Alles over de Minotaurus Mythe in de Minoïsche beschaving

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 3 februari 2021 en bijgewerkt op 25 april 2023.
Alles over de Minotaurus-mythe

Van de vele fantastische wezens en grote beesten die de wereld van de oude Griekse Mythologie bevolken, zijn er maar weinig die zo levendig tot onze verbeelding spreken als de Minotaurus. Lees verder om alles te weten te komen over de Minotaurusmythologie en waarom het tot op de dag van vandaag een van de meest prominente verhalen blijft.

De rol van de Minotaurus in de Griekse Mythologie

Deze hybride van mens en stier - over het algemeen afgeschilderd als het lichaam van een machtig man met het hoofd van een stier - zou diep in een labyrint in het Minoïsche Paleis van Knossos wonen.

Noordelijke ingang in het paleis van Knossos

Dit labyrint werd gebouwd om hem te verbergen. Hij was een vraatzuchtig wezen, waar veel voor gevreesd werd. Maar hij was ook de nakomeling van de Kretenzische koninklijke familie, dus het paleis was zijn thuis.

De legende van de Minotaurus: De Stier in de Mythologie van Kreta

Het feit dat de Minotaurus een halve stier was, was zeer belangrijk. Stieren speelden een belangrijke rol in de mythologie van Kreta. Deze prachtige dieren waren een krachtig symbool, waarvan men dacht dat het de vertegenwoordigers van een aardgod, macht en licht waren.

Fresco's in de hal van Knossos Palace

Een van de bekendste beelden van het Minoïsche Paleis van Knossos is het fresco van de “Bull Jumper”. Het origineel van het fresco bevindt zich nu in het Archeologisch Museum van Heraklion. Het fresco toont een enorme stier. Aan de linkerkant grijpt een mannelijke figuur zijn hoorns (mogelijk de oorsprong van onze huidige uitdrukking - "een stier bij de hoorns grijpen"). Een andere figuur wordt midden op de sprong gevangen, met de handen naar beneden op de stier, als een turner. Een derde figuur staat klaar om hem te vangen, met uitgestrekte armen. Het stierenspringen was niet alleen een legendarische dapperheidstest. Het was ook een belangrijk ritueel in de religie van de Minoïers, waar de stier - zoals in veel oude samenlevingen - werd vereerd. Naast het beroemde fresco waren er ook andere voorstellingen van stierengevechten te vinden in de opgraving van het Paleis van Knossos.

Minotaurus Fresco

Wie zijn de Ouders van de Minotaurus?

Hoe is zo'n schepsel ontstaan? Zoals men zou kunnen raden, werd het half mens/half stierwezen verwekt uit een vereniging van mens en dier.

Minotaurus Ancient Mosaic

Een deel van het verhaal staat al op naam van het wezen. De naam van de Minotaurus en zijn identiteit zijn nauw met elkaar verbonden. Je zult ook een link zien naar het woord "Minoan". Beide woorden zijn afgeleid van "Minos” - Minos was een van de drie zonen van Zeus en Europa. De andere twee waren Sarpedon en Rhadamanthus. Zeus, in de vorm van een stier, ontvoerde de Fenicische prinses Europa en verwekte Minos. Europa werd naar Kreta gebracht en daar trouwde Aseterion, koning van Kreta. Hij voedde deze drie stiefzonen op als zijn eigen stiefzonen. Na de dood van Aseterion zou men de troon bestijgen. Minos zocht voordeel ten opzichte van zijn broers (Sarpedon en Rhadamanthus) door goddelijk ingrijpen. Hij bracht een offer aan de god Poseidon en vroeg daarbij een stier uit de zee te verschijnen, die hij op zijn beurt beloofde ook aan Poseidon te offeren. Vervolgens kwam er een prachtige witte stier uit de zee tevoorschijn. Het ging allemaal goed met Minos. De verschijning van de witte stier was een onbetwistbaar bewijs van de gunst van de goden, en de troon van Kreta was het zijne. Had hij zich toen maar aan zijn belofte aan Poseidon. Maar dat deed hij niet. De stier was te glorieus. Hij hield de witte stier voor zichzelf, en offerde een andere stier in de plaats.

Minotaurushoorns in het paleis van koning Minos

Poseidon ontdekte natuurlijk het bedrog en was boos. Zijn wraak was inventief. Hij deed niets met Minos, en niets met de stier. Wat hij deed, was een gunst vragen aan Aphrodite, de godin van de liefde. Hij wilde dat ze Pasiphae, de vrouw van Minos, verliefd zou maken op het schepsel, wat ze deed. Hier komt een andere beroemde figuur uit de mythologie binnen: Daedalus, misschien wel het best bekend uit de mythe van Icarus. Pasiphae overtuigde deze briljante architect van de mythologische wereld om een koe te construeren - bedekt met echte koehyde - die geloofwaardig genoeg was om de witte stier te verleiden. Het plan slaagde; Pasiphae klom naar binnen en kon zo haar vreemde passie voltooien. De Minotaurus was het resultaat van deze vereniging. En nu bezoeken we het tweede deel van zijn naam - 'taur' is afgeleid van het woord voor stier, zoals in het astrologische teken “taurus”. e Minotaurus is de Stier van Minos. Dit was echter niet de naam die zijn moeder hem gaf. Zij noemde hem Asterion, naar de stiefvader van koning Minos. ook in deze naam zien we een verband met astrologie, want “asteri” is het Griekse woord voor ster.

Lees ook: Basis en Geschiedenis van de Griekse Taal

Waar is de Minotaurus Beroemd om?

De Minotaurus begon rustig te leven, maar toen hij zijn kindertijd verliet werd hij woest. King Minos zocht het advies van een Orakel en besloot dat hij zich moest laten verstoppen, om twee redenen. Een daarvan was zijn monsterlijke dieet - hij voedde zich met mensen. De andere reden was natuurlijk om de schaamte van Pasiphae’s onnatuurlijke passie te verbergen.

De Minotaurus in boeken en films

Zo'n vreemd verhaal en vooral zo'n beest heeft natuurlijk al lang tot de menselijke verbeelding gesproken. De Minotaurus wordt vaak gebruikt om de beestachtige verlangens van de mens uit te drukken en is daarom een krachtige allegorische figuur. Er zijn veel verwijzingen naar de Minotaurus in de populaire cultuur door de eeuwen heen, en in de huidige tijd.

Minotaurus-mythe

Hij verschijnt in Dante'sInferno van de 14e eeuw. Hier bewaakt de Minotaurus de zevende cirkel van de hel, de cirkel voor degenen met een gewelddadig karakter. Een illustratie van William Blake uit een latere periode toont de minotaurus met het hoofd en de romp van een man en het lichaam van een stier, veel meer als een centaur Dit is zeker niet de enige afbeelding. Een beroemd schilderij van de 19de-eeuwse schilder George Frederick Watts toont de Minotaurus in een toren, uitkijkend naar de zee en uitkijkend naar het schip dat hem zijn gruwelijke feest van onschuldige slachtoffers zal brengen. In deze tijd werd de Minotaurus' beestachtige natuur ook gebruikt als allegorie voor mannelijke lusten. Het schilderij is ontstaan in de context van de toenmalige sociale zuiverheidskruistochten, en specifiek van campagnes tegen kinderprostitutie. Het is helemaal niet verwonderlijk dat dit fantastische beest de surrealisten heeft gebiologeerd. Man Ray's surrealistische foto van 1934 laat het angstaanjagende hoofd van het beest over aan de schaduwen van onze verbeelding.

Het standbeeld van Theseus die tegen Minotaurus vecht

Ook voor de surrealisten belichaamde de voorstelling van de Minotaurus sociale en politieke ideeën. In het bijzonder was er in de jaren 1930 een publicatie genaamd Minotaure in Parijs. Voor de oprichters de kunstenaar Andre Masson en de schrijver Georges Bataille, toverde de Minotaurus hun gevoelens over het geweld van die tijd op. De publicatie werd voor het eerst gelanceerd aan de vooravond van de burgeroorlog in Spanje en duurde tot de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Picasso raakte gefascineerd door de minotaurus, die niet alleen de latente beestachtigheid bij de mannen vertegenwoordigde, maar ook de seksuele energie. Maar ook hier waren de toenemende politieke spanningen in de jaren dertig van de vorige eeuw een subtekst. Minotaurus Ravishing a Female Centaur is een van de bekendere van deze werken.

De Minotaurus heeft ook films geïnspireerd. Een Italiaanse film uit 1960 met de titel "Het Wilde Beest van Kreta" vertelt over de reis van Thiseus en zijn legendarische ontmoeting met de Minotaurus. In de volksmond verschijnt de Minotaur zowel in de boeken als in de filmbewerkingen van de serie Percy Jackson, met een bijzonder spannende sequentie in "The Lightning Thief". Niet in de laatste plaats komt de Minotaurus ook voor in fantasiespellen. De klassieke "Dungeons and Dragons" heeft Minotaurs. En "Assassin's Creed": Odyssey" - een spel dat veel uit de mythologie en de oude geschiedenis stamt - bevat een missie om de Minotaurus in het labyrint van Knossos te doden. Op Kreta is het fascinerend om een bezoek te brengen aan de mythologische verblijfplaats van deze beroemdste van de dieren uit de Griekse oudheid. Het labyrint van de Minotaurus zou verborgen zijn in het Palts van Knossos, wat een fantastische bestemming is waar geschiedenis en fantasie zich vermengen.

Minotaurus was een half mens half stier - kunst

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis