Alles wat u moet weten over Sfakia (Chora Sfakion)

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 9 juni 2021 en bijgewerkt op 25 september 2022
Sfakia Kreta

De stad Sfakia of Chora Sfakion is de hoofdstad van het gelijknamige berggebied, dat ten zuiden van de stad Chania ligt en deel uitmaakt van de regio Chania. Het is een ruig en dramatisch land, en een van de plaatsen die nooit volledig werd veroverd door de buitenlandse mogendheden die over Kreta heersten.

Hoewel het slechts een paar honderd inwoners telt, biedt het kleine stadje Sfakia tal van toeristische attracties, omgeven door de wilde kust van de Libische Zee en de bergen van Kreta, met verschillende kleine pittoreske stranden en een betoverende sfeer.

Rondom de stad vindt u vele wandelpaden die langs de kust lopen of die de nabijgelegen canyons van Imbros, Sfakia, Kavi en andere verkennen. Het is ook een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de nabijgelegen afgelegen stranden, zoals het prachtige Glyka Nera of neem een veerboot naar het eiland Gavdos.

Het dorp heeft verschillende overnachtingsmogelijkheden, tavernes, winkels en een paar mooie oude kerken. Het stadje ligt ingeklemd tussen de turquoise zee en de pracht van de Witte Bergen. Hieronder vindt u de belangrijkste informatie over Sfakia en de omgeving.

Wegwijzer naar Sfakia

Waar ligt Sfakia?

Het stadje Chora Sfakion ligt langs de zuidkust van Kreta, in het westelijke deel, omgeven door het bergachtige gebied van Sfakia. Hoewel het eigenlijk maar een klein dorp is, is het de belangrijkste bestemming in dit deel van het eiland. Het biedt veerdiensten en bootdiensten naar andere, minder toegankelijke stranden en bestemmingen langs de zuidwestkust.

De afstand vanaf de stad Chania gelegen aan de noordkust is ongeveer 70 km, door de Witte Bergen, terwijl de afstand vanaf de hoofdstad Heraklion ongeveer 150 km is. Vanaf de luchthaven van Heraklion, kunt u altijd een huurauto nemen en naar Sfakia gaan, want dat is de beste en snelste optie.

Luchtfoto van de haven van Chora Sfakion

Hoe kom ik in Sfakia

Met de auto naar Sfakia

U kunt Sfakia gemakkelijk bereiken met een auto huren vanuit Heraklion. De reis duurt waarschijnlijk meer dan twee uur, maar u komt door een aantal uitzonderlijke landschappen, waaronder de dramatische Witte Bergen. Als u de noordelijke kustweg volgt, passeert u Rethymno en slaat u vlak voor het dorp Vryses af naar het zuiden.

Dichter bij de zuidkust wordt de weg een hele uitdaging, met krappe en steile stukken, maar de panorama's zijn heel spectaculair. Over het algemeen is een auto huren op Kreta de beste optie om meer plaatsen te verkennen en de meest afgelegen attracties te bereiken.

Als u ervoor kiest om in Chora Sfakion te verblijven, zijn er genoeg villa's, restaurants en andere toeristische diensten in het dorp.

Huurauto op weg naar Sfakia

Bereikbaarheid van Sfakia met de bus

Als u van Chania komt, zijn er dagelijks bussen naar Sfakia aan de zuidkust. Als u met de bus komt van Heraklion of Rethymno, moet u overstappen in Vryses en dan verder gaan met de bus vanuit Chania.

Hoewel het een meer onderhoudende optie is, zijn de bussen vaak druk en vrij traag op de berghellingen, dus u kunt overwegen een auto te huren vanaf de luchthaven van Heraklion en Chora Sfakion sneller en in meer comfort te bereiken.

Serpantine weg naar Sfakia

De leukste dingen om te doen in Sfakia

De meeste reizigers passeren Chora Sfakion alleen maar om op de veerboot te stappen naar een afgelegen strand op het eiland Gavdos of het dorp Agia Roumeli om de kloof van Samaria te bezoeken, maar er is zeker van alles te zien en te doen als u het kleine dorp als uw bestemming kiest.

Sfakia staat bekend om de felheid van zijn inwoners tijdens vroegere bezettingen, maar vandaag de dag vindt u er alleen maar gastvrije mensen die u graag deelgenoot maken van hun beroemde Kretenzische gastvrijheid. Het stadje Sfakia telt slechts een paar honderd inwoners, maar er zijn enkele overnachtingsmogelijkheden en andere toeristische diensten beschikbaar.

Als u door het dorp loopt, komt u waarschijnlijk bij de twee kleine stranden, met daarachter verschillende tavernes en winkels. Een ander leuk gebied is de kleine haven, met vissersboten die elke ochtend vertrekken. Het wordt een stuk levendiger wanneer de veerboten aankomen en honderden mensen neerstrijken, maar zij gaan meestal vrij snel aan boord van de tourbussen, die terugkeren naar de noordkust. Hoewel de stranden in de stad vrij klein en kiezelachtig zijn, kunt u ook een paar minuten lopen om andere fantastische stranden te bereiken, zoals Ilingas, Filaki, Ammoudi en Agios Charalambos.

Hora Sfakion Kreta

Een van de meest fascinerende stranden van Kreta, Glyka Nera, kan worden bereikt door een wandelpad naar het westen te volgen. Volgens de verhalen stonden er vroeger wel honderd kerken rond Sfakia, maar door de oorlogen is hun aantal sterk verminderd.

In de stad zijn er nog enkele kleine kerken die een bezoek waard zijn, zoals de oude Twaalf Apostelen Kerk of de grotkerk van Sint Antonius. Er zijn ook enkele ruïnes van een oud fort hoog boven Sfakia.

Verken de Imbros-kloof

De prachtige kloof van Imbros ligt ten oosten van Chora Sfakion en is het best te verkennen vanuit het noorden richting strand, beginnend in het dorp Imbros. Een optie is om eerst de nabijgelegen Sfakia-kloof te beklimmen en dan af te dalen door de kloof van Imbros, een wandeltocht van een hele dag.

De kloof wordt ook doorkruist door een 11 km lange bochtige weg. Het is een van de bekendste en populairste van het hele eiland, alleen de Samaria-kloof wordt meer bezocht. Het is gemakkelijker om van het noordelijke dorp van Imbros naar het zuiden te lopen, omdat het pad naar beneden richting de zee loopt, maar het kan in beide richtingen worden gedaan.

Het duurt ongeveer 2-3 uur om het 8 km lange pad te lopen en het kan worden gedaan door het hele gezin, omdat het een gemakkelijke moeilijkheidsgraad heeft.

Imbros Gorge

Onderweg zijn er tal van verbazingwekkende smalle stukken, unieke geologische formaties, evenals bloemen en planten. Dit is een bijzonder aangename tocht tijdens de warme zomerdagen, aangezien er het grootste deel van de tijd schaduw is in de canyon. De rit over de weg boven de kloof is ook bijzonder spannend, met een prachtig uitzicht op de kloof en de zee.

Verken de Sfakia-kloof

Met een lengte van meer dan 6 km is de kloof van Sfakia of Sfakiano een natuurwonder, dat een betoverende avontuurlijke gelegenheid biedt. De kloof is zelfs te bereiken via het eten vanuit Chora Sfakion door de weg naar het oosten te volgen en dan af te slaan naar het noorden in de buurt van het Vritomartis Naturist Resort.

De verkenning van de kloof begint meestal aan de hogere kant, maar u kunt vrij gemakkelijk bergopwaarts wandelen door een prachtig landschap. Het is een van de groenste ravijnen van Kreta, met een grote diversiteit aan vegetatie, waaronder veel bomen. Het pad eindigt hoog in de bergen, bij het verlaten dorp Kali Lakki, terwijl u onderweg ook de oude kerk van Saint Paul (Agios Pavlos) tegenkomt.

Lees ook: Alles wat u moet weten over Listis Beach

Agios Pavlos Kerk Sfakia

Verken de Kavi kloof

Een andere optie dicht bij de stad Sfakia is de wilde Kavi Kloof, die hoog in de bergen dicht bij de Sfakia Kloof begint. U kunt de Sfakia Canyon opwandelen en langs de Kavi Kloof terugkeren naar de kust en het strand van Ilingas bereiken, ongeveer 2-3 km ten oosten van Chora Sfakion.

Kavi Kloof heeft indrukwekkende rotsformaties, droge rivierbeddingen en ongerepte bossen. Sommige delen van de kloof zijn zeer wild en ongerept en bieden een aangename schaduw tegen de zon. Het heeft enkele van de grootste bossen van cipressen en esdoorns, terwijl de omliggende kliffen echt indrukwekkend zijn. Vlakbij de zee loopt het pad van Chora Sfakion naar Anopolis en het strand van Glyka Nera.

Het oude Anopolis Fort op Kreta

Wandeling naar Anopolis en Glyka Nera

Een van de meest fascinerende activiteiten vanuit Chora Sfakion is een wandeling over de E4-paden richting het dorp Loutro, langs het hooggelegen dorp Anopolis en met de mogelijkheid om af te dalen naar het idyllische strand van Glyka Nera. Het betekent "Zoet Water", Glyka Nera is een prachtig fijn kiezelstrand, een bezoek waard vanwege de afgelegen en romantische sfeer, evenals het dramatische omringende landschap met hoge kliffen of de heldere zoetwaterbronnen die uitmonden in de zee.

De oude stad Anopolis lag vroeger op het plateau boven het strand van Glyka Nera en er zijn interessante ruïnes ontdekt langs het jaar

Glyka Nera Beach of Zoetwaterstrand

Neem de veerboot naar Samaria of Gavdos

Als u ervoor kiest om langer in Sfakia te blijven, zou het zonde zijn om de belangrijkste bestemmingen vanuit deze kleine haven te missen. In het hoogseizoen vertrekken elke dag veerboten naar het dorp Agia Roumeli, daar kan de beroemde verkenning van de Samariakloof beginnen. Een andere optie is een bezoek aan het eiland Gavdos, met zijn idyllische stranden en schilderachtige vissersdorpjes.

Samaria Kloof Pad

Waar te overnachten in Sfakia, Kreta

Hoewel een vrij kleine nederzetting en vrij afgelegen aan de zuidkust van Kreta, Sfakia of Chora Sfakion heeft verschillende accommodatiemogelijkheden, met een paar hotels en villa's die diensten van hoge kwaliteit bieden. Niettemin, tijdens het toeristische hoogseizoen, worden zelfs deze overvol en het zou een goed idee zijn om uw accommodatie op voorhand te boeken.

Er zijn ook keuzes om te eten en te kopen in Sfakia, dus u hoeft het dorp niet te verlaten naast het bezoeken van de nabijgelegen attracties.

Loutro Village in Chania

Xenia Hotel
Dit mooie hotel ligt direct aan het strand van Chora Sfakion, net boven het belangrijkste strand van de stad. Het biedt gerenoveerde kamers van hoge kwaliteit met airconditioning en een eigen badkamer. Er zijn ook kamers met een prachtig uitzicht, een taverne en een eigen parkeerplaats.
☏ +30 28250 91490
website

Hotel Stavris
Dit door een familie gerunde hotel ligt op slechts 50 meter van het strand en de haven van Sfakia en biedt dezelfde geweldige Kretenzische gastvrijheid. Het beschikt over comfortabele kamers, studio's en appartementen met kitchenette, eigen badkamer en meer. Er is ook een openluchtcafé.
☏ +30 28250 91220
website

Hotel Lefka Ori
Dit fantastische hotel ligt direct aan de waterkant van Sfakia, op ongeveer 100 meter van het belangrijkste strand van het dorp. Het beschikt over prachtige Kretenzische architectuur en design, met grote witte en blauwe kamers met eigen badkamer en andere voorzieningen, prachtig uitzicht op zee en een heerlijk restaurant direct ter plaatse.
☏ +30 697 900 7185
website

Waar te eten in Sfakia

Kitchen Stories (Keukenverhalen)
Het restaurant van het Samaria Hotel, waarschijnlijk de meest exquise eetervaring in Chora Sfakion, biedt een rijk menu met traditionele Sfakische en Kretenzische delicatessen, maar ook internationale recepten. Het biedt ook een prachtig uitzicht op de zee.
☏ +30 28250 91211
website

Nikos Tavern
Deze traditionele taverne biedt de heerlijkste Kretenzische en mediterrane recepten, waaronder verse zeevruchten, en ligt pal in de haven van Sfakia en wordt zeer gewaardeerd door haar klanten.
☏ +30 28250 91111
website

Delfini Tavern
Deze taverne ligt in de haven van Chora Sfakion en biedt een gastvrije bediening en heerlijke traditionele recepten, waaronder uitstekende visgerechten, vlees en salades.
☏ +30 28250 91002
website

Panorama van Sfakia Dorp

Beste tijd om Sfakia te bezoeken

Omdat het aan de zuidkust van Kreta ligt, heeft Sfakia het hele jaar door aangenaam weer, hoewel het in de zomermaanden juli en augustus behoorlijk heet kan worden, terwijl het in de wintermaanden soms wat frisser kan zijn. Om de hitte en de toeristische drukte te vermijden, kunt u het beste in het voor- of najaar komen voor de perfecte ervaringen.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis