Alles wat u moet weten over Loutro - Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 29 juli 2020 en bijgewerkt op 2 juni 2023
Loutro Kreta

Loutro is een schilderachtig vissersdorpje aan de zuidkust van Kreta. De amfitheatrale baai, die direct aan zee ligt, heeft een unieke waterkant met witgekalkte gebouwen, blauwe ramen en roze bloeiende bougainville. Een unieke herinnering aan het Cycladische landschap... maar dan op Kreta!

Rustig en rustig, Loutro is alleen toegankelijk via de zee of te voet, waardoor het gebied ideaal is voor degenen die proberen te ontstressen, te herverbinden en te resetten. Loutro straalt een ongeëvenaarde authenticiteit van rust uit die in elke hoek van de kleine nederzetting doordringt.

Waar is Loutro

Loutro ligt in de regio Chania, in West-Kreta, op ongeveer 96 km van het centrum van de stad Chania. Een van de meest toeristische dorpen in het gebied van Sfakia, Loutro is ongeveer 10 km ten westen van Chora Sfakion, de hoofdstad van dit traditionele gebied op Kreta.

Loutro view

Gelegen aan de zuidkust van Kreta, staat het kustdorpje aan een goed beschermde natuurlijke haven, badend in het ongerepte water van de Libische zee.

Hoe bereikt u Loutro

Om Loutro te bereiken, moet u eerst Chora Sfakion bereiken. Laten we eens kijken hoe we daar kunnen komen.

Om Chora Sfakion te bereiken met de auto

We hebben vaak gezegd dat er geen betere manier is om het eiland te verkennen dan met een huurauto.

Rijden op Kreta is een unieke ervaring en het bereiken van het zuiden op deze manier kan een onvergetelijke ervaring zijn.

Loutro dorp

Of u nu vanuit Chania komt of vanuit het oosten (Rethymnon, Heraklion or Agios Nikolaos), om van de noordkust van Kreta naar Chora Sfakion te komen, moet u het dorp Vryses bereiken en naar het zuiden rijden door het groene landschap van het Askifou-plateau.

De weg gaat verder langs de kloof van Imbros en daalt dan af in de richting van de zee en laat u in Chora Sfakion achter. De hele tocht Vrysses naar Chora Sfakion duurt ongeveer 45 minuten.

Met de bus naar Chora Sfakion

Het is ook mogelijk om Chora Sfakion te bereiken met het openbaar vervoer. Bussen met de route Chania - Chora Sfakion vertrekken meerdere malen per week vanaf het Centraal Busstation van Chania, de hele reis duurt bijna 2 uur. Bekijk hier de officiële dienstregeling.

Eenmaal in Chora Sfakion kunt u ervoor kiezen om met de boot of te voet naar Loutro te gaan. Auto's zijn niet toegestaan in het dorp, dus laten we eens kijken welke alternatieven er zijn om uiteindelijk in Loutro te komen. THet buskaartje is €8T.

Met de boot naar Loutro

Boten naar Loutro vertrekken vanuit de haven van Chora Sfakion, er zijn dagelijkse afvaarten van mei tot oktober (10.30, 12.00, 13.00, 16.30, 17.30 en 18.30). De boottocht duurt ongeveer 20 minuten en het ticket is €6 per persoon.

Veerboot naar Loutro

Aangezien dit de eerste halte is op de veerboot die Sfakia met Loutro, Agia Roumeli, Paleochora en Gavdos verbindt, is het ook mogelijk om met de boten die vanuit deze dorpen vertrekken naar Loutro te komen.

Voor de meest recente tarieven en dienstregeling, zie hier.

Wandelen naar Loutro

Een andere manier om Loutro te bereiken is te voet. U kunt ofwel langs de kust lopen op het E4-pad (ongeveer 2 uur van Chora Sfakion). Onderweg is het mogelijk om te stoppen om te zwemmen en uit te rusten aan de stranden van Glyka Nera of Timios Stavros.

Glyka Nera strand

Als alternatief kunt u ook van Chora Sfakion naar Anopolis rijden, u auto daar parkeren, en dan het kronkelende pad naar beneden lopen naar Loutro, deze optie duurt iets meer dan een uur.

De beste dingen om te doen in Loutro

De belangrijkste reden om wat tijd in Loutro door te brengen is natuurlijk om te ontspannen en te vertragen. En ook al is de belangrijkste eigenschap van Loutro de vredige sfeer, er zijn veel dingen te doen in Loutro om wat plezier te hebben.

Boot huren

De prachtige zee in de baai van Loutro is een van die dingen die dit dorp beroemd hebben gemaakt. In feite is Loutro vrij bekend om de prachtige kleur van de zee, een prachtig palet variërend van licht turquoise tot diep marineblauw.

Loutro strand

Er is geen betere manier om de ongerepte zee van Loutro te waarderen dan het huren van een boot en het varen langs de kust. De dagelijkse kosten zijn afhankelijk van de boot die u kiest, maar de prijzen beginnen bij €80 per dag, vergeet niet dat het meestal nodig is om de prijs voor benzine bij dat bedrag op te tellen. Kanohuur is meestal goedkoper en kan per uur of per dag worden gedaan.

Elke optie die u kiest geeft u de vrijheid om een aantal van de geïsoleerde nabijgelegen stranden te bereiken waar u kunt zwemmen, duiken en snorkelen om het onderwaterlandschap van de Lybische zee te ontdekken.

Verken het dorp te voet

Het kleine dorp is vrij gemakkelijk te voet te verkennen. Een van de belangrijkste kenmerken van Loutro is de vorm, Loutro is zo compact gebouwd dat alles verbonden blijft. Er zijn slechts een paar wegen die de nederzetting doorkruisen en bewegen is vrij eenvoudig.

Ga verder bergopwaarts om het Venetiaanse kasteel van Loutro te ontdekken, dat op een top staat en zich koestert in verbazingwekkende panoramische uitzichten. De wandeling om het gebied te bereiken is niet zo moeilijk en kan zelfs door de jongste leden van het gezin gemakkelijk worden gevolgd. Als u eenmaal de ruïnes hebt bereikt en het omringende scenario van Zuid-Kreta hebt bewonderd, zou de inspanning de moeite waard zijn.

Loutro kasteel

Als u klaar bent met verkennen, neem dan een pauze in een plaatselijke coffeeshop of ga lekker uitrusten in een van de taverna's aan zee.

Dingen om te doen in de nabije omgeving

Een van de beste dingen om te doen in Loutro is om wat tijd te nemen en het typische landschap van Zuid-Kreta te ontdekken. Het gebied bij Loutro is een paradijs voor wandelaars en liefhebbers van lange wandelingen in de spectaculaire natuur. Geniet van een wandeling door het schilderachtige en ongerepte berglandschap in de stijl van valleien en kloven.

De tavernes in Loutro

Of het nu gaat om een pad te midden van kruiden en struiken of een wandelpad naast de adembenemende muren van diepe kloven en bergen, u zult zeker versteld staan van de uitzichten die u onderweg tegenkomt.

Het maakt niet uit welk pad u neemt, vergeet niet om veel water mee te nemen, draag comfortabele wandelschoenen en voldoende zonnebrandcrème.

Wandeling naar Anopolis

Een verticale klim van 1 tot 2 uur leidt u rechtstreeks naar de historische nederzetting Anopolis.

Eenmaal daar kunt u genieten van het unieke uitzicht op het omliggende plateau en proeven van een warme Sfakiaanse taart gevuld met geitenkaas en besprenkeld met heerlijke tijmhoning.

Wandel door de Aradena-kloof

Degenen met een diepere dorst naar avontuur kunnen de uitdaging aangaan om de imposante Aradena-kloof te bewandelen. Dit prachtige natuurlijke heiligdom is omgeven door hoge rode stenen muren en een indrukwekkend landschap.

De wandeling in dit natural wondernatuurwonder kan 2 tot 4 uur duren. Hoewel Aradena technisch gezien geen deel uitmaakt van het dorp, ligt het toch op loopafstand van Loutro. Ondanks de ietwat uitdagende beklimmingen en steile hellingen die u moet overwinnen, zult u na het overwinnen van de wandeling ongetwijfeld blij zijn dat u ervoor gekozen heeft om de reis te maken.

Ontdek de Imbros kloof

Minder druk en korter dan de beroemde Samaria, Imbros-Kloof is de perfecte ravijn voor diegenen die hun wandelvaardigheden willen testen en het lokale landschap willen bewonderen. Neem een dagje vrij van het luieren op het strand van Loutro en neem de veerboot naar Chora Sfakia.

Eenmaal daar aangekomen, springt u op de bus die de route naar Chania aflegt en stopt u bij de ingang van Imbros. Ga naar de kloof om terug te keren naar het zuiden langs het natuurlijke pad van Imbros, omgeven door weelderige vegetatie, hoge bergwanden en in het gezelschap van enkele Kretenzische geiten!

Laad uzelf op met een vers sapje in de taverna bij de uitgang van de kloof en loop nog even terug naar de haven van Chora Sfakion. Als u ervoor kiest om dit pad te volgen, controleer dan zeker het schema voor de laatste boot naar Loutro.

De wandeling door Imbros duurt 2 tot 3 uur en brengt u in direct contact met het berglandschap en de traditionele sfeer van Kreta.

Zeil naar Agia Roumeli

Een andere geïsoleerde stad in Zuid-Kreta is Agia Roumeli. Mensen die Agia Roumeli bezoeken zijn normaal gesproken degenen die ervoor gekozen hebben om de Samaria-kloof te bewandelen omdat het wandelpad eindigt bij de ingang van het dorp. Dat is echter niet de enige manier.

agia roumeli

Als uw verblijf in Loutro enkele dagen duurt, spring dan op de veerboot om helemaal naar Agia Roumeli te varen en een dagje aan het strand door te brengen en te genieten van een fantastische lunch in een van de taverna's in de buurt.

U kunt de veerboot terug naar Loutro nemen vlak voor zonsondergang en genieten van een unieke rit langs de Lybische kust van Kreta.

Beste stranden in de omgeving van Loutro

Een van de belangrijkste redenen om Loutro te bezoeken is om de prachtige stranden van Zuid-Kreta te ontdekken, of het nu het strand in de buurt is, of enkele van de nabijgelegen oevers, u zult niet teleurgesteld zijn welke keuze u ook maakt.

Het strand van Loutro is gelegen in het oosten van het dorp. Het is een kleine maar goed georganiseerde kiezelstrand waar u een dagje kunt zonnen, zwemmen in het prachtige smaragdgroene water, of gaan snorkelen en u kunt zich verwonderen over de unieke zeebodem van Loutro.

Glyka Nera Strand

Niet meer dan 700 meter ten westen van Loutro kunt u zowel het kleine strand van Finikas als het strand en Lykos bezoeken. Als u in de stemming bent om wat meer te wandelen, kunt u het spectaculaire Marmara beach strand bereiken waar u kunt gaan zwemmen of zelfs snorkelen in de marmeren zeegrotten.

Wandelend over het kustpad E4 naar het oosten is het ook mogelijk om een dagje in de prachtige Glyka Nera door te brengen. Ook wel bekend als Sweetwater strand, het doorbrengen van een dag daar betekent een tijd gevuld met ontspanning, genieten van het kristalheldere water op dit witte kiezelstrand.

Er is een basisorganisatie voorzien door de lokale taverna, maar het is altijd veilig om wat koude dranken en een lunch in te pakken, vooral als u heel vroeg of laat in het seizoen op bezoek bent.

Glyka Nera Beach Strand

Hoewel zowel Marmara als Glyka Nera te voet te bereiken zijn, kunnen degenen die zich minder actief voelen er met veel minder moeite komen, door een van de verschillende boten te nemen die dagelijks vanuit Loutro vertrekken. Vergeet niet om het eens te worden over de ophaaltijd voordat u van de boot af stapt.

Waar te verblijven in Loutro, Kreta

De accommodatiemogelijkheden in Loutro zijn enigszins beperkt, omdat het zo'n kleine plaats is, zijn er slechts enkele hotels en kamers te huur. Dit is de reden waarom Loutro erin geslaagd is om zijn ongerepte charme te behouden. Er zijn hier geen hotels met zwembaden en dergelijke voorzieningen.

Als u van plan bent om Loutro te bezoeken tijdens de drukkere maanden juli en augustus, is het zeer aan te bevelen om vooraf een verblijf te boeken.

Welkom bij Loutro sign

Voor degenen die in mei, juni en zelfs eind september een bezoek brengen, kan het vinden van een plek om te verblijven veel gemakkelijker zijn. Gezien het feit dat het zo'n kleine plaats is, moet u niet verwachten dat massale resort type hotels.

Porto Loutro

Porto Loutro is een van de grootste hotels in het pittoreske vissersdorpje Loutro. Met een totaal van ongeveer 20 kamers verspreid over twee hotelgebouwen, biedt het gasten met een fatsoenlijke accommodatie optie van twee sterren gastvrijheid. Een gebouw ligt direct aan het strand, terwijl het tweede zich net boven het eerste gebouw bevindt met uitzicht op de baai en de omliggende bergen.

✆ 0030 28250 91433 website

Daskalogiannis

In Daskalogiannis Hotel verwachten we een uitstekende service, hartelijke Griekse gastvrijheid en comfortabele kamers met uitzicht op de zee. Met een goede beoordelingsscore waarderen de gasten hier de netheid, de locatie en de hotelservice.

✆ 0030 28250 91514 website

Sofia Rooms

Sofia Rooms biedt vijf comfortabele kamers die volledig zijn gerenoveerd en ingericht in een traditioneel Egeïsch kleurenpalet van wit en blauw. De Sofia Rooms zijn gelegen in het hart van Loutro, op slechts enkele meters van de zee.

✆ 0030 28250 91354 website

Waar te eten in Loutro

Loutro Taverna

Notos Restaurant and Rooms

Notos ligt aan de oostelijke kant van de baai en is een familiecafé en taverna die bekend staat om zijn unieke verscheidenheid aan mezedes, verse vis en een enorm aanbod aan vegetarische en veganistische gerechten. ✆ 0030 693 2490907

Blue House

Blue House is een familierestaurant-tavern, waar u kunt genieten van alle Kretenzische specialiteiten en nog veel meer. U mag niet missen om kalitsounia taarten, Sfakiani taarten, lokaal geroosterd lamsvlees, moussaka, gevulde groenten en stoofschotels te proberen. ✆ 0030 28250 91127

Pavlos

Pavlos is een van de hoogst gerangschikte restaurants in Loutro en is een uitstekende keuze om te genieten van verse vis en enkele populaire Griekse vleesgerechten, zoals kontosouvli. ✆ 0030 2825 091336

Akroyiali Beach Bar

Gevonden aan het einde van de baai, Akroyiali Beach Bar biedt een verfrissend alternatief in Loutro Village. Het is in wezen een strandbarshack die de strandgangers overdag verfrissingen en snacks biedt, maar ook ligbedden en parasols. Het is een relaxte plek, hoewel het wel eens druk kan worden, want het is de enige plek van dit type in Loutro. ✆ 0030 2825 091032

Lokale Taverna in Loutro

Wanneer is de beste tijd om Loutro te bezoeken

Zoals bij elke bestemming op Kreta zijn de zomermaanden de beste tijd voor een vakantie. Echter, als u bereid bent om een nog rustigere sfeer te ademen, kan Loutro eind september uniek mooi en eenzaam zijn. De weersomstandigheden zijn het meest aangenaam voor elke toerist.

Als u wilt profiteren van de warmere zee aan het einde van de zomer en u wilt afrekenen met de drukte van het hoogseizoen, dan is het een verstandig idee om Loutro in september te bezoeken!

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis