Wandelen op Kreta: 7 beste wandelroutes op Kreta

van Rental Center Crete - Car hire • Dit artikel werd gepubliceerd op 6 juli 2022 en bijgewerkt op 26 juli 2023
Wandelen op Kreta

Kreta is een unieke bestemming in Griekenland. Het is het grootste van alle eilanden, en het heeft ook een spectaculaire topografie. De berg Ida rijst op tot een spectaculaire 2.456 meter - deel van het Piloritis gebergte in het midden van het eiland. In het westen liggen de beroemde "Lefka Ori" - Witte Bergen. En in het oosten, in de regio Lasithi, liggen de Dikti Bergen. Deze combinatie van bergen, woeste zeekust, en rivieren zorgen voor enkele van de mooiste wandeltochten van Griekenland. De beroemde Kretenzische Kloven zijn er in een enorme verscheidenheid, van de meest uitdagende, tot de meest toegankelijke, en alles daar tussenin.

Het bereiken van de kloven zorgt natuurlijk voor enkele van de opwindendste autoritten van Kreta, met dramatische landschappen van de dichte bossen en het drama van de kustlijn, soms ver beneden u. Rijden door Kreta laat u echt kennismaken met wat een spectaculair eiland dit is.

Kreta met de auto

Kreta is heel gemakkelijk te bereiken. Of u nu aankomt op de Nikos Kazantzakis Internationale luchthaven in Heraklion, of de Ioannis Daskalogiannis Internationale luchthaven in Chania, u zult uw autohuur direct op de luchthaven vinden. Beide luchthavens hebben een zeer gemakkelijke toegang tot de hoofdwegen, en u kunt zo op weg zijn. Als u aankomt per schip, kan een huurauto voor u klaarstaan in de haven van Heraklion of in de haven van Chania - Souda.

Beginnen met wandelen vanaf Chora Sfakion

Waar te wandelen op Kreta

De volgende kloven bieden allemaal iets heel bijzonders. Sommige zijn wereldberoemd, en sommige zijn vooral bekend bij wandelliefhebbers.

De Samaria-kloof

We beginnen met een epische wandeling. De Samariakloof, in de regio Chania, is een van de beroemdste van Griekenland. De hype is volkomen terecht. Deze kloof van bijna 17 kilometer is helemaal bergaf, maar dat wil niet zeggen dat hij niet voldoende uitdagend is, alleen al door de lengte. Hij begint in de beroemde witte bergen, en daalt een verbazingwekkende 1230 meter af.

Het allereerste begin van de kloof is het steilst. Hij gaat door een diep bebost gebied, geurig met de zoetheid van dennen. Een koel beekje stroomt langs een groot deel van het pad. Het landschap verandert dramatisch. Naarmate de wandelaars het einde van de kloof naderen - bij de Libische Zee - worden de wanden smaller en gaan ze dramatisch omhoog - op sommige plaatsen slechts 4 meter breed, met wanden die wel 300 meter hoog zijn.

Brug in de Samaria-kloof

Wandelen in de Samaria-kloof is een hele dag, en er heen en terug is al een avontuur op zich. Bussen vertrekken in alle vroegte uit Chania om in de vroege ochtend de ingang van de kloof bij Xyloskalo te bereiken. Aan het eind van de kloof ligt het aan zee gelegen havenstadje Agia Roumeli. Hier brengen boten u terug naar Sfakia - via de betoverende haven van Loutro. Vanuit Sfakia brengen bussen u terug naar Chania. Het is een heel avontuur.

Imbros-kloof

De Imbros Gorge ligt ook in de regio Chania. Het is een uitstekende keuze voor mensen die veel dramatische landschappen en een beetje uitdaging willen, maar hij is veel korter dan de Samariakloof in lengte en ook in de afdaling.

Imbros-kloof

De Imbros-kloof is niet al te moeilijk - over zijn lengte van 8 kilometer daalt hij 600 meter. Wandelaars zullen een maximale impact krijgen voor hun inspanningen, met zijn nauwe doorgangen en steile wanden. Dit is ook een plaats van historische betekenis. Veel van de geallieerde legers vochten op Kreta tijdens Oorlog, en troepen uit Nieuw-Zeeland en Australië wandelden hier doorheen op weg om het eiland te verlaten voor boten naar Egypte.

Agia Irini kloof

Het dorpje Agia Irini bij de zuidkust ligt aan de kop van de Agia Irini kloof die leidt naar het spectaculaire Sougia strand aan de Libische Zee.

Agia Irini kloof

Deze begint op een hoogte van 560 meter en heeft een lengte van 7,5 kilometer. Zij is veel minder bekend dan de Samariakloof, wat ook een groot voordeel is, want u zult haar met minder wandelaars delen.

Net als de Imbros-kloof biedt het veel belevenis, maar is het geen al te zware wandeling. Het is ook een minder bekend pad dan de naburige Samariakloof, dus u zult de ervaring delen met minder wandelaars.

Kourtaliotiko kloof

De Kourtaliotiko kloof, in het zuiden van de Rethymnon streek, is een grote favoriet bij de plaatselijke wandelaars. Het biedt iets echt exotisch.

Kourtaliotiko Kloof op het eiland Kreta

Door de kloof stroomt een rivier met dezelfde naam, en soms kan het behoorlijk diep zijn als men erdoorheen waadt - heel verfrissend in de zomer. Het is aan de rivier dat de kloof zijn muzikale naam ontleent, aan het geluid dat de rivier door de kloof maakt, en aan het fluiten van de wind, die weerklinkt in de grotten in de wanden van de klif. De naam betekent "castagnetten" voor de klanken. De Kourtaliotiko Kloof is schitterend diep - de wanden van de kloof kunnen tot 500 meter hoog zijn.

Tegen het einde van de kloof wordt u omringd door een zeer exotisch landschap - het op één na grootste palmbos van het eiland. De kloof eindigt bij het beroemde strand van Preveli.

Agios Antonios kloof - Patsos kloof

Deze kloof, die onder beide namen bekend is, ligt ook in de streek Rethymnon. Wij voegen hem hier toe, omdat hij, met slechts 2 kilometer lengte en een hoogteverschil van 240 meter, tot de meest toegankelijke wandelingen behoort, en ook goed is als u niet de hele dag de tijd hebt voor een wandeling

De kloof van Agiou Antoniou

Ook ligt de kloof vlak bij een van de bekendste bezienswaardigheden van dit gebied, het Arkadi-klooster, dat bovendien een uitstekend voorbeeld is van de rijke architectuur van de Kretenzische Renaissance. De kloof ontleent zijn naam Agios Antonios aan een spelonkachtige kerk van de heilige - zij is recht in de wanden van de kloof gebouwd.

Het pad loopt langs een rivier en is schaduwrijk en weelderig - een prachtige keuze voor een verfrissende korte wandeling op een warme dag. Er zijn ook plaatsen om uit te rusten, en zelfs een vogels kijken pagina.

Zakros Kloof - De Kloof van de Doden

Kloof van de doden

De Zakros Kloof ligt in de uiterste oostelijke rand van Kreta, in de streek Lasithi. Laat u niet afschrikken door de andere naam van deze magische kloof. Hij is namelijk gevuld met een enorm positieve energie. De naam van de kloof komt van een fascinerend verhaal. Een van de paleizen van de Minoërs - de geavanceerde Bronstijd-beschaving van Kreta is hier opgegraven; aan de oostkust was dit, aan de vondsten te zien, duidelijk een welvarend handelscentrum in de Minoïsche tijd. De naam Vallei van de Doden komt van een gewoonte van de Minoërs, die hun doden begroeven op de plaats van de grootste eer - in grotten hoog op de wanden van de kloof.

Kloof van de doden in Zakros

De Zakros kloof maakt deel uit van het E4 wandelpad, en behoort ook tot het prachtige Sitia Geopark, een beschermd gebied met zeldzame biotopen en prachtige flora en fauna. De ingang van de kloof is onder het dorp Ano ("Boven") Zakros, en de lengte van de kloof is iets meer dan 3 kilometer, met een afdaling van ongeveer 100 meter, voor een mooie wandeling van ongeveer drie kwartier. Als alternatief kan men bij Ano Zakros naar binnen gaan, voor een twee uur durende wandeling die iets uitdagender is.

Richtiskloof

Richtis Waterval

Ook in de Lasithi regio is de Richtis kloof. Deze wandeling, in het noordelijke deel van Lasithi, iets buiten Sitia, is slechts drie kilometer lang en daalt ongeveer 30 meter af. Door de kloof loopt een beekje, en aan de oevers ervan staan de ruïnes van verschillende oude watermolens en huisjes. De schaduwrijke koele kloof is erg groen, en er is een heerlijke traktatie in het midden - een schitterende waterval van 20 meter hoogte klatert in een poel voor een verfrissende duik halverwege de wandeling.

Wandelen op Kreta

Kreta is zo beroemd om zijn spectaculaire stranden en prachtige krachtsteden. Maar door een van deze uitstekende wandeltochten te maken kunt u enkele van de mooiste landschappen die Griekenland te bieden heeft ervaren, en het eiland echt leren kennen en liefhebben zoals de plaatselijke bevolking dat doet.

Wandelen aan de zuidwestelijke kustlijn van Kreta

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis