Analipsi Kreta - Een lieflijk stadje tussen Heraklion en Chersonissos!

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 6 april 2022 en bijgewerkt op 16 maart 2023.
Analipsi Kreta

Als u een zeer gunstige bestemming op Kreta zoekt, die gemakkelijk te bereiken is en onmiddellijk toegang biedt tot restaurants, taverna's, cafés, en uitgaansgelegenheden, en een grote verscheidenheid aan accommodaties, dan is Analipsi een uitstekende keuze.

Waar ligt Analipsi, Kreta?

Analipsi ligt iets ten oosten van Heraklion, de hoofdstad van het eiland aan de noordkust van Kreta, ongeveer in het midden van het eiland. Het is niet alleen gemakkelijk te bereiken, het is ook een uitstekende uitvalsbasis om de omliggende streek met de auto te verkennen, want het ligt direct aan de hoofdweg die het noorden van het eiland doorkruist.

 prachtige zonsondergang op Analipsi Kreta

Bereikbaarheid van Analipsi, Kreta

Niets is eenvoudiger - u vindt een autoverhuur direct op de Heraklion luchthaven, dus u kunt zo in uw auto stappen, en ongeveer 20 minuten later bent u in Analipsi. De rit gaat over een grote weg, in uitstekende staat.

Komt u op Kreta aan met de veerboot? In dat geval kan er een auto klaarstaan in de haven, zodat u meteen op weg kunt zodra u van boord gaat. Als u liever het openbaar vervoer gebruikt, kunt u de dienstregelingen raadplegen die hier staan.

 kleine kapel Analipsi Kreta

De geschiedenis van Analipsi, Kreta

In Analipsi zijn wij in een van de rijkste streken van Kreta, historisch gezien. Op minder dan een half uur afstand van het Minoapaleis van Knossos, was dit een bewoonde streek uit de Bronstijd.

Het naburige Chersonissos - slechts vijf minuten met de auto hiervandaan - was zowel in de Romeinse tijd als in de Byzantijnse tijd een bloeiende havenstad, die zijn welvaart toonde met een eigen theater, aquaduct, en openbare baden. Het was ook een belangrijk centrum tot in de Latijnse tijd, nadat de Venetianen Kreta veroverd hadden in het begin van de 13e eeuw (1212).

 Klein typisch kerkje in Analipsi Kreta

Meer recentelijk is dit gedeelte van Kreta enorm gegroeid als toeristische bestemming, met allerlei soorten vermaak, accommodaties, en eetgelegenheden.

Wat te zien en te doen in Analipsi, Kreta

Wat u ook graag doet, de regio Analipsi kan het bieden. Er is geen gebied op Kreta met een grotere verscheidenheid aan activiteiten en afleidingen. Te beginnen met Heraklion, de hoofdstad. Deze stedelijke bestemming, op minder dan 20 minuten van Analipsi, zit boordevol dingen om te zien en te doen.

 Morozini fontein op het Leeuwenplein

Het Venetiaanse tijdperk op Kreta heeft zijn sporen nagelaten in de architectuur, en Heraklion staat vol belangrijke en mooie voorbeelden van de Venetiaanse toets - het fort Rocca al Mare dat over de hele Venetiaanse haven uitkijkt, van de Venetiaanse Dockyards tot de vuurtoren. Bij de haven doet een grootse Venetiaanse Loggia nu dienst als stadhuis, terwijl het Leeuwenplein opgeluisterd wordt door de Morosini Fontein - het water dat uit de monden van de leeuwen stroomt, is hoe het plein zijn naam dankt. Het plein is afgezoomd met gezellige cafés - een perfect stukje Kretenzische levensstijl om van te genieten.

 strand in Gouves Kreta

Analipsi zelf is vol activiteiten - taverna's en cafés en bars. Maar als u iets rustigers en traditionelers zoekt, dan hoeft u alleen maar in uw auto te stappen en naar een dorpje in het binnenland te gaan. In slechts 7 minuten bent u in Ano Gouves - een heel andere wereld. Hier kunt u genieten van een kopje koffie in de schaduw op het dorpsplein en een wandeling maken door de eindigende steegjes, omzoomd met traditionele huizen en oude kerken.

Stranden rond Analipsi, Kreta

Analipsi zelf heeft een mooi full-service strand, met ligstoelen en parasols en drankenservice aan het strand, en volop watersportmogelijkheden. Maar een deel van het plezier van een auto te hebben is de mogelijkheid om het perfecte strand voor u uit te zoeken, en er zijn veel keuzemogelijkheden in de buurt. De beroemde Meltemi winden beroeren soms de zeeën van de noordkust.

Richting het oosten vindt u zowel het Anissaras strand, dat slechts 4 minuten rijden is met de auto, als het strand van Hersonissos, iets verder weg.

Maar ten westen van Analipsi bieden de naar het oosten gerichte inhammen van het beroemde Bali Beach enige bescherming.

 Hoofdstrand op Bali

Bali is eigenlijk een reeks kleine inhammen en stranden en een schattig havenstadje - u vindt vast en zeker het ideale plekje. Het prachtige Bali ligt op een uurtje rijden naar het westen, voorbij Heraklion. U zult zich geen minuut vervelen, want de weg omarmt de zee en het landschap is prachtig. U kunt natuurlijk ook besluiten om gewoon te stoppen bij Agia Pelagia - het ligt op uw weg, op slechts veertig minuten van Analipsi. Ook deze kleine baai is vaak beschut tegen de wind en biedt rustig water, dat beroemd is om zijn uitstekende kleur.

Kreta Matala strand 2022

Het is ook gemakkelijk om vanuit Analipsi enkele van de legendarische stranden van de zuidkust te bereiken. Het wereldberoemde Matala werd voor het eerst ontdekt door de vrijgevochten hippies aan het eind van de jaren 1960 - Joni Mitchell schreef er zelfs een liedje over. Sommigen woonden in de grotten hoog op de klif - en zij waren niet de eersten die dat deden - de grotten zelf zijn in het Neolithicum ontstaan.

 Analipsi strand op Kreta

Wat hen in de eerste plaats hierheen trok was een van de mooiste stranden van Kreta - ongerept water en een dramatisch strandlandschap, plus een authentiek havenstadje. Agia Galini ligt iets ten westen van Matala en dit grotere en zeer charmante vissersdorpje - waarvan de naam "Heilige Rust" betekent - heeft een fantastisch kiezelstrand. De wateren van de zuidkust zijn beroemd om hun zuiverheid. Zij zijn ook dieper en iets koeler dan die van het noorden. Het behoort tot het mooiste zwemwater van Kreta.

 Haven van Agia Galini op Kreta

Als u zin hebt in een langere autorit, dan is Vai een droombestemming. Het is niet alleen een fantastisch wit zandstrand, maar het herbergt ook het grootste natuurlijke palmbos van Europa. De rit, bijna twee en een half uur, voert u door enkele van de mooiste gebieden van Kreta - de prachtige Mirabello Baai met Spinalonga eiland en de beroemde stranden.

Lees ook: Een reisgids over de beste hotels in Chersonissos

Activiteiten rond Analipsi, Kreta

Twee van de beste activiteiten van Kreta liggen op slechts enkele minuten van Analipsi. Of u nu reist met kinderen of niet, het CretAquarium is een prachtige bestemming. Hier kunt u meer dan 200 soorten van de majestueuze Kretenzische Zee en de zeebodem van de Middellandse Zee leren kennen. Het is leerzaam en onderhoudend, maar ook een inspirerende bestemming, dankzij hun uitstekende werk voor de studie en het behoud van de ecosystemen van de Middellandse Zee. Het ligt op tien minuten rijden van Analipsi.

Cretaquarium

Watersportmogelijkheden in overvloed langs dit deel van de noordkust van Kreta - u kunt windsurfen, kitesurfen, of duiken bij de vele watersport- en duikcentra, die lessen en uitrusting aanbieden. U kunt een nieuwe vaardigheid leren en wat plezier maken.

Voor meer adrenaline kunt u ook naar het grootste waterpark van Kreta gaan, Acqua Plus - het ligt op slechts 10 minuten van Analipsi.

Acqua Plus water park

En voor wat ontspanning en plezier op het droge, kunt u proberen het mooie Kretenzische landschap te paard te ontdekken. Er zijn verschillende stallen in de directe omgeving, waaronder Arion stables en Hersonissos stables. Arion stables houdt zelfs een heleboel andere dieren - schildpadden, geiten, konijnen, schapen, cavia's, en katten en honden - een heerlijke afleiding voor gezinnen.

Culturele uitstapjes rond Analipsi, Kreta

 Ruïnes van het paleis van Knossos op Kreta

Als u tijd maakt voor één cultureel uitstapje op Kreta, dan moet het zeker Knossos Paleis zijn, het eersteklas Minoïsche paleis dat in het begin van de 20e eeuw door Sir Arthur Evans opgegraven en enthousiast gerestaureerd werd. Deze geavanceerde bronstijdcultuur van Kreta komt hier tot leven. De Minoïsche beschaving is meer dan 1000 jaar vóór de Gouden Eeuw van Athene.

Het is van de Minoërs dat wij onze Mythe van de Minotaurus hebben - de monsterlijke hybride van mens en stier, die veilig bewaard wordt in zijn labyrint. En dat labyrint is ontworpen door Daedalus, de ingenieur van de legende die wij beter kennen van de Mythe van Icarus.

Volg uw bezoek in elk geval met een uitstapje naar het archeologisch Museum van Heraklion, waar enkele van de beroemdste vondsten uit de opgraving te zien zijn, waaronder de originele fresco's.

 Archeologisch Museum Heraklion

En is wijn geen cultuur? Op Kreta is het dat zeker. Ontspan en leer bij een wijnproeverij in een van de vele uitstekende wijnhuizen van de streken, zoals Lyrarakis, Paterianakis, en Dourakis. Sommige daarvan verbouwen ook inheemse Kretenzische druivensoorten, zoals Laitiko, Kotsifali, en Mandilari.

Analipsi, Kreta

Analipsi is de ideale bestemming voor iedereen die een gunstige ligging zoekt om de hoogtepunten van Kreta te beleven.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis