Balos Beach Gids: Turquoise Wateren in Kreta

van Harry Anapliotis en Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 6 september 2023 en bijgewerkt op 27 februari 2024.
Balos Beach

Balos Beach is een van de mooiste stranden in Kreta. Beroemd om zijn turquoise wateren, wordt Balos Beach beschouwd als een van de meest iconische bezienswaardigheden in Griekenland. Balos Beach is eigenlijk een lagune gelegen aan de noordwestelijke kant van Chania op het eiland Kreta, in de regio Kissamos. Een van de meest gefotografeerde stranden in heel Kreta, straalt Balos Beach echt een unieke schoonheid uit. Naast het schilderachtige uitzicht zijn Balos Beach en het omringende gebied de thuisbasis van verschillende planten en bloemen. Veel van deze natuurlijke wonderen zijn endemisch voor het gebied. Er zijn veel interessante vogels om te spotten in het gebied, zoals de Eleonora-valken en lammergieren. Het hele gebied is een beschermd Natura 2000-gebied. Balos Beach heeft ondiep water, ideaal voor kleine kinderen. Het zand is meestal zacht en het onderste deel van het strand is behoorlijk modderig, wat soms een onaangename geur veroorzaakt, vooral bij laag tij. Het strand ligt aan de voet van de Platiskinos-bergen. Balos Beach wordt aan de verre zijde beschermd door een rotsachtig rif, vandaar dat het water altijd kalm is. Ondanks de afgelegen ligging kunnen bezoekers de charme van Balos Beach niet weerstaan. Balos Beach heeft een mild, droog en warm zomerseizoen. De warmste maand heeft een gemiddelde temperatuur van meer dan 22 graden Celsius. Gedurende die maanden daalt de watertemperatuur van Balos Beach niet onder de 20 °C en is het geschikt om lekker te zwemmen.

Er zijn verschillende boottochten beschikbaar op Balos Beach, bezoekers hebben een ruime keuze om uit te kiezen. Sommige bedrijven bieden ook privéboottochten aan, maar tegen een hogere prijs. Bezoekers die ervoor kiezen om een voertuig te huren, kunnen kiezen uit de autoverhuurdiensten in de omgeving. Er zijn geen faciliteiten beschikbaar op Balos Beach vanwege de afgelegen ligging. Er zijn geen hoge gebouwen in zicht en slechts een paar hotels in de buurt van het gebied. Tijdens het hoogseizoen is het strand vaak druk met toeristen van over de hele wereld. Het is dan ook geen wonder dat Balos Beach tot de favoriete onderwerpen van reisgidsen behoort. De toerisme-industrie in Griekenland, vooral op het eiland Kreta, is de snelst groeiende toerismemarkt in Griekenland geworden. Het heeft in de afgelopen zes jaar een groei van 60% genoteerd. Kreta staat bekend om zijn lange traditie en geschiedenis, vooral op het gebied van cultuur. Het wordt beschouwd als zeer veilig voor toeristen van over de hele wereld. Er zijn veel geweldige plekken om te bezoeken op Kreta, en een daarvan is Balos Beach. Duizenden toeristen bezoeken jaarlijks Balos Beach. Vaak is het strand druk bezocht tijdens het hoogseizoen van de zomer.

Koppel op Balos Beach

Wat is Balos Beach?

Balos Beach is een prachtig strand en een van de meest iconische bezienswaardigheden op het eiland Kreta. Ondanks dat het nogal moeilijk bereikbaar is, is Balos toch overvol in de zomer. Balos Beach staat bekend om zijn turquoise water en rozegekleurd zand. Bezoekers beschrijven Balos Beach als een van de beste stranden ter wereld. Balos Beach heeft ondiep water, perfect voor kinderen en kleine kinderen. Het zand op Balos Beach is grotendeels zacht en het onderste deel van het strand is behoorlijk modderig, wat soms een onaangename geur veroorzaakt, vooral bij eb. Het strand bevindt zich aan de voet van de Platiskinos Mountains. Balos Beach is niet alleen een van de mooiste stranden ter wereld, maar het is ook een essentieel natuurlijk leefgebied met zijn zeldzame flora en fauna. Balos Beach lijkt behoorlijk ongerept en ongerept. In de oudheid werd het schiereiland genoemd Korykus of Kimaros. De Balos-lagune of Balos of Balso Beach ligt tussen het eiland en de kust van Kreta. Ten noorden van Balos, bij het Korykon-kaap, liggen de overblijfselen van de kleine oude Romeinse stad Agnion, met de tempel van de god Apollo. Er was ooit een klein stadje in het gebied van Balos, genaamd Corycus, waarnaar Ptolemaeus verwees. De resten van de stad waren nog steeds zichtbaar voor een reiziger uit Florence in de 15e eeuw. Er zijn nog steeds resten van een klein Romeins dorp, Agnio, boven op de kaap. Het interessantste van de ruïnes bevindt zich op het eiland Imeri Gramvousa. In dat gebied bouwden de Venetianen een fort om het eiland te beschermen tegen indringers tijdens het einde van de 15e eeuw. Het fort werd uiteindelijk ingenomen door Kretenzers in 1825, tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Het fort werd vastgehouden, maar de Kretenzers slaagden er niet in zich uit te breiden naar het westelijke deel van Kreta. Geïsoleerd keerden ze zich tot piraterij. Het georganiseerde eiland van piraten, samen met hun families, bouwde een school en een kerk, Panagia i Kleftrina, wat "toegewijd aan de vrouwen van de Klephts" betekent. In 1828 werden de piratenschepen vernietigd en kwamen de Britten op het eiland.

Waar ligt Balos Beach?

Balos Beach is eigenlijk een lagune gelegen aan de noordwestelijke zijde van Chania op het eiland Kreta, in de regio Kissamos. Balos Beach ligt op 51 km afstand van Chania. Het zou ongeveer een uur en 15 minuten duren om er te komen. Afhankelijk van het weer, zullen bezoekers met de auto rijden of een veerboot nemen bij de haven van Kissamos. De haven van Kissamos ligt op 41 km van Chania en de reistijd zal iets meer dan 45 minuten in beslag nemen. De coördinaten van Balos Beach zijn 35.583572 breedtegraden en 23.587561 lengtegraden. Bezoekers moeten met de auto of met de bus naar de haven van Kissamos gaan om een veerboot te nemen naar het Balos-strand. Men moet een hele dag doorbrengen om ten volle van de ervaring te kunnen genieten. Rijden naar Balos Beach is mogelijk, maar wordt niet sterk aanbevolen. De weg die naar Balos Beach leidt, is een onverharde weg en er zijn grote rotsen die opspatten langs het pad. De weg leidt naar de top van de berg en bezoekers moeten naar beneden klimmen om bij het strand te komen. Bij vertrek moet men weer omhoog klimmen.

Hoe ziet de Balos Beach-kaart eruit?

De Balos Beach-kaart toont de locatie van Balos Beach op Kreta. Tegenover het strand ligt het rotsachtige eiland genaamd Gramvousa. Bovenop het eiland staat een steil Venetiaans kasteel met uitzicht op de regio en de zee. Het uitgestrekte parkeerterrein en de enkele strandbar zijn zichtbaar op de Balos Beach-kaart. De Kapel van Alle Heiligen is duidelijk zichtbaar in de buurt van de locatie en het Balos Beach-uitkijkpunt Tigani.

Hieronder staat de kaart van Balos Beach.

Balos beach kaart

Wat zijn de faciliteiten op Balos Beach?

Er zijn niet veel faciliteiten op Balos Beach. Bezoekers moeten al hun benodigdheden inpakken wanneer ze Balos Beach bezoeken. Essentiële zaken zoals eten, water, een strandhoed en zonnebrandcrème om het verblijf comfortabel te maken. Er is echter een bar op het strand die beperkte en kleine porties eten serveert. Bezoekers die de veerboot naar Balos Beach nemen, hebben toegang tot faciliteiten aan boord. De veerboot biedt een ruime keuze aan eten, inclusief snacks en drankjes. De bar is de hele reis geopend en biedt een grote verscheidenheid aan traditioneel Kretenzisch eten. Ook worden Griekse gerechten zoals souvlaki, Griekse salade, pizza's en andere geroosterde sandwiches geserveerd. Bezoekers kunnen op de veerboot een parasol huren voordat ze aan land gaan. Er zijn ook ligbedden beschikbaar op Balos Beach, dus vergeet niet wat contant geld mee te nemen voor het geval je er een paar wilt huren.

Wanneer is de beste tijd om Balos Beach te bezoeken?

De beste tijd om Balos Beach te bezoeken is tijdens de zomer. Als bezoekers echter grotere drukte willen vermijden, vermijdt dan juli en augustus. Het perfecte moment om van het strand te genieten is vroeg in de ochtend en laat in de middag. De boten kunnen behoorlijk vol raken tijdens het hoogseizoen en bezoekers moeten in de rij staan om aan boord te gaan. Duizenden bezoekers komen naar Balos Beach, vooral tijdens de zomer. De plek kan zelfs in het parkeergebied druk zijn. Toch is elk moment de beste tijd op Balos Beach. Balos Beach bezoeken tijdens het laagseizoen van oktober tot april heeft nog steeds warme temperaturen op het strand. Strandgangers wordt aangeraden hun eigen eten mee te nemen tijdens het hoogseizoen, omdat er slechts één taverne is die snacks verkoopt binnen het gebied.

Balos beach in Kreta

Hoe is het behoud van Balos Beach?

Balos Beach is een prachtig strand dat te vinden is in het westelijke deel van Griekenland. Balos Beach is een beschermd Natura 2000-gebied. Natura 2000 is het grootste netwerk van beschermde gebieden op de hele planeet. Het biedt een toevluchtsoord voor de meest beschermde en waardevolle soorten en habitats van Europa. Er zijn talloze fascinerende bloemen en planten in het gebied, waarvan er veel endemisch zijn. Verschillende vogels kunnen worden gezien op het strand, waaronder Eleonora-valken en baardgieren. Balos Beach is werkelijk een natuurwonder en moet op de juiste manier worden beschermd en behouden.

Geit op de top van Balos

Hoe kom je bij Balos Beach?

Balos Beach is op drie manieren bereikbaar. De eerste en eenvoudigste manier is met de veerboot vanuit Kissamos. De veerboottocht geeft bezoekers de kans om een glimp op te vangen van de kust van het schiereiland Gramvousa. De veerboot stopt bij het strand van het eiland Imeri Gramvousa, waar passagiers kunnen zwemmen. De tweede optie, die sterk wordt afgeraden, is met de auto. Bezoekers moeten over een onverharde weg rijden, die begint bij Kaliviani en langs het schiereiland Gramvousa loopt. Bezoekers hebben de optie om hun eigen auto te nemen of een gehuurde auto te gebruiken. Elke bezoeker moet een klein bedrag van 1 euro betalen, dat bedoeld is voor het behoud van het gebied en het onderhoud van de weg. De weg eindigt na 10 km bij een grote parkeerplaats naast een kantine. Vanaf daar moeten bezoekers 1 km te voet afleggen om bij het strand te komen. Er is een korte wandeling nodig om het strand te bereiken. Het rijden naar Balos Beach is echter behoorlijk uitdagend. De locatie van Balos Beach is nogal afgelegen en de weg ernaartoe heeft verschillende kuilen en is behoorlijk stoffig. De reistijd met de auto is traag vanwege de ruwe weg. Off-road voertuigen zijn geschikt voor een trip naar Balos Beach, maar schade aan het voertuig veroorzaakt tijdens off-road rijden wordt niet gedekt door de verzekering. De derde en meest opwindende route is trektochten. Het duurt ongeveer drie uur om van Kaliviani naar Balos Beach te wandelen door het wilde landschap van Gramvousa en het Paltyskinos-gebergte.

De weg naar Balos is slecht

Welke factoren moet je overwegen voordat je een auto huurt in Kreta?

Hier zijn de factoren om te overwegen voordat je een auto huurt in Kreta:

  • Verzekering: Autoverzekering is belangrijk, omdat het passagiers beschermt tegen de kosten van schade bij het huren van een auto. Autoverhuur in Kreta omvat verzekering voor schadeafstand en een creditcard of debetkaart van de bestuurder is vereist als garantie.
  • Leeftijd van de bestuurder: De wettelijke leeftijdsvereiste om te rijden in Kreta is 18 jaar. De bestuurder moet een geldig rijbewijs hebben en essentiële documenten zoals een identiteitskaart of paspoort.
  • Geslacht van de bestuurder: Zowel vrouwen als mannen kunnen rijden in Kreta. Zolang de bestuurder de wettelijke leeftijd van 18 jaar heeft, is autorijden toegestaan in Kreta, ongeacht het geslacht.
  • Type auto: Als je met een groep of familie reist, heb je een grotere auto nodig. Autoverhuurbedrijven in Kreta bieden een verscheidenheid aan auto's om uit te kiezen. Bij het rijden in Kreta is het aan te raden om een kleinere auto te kiezen, omdat sommige Griekse wegen smal zijn. Het type auto is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste auto om te huren in Kreta.
  • Documenten die nodig zijn voor het huren van een auto: Een belangrijk document dat nodig is voor het huren van een voertuig is een geldig rijbewijs. Daarnaast kan een creditcard of debetkaart worden gevraagd, samen met een paspoort of identiteitskaart.

Hoeveel kost het om een auto te huren in Kreta?

Kreta is het beste te verkennen met een gehuurde auto. Toeristen kunnen snel naar de topbestemmingen van Kreta reizen met een huurauto. De kosten van het huren van een auto in Kreta variëren afhankelijk van het aantal personen, de route, het type auto, de bestemming en de duur van de huur. De gemiddelde kosten van het huren van een auto in Kreta liggen tussen de €30 en €40 per dag. Een auto huren voor een hele week kost gemiddeld €250. Het huren van een voertuig voor het weekend kost ongeveer €78. De tarieven voor Auto Huren Kreta verschillen afhankelijk van het type auto. Autoverhuurbedrijven bieden een verscheidenheid aan auto's, afhankelijk van de voorkeur van de klant. De meeste autoverhuurbedrijven in Kreta bieden een online reserveringssysteem, zodat klanten eenvoudig een auto kunnen boeken op hun website. Voordat je gebruik maakt van een autoverhuurservice in Kreta, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde vereisten controleert en regelt.

Ontdek Kreta met een Huurauto vanaf €49 per dag

Hoeveel kost het om naar Balos Beach te gaan?

Om naar Balos Beach te gaan, moet je €1 betalen voor het toegangsgeld. Er is een parkeerplaats direct boven Balos Beach. De parkeerkosten bedragen €2 per uur. Er is een enkele bar beschikbaar op het strand van Balos, en in het hoogseizoen is het eten bijna altijd uitverkocht. Het is het beste om eten en drinken mee te nemen wanneer je Balos Beach bezoekt. De veerbootkaartjes kosten €27 voor passagiers van 13 jaar en ouder. Voor passagiers tussen de 3 en 12 jaar kosten de veerbootkaartjes €13. Kinderen jonger dan 2 jaar zijn gratis.

Lagune van Balos op Kreta

Waar te verblijven in de buurt van Balos Beach?

Er zijn slechts een paar hotels in de buurt van Balos Beach. De meeste hotels zijn ver van het strand, voornamelijk vanwege de afgelegen locatie van het gebied. Een van de weinige hotels in de buurt van Balos Beach is het Kaliviani Traditional Hotel. Het Kaliviani Traditional Hotel is een traditioneel pension gelegen aan het puntje van Kaap Gramvousa, in het lokale dorp Kaliviani, vlakbij waar de weg naar Balos begint. Het Kaliviani Traditional Hotel biedt basis- en comfortabele accommodatie aan zijn gasten. Een verblijf in het hotel geeft je een mooi uitzicht over de baai van de Golf van Kissamos. Het hotel ligt op 9 km van Balos Beach. Een ander hotel in de buurt van Balos Beach heeft dezelfde naam, Balos Beach. Balos Beach is een 3-sterrenhotel dat op 9 km van Balos Beach ligt. Het hotel biedt accommodaties zoals een fitnessruimte, een bar en een zwembad. Het hotel heeft een moderne uitstraling en biedt accommodatie met eigen kookgelegenheid. Onder de hotels in de buurt van Balos Beach bevindt zich ook de Seaside Villa Balos. De villa ligt in Kissamos, op een paar meter van de lokale stranden langs de Baai van Kissamos. De plaats is onlangs gerenoveerd en is een perfecte villa voor een gezin met kinderen of grotere groepen. Seaside Villa Balos heeft een zit- en eetgedeelte, een patio met uitzicht op zee, een volledig uitgeruste keuken en drie slaapkamers. Seaside Villa Balos ligt op 1,9 km van de haven van Kissamos.

Wat zijn de nabijgelegen attracties bij Balos Beach?

Hier zijn enkele nabijgelegen attracties bij Balos Beach:

  • Kissamos: Kissamos is een kustplaats en gemeente in het westelijke deel van het eiland Kreta. De stad Kissamos wordt soms Kastelli genoemd. De stad biedt de perfecte combinatie van prachtige stranden, een rijk historisch erfgoed en een vleugje traditionele Kretenzische levensstijl. Een van de beroemde attracties van Kissamos is het strand van Balos.
  • Falassarna Beach: Falassarna Beach wordt beschouwd als een van de beste stranden van Kreta. Het strand van Falassarna ontvangt talloze prijzen voor zijn unieke schoonheid. Het lange zandstrand wordt door veel toeristen gewaardeerd. De zonsondergang op Falassarna Beach is indrukwekkend en een van de mooiste in Griekenland.
  • Sfinari Beach: Sfinari Beach ligt op 60 km ten westen van Chania en 30 km ten zuiden van Kissamos. Sfinari Beach wordt bezocht door bezoekers die op zoek zijn naar afzondering. Het is een rustige plek met een zandstrand en kiezelstenen in het gebied. Bezoekers die graag in een rustige omgeving willen verblijven, moeten zeker Sfinari Beach bezoeken. Het strand is ideaal voor activiteiten zoals snorkelen, vooral wanneer de zee kalm is.
  • Platanakia Beach: Platanakia Beach ligt op 61 km ten zuidwesten van de stad Chania en 31 km ten zuiden van Kissamos. Platanakia Beach is een kleine baai, beschermd door kliffen en is vaak afgelegen. Het strand is rotsachtig in de meeste gebieden en zanderig in andere gebieden. Het Platanakia-strand is gevormd bij de uitgang van de kloof van Kambos.
  • Polyrinia: Polyrinia is een klein stadje in het Kissamos-gebied, in het noordwesten van de prefectuur Chania. Polyrinia ligt op een heuvel en domineert het omliggende gebied. Het dorp Polyrinia staat bekend om zijn traditionele sfeer en de overblijfselen van de acropolis met dezelfde naam. De archeologische site van Polyrrhenia is een must-visit plek wanneer je in Kreta bent.

Is Balos Beach zanderig?

Ja, Balos Beach is een zanderig strand. Balos Beach is een van de twee roze stranden van Kreta. Het prachtige Balos Beach heeft turquoise gekleurd water en roze gekleurd zand. Balos Beach heeft roze zand vanwege een oesterachtige micro-organisme genaamd Benthic Foraminifera. De schelpen van deze zeedieren zijn roze of rood. Wanneer deze zeedieren sterven, spoelen hun schelpen aan op het strand en vermengen zich met het zand.

Balos Beach

Mogen kinderen naar Balos Beach?

Ja, kinderen zijn toegestaan op Balos Beach. Balos Beach is absoluut een van de beste stranden op Kreta voor peuters en jonge kinderen. Het is een aanbevolen strand voor families. Balos heeft ondiep water en is vaak kalm, wat ideaal is voor kinderen. Ouders van jonge kinderen hoeven zich geen zorgen te maken, want het water van Balos Beach is ondiep. Balos Beach heeft meestal warm water. Om optimaal te genieten van de rest van Balos Beach, is het aan te raden om er 's ochtends vroeg of laat in de middag naartoe te gaan. Iedereen kan genieten van het majestueuze uitzicht en het ongerepte turquoise gekleurde water van Balos Beach.

Balos strand bij Zonsondergang

Harry Anapliotis
Eigenaar, reisschrijver en webontwikkelaar bij Rental Center Crete
Harry Anapliotis is de eigenaar, schrijver en webontwikkelaar van Rental Center Crete - Autoverhuur.
Rental Center Crete - Car Hire
Autoverhuur bedrijf
Rental Center Crete - Autoverhuur is een autoverhuurbedrijf dat diensten aanbiedt op het eiland Kreta, sinds 1975.
Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis