Alles Wat Je Moet Weten Over De Richtis Kloof Op Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 24 maart 2021 en bijgewerkt op 25 april 2023.
Alles over de Richtiskloof

De Richtiskloof is het hoogtepunt van een van de meest ongerepte regio's van Kreta en natuurliefhebbers zullen blij zijn om dit prachtige landschap te ontdekken.

Waar ligt de Richtiskloof?

De Richtis Kloof ligt in een van de meest fascinerende en toch minder bekende regio's van Kreta - de meest oostelijke regionale eenheid van Lasithi. De kloof zelf ligt net landinwaarts vanaf de noordkust van het eiland, bij het dorp Exo Mouliana. Het dorp ligt voorbij Agios Nikolaos, de hoofdstad van Lasithi, op weg naar Sitia.

Richtis Gorge Waterval

Hoe kom je bij de Richtis-kloof

Het is gemakkelijk om bij de Richtis-kloof te komen. Als u aankomt op de internationale luchthaven Nikos Kazantzakis in Heraklion, kunt u uw huurauto direct op het vliegveld ophalen en bent u in een mum van tijd onderweg. Als u met de veerboot aankomt, kan er ook een auto op u wachten in de haven van Heraklion. De rit naar de Richtis kloof duurt ongeveer een uur en 45 minuten, waarbij het grootste deel van de weg u trakteert op fantastische uitzichten op zee en prachtige baaien.

Rental Center Crete kantoor op de luchthaven van Heraklion

Rental Center Crete kantoor op Heraklion Airport

Als u met de openbare bus - KTEL - wilt reizen, kunt u ook van Heraklion naar Sitia, naar Sitia Neem een taxi (ongeveer 15 eu). Of, als u al in Agios Nikolaos bent, kunt u vanaf daar de bus nemen. Informeer bij het KTEL-station of er lokale routes zijn om u dichterbij te brengen. Voor dienstregelingen tussen de grotere steden, kijk hier.

Lees ook: Sitia Luchthaven: Een gids voor de Vitsentzos Kornaros Luchthaven van Sitia (JSH)

De Geschiedenis van de Richtiskloof

Wat vooral fascinerend is aan de Richtis Gorge is dat het een combinatie is van wilde natuur en sporen van beschaving. Deze wandeling begint bij de Lachanasbrug, een prachtige stenen brug uit de 19e eeuw. De brug heeft een trieste geschiedenis, naar verluidt de plaats waar veel Turken werden gedood toen ze probeerden naar Sitia te komen tijdens de bevolkingsuitwisseling van de jaren '20 van de vorige eeuw. Nu is er hier niets anders dan vrede. Dit beschermde natuurgebied is een fascinerende biotoop. Gevoed door een ruisende beek is de natuur dicht en groen langs de oevers. Veel mooie vlinders noemen de kloof hun thuis, net als reptielen - vooral de mooie hagedissen die men overal op Kreta ziet - en vele soorten vogels.

Richtis Gorge

De wandeling van 3 kilometer brengt u van een hoogte van 350m naar een strand. De afdaling kan op sommige plaatsen een beetje lastig zijn als u de rotsen langs de rivier bevaart, maar de beloning is fantastisch - halverwege de wandeling komt u bij een spectaculaire 20 waterval die een prachtig zwembad vult. Dit is een geweldige plek om een pauze in te lassen en misschien zelfs te zwemmen om je op te frissen. "Richtis" - de naam van de kloof - is Kretenzisch dialect en betekent "waterval".

Waterval in de Richtis-kloof

Langs je pad als je afdaalt, zie je een aantal prachtige stenen watermolens, lang verlaten.

Wat Te Zien En Te Doen In De Buurt Van De Richtiskloof

De Richtis-kloof is in de buurt van veel spannende activiteiten. De Sitia UNESCO Global Geopark - een uitgestrekt gebied van meer dan 500 vierkante kilometer dat een aantal unieke ecosystemen omvat. Wandelaars zullen genieten van dit gebied van Kreta - naast de Richtis-kloof zijn er vele prachtige wandelingen voor verschillende niveaus van uithoudingsvermogen en vaardigheid. Een tak van het Europese E4-pad eindigt hier - aan de oever bij Kato Zakros.

Zakros Archeologische Site

De meer robuuste avonturiers zullen dol zijn op canyoning, rotsklimmen en speleologie - het gebied zit vol met in kaart gebrachte grotten en trekt elk jaar vele speleologen. In feite zijn er meer dan 170 grotten en kloven in de regio. UNESCO noemt dit een uniek speleologisch park - een toevluchtsoord voor biospeleologen, onderzoekers en serieuze speleologen. Ook paleontologen zullen de regio fascinerend vinden, want er zijn fossielen van vroegere bewoners, waaronder olifanten en nijlpaarden.

Lees ook: Samariakloof: wat je moet weten voordat je het bezoekt!

Geniet van elke Vakantie - Prachtige stranden in de Buurt van de Richtis-kloof

Maar natuurlijk komen de meesten van ons naar Kreta in de verwachting dat ze zullen zwemmen en van een prachtig strand zullen genieten. Ook hier is de regio bij de Richtis-kloof ongewoon gezegend.

 Waterval in Richtis Kloof

Vai Beach

Een van de beroemdste stranden van Kreta is ook een van de beschermde habitats van de Sitia UNESCO Global Geopark. Vai is zowel een prachtig zacht zandstrand als een wild palmbos. Dit dadelpalmbos is het grootste palmbos van heel Europa, en het is een exotische en mooie plek. Vai ligt aan de oostkust van het eiland, op ongeveer een uur rijden van Richtis Gorge, door een prachtig landschap.

Vai Beach

Lees ook: Alles wat u moet weten over de Aradena-kloof

Psili Ammos

"Psili Ammos" betekent "fijn zand" in het Grieks, en dat is het ook echt. Dit strand van zijdeachtig wit zand is echt een schoonheid. Om het te bereiken, loop je over de heuvel van Vai. Dit afgelegen strand met zijn turquoise water is enigszins afgelegen en kan populair zijn bij naturisten.

Almiros

Als u op zoek bent naar een beetje meer beschaving, zult u misschien van Almiros - "zout" - een full-service strand zeer dicht bij Agios Nikolaos houden. Het strand heeft ondiep water en is meestal rustig. Het is goed voor kinderen en ook een goede plek om wat watersporten uit te proberen - u vindt veel watersportfaciliteiten op het strand.

Almyros Sandy Beach

Het ontleent zijn naam aan de Almiros rivier die hier in de zee uitmondt, waardoor een waterrijk en beschermd reservaat ontstaat voor zeldzame vogels met mooie eucalyptusbomen.

Activiteiten in de buurt van de Richtiskloof

Bezoek Agios Nikolaos

De natuur van Oost-Kreta, zowel aan zee als in het binnenland, is zo spectaculair dat je misschien niet aan steden denkt. Maar in feite ligt de Richtiskloof in de buurt van Agios Nikolaos, de hoofdstad van de Lasithi Regional unit en een van de mooiste havenstadjes die u ooit zou kunnen wensen. Kleurrijk en betoverend, het heeft zowel een jachthaven als het Voulismeni “meer” - een inham omgeven door cafés en taverna's.

Agios Nikolaos 2019

Bezoek Sitia

Sitia is de meest oostelijke kleine stad van Kreta, en ook een heerlijke plek om te eten of te verblijven als rustige thuisbasis met een strand.

zeebaai afgemeerde boten promenade in Sitia

Golfen

Een van de twee golfbanen op Kreta ligt in Elounda, een gerenommeerd elegant resort.

Probeer Paardrijden

In het prachtige dorp van Fourni in een vruchtbaar vlak net landinwaarts van Agios Nikolaos staat een professionele paardenstal die prachtige excursies te paard organiseert.

Paardrijden

Ga Wijn Proeven

Het Toplou-klooster op het noordoostelijke puntje van het eiland is zowel een belangrijke culturele en religieuze bestemming als een fantastische wijnmakerij. Traditionele druivensoorten en biologische teelt zorgen voor wijnen met een uniek karakter. Proef ze onder begeleiding van traditionele Kretenzische kazen en snacks voor een heerlijke culturele ervaring.

Kerk in het klooster van Toplou

Culturele excursies in de buurt van de Richtiskloof

De Richtis Gorge ligt in de buurt van enkele van de meest interessante culturele sites op Kreta, uit verschillende tijdperken van de lange geschiedenis van Kreta.

Kato Zakros en het Minoïsche Paleis

Kato Zakros (lager gelegen Zakros) is een belangrijk Minoïsch paleis, waarvan de belangrijkste delen pas vanaf 1961 zijn opgegraven. Deze oostelijke haven voor de Minoïers opende hen voor de handel met het oosten, zoals blijkt uit de vondsten.

Zakros Palace ruïnes

De Kloof Van De Doden

Het klinkt niet uitnodigend, toegegeven. Maar de kloof van de doden is mooi en gevuld met een sterke positieve energie. Dit is de kloof die leidt naar het Minoïsche Paleis van Zakros, en het maakt ook deel uit van de E4 trail. De kloof ontleent zijn naam aan de praktijk van de Minoïers van Zakros om hun doden te laten rusten op een plaats van grote eer - in de grotten hoog in de wanden van de kloof. De kloof is een mooie wandeling.

Zakros Gorge

Spinalonga

Dit forteereiland in de mooie golf van Elounda was ooit een van de belangrijkste vestingwerken van de Middellandse Zee. De Venetiërs begonnen hier in de 15e eeuw met de bouw van zoutpannen en besloten in de latere 16e eeuw het eiland volledig te versterken, om zich te beschermen tegen piraten. Het fort bleef in Venetiaanse handen, zelfs nadat de Ottomanen het eiland veroverden, en bleef Venetiaans tot 1715.

Het eiland Spinalonga

Het is een prachtig forteiland, allemaal gouden stenen ruïnes en wilde bloemen. Maar vandaag de dag is het het meest bekend om een andere fase in zijn geschiedenis - Spinalonga was een leprakolonie voor een groot deel van de eerste helft van de 20e eeuw. Het eiland is een museum dat ons alles vertelt over deze fase van haar geschiedenis en het leven van haar bewoners, allemaal gelegen tussen de prachtige ruïnes.

Het verkennen van de Richtis-kloof

De Richtis-kloof ligt in het hart van een fascinerende regio, vol met prachtige autoroutes en spannende bestemmingen.

Waterval in Richtis-kloof

Lees ook: Imbros-kloof - Beleef een wandelavontuur in de Imbros-kloof

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis