgen voordat je afscheid neemt.

Tegenwoordig vind je in de omgeving van het klooster gewijd aan Agios Georgios nog twee andere kerken gewijd aan de Driekoningen en de Opstanding. Het klooster ligt tussen Heraklion en Agios Nikolaos, met uitzicht op de Baai van Malia. Als zodanig geeft het bezoekers de gelegenheid te genieten van de natuurlijke omgeving van het gebied.

Het Saint George Selinari klooster op Kreta

Het Selinari klooster is een klooster voor alleen mannen en één van de bekendste van Kreta. De icoon van Saint George wordt als wonderbaarlijk beschouwd, omdat men gelooft dat hij de monniken tijdens de Turkse bezetting beschermde. Er zijn drie kogelgaten zichtbaar in de icoon, die de wonderbaarlijke kracht ervan bevestigen. Agios Georgios wordt beschouwd als beschermer van de reiziger en veel mensen komen hier hun respect betuigen voordat ze naar het oosten trekken.

Waar ligt het Selinari klooster?

Het Selinari klooster (ook wel bekend als het klooster van Sint George Selinaris) ligt in de buurt van het dorp Vrachasi en Neapolis, midden in de Selinari kloof. De nationale weg die Heraklion met Agios Nikolaos verbindt loopt langs het klooster en dat is de belangrijkste reden waarom Selinari dagelijks veel bezoekers trekt.

Dingen die je kunt doen in het Selinari klooster

Het zal geen moment vervelen om de dag in het Selinari Klooster door te brengen. Van het bewonderen van de religieuze kunst en de architectuur tot het wandelen door de prachtige Selinari kloof, er is voor elk wat wils. Als zodanig zijn hier de leukste dingen die je beslist moet proberen te doen:

Bewonder de Grote Kerk

De hoofdkerk, ingericht in een moderne maar simplistische stijl, is één van de eerste dingen die je opvallen als je het Selinari Klooster binnengaat. Dit prachtige gebouw dateert uit de 10e eeuw en de muren en de koepel zijn bedekt met prachtige schilderingen en muurschilderingen. Je kunt er foto's maken, de kunstwerken bewonderen en zelfs een kaars opsteken om te bidden.

De oude orthodoxe kerk in het Selinari klooster

Maak een wandeling door de Selinari kloof

Als je een buitenactiviteit zoekt om te doen, is wandelen door de Selinari kloof een geweldige optie. De kloof ligt op slechts een paar minuten afstand van het klooster en is zeker de moeite waard om te verkennen. Weelderige bomen en vegetatie, samen met de heldere bron die er doorheen stroomt, zorgen voor een schilderachtige wandeling.

Verken de nabijgelegen grot

De grot van Anavlohos ligt aan de oostkant van de kloof, net tegenover het klooster en je kunt hem vinden door tegen de wanden van de kloof op te kijken en een groot kruis te zien. De grot kan te voet worden bereikt, hoewel de steile tocht wel een behoorlijke fysieke conditie vereist.

Hoe kom je bij het Selinari klooster?

Met de auto naar het Selinari klooster

Als je wilt reizen zonder stress en gedoe, dan is een auto huren Kreta natuurlijk de beste keuze. Op Kreta zijn veel verhuurbedrijven te vinden, elk met hun eigen tarieven en beleid. Door een auto te huren kun je in je eigen tempo reizen en andere bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken. Bovendien heb je niet te maken met ellenlange rijen en drukke mensenmassa's, omdat je geen openbaar vervoer hoeft te zoeken.

Je kunt gemakkelijk een auto huren op de luchthaven van Heraklion zodra je aankomt. Een andere optie is het boeken van een huurauto in Sissi als je daar verblijft. Hoe dan ook, de rit van één van deze plaatsen naar het Selinari klooster duurt niet langer dan één uur (Heraklion is 35 minuten en Agios Nikolaos is 20 minuten).

Om er te komen, volg je gewoon de nationale weg (E75) tot je de borden naar Selinari ziet. Je komt door de dorpen Limnes, Neapoli en Vrachasi voordat je uiteindelijk het klooster bereikt.

Met de taxi naar het Selinari klooster

Een andere manier om het Selinari klooster te bereiken, is per taxi. Er zijn veel taxidiensten op Kreta, dus het vinden van een taxi zou geen probleem moeten zijn. Als je in Heraklion, Agios Nikolaos of Sissi bent, kun je direct in het centrum een taxi nemen. Je kunt ook je hotel vragen om een taxi voor je te bellen als die niet direct beschikbaar is.

Waar kun je in de buurt van het Selinari klooster overnachten?

Als het om logies gaat, zul je in de buurt van het Selinari Klooster nooit een tekort aan opties hebben. Er zijn tal van kleine dorpjes in de omgeving die een scala aan overnachtingsmogelijkheden bieden, van campings en hostels tot luxe hotels. Als je echter op zoek bent naar de allermooiste, zijn hier de beste keuzes:

Angela Suites Boutique Hotel

Het in modern wit geschilderde Angela Suites Boutique Hotel biedt gasten een luxe en comfortabel verblijf in het pittoreske dorpje Sissi. Het hotel heeft een zwembad, een bar en een ontbijtruimte, evenals gratis wifi. De kamers bieden alle nodige voorzieningen, zoals airconditioning, een flatscreen-tv en een eigen balkon met een betoverend uitzicht.

Adres: M. Sakadaki 120, Sissi, Kreta 724 00 Griekenland
Website: https://www.angelasuites.com/
Telefoonnummer: +30 2841 071121

Castello Village Resort

Als je wat meer geld te besteden hebt, is een verblijf in Castello Village Resort een prima optie. Dit resort biedt gasten een voortreffelijke accommodatie en eersteklas faciliteiten en diensten. Van het buitenzwembad tot het spa- en wellnesscentrum, er is hier voor elk wat wils. Het is een uitstekende optie voor gezinnen met kinderen omdat er een speeltuin en een kinderclub op het terrein aanwezig zijn.

Adres: Papatheodorou, Sissi, Kreta 72400 Griekenland
Website: https://www.castellovillage.com/
Telefoonnummer: +30 2841 071367

Maritimo Beach Hotel

Een luxueus en toch betaalbaar hotel direct aan het strand gelegen, met Maritimo Beach Hotel kun je eigenlijk nooit fout gaan. Dit hotel heeft alles, van het buitenzwembad en de ligstoelen tot het privé-strandgedeelte. Gasten kunnen ook genieten van een reeks voorzieningen zoals kamers met airconditioning, een satelliet-tv, een mini-koelkast en wifi.

Adres: Sisi, Lasithiou 724 00, Griekenland
Website: https://maritimo.gr/
Telefoonnummer: +30 2841 071594

Saint George Selinari

Waar kun je in de buurt van het Selinari klooster een hapje eten?

Als je na het verkennen van het altijd prachtige Selinari Klooster trek krijgt, maak je dan maar geen zorgen, want er zijn genoeg eetgelegenheden in de buurt. Of het nu gaat om eenvoudige tavernes of toprestaurants, je zult zeker iets van je gading kunnen vinden. Hier zijn de drie beste eetgelegenheden om te proberen:

Selinari Cafe

Voor lichte snacks, snelle hapjes en stevige maaltijden kun je terecht bij Selinari Cafe. Dit charmante café biedt een scala aan gerechten, van salades en broodjes tot pasta en pizza. Ze hebben ook een grote selectie desserts, koffie en thee. De ambiance is gezellig, zodat je je kunt ontspannen na een lange dag van bezichtigen.

Adres: E75, Selinari, Kreta 72054 Griekenland
Telefoonnummer: +30 2841 071799

Neromilos

Als je de authentieke Kretenzische keuken eens wilt proeven, is Neromilos een uitstekende keuze. Dit door een familie gerunde restaurant biedt een breed scala aan gerechten, van voorgerechten en salades tot hoofdgerechten en desserts. Ze hebben ook een geweldige drankenlijst, zodat je je maaltijd kunt voorzien van het perfecte drankje. Er is zelfs een binnenplaats, voor het geval je buiten van je maaltijd wilt genieten.

Adres: Main Road, Sissi, Kreta 724 00 Griekenland
Website: https://www.facebook.com/mixalis.mamaloykos
Telefoonnummer: +30 697 203 1277

Liofito

Liofito is een restaurant met zitplaatsen in de open lucht, vriendelijke bediening en een relaxte sfeer. Het restaurant staat bekend om zijn verse zeevruchten, die dagelijks worden gehaald uit de plaatselijke haven. Je kunt ook hun wijnen en cocktails eens proberen, die perfect zijn om van een warme avond te genieten. Zelfgemaakt, traditioneel Grieks eten is wat je kunt verwachten bij Liofito, dus zorg ervoor dat je het eens probeert.

Adres: Main Street, Sissi, Kreta 724 00 Griekenland
Website: https://www.facebook.com/liofito.sissi/?ref=page_internal
Telefoonnummer: +30 2841 071039

Lees ook: Alles wat je moet weten over het Agia Triada Tzagaroli klooster

De beste tijd om het Selinari klooster te bezoeken

Hoewel je het Selinari Klooster elk moment van het jaar kunt bezoeken, zullen bepaalde maanden je ervaring nog beter maken. De maanden tussen juni en september kunnen bijvoorbeeld je beste tijd zijn om Selinari Klooster te bezoeken, omdat het weer dan over het algemeen gematigd en aangenaam is. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over hevige regenval of extreme hitte en je zult kunnen genieten van alle bezienswaardigheden en geluiden van het Selinari Klooster.

Lees ook: Breng een bezoek aan het (Moni) Odigitrias klooster, één van de oudste kloosters van Kreta

Klooster van Saint George in Selinari

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis