Alles Wat Je Moet Weten Over Gavdos Eiland

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 10 februari 2021 en bijgewerkt op 25 april 2023
Alles over Gavdos

Het zuidelijkste punt van Europa, het kleine eiland Gavdos, maakt deel uit van de regio Chania op Kreta. Deze fascinerende bestemming is uiterst verleidelijk vanwege het mooie warme weer het hele jaar door, de idyllische stranden en de rustige sfeer. Slechts een handvol mensen woont permanent op het eiland en er zijn weinig toeristische diensten beschikbaar. Dit verhoogt alleen maar het mysterie en de charme voor degenen die op zoek zijn naar een natuurlijke ontsnapping ver van de toeristische drukte. Oude ruïnes en kleine kerken sieren het eiland Gavdos, terwijl het ook een dierenhemel is met vele soorten.

Waar ligt Gavdos?

Het eiland Gavdos ligt voor de zuidwestelijke kust van Kreta, bijna 50 km van de stad Chora Sfakion. Het is een klein eiland van slechts 32 vierkante kilometer en heeft weinig inwoners. De hoofdstad van het eiland is het dorp Kastri, terwijl de haven Karave heet, met weinig andere nederzettingen op het eiland. In de zomer stijgt de bevolking van Gavdos van enkele honderden tot enkele duizenden, waarbij voornamelijk kampeerders aankomen om te genieten van de authentieke sfeer van het eiland. De beste manier om het eiland te bezoeken is om een auto te huren en naar Chora Sfakion te rijden. Parkeer hem daar en ga verder met de boot.

Het strand van Sarakiniko op het eiland Gavdos

Hoe Bereikt U Gavdos

U kunt Gavdos bereiken met een huurauto vanuit Heraklion of vanuit Chania. Er zijn regelmatig veerboten van de stad Chora Sfakion naar de kleine haven van Karave in Gavdos. Houd er rekening mee dat de meeste autoverhuurbedrijven hun auto's niet zonder schriftelijke toestemming van het eiland Kreta laten vertrekken. Als u toch uw auto op het eiland wilt meenemen, moet u weten dat er slechts enkele diensten op het eiland zijn en dat de meeste bestemmingen ook te voet of te voet te bereiken zijn. Toch zijn er verschillende afgelegen stranden en andere attracties waar de auto nuttig kan zijn. De veerboottocht naar Gavdos kan tot 4 uur duren en u moet ook voldoende middelen meenemen voor de geplande vakantie, want er zijn maar weinig diensten en winkels beschikbaar op het eiland.

Gavdos eiland vanuit het vliegtuig

Geschiedenis van Gavdos

Ook bekend als het eiland Calypso en zelfs in de bijbel vermeld als Clauda, het kleine eiland Gavdos is permanent bewoond geweest voor ongeveer 3 millennia, met Romeinse en Byzantijnse sporen ontdekt op het eiland. In het verleden werd het eiland ook gebruikt als ballingsoord, terwijl de bevolking in de laatste eeuwen enorm is afgenomen. Er zijn veel verlaten landbouwterrassen over het hele eiland, de paar honderd mensen die nog steeds op Gavdos wonen zijn vissers of werken in het toerisme.

Wat te Zien en te Doen in Gavdos

De belangrijkste reden om te kiezen voor Gavdos als bestemming is vanwege de natuurlijke en ongerepte charme, de afstandelijkheid en het relatieve fatsoen maken deel uit van de sfeer. Het is goed om te weten dat er zeer weinig diensten voor toeristen op het eiland zijn en de meeste mensen die aankomen hebben bijna alles wat ze nodig hebben voor de duur van de vakantie. Slechts een paar overnachtingsmogelijkheden en tavernes verspreid over Gavdos. Als u besluit om te kamperen op het eiland moet u het doen in de buurt van een van de geweldige stranden. Een ander ding om te overwegen is de veerboot verkeer kan worden afgesloten als gevolg van slecht weer, dus je moet dienovereenkomstig plannen en rekening houden met een paar extra dagen op Kreta voor het verlaten van huis. Tijdens de wintermaanden is er meestal slechts een wekelijkse veerboot.

Tripiti Beach

Beste Stranden in Gavdos

Er zijn verschillende fantastische stranden op Gavdos en hoewel de meeste ervan ongeorganiseerd zijn, zijn ze bijzonder aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar een authentieke natuurlijke omgeving. Toch zijn de stranden echt idyllisch en meestal niet zo druk. Sommige van de meest afgelegen stranden zijn vrij moeilijk te bereiken, maar de beloningen zijn de moeite waard . Waarschijnlijk heet het mooiste en beroemdste strand van Gavdos Sarakiniko, genoemd naar de piraten die er vroeger hun toevlucht zochten. Gelegen aan de noordkust van het eiland, kan het worden bereikt met een lokale bus of door ongeveer een half uur te lopen van de haven. Het strand is zanderig en heeft ondiep helder water, waardoor het de perfecte bestemming is. Een ander verbazingwekkend strand is Agios Ioannis, gelegen op ongeveer 4 km naar het westen en bereikbaar met dezelfde bus. Het wordt beschouwd als een van de mooiste stranden ter wereld en ziet er nogal wild uit, met perfect zand en kristalhelder water. De rotsformaties en het ongewone landschap rond Tripiti Beach zijn werkelijk verbazingwekkend. Dit strand ligt op het zuidelijke puntje van Gavdos en is beroemd om de rotsbogen en de reusachtige stoel die het zuidelijkste puntje van Europa markeert. Aan de westkust van het eiland zijn de stranden van Potamos en Pyrgos ook betoverend en vrij afgelegen, met fijn zand en turquoise water, zonder enige vorm van organisatie. Andere fascinerende stranden van Gavdos zijn Diana Beach, Korfos Beach, Lavrakas Beach en Fetifes Beach.

Potamos Beach op Gavdos

Andere Attracties op Gavdos

De ware charme van Gavdos komt voort uit de ongerepte natuur, de prachtige landschappen die op dit afgelegen eiland te vinden zijn. Naast de betoverende stranden die u overal aan de kust kunt bezoeken, biedt Gavdos ook vele andere dingen om te zien en te beleven. Naast de oude graven en andere ruïnes uit het Minoïsche tijdperk die op het eiland zijn gevonden, is de oude verlaten vuurtoren waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid.

Gigantische Houten Stoel als de zuidelijke punt van Gavdos

Vroeger was het een van de meest zichtbare ter wereld, voordat het door een Duits bombardement werd vernietigd. Een nieuwe vuurtoren werd op korte afstand gebouwd, aan de zuidwestkust van het eiland. Daar is ook een unieke, drie opeenvolgende rotsbogenformatie te bewonderen, vooral fascinerend tijdens de zonsondergang. De gigantische Stoel van Gavdos bevindt zich ook in de buurt en markeert het meest zuidelijke punt van Europa. Een andere interessante attractie is het kleine Folklore Museum van Gavdos , gelegen in het dorp Vatsiana. Andere geweldige plaatsen om te bezoeken zijn het Venetiaanse fort in Kefali , de oude ruïnes van Agiannis , de huizen van de ballingen in Sarakiniko en de kleine kerken die het eiland bezaaid zijn.

Beste Activiteiten in Gavdos

U kunt de ongerepte en spectaculaire landschappen en wilde dieren ontdekken via vele wandelpaden, wat waarschijnlijk de beste manier is om Gavdos te verkennen. De paden volgen meestal de kustlijn, maar sommige lopen ook door de kleine traditionele dorpen van Gavdos, waardoor er onderweg inspirerende ervaringen kunnen worden opgedaan. De unieke vegetatie en landschappen bieden de perfecte achtergrond voor aangename wandelmogelijkheden. Een andere fascinerende activiteit op Gavdos is het kijken naar vogels, aangezien het eiland onderdak biedt aan een groot aantal vogelsoorten die tussen Europa en Afrika migreren. Vissen, duiken en snorkelen zijn ook zeer populair rond Gavdos, met verbazingwekkende plekken om het verbazingwekkende onderwaterleven te ontdekken.

Nudistenstrand van Sarakiniko - Gavdos

Waar te Verblijven in Gavdos

Als een van de meest afgelegen plaatsen van Kreta en relatief moeilijk te bereiken, biedt Gavdos Eiland niet veel voor wat betreft de toeristische accommodatie. Er zijn een paar studio's en prive-kamers die kunnen worden gehuurd op het eiland, maar deze zijn meestal in grote vraag en je moet proberen om van tevoren te boeken. Als u in de zomer op bezoek komt, kunt u in de buurt van de wilde stranden aan de kust kamperen

Gavdos Studios Het is een van de grootste en meest populaire accommodaties op Gavdos en ligt aan het Sarakiniko Strand, Het biedt hoogwaardige diensten en prachtige stenen huizen die perfect zijn uitgerust met privéterrassen, kitchenettes en andere faciliteiten.
website
☏ +30 697 7440676

Metochi Gavdos

Gelegen in Sgoudiana, heeft dit kleine pension het voordeel dat het ook een taverne bevat waar de gasten kunnen genieten van de traditionele Kretenzische keuken. De kamers hebben een eigen terras en badkamer en er is gratis draadloos internet.
☏ +30 2823 042309

Gavdos Princess

Gelegen in een prachtige tuin op ongeveer 10-15 minuten van het strand van Kato Zakros, bieden deze traditionele studio's de meest inspirerende sfeer en alle benodigde voorzieningen.
+30 2823 041181

Tropisch strand van Tripiti in Gavdos

Waar te eten in Gavdos

Vis Taverne Panorama

Deze zeer gewaardeerde taverne biedt een prachtig panorama over de zee en het prachtige Korfos Beach eronder en biedt het beste vis- en zeevruchtenmenu van het eiland.
☏ +30 2823 042166

Oi Nostimies Tis Eftichias

Gelegen in Sgoudiana, biedt deze kleine taverne, gerund door twee mooie meisjes, de heerlijkste traditionele Griekse en mediterrane gerechten; zeer geliefd bij hun gasten.
☏ +30 2823 042309

Stella’s Bakkerij

Een van de meest geliefde etablissementen van het eiland, de kleine bakkerij biedt de beste snoepjes en ijs van het eiland, evenals smakelijk brood en sandwiches. Het is gelegen in het dorp Kastri.
☏ +30 2823 041411

Beste Tijd om Gavdos te Bezoeken

Het eiland Gavdos is de meest zuidelijke plaats van Europa, eigenlijk dichter bij Afrika dan bij Athene. Het weer is het grootste deel van het jaar vrij warm en mooi. Toch is de beste tijd om Gavdos te bezoeken van april tot oktober, waarbij de wintermaanden iets kouder en natter zijn, met ruwere zeeën.

Lees ook: Is Kreta homovriendelijk?

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis