Alles over het Mythisch Labyrint van de Minotaurus (Minoïsch Doolhof)

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 12 mei 2021 en bijgewerkt op 22 juni 2022.
Alles over het Minoïsche Labyrint / Doolhof van de Minotaurus

Weinig mysteries en mythen van de Oude Wereld hebben onze collectieve verbeelding veroverd zoals die van de Minotaur en zijn labyrint. Het Mythische Labyrint van de Minotaurus en zijn verhaal zijn uiteindelijk niets minder dan de bron van de naam van de Egeïsche Zee zelf.

Waar ligt het Labyrint van de Minotaurus?

Het labyrint van de Minotaurus zou zich diep in het grote Paleis van Knossos bevinden, het belangrijkste paleis van de Minoïsche, de glorieuze Bronstijd beschaving van Kreta.

Wat Is De Oorsprong Van Het Woord Labyrint?

Amateur etymologen zullen zich graag voorstellen dat het Labyrint van de Minotaurus geen labyrint is, maar eerder het labyrint - de oorsprong van het woord zelf. Tijdens de opgravingen van het Paleis van Knossos werden beelden gevonden van de tweekoppige bijl - de “labrys”. Het woord labrys is gegraveerd in Lineaire B op tabletten. Onder deze interpretatie - doorgestuurd door Sir Arthur Evans, de archeoloog die onder andere Knossos heeft opgegraven - zou het woord labyrint verwijzen naar "Het Paleis van de Tweekoppige Bijl.”

Minotaurus-doolhof in het paleis van Knossos

Dit is een van de vele theorieën over de oorsprong van het woord. Een andere naam is het woord “lavra” dat "smalle straat" betekende. In de klassieke wereld werd het Labyrint opgevat als een complex, ondergronds doolhof. Sir Arthur Evans vond het bij de opgraving van het paleis zo complex dat hij het idee opperde dat het oorspronkelijke labyrint het paleis zelf was. Liefhebbers van Griekse kunst kennen het beeld van het labyrint, want het Griekse sleutelpatroon dat in een herhaalde meander wordt gevonden is een vereenvoudigde verwijzing naar het labyrint. Meer complexe afbeeldingen van een zevengangenlabyrint zijn te vinden op munten.

Waarom Werd De Minotaurus In Het Labyrint Gezet?

Zoals we eerder hebben gelezen, was de Minotaur een angstaanjagend beest. Half mens en half stier, hij was al snel niet geschikt voor menselijk gezelschap, zoals we hieronder zullen zien.

Minotaur

Diep verborgen in zijn doolhof was hij geen gevaar voor de andere bewoners van het paleis.

De Geschiedenis van het Labyrint

Toen de Minotaurus voor het eerst werd geboren, kon zijn moeder Pasiphae hem voeden. Naarmate hij groeide, werd hij echter onverzadigbaar. Omdat hij een onnatuurlijk wezen was, een hybride van mens en dier, had hij geen natuurlijk dieet en nam hij het op om mensen te eten. Koning Minos - van wie het woord “Minotaur” is afgeleid ("Stier van Minos") - de man van Pasiphae - raadpleegde een orakel (sommigen zeggen in Delphi) om te bepalen wat hij met het beest moest doen. Het orakel adviseerde een doolhof. Daedalus - diezelfde ambachtsman en ingenieur die het apparaat ontwierp waarmee het beest werd verwekt, en die later vleugels zou maken voor zichzelf en zijn zoon Icarus (de bekendste van zijn projecten) - creëerde een uitgebreid doolhof om de Minotaurus veilig te huisvesten.

Panorama van het labyrint in het paleis van Knossos

De Mythe van Androgeous

Androgeous, wiens naam is afgeleid van de woorden voor de mens (“andros”) en de aarde (“geos”) was de zoon van koning Minos. Hij was een bekwaam atleet, en dit zou zijn ondergang worden. Hij nam deel aan de Panatheense spelen, en werd als gevolg daarvan gedood. Er zijn verschillende verslagen over de details, waaronder dat hij in een hinderlaag werd gelokt door zijn toekomstige concurrenten op weg naar Thebes, waar hij weer zou hebben meegedaan aan de wedstrijd. Een andere versie was dat hij werd gedood in een confrontatie met de Marathonian Bull in een wedstrijd die door Aegeus, de koning van Athene, werd georganiseerd. Andere verslagen laten hem vermoorden door de Atheners en de Megarianen. In elk geval hield, Koning Minos de Atheners verantwoordelijk, en de kosten voor Athene wegens de dood van zijn zoon waren hoog.

Knossos Palace ruïnes op Kreta

Athene moest om de zeven of negen jaar zeven jonge mannen en zeven dienstmeisjes sturen (en door sommige rekeningen jaarlijks). Deze jonge mensen werden ongewapend het Labyrint ingestuurd om door de Minotaurus, te worden verteerd of om te vergaan in de diepte van het doolhof.

Wie was Theseus?

Theseus was de zoon van Aegeus, een oerkoning van Athene, en Aethra, dochter van Pittheus, de Koning van Troezen, in het noordoosten van de Peloponnese. Theseus werd verwekt na een profetie van het Orakel van Delphi, van wie de nog kinderloze Aegeus advies zocht over de productie van een erfgenaam.

Delphi

Maar nadat hij bij Aegeus was, Aethra - zoals de godin Athena hem in een droom had geïnstrueerd - hem slapen en waadde naar een eiland. Hier was ze bezeten door Poseidon, in de nacht. Dit gaf Theseus twee vaders - een sterfelijke, en een goddelijke. En het doordrenkte hem met grote krachten. Aethra keerde terug naar Troezen, en Aegeus maakte zich klaar om terug te keren naar Athene. Voordat hij dat deed, begroef hij zijn sandalen en zijn zwaard onder een rots, en vertelde Aethra dat wanneer de jongen sterk genoeg was, hij de rots zou verplaatsen en deze bewijzen van zijn koninklijke afkomst zou opeisen. Dan kon hij naar Athens vertrekken. Tijdens zijn reis ontmoette hij, net als andere grote helden, vele uitdagingen en overwon hij enkele van de grote beesten uit de mythologie.

Het hart van het labyrint

Eindelijk - en op het moment dat hij vergiftigd zou worden door Medea, de vrouw van Aegeus die de troon voor haar eigen zoon wilde - herkende - Aegeus de sandalen en het zwaard van Theseus, en wist hij dat hij zijn erfgenaam was.

Lees ook: Basis en Geschiedenis van de Griekse Taal

Theseus en de Minotaurus in het Labyrint

Dappere Theseus besloot voor eens en altijd te stoppen met het barbaarse eerbetoon aan Kreta dat van de Atheners. werd geëist. Om dit te doen, ruilde hij plaatsen met een van de zeven jonge mannen in de offergroep om mee te varen met de zeven maagden. Zo kwam hij naar Knossos, onbekend bij koning Minos. Zijn plan was om met de anderen het labyrint in te gaan, de Minotaurus, te vinden en hem te doden.

Noordelijke ingang in het paleis van Knossos

Ariadne, de dochter van koning Minos, werd verliefd op Theseus toen hij hem zag. Ze bleek een essentiële bondgenoot te zijn. Hij onthulde haar zijn plan, en ze overlegde met Daedalus, de oorspronkelijke ontwerper van het doolhof. Hij droeg haar op om Theseus aan te bevelen om steeds naar voren en naar beneden te gaan, om eindelijk naar het hart van het labyrint te komen, waar de Minotaurus woonde. Om er zeker van te zijn dat hij zijn weg terug vond uit het grote doolhof, gaf Ariadne hem een bal van draad. Hij bond hem vast aan een deurpost bij het binnengaan van het labyrint, en ontrafelde hem terwijl hij ging. Toen hij op weg ging, beloofde hij Ariadne dat hij haar mee zou nemen als hij zegevierend terug zou komen als hij Knossos zou verlaten.

Het Overwinnen Van De Minotaurus

De jongeren en dienstmeisjes zouden ongewapend het doolhof binnengaan, om een gemakkelijke prooi te zijn voor de Minotaur. Theseus ad echter een dolk onder zijn tuniek verstopt. Door sommige verslagen vond hij de Minotaurus in slaap, maar toch ontstond er een grote strijd. Theseus won, en alle jongeren en dienstmeisjes ontsnapten met hem uit het doolhof. Hij vluchtte vervolgens met hen allen, evenals Ariadne, en haar jongere zus Phaedra.

Naxos

Hij leek moe te worden van Ariadne, want hij liet haar achter op het eiland Naxos. Maar we moeten niet te veel medelijden met haar hebben, want de god van de wijn en de extase Dionysus vond haar daar en trouwde met haar. Door sommige rekeningen - gunstiger voor het karakter van Theseus - eiste Dionysus dat Theseus haar voor hem op Naxos zou achterlaten. Andere rekeningen hebben Athena opdracht gegeven aan Theseus om Ariadne op Naxos te verlaten. In ieder geval was het vertrek van Theseus uit Naxos een haastig vertrek. En in zijn haast vergat hij een cruciaal detail.

Lees ook: De beroemdste mythen van Kreta

Het Verdriet Van Koning Aegeus

Voordat hij op zijn heldhaftige expeditie in het labyrint vertrok, had, Theseus met zijn vader de Koning een signaal geregeld. Het schip vertrok met zwarte zeilen. Maar als hij zou winnen, zou hij de zeilen in het wit zetten. Bij het verlaten van Naxos, vergat hij dit te doen.

Tempel van Poseidon op Kaap Sounion

Koning Aegeus scandeerde de horizon vanaf Kaap Sounion, waar nu de grote tempel van Poseidon staat. Toen het schip in zicht kwam, zijn zeilen zwart, dacht hij dat Theseus dood was. Overmand door verdriet, stortte hij zich in de zee en verdronk. En dit is hoe de Egeïsche zee zijn naam krijgt. Heb je het mythische labyrint van de Minotaurus bezocht?

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis