Alles wat u moet weten over Balos - Gramvousa

van Rental Center Crete - Car hire • Dit artikel werd gepubliceerd op 5 augustus 2020 en bijgewerkt op 23 mei 2023
Balos Kreta

Dit wereldberoemde, dromerige en prachtige zandstrand, de lagune en de eilandjes zijn een eersteklas bestemming op Kreta.

Waar ligt Balos, Gramvousa?

Deze prachtige lagune en strand is gelegen op de noordwestelijke hoek van Kreta, op het puntje van het meest westelijke schiereiland Gramvousa. De eilandjes van Agria ("Wild") Gramvousa en Imeri ("Tame") Gramvousa liggen vlak voor de kust van het schiereiland. Het is een wilde en afgelegen locatie.

Hoe komt u in Balos Gramvousa?

exotisch strand Balos

Deze prachtige afgelegen locatie is niet veilig te bereiken met de auto. De onverharde weg is namelijk zo ruw dat geen enkel autoverhuurbedrijf op het eiland zijn auto's naar Balos kan laten gaan. Maar dat maakt helemaal niet uit - want de leukste manier om Balos te bereiken is met de boot. Bootcruises vertrekken dagelijks vroeg in de ochtend vanuit de charmante haven van Kissamos.

Balos strand vanaf de top

Kissamos ligt op zeer korte rijafstand van de luchthaven Chania International Ioannis Daskalogiannis. Er is een autoverhuur kantoor direct bij het vliegveld, zodat u direct na de landing op weg kunt zijn. Als u aankomt met de veerboot naar Souda Bay, kan een auto worden gebracht om u te ontmoeten. Kissamos ligt op 50 minuten van het vliegveld met de auto, en slechts 40 minuten van Souda. U kunt uw auto in Kissamos laten staan, waar hij op u wacht om te verkennen door deze fantastische regio van Kreta te rijden.

Als u met de KTEL-busdienst wilt gaan, zijn er dagelijks meerdere vertrekken vanaf het Ktel-station in Chania-stad. Voor meer informatie kunt u hier kijken.

De geschiedenis van Balos, Gramvousa

Dit wilde deel van Kreta lijkt volledig ongerept en onaangetast. Het schiereiland werd in de oudheid Korykus of Kimaros genoemd. Er was ooit een kleine stad hier genaamd Corycus, genoemd door Ptolemaeus en de overblijfselen van deze stad waren nog steeds zichtbaar voor een reiziger uit Florence in de 15e eeuw. Er zijn nog steeds de overblijfselen van een kleine Romeinse stad Agnio, op het puntje van de kaap.

Prachtig landschap van Balos strand

De meest interessante ruïnes liggen op het eilandje Imeri Gramvousa. Hier bouwden de Venetianen aan het einde van de 15e eeuw een fort om het eiland te verdedigen tegen invasies van de Ottomanen. Zelfs toen Kreta in het verdrag van 1669 aan de Ottomanen werd overgeleverd, werd dit fort - samen met de forten van Spinalonga en Souda. Zij beschermden de Venetiaanse handelsroutes. De vesting werd vervolgens in 1825 veroverd door Kretenzers verkleed als Turken tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Zij hielden de vesting, maar slaagden er niet in om zich te verspreiden naar de westelijke regio van Kreta. Geïsoleerd wendden zij zich tot de piraterij. Het georganiseerde eiland van de piraten en hun families hadden een school, en een kerk Panagia i Kleftrina - gewijd aan de vrouwen van de Kleftis - in dit geval de piraten. In 1828 werden de piratenschepen vernietigd en werd het eiland door de Britten gecontroleerd.

Wat te zien en te doen in de buurt van Balos, Gramvousa

Balos Lagoon

Natuurlijk, u zult willen beginnen met Balos zelf. Dit is niet alleen een van de mooiste stranden ter wereld, het is ook een belangrijke natuurlijke habitat, met een zeldzame flora en fauna die beschermd is in het kader van het Natura 200 netwerk. Onder de prachtige wezens hier zijn de Eleonorafalcon, en aalscholvers, die hier in de grotten nestelen. Dit is ook een habitat voor de zeeschildpad - beter bekend als de geliefde Caretta-Caretta, evenals de Mediterrane Monniksrob. De vegetatie is ook prachtig, met een zeldzame variëteit aan madeliefjes die endemisch zijn voor Griekenland en Kreta.

Veel boottochten naar Balos omvatten een stop bij imeri Gramvousa om te zwemmen en de ruïnes van de Venetiaanse vesting te verkennen.

Drone shot van Balos Lagoon

Kissamos is een mooie moderne havenstad die toeristisch vriendelijk is, maar geenszins overspoeld wordt. Dit deel van het eiland trekt veel ecotoerisme en natuurtoerisme aan. Hier vindt u veel uitstekende lokale gerechten in eenvoudige taverna's en over het algemeen een gevoel van deelname aan het dagelijks leven van de Kretenzers.

Prachtige stranden in de buurt van Balos, Gramvousa

falassarna strand op Kreta

Naast het prachtige Balos zijn er ook andere zeer bekende stranden in dit gebied. Falassarna, gelegen aan de westelijke basis van Kaap Gramvousa, ligt op 17 kilometer van Kissamos. Dit is niet één, maar eigenlijk 5 stranden op een rij. De centrale stranden zijn het meest populair, maar u kunt wel naar meer afgelegen locaties lopen. Hoe beroemd het ook is, er is genoeg strand om rond te gaan bij Falassarna. Het centrale strand is een volledig onderhouden strand, maar de meer afgelegen stranden zijn meer wild- neem mee wat u nodig hebt. Net als Balos is dit een beschermd natuurgebied.

Roze strand Elafonissi

Elafonissi - ook in het beschermde Natura 2000-netwerk - is een lagune, een eiland en een strand. Het is beroemd om zijn roze zand en de kleur van het water in zijn juweelachtige lagune. Het eiland van hoge duinen van zijdeachtig wit zand is bedekt met prachtige wilde bloemen en zeldzame plantensoorten. Hoewel zeer populair in de afgelopen jaren, is dit reservaat groot genoeg om eenzaamheid te vinden als u een wandeling door de prachtige duinen wilt maken. Dit strand biedt voor elk wat wils. Het beschermde en ondiepe water van de lagune is prachtig voor gezinnen, terwijl dit deel van de kust bekend staat om zijn winden - windsurfers houden van het strand aan de kust. Elafonissi ligt op een uurtje rijden van Kissamos.

Activiteiten rond Balos, Gramvousa

Met zulke prachtige stranden zou het gemakkelijk zijn om het binnenland te vergeten. Maar u zou het echt missen: West-Kreta is beroemd om zijn fantastische kloven.

Samaria-kloof

Een van de beroemdste kloven ter wereld (ja, zowel wereldberoemde stranden als wereldberoemde kloven!) is Samaria. Deze 16 kilometer lange wandeling is echt een levenservaring, die afdaalt van Xyloskala 1230 meter naar Agia Roumeli op de vacht van de Libische zee. Deze glorieuze wandeling voert u door gevarieerd terrein, met een dramatische smalle canyon aan het einde van de wandeling. Dit is een avontuur voor de hele dag - want de stad Agia Roumeli is alleen per boot bereikbaar.

Voor een lichtere, maar ook zeer mooie wandeling kunt u genieten van de Imbros kloof. Deze dramatische kloof is smal en steil, maar niet vreselijk inspannend. Het geheel van de kloof is 8 kilometer lang en daalt 600 meter. Het is ook een pelgrimstocht voor sommigen - afstammelingen van geallieerde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog, vooral uit Nieuw-Zeeland en Australië - die hier komen om hun voorouders te herdenken - het was door deze kloof dat ze het eiland verlieten om naar Egypte te gaan.

Culturele Excursies rond Balos Gramvousa

Het strand van Falassarna is ook een archeologische vindplaats. Aan de noordkant van de stranden bevinden zich de ruïnes van de oude Grieks-Romeinse stad Falassarna - de vestingstad Koutri. De site is op beperkte tijd geopend (kijk hier voor meer informatie).

Turquoise strand in Falasarna

Terwijl u in Elafonissi bent, kunt u het klooster van Chrysoskalitissa bezoeken, op slechts 5 km afstand. Het klooster, dat 35 meter hoog op de rotsen is gebouwd met een adembenemend uitzicht, is gebouwd in de 17e eeuw. De naam betekent “Golden Step”("Chryso" betekent "goud" en "Skalitissa" is afgeleid van het woord voor "Step"). Omdat het zo hoog op een rots staat, moet u veel trappen beklimmen - volgens de legende is één daarvan goud, maar alleen de meest godvruchtige zal het kunnen zien.

West-Kreta verkennen met de auto

Deze wilde westelijke rand van Kreta zit niet alleen vol met spectaculaire bestemmingen en activiteiten, maar ook vol met prachtige ritten - het is een prachtige regio om met de auto te verkennen.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis