Het Volledige Verhaal van Icarus en Daedalus

van Rental Center Crete - Car hire • Dit artikel werd gepubliceerd op 20 april 2021 en bijgewerkt op 19 oktober 2022
Het verhaal van Icarus en Daedalus

Het volledige verhaal van de Icarus en Daedalus is een van de meest populaire Griekse mythen, die op zijn minst oppervlakkig bekend is bij velen, omdat het een krachtige allegorie is voor zowel de hoogten van de menselijke prestatie als de overmoed - trots in de slechtste zin van het woord - die ermee gepaard kan gaan. De allegorie laat ons zien dat we moeten streven, maar ook dat we voorzichtigheid en nederigheid niet mogen vergeten. Het is uit deze mythe dat we de uitdrukking “ Vlieg niet te dicht bij de zon” hebben.

Wat is het Icarus en Daedalus Full Verhaal?

Liefhebbers van Griekse Mythologie, evenals liefhebbers van Kreta, zijn waarschijnlijk al goed bekend met de Daedalus. Hij was het immers die het legendarische Labyrint at in Knossos bouwde om het grote beest de Minotaurus vast te houden. En trouwens, hij had een belangrijke rol gespeeld bij de conceptie van de Minotaurus, en bouwde voor de bezette Pasiphae, de vrouw van koning Minos, het apparaat waarmee ze haar passie kon vervolmaken.

Het paleis van Knossos is het belangrijkste onderdeel van de geschiedenis van Heraklion

Daedalus was goed in het maken van dingen - daidala, in de taal van Homerus, verwijst naar een fijn bewerkt object. Hij maakte het apparaat voor Pasiphae, daarna maakte hij het doolhof om de stier op te sluiten. Uiteindelijk zou hij een manier moeten vinden om te ontsnappen, want het geheim van het doolhof was zo belangrijk dat Minos de Daedalus liet opsluiten. De machtige koning keek goed naar de zeeën. Daarom was de enige manier om van Kreta te ontsnappen de lucht. Hij wilde zijn zoon, Icarus, meenemen. Daedalus begon veren te verzamelen, en bouwde langzaam vleugels met veren van klein naar groot, als een vogel. Hij bond ze vast met touw, en gebruikte was om ze vast te zetten aan hun basis. De vleugels werkten, en ze maakten hun plan. De Daedalus waarschuwde Icarus om voorzichtig te zijn - te dicht bij de golven en het zeeschuim zou de vleugels nat maken en ze te zwaar. Aan de andere kant, te dicht bij de zon, en de was zou smelten.

Icarus en Daedalus Fresco in de haven van Heraklion

Ze vertrekken, met succes. Ovid’s verhaal is het belangrijkste dat we geërfd hebben. Hij volgt hun pad naar het noorden van Kreta: "En nu ligt Samos, heilig voor Juno, links voor (Delos en Paros zaten achter hen), Lebinthos, en Calymne, rijk aan honing, rechts." Alles ging goed tot die tijd, toen Icarus , zichzelf vergeten in de vreugde van de vlucht, naar boven vloog. De zon liet de was op zijn vleugels smelten en hij viel in de zee. Ter nagedachtenis aan Icarus, hebben we de naam van het eilandIcaria, net ten westen van Samos.

Waarom wordt de mythe van Daedalus en Icarus als een tragedie beschouwd?

De mythe van Daedalus en Icarus is om twee redenen een tragedie. Een daarvan is natuurlijk de dood van Icarus. Maar de andere, meer blijvende tragedie is dat zijn val uiteindelijk kwam door de uitvinding van zijn vader, evenals door zijn eigen overmoed. Het is niet alleen een tragedie, maar een tijdloos waarschuwingsverhaal.

Het standbeeld van de gevallen Icarus

Wat symboliseert Icarus?

Icarus symboliseert ons eigen verlangen om te streven. Maar meer dan dat, dit is een verhaal over het verstandig en voorzichtig gebruiken van macht. Icarus symboliseert het sterfelijke verlangen om zich te bevrijden van de beperkingen van de wetten van de stervelingen - om zich als een god te voelen. Icarus symboliseert wat er met ons kan gebeuren als we naar het onmogelijke verlangen en onze nederigheid vergeten.

Het standbeeld van Icarus

Meer conventioneel kunnen we dit gewoon zien als een verhaal over hoe de jeugd vaak het advies van die bredere en oudere mensen kan negeren, en de tragische gevolgen die dit kan hebben. Wanneer we meer weten over het verhaal van Daedalus, kunnen we hieronder ook een tragische poëtische vergelding zien voor een daad in Daedalus’ verleden.

Hoe is Icarus gestorven?

Icarus stierf door zijn val in de zee bij Samos. Daedalus zag dat hij niet meer bij hem was en zocht naar lucht en zee. Icarus' lichaam spoelde eindelijk aan op een ander eiland, dat nu Icaria heet. In sommige versies van de mythe herkent Hercules de jongen en brengt hem naar Daedalus.

Wat gebeurde er met Daedalus nadat Icarus stierf?

Dit is niet het eerste hoofdstuk van het verhaal van Daedalus en ook niet het laatste. De legende van Daedalus heeft zijn oorsprong in Athens, niet in Kreta, als een afstammeling van de grote koning Erectheus . Daedalus steeg op als de grootste beeldhouwer en architect van Athene. In zijn atelier had hij een leerling - zijn neef Talos (niet dezelfde Talos die de bronzen mechanische beschermer van Kreta is, een andere Talos), of anders genoemd Perdix, zoon van zijn zus. De jongen was ook enorm getalenteerd, en de mythologie vernoemt hem met het uitvinden van zowel de zaag als het kompas. Hij was zo getalenteerd dat Daedalus uiteindelijk verblind werd door jaloezie, zodat de jongen niet nog beroemder zou worden dan zijn mentor. Daedalus gooide Talos van de Acropolis af met zijn dood als gevolg. Hiervoor werd hij verbannen naar Kreta. Hij nam de zoon van zijn zus, die zichzelf in rouw doodde, en uiteindelijk werd zijn eigen zoon van hem afgenomen.

De Akropolis van Athene

Op Kreta werd hij natuurlijk verwelkomd, omdat zijn reputatie van vakmanschap hem voorafging. Daar ontvouwden zich de bekendere delen van zijn verhaal. Natuurlijk werd Daedalus getroffen door het verdriet van de val van zijn zoon. Maar zijn verhaal eindigt hier niet. In tegenstelling tot zijn zus, bleef hij leven. Zijn vleugels droegen hem helemaal naar het eiland Sicilië. Hij kwam naar het koninkrijk van Cocalus, aan de zuidkust van Sicilië . Hij bouwde een tempel voor Apollo, en hing zijn vleugels op. Koning Cocalus verwelkomde hem. Hij was natuurlijk net zo onder de indruk van de vaardigheden van Daedalus als de Atheners en de Minoïers.

Lees ook: De beroemdste mythen van Kreta

Het klaaglied van Icarus

Ondertussen was, Koning Minos niet vergeten en was hij ooit in de achtervolging. De roem van deze nieuwe inwoner van Cochalus bereikte de oren van Koning Minos. Maar hij was een scherpzinnig man. Hij vertrok niet naar Sicilië, en verklaarde zelfs zijn bedoelingen niet. Hij stuurde koning Cochalus alleen maar een puzzel - zou deze prachtige ambachtsman van hem mogelijk een manier kunnen vinden om een schelp te rijgen? Daedalus had een slim idee, niet anders dan de draad die hij Ariadne had gegeven om Thisseus uit het doolhof te helpen, maar in omgekeerde richting. Hij maakte een gat in de punt van de schelp, en plaatste een druppel honing. Vervolgens bond hij een draad aan een mier, die de spiralen van de binnenkant van de schelp op weg naar de honing traceerde. Zo'n slimheid was al het bewijs en de aanmoediging die koning Minos nodig had. Hij vertrok.

Icarus - de gevleugelde man die vliegt

Ondertussen werd koning Cochalis zich bewust van de ware bedoelingen van koning Minos. Hij wilde een goede relatie met de Minoïers. Maar dan zijn bekwame architecten en ambachtslieden moeilijk te vinden. Dus uiteindelijk, toen Minos aankwam, in plaats van de ambachtsman te overhandigen, doodde hij de koning. Daedalus bleef een vreedzaam en productief leven leiden op Sicilië. Hij bouwde een schatkist voor de koning, bouwde een kunstmatig meer en benutte de grote hitte van een grot om het water te verwarmen voor onder andere openbare baden.

Lees ook: Het verhaal van Erotokritos

Daedalus en Icarus in de Kunst

De Mythe van Daedalus en Icarus is door de eeuwen heen een inspiratiebron geweest voor kunstenaars. Van een fresco in Pompei tot een meeslepende Caravaggio tot dit werk van de Pre Raphaelite Draper.

De val van Icarus

Het volledige verhaal van Icarus en Daedalus zal blijven inspireren. Heb je het al eens gelezen?

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis