Alles wat u moet weten over de Aradena-kloof

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 26 november 2021 en bijgewerkt op 26 juli 2023
Aradena Kloof Kreta

Een van de meest spectaculaire en opwindende natuurlijke bezienswaardigheden van Kreta is de kloof van Aradena, gelegen in het zuidwesten van het eiland, in een vrij afgelegen gebied van de provincie Chania en op een paar kilometer van het dorp Loutro. De Aradena-kloof is erg populair in de zomer, maar toch is het er niet zo druk als in de kloven van Samaria of Imbros. De tocht biedt u een unieke gelegenheid om onderweg de adembenemende landschappen en bezienswaardigheden te bewonderen, maar ook een vleugje adrenaline mee te pikken, gezien de meer afschrikwekkende stukken.

Tijdens uw verkenningstocht door de kloof komt u ook interessante planten- en diersoorten tegen en ontdekt u plaatsen zoals het fascinerende verlaten dorp Aradena. Hoewel de Aradena-kloof met 15 km vrij lang is, maken reizigers meestal maar een halve wandeling, vanaf de brug over de kloof tot aan de zee, waar het kleine Marmara-strand te vinden is.

Marmara strand Kreta

Waar is de Aradena-kloof

De prachtige kloof van Aradena ligt in het zuidwesten van Kreta, in de regio Sfakia en ongeveer direct ten zuiden van Chania. De kloof begint hoog in de Witte Bergen en loopt helemaal door tot aan de zee, bij het strand van Marmara en vlak bij het dorp Loutro.

De dichtstbijzijnde belangrijke nederzetting is Hora Sfakion, dat ongeveer 10 km te voet van het strand ligt en ongeveer 15 km naar het dorp Aradena via Anopolis. Enkele km naar het westen ligt het kleine dorp Agios Ioannis. Vanuit de hoofdstad Heraklion of vanuit de stad Chania moet u een auto huren en met de auto het grootste deel van het eiland doorkruisen.

Lees ook: 10 Beste Kretenzische Kloven Die Je Gezien Moet Hebben

Hoe kom ik in de Aradena-kloof

Met de auto naar de Aradena-kloof

Als u aankomt op Kreta op de luchthaven, kunt u gemakkelijk Aradena Gorge bereiken met een autohuur vanuit Heraklion. De tocht voert u over het grootste deel van het eiland, maar de landschappen die u onderweg tegenkomt zijn gewoonweg prachtig.

Heraklion ligt op ongeveer 160 km van de kloof en u doet er ongeveer twee en een half tot drie uur over om de noordelijke kustweg te volgen en dan af te buigen naar het zuiden en door de bergen te rijden. Gezien de afstand en de afgelegenheid van dit gebied is een auto huren op Kreta de beste optie. U kunt de auto achterlaten in de bovenste delen van de kloof, het pad naar de zee volgen en dan dezelfde weg terug of een ander pad kiezen.

Marmara strand bij Aradena kloof

Bereikbaarheid van de Aradena-kloof met de bus

Gezien de afgelegen ligging is het bijna onmogelijk om de Aradena-kloof met de bus te bezoeken. De enige optie is om vanuit Chania aan te komen in Hora Sfakion en dan onderdak te zoeken in Loutro of vervoer te vinden naar het begin van de kloof.

Als u van Heraklion komt, zult u waarschijnlijk een paar bussen moeten overstappen en ongeveer een dag kwijt zijn met reizen.

De beste optie is om een auto te huren op Heraklion Luchthaven en daarmee het eiland rond te gaan en meerdere bestemmingen te bezoeken.

De leukste dingen om te doen in de Aradena-kloof

De Aradena-kloof is een van de populairste en boeiendste natuurlijke attracties in West-Kreta en elk seizoen trekken er duizenden bezoekers doorheen. Toch is het er niet zo druk als in andere canyons in de omgeving. U zult de kloof waarschijnlijk verkennen langs het georganiseerde pad, hoewel het niet zo goed onderhouden is als het zou moeten zijn, met een paar meer uitdagende stukken.

Aradena Kloof Kreta

De Aradena-kloof kan in beide richtingen worden verkend, de totale lengte is ongeveer 7 km en het hoogteverschil ongeveer 600 meter. Het duurt ongeveer 3 uur om er doorheen te wandelen, misschien iets minder als u alleen naar beneden gaat. Het begin van het wandelpad is vlakbij de ijzeren brug over de canyon, die van onderaf duizelingwekkende uitzichten biedt. Deze brug is ook beroemd vanwege het gebruik voor bungee-jumps in de canyon door onversaagde avonturiers. Iets verder van de brug kunt u ook een bezoek brengen aan het griezelige dorpje Aradena dat vele tientallen jaren geleden verlaten werd en waar u de verlaten huisruïnes en de kerk kunt verkennen.

Het is in feite ongeveer 15 km lang, waarvan de helft voorbij het toeristische pad de bergen in gaat. Voordat het beter georganiseerd was, was het vroeger een stuk wilder, met bezoekers die touwen moesten gebruiken om over gevaarlijke overhangen te komen. Tegenwoordig kan iedereen het verkennen, maar wees voorzichtig als je last hebt van hoogtevrees.

Bergen rond Aradena kloof Kreta

Onderweg zult u spectaculaire landschappen kunnen ontdekken, met de steile wanden die hoog oprijzen en vaak de zon tegenhouden, met verschillende oude kerkjes die aan de steile rotsen hangen, met oude, door herders gebruikte paden die naar andere verlaten gehuchten leiden, en met de ongewone vegetatie die in de kloof te bewonderen is.

Wanneer u het einde bereikt, komt u uit op het prachtige Marmara-strand, dat weliswaar klein is, maar toch adembenemend, met zeegrotten en rotsformaties, en waar in het hoogseizoen een kleine taverne is. Van hieruit kunt u de 1 uur durende wandelroute of een boot naar het dorp Loutro nemen.

Verken andere bezienswaardigheden in de omgeving

Terwijl de grote meerderheid van de bezoekers alleen door het georganiseerde deel van de Aradena-kloof gaat, wagen sommige reizigers zich omhoog door het wildere deel ervan, klimmend naar de Witte Bergen](Lefka Ori). Hoog in de bergen begint de kloof met de fascinerende grot van Drakolaki, die zeer rijk is aan geologische grotformaties en waar een ondergrondse rivier doorheen stroomt.

Wandelen in de Aradena kloof

Hoewel het bijna 2 km lang is, kunnen alleen de eerste 400 meter worden verkend en met uiterste voorzichtigheid buiten de regenperiodes. Voordat u de ijzeren brug over de canyon bij het dorp Aradena bereikt, komt u ook door het weelderige en mooie plateau van Anopolis, waar u kunt stoppen om de gastvrijheid van dit landelijke gebied te ontdekken en verschillende interessante bezienswaardigheden te bezoeken. Hier lag vroeger de antieke stad Anopolis, waarvan de overblijfselen nog in het hele dorp te vinden zijn. De haven stond bekend als Katopolis of Phoenix en de ruïnes ervan zijn te vinden in de buurt van het dorp Loutro.

Rond het gebied van Anopolis en Aradena, zijn er ook verschillende oude Turkse torens, bekend als koules, waaronder die van Anopolis, Agios Ioannis, Agia Ekaterini. Rondom Agios Ioannis is er ook een betoverend dennenbos, met verschillende wandelpaden die u naar prachtige uitzichtpunten richting de kust brengen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de Kourtaliotiko Kloof

Waar te overnachten in de buurt van Aradena Kloof, Kreta

U kunt kiezen uit een van de charmante dorpjes die zich op enkele kilometers van de Aradena-kloof bevinden, met de mogelijkheid om verbazingwekkende en vrij afgelegen stranden in de buurt te vinden. Er zijn echter maar een paar pensions in de dorpen Anopolis en Agios Ioannis, en de meeste daarvan zijn al maanden van tevoren volgeboekt. Hoewel verder weg gelegen, is de kans groter dat u een accommodatie kunt vinden in Hora Sfakion of Agia Roumeli. U moet zeker vroeg boeken als u in dit spectaculaire, maar afgelegen gebied van Kreta wilt verblijven.

brug over de Aradena-kloof

Apartementen Madari Anopoli

Gelegen in het dorp Anopolis, met gemakkelijke toegang tot het prachtige strand van Glyka Nera, dit comfortabele complex is gebouwd op een heuvel, biedt een prachtig uitzicht op de zee en de omgeving, met uitstekende kamers die beschikken over alle nodige voorzieningen, evenals grote terrassen.
☏ +30 698 508 0560
website

Alonia Guesthouse

Dit traditionele pension ligt in het betoverende dorpje Agios Ioannis en beschikt over 7 individuele kamers met twee of drie bedden, een uitzonderlijke natuurlijke inrichting, een rustige sfeer en een klein restaurant dat ontbijt en diner serveert. Er zijn tal van activiteiten in de buurt mogelijk.
☏ +30 693 879 2695
website

Hotel Alkyon

Gelegen in de haven van Hora Sfakion, twee stappen verwijderd van het strand, verwelkomt dit mooie hotel bezoekers met uitstekende kamers, studio's en appartementen, met kitchenette, balkons en uitzicht op zee, een openluchtcafé en terras aan zee.
☏ +30 2825 091220
website

verkeersteken in Aradena Kreta

Waar te eten in de buurt van Aradena-kloof

Dialeskari Tavern

Deze charmante kleine taverne ligt direct aan het Marmara-strand, aan de uitgang van de Aradena-kloof en biedt heerlijke Griekse gerechten in een schitterende sfeer.
☏ +30 2825 772299
website

Het kleine paradijs Nikos Restaurant

Gelegen in een prachtig en afgelegen deel van de kust op de weg tussen Marmara Beach en het dorp Loutro, biedt dit zeer gewaardeerde familie restaurant verse traditionele gerechten.
☏ +30 2825 091520
website

Platanos Taverna en Kamers

Deze betoverende taverne ligt in het gezellige dorpje Anopolis en biedt een gastvrije sfeer en traditionele recepten op basis van lokale verse ingrediënten, waaronder lamsvlees en zeevruchten.
☏ +30 2825 091169
website

Lees ook: Alles wat je moet weten over de Richtis kloof op Kreta

Beste tijd om de Aradena-kloof te bezoeken

De beste tijd om Aradena-kloof te bezoeken is van de late lente tot de vroege herfst, wanneer u weg kunt van de zon en de kloof kunt verkennen. Tijdens de regenmaanden is het niet aan te raden om de kloof in te gaan, omdat het terrein dan glad kan worden en er overstromingen kunnen plaatsvinden.

Wandelen door de Aradena kloof

U kunt de kloof ook in de zomerhitte verkennen, want de hoge wanden geven meestal voldoende schaduw. Het zou ook het beste zijn om het avontuur vroeg in de ochtend te beginnen, om de middagzon te vermijden.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis