De 10 beste plaatsen om op Kreta vogels te spotten

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 30 april 2020 en bijgewerkt op 1 december 2021.
beste plaatsen om op Kreta vogels te spotten

Gelegen op een locatie waar drie continenten (Europa, Azië en Afrika) elkaar overlappen, is Kreta een populaire bestemming voor's werelds meest typische reizigers - vogels. Elk jaar herbergt Kreta duizenden migrerende soorten vogels, die soms alleen maar om hun partners te ontmoeten over de hemisferen te vliegen.

Kreta is een paradijs voor vogelliefhebbers en is één van de belangrijkste routes voor de vlucht van soorten, die in de winter vanuit Oost- en Noord-Europa naar Oost-Afrika migreren. Met meer dan 415 verschillende vogelsoorten om te spotten, hebben we de 10 beste plaatsen op Kreta voor je op een rijtje gezet.

Rijd naar de beste plaatsen op Kreta om vogels te kunnen spotten

Kreta is gezegend met een adembenemende natuur en het landschap is bezaaid met markante bergketens, overweldigende kloven en meren. Wil de reiservaring van je leven? Huur dan een auto en breng je vakantie door met het verkennen van de natuurlijke schoonheid van Kreta.

Vogels spotten in Chania

Kournas-meer

Uitzicht op Kournas Lake

Het enige natuurlijke zoetwatermeer van Kreta ligt op de grens van Rethymnon en Chania. Met zijn indrukwekkende natuurlijke omgeving herbergt Kournas Meer roofvogels en watervogels, die hier het hele jaar door verblijven, broeden of overwinteren. Enkele van de belangrijke immigrantensoorten zijn de witoogeend (Aythya nyroca), de breedbekstrandloper (Falcinellus), de kleine zilverreiger (Egretta garzetta) en de grutto (Limosa lisoma).

Frangokastello">Frangokastello

Frangokastello Fortress

De locatie van een beroemd Venetiaans kasteel aan de zuidkust van Kreta, in Chania, is een populaire plek voor migranten zoals de draaihals en de blonde tapuit. Andere soorten, die je hier kunt zien zijn, de grauwe vliegenvanger tapuit, de withalsvliegenvanger, de blauwe rotslijster, de steenloper, om er maar eens een paar te noemen

Gevlekte vliegenvanger

Georgioupolis Lake

Deze pittoreske baai ligt aan de hoofdweg tussen Rethymnon en Chania en heeft in de schaduw van eucalyptusbomen een zoetwatermeer. Georgioupolis is een must voor liefhebbers van vogels kijken.

Georgioupolis Lake

Hier zul je soorten tegenkomen zoals migrerende zangvogels, eenden, ganzen, reigers, sterns, steltlopers, meerkoeten, steltkluut, kingfisher en de grote rietzanger.

Vogels kijken in Rethymnon

Moni Preveli en het strand van Preveli

Strand van Preveli

Direct aan de rand van de kloof waar de rivier de Kourtaliotis eindigt in een delta, te midden van de palmboombossen, ligt het prachtige strand van Preveli. Enkele soorten om op te letten: de roerdomp, de nachtreiger, de ralreiger, de kleine waterhoen, de riethen, de grote rietzanger en nog veel meer.

Ook het bergachtige gebied rond de Moni Preveli met zijn bomen en struiken trekt soorten aan zoals nachtengalen, vliegenvangers, tortelduiven, wielewaal, ortolanen en bosrietzangers.

Nachtegaal

Tip: bekijk ons vorige artikel over hoe je Damnoni Kreta. Waar je dus zowel vogels kunt spotten als heerlijk kunt zwemmen.

Plakias

Plakias

Het zuiden van Rethymnon met zijn ongelooflijke stranden, kloven en bergbronnen biedt een ideale leefomgeving voor vele roofvogels en alpine soorten. De gebieden rond de badplaats Plakias zijn populair bij migranten zoals rotsduiven en de zeldzame Eleonora’s valk, de Spaanse mus, de roodkopklauwier en de Cetti zanger.

Kourtaliotiko-kloof

Kourtaliotiko-kloof

Richting het noorden van Plakias bereik je de prachtige Kourtaliotiko-kloof, die één van de mooiste is op Kreta. De kloof met zijn vele grotten wordt omringd door hoog oprijzende kliffen, die tot wel 300 meter boven de zeespiegel uitkomen en herbergt soorten zoals: blauwe rotslijster, raaf, alpengierzwaluw, vale gieren en de rotszwaluw.

Vogels spotten in Heraklion

Meer van Faneromeni

Meer van Faneromeni

Het kunstmatige meer van Faromeni strekt zich uit over een groene vallei aan de voet van de berg Psiloritis en is een belangrijk wetland van Kreta. In de lente onthullen de heldere blauwe luchten en het bloeiende landschap een magische uitstraling van rust. De dam is de thuisbasis van zeldzame vogels en dieren en is toegankelijk via het Vori-dorp in de buurt van Phaestos of door de dorpen Galia en Zaros.

Rouvas-kloof — Rouvas vogelvoeder

Rouvas-kloof

Het bos van Rouvas met zeer oude bomen, waarvan sommige een hoogte van 15 meter bereiken, vormt een unieke biodiversiteit in het bos. Hier zijn een officiële fokker, een kooi voor revalidatie en een roofvogelobservatorium opgericht voor het fokken en migreren van roofvogels en trekvogels. Sommige van de permanente soorten die hier worden gevonden zijn de lannervalk (Falco biarmicus), de steenarend (Aquila chrysaetos), de boomleeuwerik (Lulla arborea), de lammergier (Gypaetus barbatus) en de zwartkeelgramus (Sylvia rueppelli).

Vogels spotten in Lassithi

Vogelobservatie Thripti

Pelegrine Falcon

Het Plateau van Thripti is het vijfde grootste gebergte van Kreta, gelegen in de prefectuur Lassithi. Hier ontdek je ook de indrukwekkende wilde kloven van Ha en Mesonas. De permanente bewoners zijn de roofvogels, die hun toevlucht hebben gevonden in de ruige bergen en in de wilde kloven. Sommige van de soorten met permanente bewoners zijn de slechtvalk (Falco peregrines), de vale gier (Gyps fulvous), de steenarend (Aquila chrysaetos), de aardvalk (Gypaetus barbarous) en de alpenkraai(Pyrrhocorax pyrrhocorax).

Zakros-kloof

Zakros-kloof

Doorgaans aangeduid als de Vallei van de Doden vanwege de Minoïsche grotgraven, die in de kloof werden ontdekt, is de Zakros-kloof een van de meest populaire in Oost-Kreta. Hier zul je zowel lokale Kretenzische soorten als migrerende soorten tegenkomen.

Ben je op een van deze bestemmingen waar je vogels op Kreta kunt spotten geweest? Hoe was jouw ervaring?

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis