Verkeersboetes in Griekenland: waar en hoe te betalen?

van Rental Center Crete - Car hire • Dit artikel werd gepubliceerd op 2 december 2022
Verkeersovertredingen in Griekenland

Hoewel van mediterrane automobilisten in het algemeen wordt gezegd dat ze onstuimig kunnen rijden, zijn de meeste natuurlijk gezagsgetrouwe en veilige bestuurders. Ondanks strikte regels en hoge boetes is het verkeer in Griekenland behoorlijk snel en gevaarlijk. Dit geldt met name voor grote steden, waar de situatie op de wegen aanzienlijk wordt bemoeilijkt door tweewielige voertuigen.

Een handleiding voor verkeers-, parkeer- en snelheidsboetes

Parkeerplaats voor huurauto's

Hier is een handleiding voor veilig en verantwoord rijden in Griekenland, evenals een handleiding voor de verkeersregels, parkeerovertredingen en de boetes in verband met verkeersovertredingen in het algemeen.

Veilig autorijden in Griekenland

Naast het volgen van de verkeersregels zijn er enkele specifieke zaken waar je op moet letten als je met de auto door het glorieuze Griekse landschap rijdt.

De Griekse wegen en de Kretenzische wegen

Het Griekse nationale wegennet is een goed onderhouden netwerk van verharde wegen, met adequate bewegwijzering en vluchtstroken en afslagen. De hoofdweg E75/E90 bijvoorbeeld die langs de noordkust van Kreta loopt vanaf Sitia in het oosten tot Kissamos in het westen - is over het algemeen in zeer goede staat, vooral tussen de belangrijkste steden van Heraklion, Rethymnon en Chania.

Rijden op de snelweg van Kreta

Maar een groot deel van het land - en veel van de mooiste plaatsen in het land - hebben een topografie die het soort wegen, dat internationale bezoekers gewend zijn, gewoon onmogelijk maakt. Kreta is zo'n plaats. Hoewel de wegen op Kreta veilig en goed onderhouden zijn, kan het bergachtige binnenland lastige winterse omstandigheden hebben, waardoor vaak reparaties nodig zijn. Het is dus het beste om altijd op het wegdek te letten, vooral in afgelegen en bergachtige gebieden.

Rijden op Kreta

Een andere factor om veilig op Kreta te rijden, is de breedte van de weg. Het beroemde landschap maakt een brede weg soms onmogelijk en er zijn gebieden met kliffen en bergen en dalen. Onze beste tip: rijd heel langzaam, vooral in de bochten. De wegen van Kreta worden beschouwd als een van de moeilijkste en gevaarlijkste. Aan de noordkust zijn de wegen van goede dekking, een aanzienlijk deel van de wegen heeft twee rijstroken. Hoe dichter bij de zuidkust, hoe smaller en kronkeliger de sporen worden, op veel weggedeelten zijn zogenaamde blinde bochten. Sommige plaatsen hebben spiegels om in blinde bochten op tegenliggers te kunnen letten. Op andere plaatsen claxonneren de plaatselijke bewoners om eventuele bestuurders uit de andere richting te laten weten dat ze eraan komen.

Hoe worden verkeersovertredingen in Griekenland afgehandeld

Lees de aanwijzingen op de achterkant van het proces-verbaal met alle betalingsgegevens en termijnen. Als je een boete betaalt binnen 10 dagen vanaf de datum van oplegging, kun je een “korting” van 50% krijgen. Dit staat allemaal op de achterkant van het proces-verbaal.Ondanks de hoge boetes, nemen lokale chauffeurs niet de moeite om zich aan de verkeersregels te houden, gedisciplineerde toeristen worden dan ook vaak als de boosdoeners van ongevallen op lokale wegen gezien.

Een politieagent die op straat een verkeerscontrole uitvoert

Waar moet ik in Griekenland de boetes voor verkeersovertredingen betalen?

Kan een bekeuring op het postkantoor of bij de bank worden betaald?

Als de boete die je hebt ontvangen een roze biljet is, kan deze alleen op het postkantoor (ELTA) of bij de bank worden betaald. Als het biljet een streepjes- en een betalingscode heeft, kan de betaling via het e-banksysteem in Griekenland worden verricht. Wie geen lokale Griekse bankrekening heeft, kan de boete bij de bank betalen.

Als het een parkeerboete van een havenautoriteit is, staan er op de voor- of achterzijde van de parkeerboete aanwijzingen over hoe je deze kunt betalen.

Parkeerboete in Heraklion

Kan een bekeuring ook per post worden betaald?

Je kunt in Griekenland geen parkeerboete per post betalen. Deze dienst is nog niet beschikbaar in Griekenland.

Kan een bekeuring rechtstreeks aan het autoverhuurbedrijf worden betaald?

Sommige autoverhuurbedrijven bieden tegen een extra vergoeding aan om een parkeer- of verkeersboete te betalen. Je kunt rechtstreeks aan het autoverhuurbedrijf vragen of zij een dergelijke service aanbieden.

De Griekse rijstijl

Vergeet niet dat de plaatselijke bevolking vertrouwd is met elke bocht en hobbel op hun landwegen en dat zij er met gemak over kunnen navigeren. Dit betekent dat ze soms sneller zijn dan echt raadzaam is. Het is beter niet te gemakkelijk te worden en hun voorbeeld te volgen. In plaats daarvan: rijd langzamer, geniet van het landschap en rijd vooral defensief, in de verwachting dat er elk moment een auto kan opduiken.

Een andere belangrijke veiligheidsfactor op de Griekse wegen - motorfietsen

Voertuigen op twee wielen zijn heel gebruikelijk in Griekenland. Heel vaak houden motorrijders zich niet aan dezelfde regels als auto's. Natuurlijk gelden voor hen dezelfde verkeersregels, maar ze houden zich er niet altijd aan. Tijdens het rijden wordt bestuurders aangeraden vaker om zich heen te kijken. Zelfs als de bromfiets of motorfiets niet zichtbaar is in de achteruitkijkspiegel, kan deze zich in de “dode hoek” bevinden, dus voordat je een manoeuvre maakt, moet je ervoor zorgen dat er geen obstakels zijn.

In stedelijke omgevingen is dit ook een enorme verkeersveiligheidsfactor - pas op voor scooters en motorfietsen. Vooral scooters - in het bijzonder bezorgers - slingeren zich snel door het verkeer en kunnen schijnbaar uit het niets opduiken.

De Griekse verkeerswetgeving

Ondanks strikte regels en hoge boetes is het verkeer in Griekenland behoorlijk snel en gevaarlijk.

De juiste vergunning hebben

Reisdocumenten/paspoort en internationaal rijbewijs

Vanuit veel landen heb je mogelijk een internationaal rijbewijs nodig, dat je in je wwonplaats moet aanvragen voordat je in Griekenland aankomt.

Drinken en autorijden

Rijden onder invloed van alcohol is in Griekenland een ernstig misdrijf. De politie voert langs de weg routinematig steekproeven uit. Een bijkomende factor voor de bezoeker zijn de onbekende en soms sterke dranken van Griekenland en van Kreta in het bijzonder. Raki gaat heel gemakkelijk naar binnen en je kunt de veilige en wettelijke alcoholgrens in je bloed - in Griekenland gedefinieerd als 0,5 g/l - snel overschrijden zonder het te beseffen.

De zwaarste overtreding is rijden onder invloed van alcohol, het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 ppm. Bij de eerste aanhouding krijgt de bestuurder een boete van 200 tot 2000 euro en bij de tweede aanhouding wordt het maximale bedrag van de geldboete verstrekt.

Politieagent die een bekeuring uitschrijft

Sms'en en autorijden

Tijdens het rijden kun je niet praten op een mobiele telefoon. In de gespannen situatie die op de lokale wegen heerst, is dit bijna onmogelijk, aangezien de chauffeur continu de rest van het verkeer in de gaten moet houden. Mobiel bellen of sms'en tijdens het autorijden is danj ook ten strengste verboden. De boetes bedragen 100 euro per overtreding. Bij een ongeval controleert de politie de telefoongegevens om na te gaan of de partijen op dat moment aan het bellen waren.

Te hard rijden in Griekenland

Natuurlijk moeten bestuurders zich niet alleen strikt aan de verkeersborden met de maximumsnelheden houden, maar zich ook aan de omstandigheden op de weg aanpassen.

Snelheidsbeperking

Snelheidsovertredingen: tot 20 km/uur levert een boete van 40-100 euro op en vanaf daar gaat het omhoog tot ongeveer 350 euro. Het overschrijden van de snelheidslimiet met meer dan 50 km/uur kan zelfs leiden tot een invordering van het rijbewijs rijbewijs voor 60 dagen.

Parkeerovertredingen in Griekenland

Het kan erg moeilijk zijn om in Griekenland op straat te parkeren en dan vooral in de steden. Als je toch een plekje vindt, let dan goed op borden over hoe je moet betalen - in plaats van parkeermeters hebben de meeste een online systeem. Deze zijn meestal in werking tijdens de kantooruren - tot 21.00 uur, zelfs op zaterdag en soms op zondag. Ook in woonwijken is er soms een speciale parkeerautomaat voor alleen bewoners. Borden geven dit aan, dus let goed op.

Lees ook: Parkeerplaatsen in Chania: waar te parkeren in Chania

Bekeuring op een voorruit

De parkeerboetes zijn meestal 80 euro. Maar als het een ernstige parkeerovertreding is, worden de kentekenplaten verwijderd en dat betekent een drievoudige boete om ze terug te krijgen.

Het goede nieuws - meteen betalen betekent vaak een aanzienlijke korting - 50%.

Lees ook: Parkeerplaatsen in Heraklion: waar kun je parkeren in Heraklion?

Andere verkeersovertredingen in Griekenland

Veiligheidsgordels

Tijdens het rijden moeten de bestuurder en alle passagiers in de auto hun veiligheidsgordel vastmaken. Voor overtreding van de regel wordt een boete van 350 euro voorzien, evenals de intrekking van een rijbewijs voor 10 dagen.

Door rood licht rijden

Door rood licht rijden in Griekenland levert een fikse boete op - 700 euro.

Het overschrijden van de vaste lijn

Op het overschrijden van een doorgetrokken lijn in Griekenland staat een boete van 200 euro of meer.

Overtreden van het inhaalverbod

Inhalen waar het verboden is, kan een boete opleveren van 350 euro of meer.

Jong meisje dat een huurauto bestuurt

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis